RSS 
CAT / CAST    A    A
"Fins quan serem immigrants? Reflexions de joves catalans asiàtic descendents"

Data: 22 de març de 2018
Horari: 18.30 h
Lloc: Auditori del Col·legi de Periodistes de Catalunya
Rambla de Catalunya, 10 pral.
Barcelona

Organitza: Casa Àsia i el Col·legi de Periodistes de Catalunya

Joves barcelonins d'origen asiàtic (Bangla Desh, Pakistan, Xina, Filipines) compartiran les seves reflexions sobre qüestions al voltant de la cultura i la identitat en una taula rodona organitzada per Casa Àsia i el Grup de Treball sobre Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya en el marc del "Cicle de Debats sobre Àsia" d'aquest grup. 

Llegir-ne més

La crisi rohingya a Myanmar

Amnistia Internacional Catalunya (AIC) organitza diferents xerrades i activitats al llarg de febrer i març per sensibilitzar sobre la crisi de la població rohingya a Birmània.

Amnistia Internacional ha denunciat reiteradament la situació actual en què es troba l'ètnia rohingya a Birmània. Aquesta població minoritària musulmana pateix un sistema d'apartheid per part del govern birmàque restringeix greument tots els aspectes de la seva vida i la segrega de la resta de la societat. S'ha assassinat un nombre indeterminat de dones, homes i nens, s'han perpetuat tortures i violacions i s'han cremat centenars de pobles rohingyes. Aquesta neteja ètnica ha causat que, fins al  moment, uns 655.000 rohingyes hagin fugit a Bangladesh i visquin en camps de refugiats.

Calendari d'activitats i més informació

Refugiats. Diàlegs entre els actors implicats

Dia: 28 de febrer de 2018
Hora:
18.00 hores
Lloc: Palau Macaya
Passeig de Sant Joan, 108
08037 Barcelona

Organitza: CIDOB - Obra Social "la Caixa" - Projecte NIEM

S'està complint amb l'obligació de garantir la protecció internacional? Són més inclusives les respostes locals? Fins a quin punt les polítiques comunes d'asil s'encaminen cap a una major harmonització i solidaritat entre els Estats membres? Quins factors dificulten l'accés a l'habitatge? Com estan funcionant els programes de reubicació i reassentament?
El cicle ‘Refugiats: Diàlegs entre els Actors Implicats', organitzat en col·laboració amb el Palau Macaya i el suport del projecte NIEM, ha dedicat cinc sessions a analitzar problemàtiques i alternatives relacionades amb les ciutats refugi, el sistema d'asil espanyol, la política europea comuna d'asil, l'habitatge per a sol·licitants d'asil i refugiats i els procediments de protecció internacional a Espanya.
Fruit d'aquestes sessions de treball entre responsables polítics, acadèmics i representants de les ONG, s'han identificat pautes per a la (re)definició de les polítiques públiques i els programes i s'han compartit uns sèrie de bones pràctiques. Aquesta sessió final tindrà com a objectiu presentar i discutir les qüestions principals sorgides al llarg de les diferents jornades. 

Llegir-ne més

 

Migracions: Les fronteres en un món connectat

Dia: 19 de febrer de 2018
Hora: 19.00 hores
Lloc: Mercat de les Flors - Sala Pina Bausch
Carrer de Lleida, 59
Barcelona 08004

Organitza: MOBILE WEEK BARCELONA

Actualment al voltant de 250 milions de persones viuen fora del seu país. La xifra de desplaçats ha arribat ja als 65 milions. Més enllà dels nombres, la immigració està al centre dels debats polítics i en molts països representa una de les majors inquietuds de la ciutadania. En aquest context, ens preguntem quin paper juguen la tecnologia i la revolució d'internet en els processos migratoris.

Llegir-ne més

Ciutats, migracions i tecnologies: confluències?

Dia: 19 de febrer de 2018
Hora:
18.00 hores
Lloc: Mercat de les Flors,
carrer Lleida 59
08004 Barcelona

Organitza: CIDOB i Barcelona Mobile World Capital Foundation en el marc de la Mobile Week Barcelona

 El 54% de la població mundial viu actualment a les ciutats i les estimacions apunten que aquesta tendència s'incrementarà en les properes dècades. Un dels factors clau de la creixent urbanització del planeta són les migracions. Efectivament, la majoria dels migrants es trasllada a zones urbanes, on sovint es veuen forçats a viure en àrees segregades, zones de risc o enclavaments residencials degradats. Així mateix, el col•lectiu migrant està especialment exposat a problemes d'accés a la justícia, accés a mitjans de subsistència, a habitatge adequat o a serveis bàsics. La manca d'informació, existència de complexos procediments burocràtics i barreres lingüístiques també dificulten l'accés a drets, serveis i oportunitats.

Llegir-ne més

La Nit de les Religions a Barcelona

Dia: 16 de setembre de 2017
Hora: 12.30 hores
Lloc: Palau Maracaya. Passeig de Sant Joan, 108. Barcelona
Organitza: l'Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (AUDIR)

Aquesta jornada té com a objectiu principal promoure un espai de trobada entre la ciutadania i les comunitats religioses de la ciutat de Barcelona. Hi hauran: visites guiades pels centres de culte de la ciutat, tallers, actuacions musicals i teatrals, conferències, etc.

Llegir-ne més

Dia Mundial de les Persones Refugiades

Activitats del 6 al 27 de juny

Veure programa

L'any 2001, les Nacions Unides van declarar el 20 de juny com a Dia Mundial de les Persones Refugiades. L'objectiu era treure de l'oblit la dramàtica situació que viuen al món milions de persones refugiades, desplaçades a l'interior dels seus països, sol·licitants d'asil i apàtrides.

Cada any, l'Ajuntament de Barcelona, juntament amb entitats i altres institucions, commemora aquesta diada per visibilitzar la realitat de totes les persones forçades a fugir de casa seva a causa de conflictes armats i violència o per motius religiosos, polítics, ètnics, de gènere o d'orientació sexual.

Enguany, s'afegeixen a la celebració altres entitats i col·lectius de la ciutat que també donen suport a les persones migrants o refugiades. La seva tasca i les activitats que han organitzat mostren com la solidaritat comença al costat de casa i als espais comunitaris, amb petites grans accions.

Perquè Barcelona sigui una ciutat refugi i una ciutat acollidora, ha de reforçar el coneixement de la diversitat de causes que originen els desplaçaments forçats, reflectir la realitat del refugi a casa nostra i reivindicar la urgència de vies segures d'arribada a territori europeu. Aquest és l'objectiu triple d'aquesta pàgina i del programa d'aquest mes.

Més informació

'Àfrica en moviment: la migració dins i fora del continent'

Dia: Dimarts 30 de maig de 2017
Hora: 18:30
Lloc: Col·legi de Periodistes de Catalunya
Rambla Catalunya núm. 10,
Barcelona

Organitza: Grup de Treball de Periodisme Solidari

El Grup de Treball de Periodisme Solidari del Col·legi amb la col·laboració de la fede.cat ens porta un nou debat sobre la situació del continent africà en relació a com els mitjans expliquen els processos migratoris, quins temes marquen l'agenda i quines fonts s'utilitzen per tractar l'externalització de fronteres i les polítiques migratòries.
En la majoria dels mitjans de comunicació, es difon la idea que els moviments migratoris des d'Àfrica es dirigeixen bàsicament cap a Europa, quan la realitat és que gran part de la migració africana es dóna dins del mateix continent. A més, la majoria són tractades com a migrants econòmics i no com a persones refugiades, amb la consegüent pèrdua de drets.

Llegir-ne més

Discurs i delictes d'odi. Eines pràctiques per l'acció

Dies: 15 maig - 8 juny
Aula virtual IDHC (on-line)

SOS Racisme Catalunya i l'Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC) organitzem aquest curs virtual per identificar, intervenir i prevenir l'odi des de la societat civil.

Els delictes i els discursos d'odi estan a tot Europa. D'acord amb el Ministeri de l'Interior, el nombre d'accions delictives motivades per odi i prejudicis cap a membres d'alguns col·lectius (immigrants, LGTBI, comunitats religioses etc.) està augmentant, encara que només entre el 10 i el 20% dels casos són denunciats.

Llegir-ne més

 

Kosmopolis. Programació contínua 2017 Àfrica, escriptura i emancipació

Dia: 10 de maig de 2017
Hora: 18.30
Lloc: Carrer de Montalegre, 5
08001 Barcelona

Durant els últims segles els estats occidentals s'han erigit com el centre del poder cultural del planeta. El reconegut escriptor i acadèmic kenyà Ngũgĩ wa Thiong'o proposa desplaçar aquest centre cap a les diverses esferes culturals de tot el món, i crida, per tal d'aconseguir-ho, a entendre el paper de l'imaginari, les literatures i les llengües sobrevingudes i autòctones tant en la dominació com en l'emancipació del món postcolonial africà.

Llegir-ne més

REFLEXIONS AL VOLTANT DELS RECURSOS NATURALS D'ÀFRICA

Día: Dilluns, 24 d'abril
Hora: 18,30h
Lloc: Col·legi de Periodistes
Rambla de Catalunya, 10, pral
Barcelona

Àfrica és un continent molt ric en recursos naturals. En els seus diversos ecosistemes es poden trobar minerals com ara fosfats, ferro, petroli, gas, urani,  or, diamants, tungstè, cassiterita o wolframi. I si parlem d'agricultura la seva producció és molt rica i variada. Paradoxalment 1 de cada 3 pobres del món viu a Àfrica i 10 països africans són a la cua de la llista mundial de la pobresa. La colonització política s'ha transformat en colonització econòmica i financera. I d'aquí neix l'espoli i la proliferació de conflictes que causen la inestabilitat en la major part dels països africans.

 Llegir-ne més

 

Periodisme en la construcció de pau

  

Dia:15 de març de 2017
Hora: 19h
Lloc:
La Fede
c/ Tapies, 1-3
Barcelona

Organitza: Grup de periodistes Ramon Barnils  i Servei Civil Internacional de Catalunya

El proper dimecres 15 de març organitzen un acte per reflexionar sobre el paper dels mitjans de comunicació en la construcció de pau. Presenten també l'informe sobre la cobertura mediàtica del conflicte entre Palestina i Israel.

En la línia del treball de sensibilització i educació per la pau de l'SCI en relació als pobles de a mediterrània, han volgut analitzar el paper dels mitjans en el conflicte entre Palestina i Israel, per veure si la seva pràctica contribueix a construir la pau, o a l'inrevés, a agreujar el conflicte.  L'informe consta d'un anàlisi acurat de les informacions de diversos mitjans catalans i de l'estat espanyol sobre el conflicte, les conclusions de les quals volen compartir el proper 15 de març.

Llegir-ne més

Cultures híbrides i literatura "de frontera"

Dia: 25/01/2017
Hora: 18:30
Lloc: Sala Beckett - Poblenou
Pere IV, 228-232
Barcelona

Organitza: IEMed 

Aquesta taula rodona pretén abordar el paper que juguen aquestes literatures, resultat de l'intercanvi de cultures i de la hibridació cultural i identitària que es produeix arran dels fenòmens migratoris, en la construcció de noves identitats i en la transformació del nostre entorn. La literatura "de frontera" és aquella literatura que, independentment de qui l'escriu, balla entre diverses cultures i fa dialogar múltiples identitats i pertinences. És aquesta literatura un factor d'innovació lingüística i temàtica? Quin és el procés de creació identitària que es reflecteix en aquesta escriptura?

Amb:
Najat El Hachmi, escriptora catalana d'origen amazic, autora de La filla estrangera
Saïd El Kadaoui Moussaoui, psicòleg i escriptor, autor de No
Pius Alibek, escriptor i traductor, autor de El dol de quetzal

Modera: Lurdes Vidal, responsable de l'àrea de Món Àrab i Mediterrani de l'IEMed

Llegir-ne més

Construïm Cultura: una mirada jove i diversa

Día: 14 de novembre de 2016
Hora: De 18.30 h a 20.30 h
Lloc:Espai Francesca Bonne Maison
c. Sant Pere Més Baix, 17
Barcelona

Organitza: L'Espai Avinyó, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona

Joves del projecte "Jo, també, sóc referent!" compartiran la seva experiència en espais de participació de caràcter cultural, polític i religiós

 Aquest espai de diàleg servirà per debatre sobre quin model de participació és l'adient per permetre la incorporació d'una mirada jove i diversa en la gestió cultural de la ciutat. Les vivències de diverses joves barcelonines serviran per obrir un debat necessari per a la construcció col·lectiva de la cultura, des d'una perspectiva de gènere i intercultural

Llegir-ne més

Jornada "Media i refugiats"

Dia: 20 d'octubre de 2016
Hora: 9.30 a 19.30 hores
Lloc: Campus de la Comunicació UPF. Sala de conferències 55.309, Edifici Tànger
Organitza: Consell de la Informació de Catalunya amb la col·laboració de la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu i Fabra.

La crisi dels refugiats està present tots els dies en els mitjans, forma part de la crisi d'identitat i de cohesió de la Unió Europea i manté obert el debat sobre el paper exercit pels governs i pels mitjans de comunicació en abordar el problema i informar sobre ell.

Llegir-ne més

Jornada "Periodismes diversos, periodismes transformadors"

Día: Dimecres, 26 d'octubre de 2016
Hora: de 9.00 a 14.00 h
Lloc: Edifici Disseny Hub Barcelona
Plaça de les Glòries, 37
Barcelona

Organitza: Grup de Comunicació de la Xarxa BCN Antirumors.

La jornada té com a objectiu definir, impulsar i promocionar dinàmiques periodístiques i comunicatives que es connectin, de manera professional i responsable, amb la diversitat sociocultural de la ciutat.

Aquest espai de reflexió i treball compartit s'articula al voltant d'un seguit d'activitats (ponències, tallers, experiències d'èxit, exposició...) adreçades a estudiants, mitjans i professionals de la comunicació.

Llegir-ne més

 

Estat del racisme a Catalunya, informe anual.

Dia: Dimecres, 5 / octubre de 2016
Hora: De 19:30 a les 20:30
Lloc: Plaça Plana de l'Om, 6 1º,
08241 Manresa (Barcelona), Espanya

Organitza: Tots Fem Bages

"L'estat del racisme Catalunya. Informe 2015" és un llibre d'enorme interès; amb articles de reflexió, veus de persones expertes i també experimentades que han patit situacions de racisme, anàlisi i denúncia, reflexió i activisme.

La font d'informació clau dels informes són els casos atesos pel Servei d'Atenció i Denúncia per a víctimes de racisme i xenofòbia de SOS Racisme. I aquest informe també recull el testimoni d'algunes d'elles, i fins i tot la seva imatge, captada pel grup de fotoperiodistes Ruido Photo, editat per Pol.len Edicions.

Llegir-ne més

Segon Curs d'estiu Comunicació i Periodisme Intercultural

Dies: 11, 12, 13 i 14 de juliol de 2016
Horari: Veure programa
Lloc: Col·legi de Periodistes
Rambla Catalunya, nº 10
Barcelona

Organitza: Llatins/es per Catalunya i Xarxa Europea de Dones Periodistes

El curs pretén fomentar l'enfocament intercultural en el món de la comunicació, analitzar les causes de les desigualtats i aportar eines (per a periodistes i comunicadors/es) amb l'objectiu de combatre la discriminació, la islamofòbia, la romafòbia (anti-gitanisme), els rumors, els discursos de l'odi i els estereotips sobre el fet migratori i la diversitat cultural.

Enguany els curs estarà dividit en quatre jornades. La primera està dedicada a l'anàlisi de la informació que es produeix al voltat dels refugiats i la crisi humanitària que viu Europa. La segona, girarà sobre el tractament que rep el poble gitano per part dels mitjans de comunicació i les conseqüències dels estereotips generats: la romafòbia, més coneguda com anti-gitanisme. El tercer dia treballarem la islamofòbia que es genera des dels mitjans de comunicació i les opcions per a combatre aquests prejudicis. I el darrer dia es projectarà el documental 'El peso de la manta' i comptarem amb el testimoni del Sindicat Popular de Venedors Ambulants i de diversos comunicadors que treballen aquest tema tan polèmic i del qual s'està generant una imatge esbiaixada als mitjans de comunicació.

Llegir-ne més

La crisi dels refugiats i la cobertura dels mitjans de comunicació: més enllà del sensacionalisme

Dia: 20 de juny de 2016
Hora: 19.00 hores
Lloc: Sala d'actes de l'IEMed
Girona, 20
Barcelona

Organitza: IEMed

Els mitjans de comunicació són una eina poderosa per a fer visibles conflictes i fenòmens sovint silenciats. La veritable crisi dels refugiats havia començat molt temps abans, però no es va fer palpable a ulls de la població europea fins que els refugiats van arribar a Europa i fins que els mitjans de comunicació no van començar a fer-se'n ressò. De fet, els mitjans d'arreu del món van convertir el petit Aylan Kurdi, un nen kurd sirià de tres anys, en una icona del drama dels refugiats. La terrible imatge de l'infant mort a la platja va esdevenir viral i va sacsejar consciències per primer cop. Però, per què Aylan té nom, i fins i tot una pàgina de la wikipèdia en 26 idiomes, i tots els infants morts a Síria o en la travessia cap a l'exili són només una estadística, és un fenomen mediàtic.

Deconstruir les narratives - les mediàtiques, les humanitàries però també les securitàries, les que exploten la xenofòbia i la por -, i analitzar com s'ha narrat la crisi des de diferents mitjans i com ho han viscut els professionals sobre el terreny ens permetrà d'entendre aquest fenomen i veure com els refugiats, massa sovint, són estereotipats, silenciats o estigmatitzats col·lectivament. A pesar del soroll mediàtic, cal trobar les històries que ens acosten a la realitat. Aquest és l'objectiu d'aquesta sessió.

Llegir-ne més

 

 

20 de juny - Dia Mundial de les Persones Refugiades

Dia: 20 de juny de 2016
Hora: De 12 a 221 hores
Lloc: Veure programa

Organitzen: Consell Municipal d'Immigració de Barcelona, entitats que treballen per a les persones sol·licitants d'asil i entitats membres del Consell Municipal d'Immigració.

L'any 2001 les Nacions Unides van declarar el 20 de juny com a Dia Mundial de les Persones Refugiades. L'objectiu era rescatar de l'oblit la dramàtica situació que viuen milions de persones desarrelades entre refugiades, apàtrides, desplaçats interns i sol·licitants d'asil que actualment hi ha al món.

Cada any l'Ajuntament de Barcelona amb totes les entitats que al llarg de l'any treballen sobre el tema del refugi i l'asil a la ciutat, i amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, organitzen un acte unitari per tal de visualitzar la realitat de milions de persones que es veuen abocades a marxar del seu país per motius religiosos, polítics, ètnics, orientació sexual...

Llegir-ne més

Jornada Àfrica Negra: Noves Mirades 2016

Día: 14 de juny de 2016.
Hora: 18:30h
Lloc:
La Createca (Bar i Espai Cultural).
C/ Comte Borrell, 112
Barcelona

Organitza: Centre d'Estudis Africans

La Jornada Àfrica Negra: Noves mirades, enguany celebra la seva sisena edició. L'acte està vinculat al Postgrau en Societats Africanes: Singularitats i Mundialització del CEA i la Universitat Pompeu Fabra, i el seu eix central és la presentació per part dels seus autors dels treballs de recerca més destacats realitzats en el marc de l'actual edició del postgrau.

La Jornada és, doncs, una plataforma de visibilització i difusió de les recerques dutes a terme pels alumnes així com un espai de trobada de persones interessades en la recerca en el marc de l'Àfrica Negra per tal de compartir experiències, coneixements i contactes. Els temes tractats són diversos i intenten oferir una visió àmplia tant de la realitat del continent africà com de les noves recerques que s'estan impulsant al nostre país.

Llegir-ne més

Mar, mort, mans - Museu Marítim de Barcelona

Dies: 18/05/2016 al 30/09/2016

Horari: De dilluns a diumenge de 10 a 20h (accés fins a les 19.30h)
Diumenges, a partir de les 15h, entrada gratuïta.

Lloc: Museu Marítim de Barcelona
Av. de les Drassanes s/n
08001 Barcelona

Projecte format per diferents mostres expositives, instal·lacions i activitats al voltant d'aquest centre d'interès. Un espai on qüestionar-nos, on buscar respostes i compartir iniciatives.La mostra inclou i en fa de fil conductor de tot un seguit d'exposicions derivades:

Persones que salven persones
Vaixells d'ones, de sal i de mar
Refugiats, l'odissea cap a Europa
Conseqüències del Llevant
Lesbos
Peces biennals.

 

Llegir-ne més

Debat "Refugees on the move"

Dies: 21 i 22 d'abril de 2016
Hores: Dijous 21, d'11:00h a 13:00h i, de 15:00h a 19:00h a l'Espai Contrabandos
Divendres 22, de 09:00h a 13:00h i, de 15:00h a 18:30h al CCCB
Lloc:

Espai Contrabandos
C Junta de Comerç, 20

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)
C Montalegre, 5
Barcelona

Durant dos dies, professionals de diferents disciplines analitzen la crisi dels refugiats des de diferents punts de vista, des de la resposta humanitària fins a la política. A través de xerrades, conferències i debats, s'estudia el fenomen de les migracions forçoses des de l'antropologia, la història, la comunicació o les lleis.

L'objectiu és entendre com s'està actuant i els motius de la crisi a través del coneixement compartit entre el món acadèmic i la resta de la societat.

Llegir-ne més

 

“Diferents perspectives per entendre el conflicte a Síria”

Dia: Dimarts12 d'abril de 2016
Hora: De 18.30 a 20 h
Lloc: Espai Avinyó - Llengua i Cultura
c. Avinyó, 52
Barcelona

Organitza: BCN Acció Intercultural

Aquesta sessió vol oferir diferents claus (històriques, socials, polítiques i també emocionals) que permetin entendre millor el complex entramat intern i extern d'una guerra que està provocant el desplaçament de milers i milers de persones. Persones que han de deixar enrere la seva vida habitual, i que es veuen obligades a demanar refugi.


Comptarem amb:

Shahd Zaroor, estudiant d'arquitectura d'origen sirià
Jordi Armadans, director de FundiPau (fundació per la Pau)
Lurdes Vidal, responsable de l'àrea de Món Àrab i Mediterrani de l'IEMed

Llegir-ne més

“Una ciutat diversa: migració i interculturalitat des d'una perspectiva de drets"

Dia: 7 d'abril de 2016
Hora: 19.00 hores
Lloc: Pati Llimona
Sala Maria Aurèlia Capmany
Carrer Regomir, 3
Barcelona

Organitza:
Comunicació Intercultural - Ajuntament de Barcelona

Des del Programa BCN Interculturalitat ens conviden a participar en la jornada

"Una ciutat diversa: migració i interculturalitat des d'una perspectiva de drets"

Les vostres propostes i reflexions de ben segur que ajudaran a construir un pla d'actuació municipal fet per i per a la diversitat de la ciutat.
Per això, perquè la ciutat de tots i totes l'hem de fer entre tots i totes, us hi esperen.

Llegir-ne més

 

Dia de la Terra Palestina. Cinefòrum: 5 càmeres trencades

Dia: 1 d'abril de 2016
Hora: 18.00 hores
Lloc: Espai Jove La Fontana
carrer Gran de Gràcia, 190
Barcelona

Organitza: Centre d'Investigadors i Professionals Euro-Àrabs

Com viuen els palestins l'expropiació de les seves terres? A través de la projecció el proper divendres 1 d'abril a els 18h del guardonat documental "5 càmeres trencades" i del debat amb activistes palestines coneixerem la resistència pacífica d'aquest poble davant l'ocupació. Aquesta xerrada, organitzada pel Centre d'Investigadors i Professionals Euro-Àrabs es realitzarà en commemoració del Dia de la Terra Palestina, que se celebra anualment el 30 de març.

El documental "5 càmeres trencades" narra la resistència pacífica dels habitants de Bil'in, un poble de Cisjordània, dvant de l'expropiació forçosa de les seves terres de cultiu per a la construcció del mur de separació amb Israel i l'avenç dels assentaments de colons israelians.

Llegir-ne més

 

Assemblea Nacional Catalana - Ciutadania i Immigració: “Construïm la Catalunya plural”

Dia: 9 d'abril de 2016
Hora: De 9.30 a 14.00 hores
Lloc: Casa del Mar
carrer Albareda, 1
Poble Sec (Barcelona)

Organitza: Immigració per la independència-Assemblea Nacional Catalana

 En aquesta segona jornada sobre ciutadania i immigració, volen debatre quin ha de ser el lloc de la població immigrada per a la Catalunya del futur en construcció. Conviden entitats d'aquest àmbit i comunitats d'immigrats, i també persones vinculades al camp de la immigració. Així, confrontar, consensuar i elaborar unes visions i propostes en la matèria, que serviran per bastir els eixos de les polítiques de ciutadania del futur d'una Catalunya que volen pròspera, justa i moderna.

Refugiats: Del discurs humanitari a la criminalització

Dia: 11 de març de 2016
Hora: De les 9:30 a les 13 hores
Lloc: Sala Mercè Torrents de la Facultat d'Empresa i Comunicació
UVIC

El fotoperiodista vigatà, Sergi Cámara, dirigeix a la Universitat de Vic el taller Ceuta, Melilla, Lesbos, Idomeni: refugees not welcome. Una mirada a la situació dels refugiats en les fronteres de la Unió Europea.

El taller forma part del seminari Refugiats: del discurs humanitari a la criminalització on s'analitza el llenguatge de l'odi i el paper dels mitjans de comunicació en la representació de les minories etnoculturals. També s'analitzen els discursos mediàtics i les polítiques europees davant situacions com l'actual amb els refugiats.

El seminari se celebra a la Sala Mercè Torrents de la Facultat d'Empresa i Comunicació de la UVIC divendres 11 de març des de les 9.30 hores i fins a les 13 hores. Aquests seminaris nacionals formen part del projecte europeu PRISM: Preventing, Redressing and Inhibiting hate Speech in new Media amb el suport del programa Fundamental Rights and Citizenship de l Unió Europea.

També participarà Anaitze Agirre, de SOS Racismo Gipuzkoa i Raúl Martínez Corcuera, professor de comunicació de la UVIC i membre del Grup de Recerca LMI-UVIC com a experts en anàlisi de la representació i participació mediàtica de minories en els mitjans.

 

 

 

 

Asil, Immigració i drets humans

Dies: De l'1 al 16 de març. 10 sessions.
Horari: de 18h a 21h
Lloc: Sala d'actes de Lafede.Cat
C.Tàpies 1-3,
08001 Barcelona

Inscripcions: cursos_ccar@cear.es (adjuntar CV)
Ordre d'inscripció: la inscripció al curs es farà per ordre de matriculació. Places limitades

Preu: 100 € . 80 € per a estudiants i persones aturades

Objectiu del curs: La principal causa dels desplaçaments forçosos al món és la vulneració dels drets humans. La protecció internacional, l'asil, sovint esdevé l'única opció per a milions de persones que es veuen abocades a fugir de casa seva. La línia entre migració i refugi és molt tènue. A través d'aquest curs volem oferir les eines necessàries per entendre en profunditat en què consisteix la protecció internacional i com ha evolucionat, especialment en el marc de la Unió Europea i de l'Estat espanyol, i quins són els principals aspectes en l'acollida i l'acompanyament psicosocial a les persones immigrades, sol·licitants de protecció internacional i refugiades.

Llegir-ne més

Barcelona Ciutat de Refugi

 

Dia: 29 de febrer de 2016
Hora: De 18.30 a 20.30 
Lloc: Espai Avinyó-Llengua i Cultura
c. Avinyó, 52
Barcelona

Milers de persones es veuen obligades a fugir del seu territori d'origen per raons que no són econòmiques. Molts cops són tractades com simples nombres, però darrere de cada fugida hi ha una història de lluita, superació i esperança.
Per tal que puguem prendre consciència d'aquestes realitats, proposen compartir aquest espai al voltant del refugi i l'acollida.

 Llegir-ne més

La crisi migratòria als mitjans de comunicació
Dia: 21 de gener de 2016
Hora: 19.00 hores
Lloc: Biblioteca de Nou Barris
Barcelona
La sobtada onada migratòria, sense precedents al món, que deslocalitza centenars de milers de persones en una tràgica diàspora, no sempre és tractada amb la equitat deguda pels mitjans de comunicació, que cauen molt sovint als paranys del sensacionalisme o de la propaganda política.

El veterà periodista Carlos Pérez de Rozas, exdirector d'Art de La Vanguardia, tractarà a fons aquest drama humanitari, que és ja el desastre del 2016, centrat en la informació gràfica i el fotoperiodisme a partir de la primera imatge de la vergonya del nen Aylan, ofegat a les platges turques.

Pérez de Rozas serà presentat per Roger Jiménez, president del Consell de la Informació de Catalunya (CIC).

Llegir-ne més

"La religió i els límits de la identitat". Taula rodona

Dia: 20 de gener de 2013
Hora: 19.00 hores
Lloc: Can Jaumandreu
Carrer del Perú, 52,
Barcelona

 

El proper dimecres 20 de gener de 2016 es durà a terme una nova taula rodona amb el títol "La religió i els límits de la identitat", emmarcada en el cicle "O ells o nosaltres": Europa davant el repte del terrorisme gihadista organitzat per la Càtedra UB Josep Termes i el Parc de les Humanitats i les Ciències Socials de la UB.

En aquesta ocasió, els ponents seran:

  • Dra. Dolors Bramon, professora emèrita de la UB
  • Sr. Àngel Colom, director de la Fundació Nous Catalans
  • Sra. Salwa El Gharbi, presidenta de l'associació de formació i consultoria FIKR i AFCAR
  • Dr. Francesc Xavier Marín i Torné, filòsof especialitzat en religió islàmica, professor a la URL i a l'ISCREB

El debat serà moderat pel Dr. Agustí Colomines, professor d'història contemporània a la UB i director acadèmic de la Càtedra Josep Termes de Lideratge, Ciutadania i Identitats.

Llegir-ne més

Cicle “Què passa al món?” Controvèrsies públiques sobre els drets de grup per als musulmans a Europa: L’escletxa entre no musulmans i musulmans

Dia: 2 de desembre de 2015
Hora:18.30h.
Lloc: CIDOB
Sala Jordi Maragall
C/ Elisabets, 12
08001 Barcelona

Organitzat per: CIDOB i GRITIM-UPF amb el suport del programa Europe for Citizens

 A partir del estudio de cuatro países con tradiciones políticas diferentes en cuanto al reconocimiento de las minorías étnicas y religiosas -Reino Unido, Países Bajos, Francia y Dinamarca- este ciclo abordará las opiniones de personas no musulmanas y musulmanas sobre los aspectos religiosos de los derechos de grupo. Se presentarán las diferencias entre países analizadas en base a los enfoques políticos y los debates públicos sobre la acomodacióndel Islam. Igualmente, se examinará en qué medida y cómo estas posiciones "oficiales" sobre la acomodación del Islam se reflejan en la brecha entre no musulmanes y musulmanes.
La conferencia irá a cargo de Paul Statham, profesor de Migraciones y Director del Sussex Centre for Migration Research en la Escuela de Estudios Globales de la Universidad de Sussex, que dialogará con John Palmer, investigador Marie Curie en GRITIM - UPF (Interdisciplinary Research Group on Immigration). El debate será moderado por Ricard Zapata-Barrero, director de GRITIM-UPF (Interdisciplinary Research Group on Immigration) e investigador senior en el Departament de Ciencias Políticas y Sociales.

Seminari "Creando alianzas entre el movimiento asociativo gitano y los medios de comunicación"

Dia: 21-10-2015
Hora: 10:30 a 13:30
Lloc: Casa del Mar Albareda, 1
Barcelona

 Aquest seminari s'emmarca en el projecte conjunt Construint aliances entre el moviment associatiu gitano i els mitjans de comunicació, finançat per OSIFE (Iniciativa de la Open Society per a Europa). El projecte pretén reforçar el coneixement mutu i la interlocució entre les entitats del moviment associatiu gitano i els mitjans de comunicació.
Dirigit a professionals i responsables dels mitjans de comunicació i experts en Xarxes Socials i altres plataformes digitals amb capacitat d'influència sobre l'opinió pública, així com entitats del moviment associatiu gitano i representants de les principals institucions.

Llegir-ne més


JORNADES "COMUNICAR LA DIVERSITAT"

Dies: 20, 21 i 22 d'octubre
Hora: De 17h a 20h
Lloc: Dies 20 i 21 al Col·legi de Periodistes de Catalunya, Rambla de Catalunya, 10, i dia 22 a l'Espai Avinyó, carrer d'Avinyó, 52
Barcelona

Diverscat en Acció, amb el suport del Programa BCN Interculturalitat, proposa pels dies 20, 21 i 22 d'octubre, de 17 a 20h, uns tallers de formació per a entitats que treballen dins l'àmbit de la diversitat cultural. A través de sessions teòriques i pràctiques, s'oferiran eines i estratègies per relacionar-se amb els mitjans de comunicació i aconseguir una difusió més efectiva.
Aquesta formació és gratuïta.

Llegir-ne més

IV Jornades Comunicació i Societat
Dies
Dies: 5 i 6 de novembre

El Grup de Recerca Comunicació Social i Institucional de la Universitat de Girona organitza les IV Jornades Internacionals de Comunicació i Societat, en aquesta ocasió amb el títol ‘Educació i Comunicació. Reptes i oportunitats en contextos de diversitat'.

L'actual situació de crisi econòmica, social i institucional en un context de diversitat, com és el de casa nostre, demanen de la Universitat reflexionar sobre el rol que ha de jugar com a institució educativa i de recerca a la societat de la que forma part.

D'altra banda, contribuir al debat i al diàleg social en problemàtiques amb un important impacte social, com és el rol dels mitjans de comunicació i la seva responsabilitat social en aquest context de crisi i diversitat, és també una demanda ciutadana a la universitat, a la que aquestes jornades volen donar resposta.

Llegir-ne més

 

 

Crisi de refugiats: origen, resposta europea i acollida.

Dies: 13, 16 i 27 d'octubre
Horari: Veure programa
Lloc: Sala Jordi Maragall, CIDOB.
C/ Elisabets 12,
08001 Barcelona

Organitza: CIDOB amb el suport del Programa Europe for Citizens

L'estiu de 2015, molts països europeus han descobert el que ja era una tragèdia global: la pitjor crisi de refugiats des de la Segona Guerra Mundial. El CIDOB, en el marc del seu cicle "Què passa al món?", organitza tres sessions al llarg del mes d'octubre per acostar, compartir i debatre tres facetes d'aquest fenomen. Analitzarem l'origen, naturalesa i perspectives d'evolució dels conflictes dels quals fugen i veurem quines rutes utilitzen i quines situacions es troben en el seu viatge cap al continent europeu. Valorarem la resposta que està donant Europa, senyalarem que aquesta crisi posa de manifest algunes de les contradiccions i tensions del procés de construcció europea i posarem sobre la taula els reptes als quals s'enfronten governs i institucions europees. Finalment, discutirem quines haurien de ser les polítiques d'acollida, explicant les accions que estan emprenent administracions públiques i entitats, compartint els dilemes als què fan front i les experiències exitoses que es poden replicar per encarar una realitat cada cop més propera.

Llegir-ne més

Formació antirumors: "Interculturalitat, una resposta als rumors i estereotips"
Aquesta formació, que impartiran el Centre d'Estudis Africans i Interculturals, D-Cas, La Xixa Teatre i l'Oficina tècnica de l'Estratègia BCN Antirumors, està dirigida a persones que tenen intenció de col·laborar posteriorment en l'acció antirumors a la ciutat a través, per exemple, de la Xarxa BCN Antirumors.

Els seus eixos temàtics s'articulen al voltant de la reflexió sobre els conceptes de cultura, diversitat, estereotips, rumors i prejudicis. S'ofereixen també eines per al treball, la gestió i el tractament d'estereotips i rumors sobre diversitat cultural.

El curs és gratuït i té una durada total de 15 hores (5 sessions de 3 h formatives).

Fins al dimecres 7 d'octubre us podeu inscriure gratuïtament a la 3a edició de 2015

Llegir-ne més

Diversitat i integració en l'associacionisme cultural

Dia: 15 de setembre de 2015
Hora: De 11.00 a 14.00 hores
Lloc: Filmoteca de Catalunya
Pl. Salvador Seguí, 1-9
Barcelona

Organitza:   Direcció General per a la Immigració

La Direcció General per a la Immigració, en col·laboració de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, ha organitzat per al proper 15 de setembre la Jornada "Diversitat i integració en l'associacionisme cultural". Aquesta pretén fer una reflexió i estudi sobre el paper de l'associacionisme en la integració dels immigrants a la societat d'acollida.

En el decurs de la jornada, es presentarà l'estudi "Diversitat i integració en l'associacionisme català". Es reflexionarà, en una taula rodona amb persones de l'àmbit de la cultura, de les entitats i de l'Administració, sobre com millorar la interrelació entre les persones d'origen immigrant i les entitats de cultura popular. L'objectiu de la jornada és enfortir la vinculació i la interrelació de persones d'origen immigrant amb associacions de cultura popular.

La presentació de l'estudi anirà a càrrec del sociòleg Enric Saurí i la doctora en sociologia i professora de la UAB, Marta Rovira. L'estudi va ser el projecte escollit per la 1a Beca d'Estudis sobre l'associacionisme cultural català atorgada per l'Ens i que recentment s'ha editat com a llibre dins de la capçalera Canemàs, revista de pensament associatiu.

 

Llegir-ne més
Periodisme i comunicació davant els conflictes socials propers

Data d'inici: 02 de juny de 2015
Data de finalització: 11 de juny de 2015
Dies de la setmana: Dimarts i dijous
Franja horària: de 16 a 20h
Lloc: Col.legi de Periodistes de Catalunya | Rambla Catalunya, 10
Població: Barcelona

Durant els anys 2013 i 2014 Moviment per la Pau (MPDL) i la Comissió de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya van organitzar els cicles formatius "Periodisme i comunicació davant els conflictes socials propers". Aquestes cicles van tenir una molt bona acollida, raó per la qual organitzen una tercera edició que aprofundirà sobre les causes estructurals que provoquen la pobresa i les desigualtats socials, així com sobre les mirades sobre la diversitat cultural i les persones migrades i de països del sud.

Llegir-ne més

PROXI - Actúa contra el ciberodi

 

Taller "Com actuar davant el discurs de l'odi en Internet"
10 de març de 2015 a Barcelona

1. De què parlem quan parlem de drets humans i discurs de l'odi en Internet?
2. Què és l'Observatori PROXI? Metodologia, estratègia, criteris d'identificació i anàlisi de comentaris xenòfobs i intolerants en mitjans digitals espanyols.
3. Com identificar comentaris que vulneren els drets humans?.

Llegir més

Curso virtual "Drets Humans i Discurs de l'odi"
Del 20 d'abril al 20 de maig de 2015

1. Eines d'identificació i construcció de la identitat."Limitis" a la llibertat d'expressió i la progressiva vulneració dels drets humans "en temps de crisis".
2. Concepte, fonaments, garanties i sistemes de protecció dels drets humans.
3. Observatori PROXI: Estratègies i metodologia per combatre el discurs de l'odi en internet.

Llegir-ne més

 

 

Espa Avinyó - Activitats pel primer trimestre de 2015

Consulteu les activitats que l'Espai Avinyó - Llengua i Cultura programarà durant aquest primer trimestre de l'any.

A destacar la continuitat del cicle "Coneguem els veïns i veïnes e la ciutat" i l'inici d'un cicle de diàlegs interreligiosos. També podeu visitar l'exposició que, a partir del 3 de febrer, mostrarà "Com treballem la diversitat cultural als districtes?"

Llegir-ne més

Mons femenins, religions i creences: Les dones parlen


Dies: Del 4 de novembre al 15 de desembre de 2014
Hora i lloc: Veure programa

Organitza: AFRICAT, Associació Africana i Catalana de Cooperació

Per parlar d'Àfrica i aproximar-se bé a la seva realitat, és fonamental entendre dues coses: el paper que hi juguen les dones i que és un territori del que "no se'n pot parlar sense fer-ho de la religió i l'espiritualitat".

Així ho exposa Jean Bosco Botsho, autor d'un llibre sobre llocs sagrats de l'Àfrica i president de l'entitat Africat, que ha organitzat un cicle de conferències que comença aquest dimarts 4 de novembre on parlaran dones de diferents tradicions religioses. El cicle durarà un mes i mig, fins a mitjans de desembre.

Africat és una associació amb seu a la capital catalana que pretén acostar els pobles africans i Catalunya, i ara, vol fer una mirada a l'espiritualitat mitjançant aquest cicle. I ho fa no sols parlant de les religions tradicionals africanes, sinó amb fidels de les principals religions de tot el planeta que participen en conferències, xerrades, tallers, diàlegs i actuacions musicals.

Llegir-ne més

 

Qui són els sikhs? - Desmuntem estereotips envers els veïns i les veïnes sikhs

Dia: 4 de novembre de 2014
Hora: 12.00 hores
Lloc: Ens trobarem a la porta del Gurudwara Gurdarshan Sahib del Raval (c. Hospital, 97)

Organitza: Espai Avinyó

El Gurudwara Gurdarshan Sahib del Raval t'obre les portes perquè coneguis la comunitat provinent del Panjab (Índia) i et convida a compartir amb ells i elles el langar (àpat comunitari).
Els sikhs criden l'atenció pels seus turbants de colors i llargues barbes. Darrere d'aquesta aparença hi ha una tradició, una història i un perquè que descobrirem durant la visita al seu centre de culte.
Ponents: Visita a càrrec del portaveu de la comunitat Sikh de Catalunya, Gagandeep Singh

 

“Créixer a Espanya. La integració dels fills immigrants”


Data: 23. Octubre. 2014
Hora: 10:30 hrs
Lloc: CIDOB, sala Jordi Maragall
Elisabets 12
08001 Barcelona

Organitza: CIDOB amb el suport de l'Instituto Universitario José Ortega y Gasset

El proper 23 d'octubre es presentaran al CIDOB els resultats de l'estudi d'investigació: "Crecer en España. La integración de los hijos inmigrantes". L'estudi parteix de la investigació longitudinal de la segona generació (ILSEG) i analitza la integració dels adolescents immigrants que han nascut a Espanya o han passat allà la majoria de les seves vides, examinant la seva percepció d'autoidentitat, discriminació i autoestima, els seus èxits educatius i les seves trajectòries laborals.

Llegir-ne més

Data: 07/10/2014 > 09/12/2014
Horari: Dimarts 7, 14, 21 i 28 d'octubre, 11, 18 i 25 de novembre i el 2 i 9 de desembre 2014.
18.45 a 21.45 h tots els dimarts indicats, excepte el 9 de desembre que farem la representació i començarem a les 18 hores.
Lloc: Centre Cultural Albareda
c/ Albareda, 22-24
Barcelona
Entrada

Organitza: Casa Àsia, el Pla BCN Interculturalitat - programa d'Immigració i Diàleg Intercultural de l'Ajuntament de Barcelona i La Xixa Teatre, amb la col·laboració del Centre Cultural Albareda

Una experiència creativa intercultural basada en els principis i la metodologia del Teatre Fòrum amb l'objectiu de compartir experiències i de debatre estereotips i rumors sobre la immigració.
Aquesta serà la setena edició, prova de l'èxit del projecte, del qual ja se n'han beneficiat més de 180 persones, principalment joves d'orígens culturals molt diversos, contribuint amb les seves representacions a crear debat i aportar elements de reflexió sobre la convivència intercultural a Barcelona.

Llegir-ne més

 

 

Jornada Àfrica Negra: Noves Mirades

Dia: 3 de juliol de 2014
Hora: 18.00h
Lloc: Sala d'actes del Centre Cívic Urgell, C/Compte d'Urgell, 145

Organitza: Centre d'Estudis Africans i ínterculturals

Dijous 3 de juliol de 2014 es celebra la quarta edició de la Jornada Àfrica Negra: Noves Mirades. És una plataforma de visibilització i difusió de les recerques dutes a terme pels alumnes del Postgrau en Societats Africanes i Desenvolupament, del CEA i la Universitat Pompeu Fabra així com un espai de trobada de persones interessades en la recerca en el marc de l'Àfrica Negra per tal de compartir experiències, coneixements i contactes. Els temes tractats són diversos i intenten oferir una visió àmplia tant de la realitat del continent africà com de les noves recerques que s'estan impulsant al nostre país.

A més a més de la presentació dels treballs de recerca, es farà una projecció del documental Kàsuumaay, realitzat en el marc del Grup d'Estudis en Societats Africanes (GESA) de la Universitat de Barcelona. El documental analitza la realitat del conflicte de la Casamance, al sud de Senegal i, en especial, explora el paper del rei Sibilumbay i les autoritats tradicionals a la regió d'Oussouye en la construcció de Kàsuumaay ("pau" en llengua djoola).

Llegir-ne més

Motor de canvi: les dones dels slums de Bombai
Dia: 22 de maig de 2014
Hora: 19.00 hores
Lloc: Espai Francesc Bonnemaison, Sala La Cuina
Carrer de Sant Pere Més Baix, 7
Barcelona

Organitza: Somriures de Bombai - Transformant Futurs

El projecte SEED és un projecte de formació ocupacional per a dones de les comunitats més pobres de Bombai. Actualment participen en el més de 400 dones.

El rol de la dona en els slums de Bombai té un gran valor com a element transformador. A través de la seva capacitació i autonomia promouen canvis, no solament en el seu entorn familiar, sinó també en un entorn social més ampli. Aquests canvis permeten a les comunitats més pobres de la metròpoli índia avançar en termes d'igualtat d'oportunitats i de respecte dels drets humans.

Somriures de Bombai treballa amb les dones de diferents slums del barri de Andheri East, i aquesta òptica d'igualtat de gènere és transversal en la seva lluita pacífica contra la pobresa.

Llegir més

Sàhara occidental, història i actualitat d'un conflicte internacional del què formem part

Dies: 9 i 16 de maig de 2014
Hora: 17.30 a 20.30
Lloc: Centre Cívic Urgell C/ Urgell, 145 (08036 - Barcelona)

Organitza: Centre d'Estudis Africans i Interculturals

Destinat a qualsevol persona interessada en la situació del Sàhara Occidental, els processos de descolonització i/o les relacions entre Catalunya, Espanya, Europa i Àfrica
Descripció del taller. La primera part del taller es centra en la anàlisi de la cultura sahrauí, les arrels històriques del conflicte i els darrers esdeveniments, tant a nivell local com internacional. A la segona part tindreu l'oportunitat de conèixer iniciatives propostes solidàries sahrauís i catalanes i l'opinió de les persones impulsores d'aquestes propostes.
Objectius del curs. Aquest taller vol promoure la reflexió sobre la situació del poble sahrauí a diferents nivells : socio-cultural, econòmic i polític.
Metodologia d'aprenentatge. El taller conjumina presentacions amb suport audiovisual i reflexions-debat participatius sobre els punts claus, per entendre les arrels del conflicte, els seu desenvolupament i les possibles vies de futur.

Llegir-ne més

 

CONNEXIÓ MAGRIB-BARCELONA Xerrada sobre la modernitat i la tradició del Magrib barceloní

Dia: Dimecres 9 d'abril
Hora: 18.30
Lloc: Espai Avinyó-Llengua i Cultura
c. d'Avinyó, 52

Primera activitat del trimestre: "Connexió Magrib-Barcelona"
Una xerrada per connectar amb la modernitat i la tradició del Magrib barceloní.
Barcelona acull, des de fa dècades, un important nombre de veïns i veïnes d'origen magrebí. En aquest espai de conversa parlaren de les seves aportacions socials, polítiques i culturals a la ciutat. Ferran Morillas (Qadar) conduirà aquesta sessió, en què comptarà amb la presència de Kaissa Ould i el periodista Fahd Chafik.

Llegir-ne més

 

8 d'abril - Dia Internacional del Poble Gitano

Dia: 8 d'abril de 2014
Hora i lloc: Veure programa

Organitza:Consell Municipal del Poble Gitano de Barcelona
Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya

Barcelona s'omplirà de música i colors del 5 al 8 d'abril per commemorar el Dia Internacional de Poble Gitano que es celebra de forma internacional el 8 d'abril. Per aquest motiu les entitats que formen el Consell Municipal del Poble Gitano de la ciutat de Barcelona, junt amb la col·laboració de la Regidoria de Dona i Drets Civils de l'Ajuntament de Barcelona i els districtes de la ciutat, han preparat un seguit d'activitats i actes per homenatjaran les persones gitanes.
Les activitats es desenvoluparan en diferents punts de la ciutat de Barcelona: al Parc de la Ciutadella, a les Cotxeres de Sants, a la Font Màgica de Montjuïc i al Riu Besòs.

Llegir-ne més

 

MASCULINITAT, PROCÉS MIGRATORI I VIVÈNCIES DE GÈNERE

Dia: 27 de març de 2014
Hora: 18.30
Lloc: Espai Avinyó
c. d'Avinyó, 52
Barcelona

Entrada gratuïta sense necessitat d'inscripció

Organitza: Espai Avinyó i CEPAIM

 Les vivències de les relacions de gènere canvien segons les cultures: un home d'origen català potser no comparteix la concepció de la dona que té un home d'un origen diferent. A més, si aquest últim viu a Catalunya, segurament es trobarà amb formes noves de viure les relacions de gènere.
En aquest espai de conversa on volem fer visibles, entre d'altres qüestions, com el procés migratori afecta les relacions entre dones i homes.
Per fer-ho, homes de diferents orígens culturals que han immigrat a Barcelona ens aproparan, des d'una perspectiva tant individual com col·lectiva, a les seves visions de la feminitat i a les formes que tenen d'entendre-la.
Ens acompanyaran Jean Bosco (R.D. Congo), Mohamed Aid (Marroc) i Jawad (Paskistan)

 

 

El racisme i les seves cares

Dia: 19 de març de 2014
Hora: 18.30
Lloc: Espai Avinyó - Llengua i Cultura
c. d'Avinyó, 52 08002 Barcelona
Tel.: 93 412 72 24

Amb motiu del Dia Internacional contra el Racisme i la Xenofòbia volem parlar amb experts i des de diferents perspectives (política, institucional i de l'oci) sobre les diferents formes en què avui en dia es plasmen els racismes i la xenofòbia en la nostra societat.

Llegir-ne més

Curs d'agents antirumors: "Interculturalitat, una resposta als rumors i estereotips"

Dies: Març i abril
Hora: dos torns, matins i/o tardes
Lloc: Consulteu programa

Organitza: Xarxa Antirumors, Centre d'Estudis Africans i Interculturalitat i la Xixa Teatre

Obert el termini d'inscripció a la formació d'agents antirumors durant el primer quadrimestre del 2014, el termini d'inscripció és fins al 7 de març de 2014.

Els principals eixos temàtics s'articulen al voltant de la reflexió sobre els conceptes de cultura, diversitat, estereotips, rumors i prejudicis.

Llegir-ne més 

Què fem per la interculturalitat? Decidim-ho!

Dia: Dilluns 10 de març de 2014
Hora: De 18.30 a 21 h.
Lloc: Casinet d'Hostafrancs. Rector Triadó, 53
Barcelona

Organitza: Secretariat d'entitats

El proper 10 de març, el Casinet d'Hostrafrancs acollirà la sessió participativa Què fem per la interculturalitat? Decidim-ho! L'acte té com objectiu final traçar les accions i els projectes a desenvolupar durant els propers anys i s'emmarca en el procés d'actualització de la Taula intercultural iniciat durant el darrer trimestre del 2013.

Metodologia de la sessió
Després d'una petita presentació del procés amb alguna sorpresa, les persones assistents al taller es dividiran en grups de treball segons l'àmbit dels projectes que més els interessi: social i sanitari; educatiu i esportiu; antirumors i mitjans de comunicació; lingüístic i transició nacional; i cultural i formatiu. En cada grup es procurarà crear un espai òptim que faciliti la participació, la coneixença i la interacció entre les persones assistents. A través del debat i mitjançant diferents dinàmiques que fomentin la creativitat, cada grup determinarà propostes d'accions a realitzar, tant entre les persones i les entitats de la Taula intercultural, com entre elles i les persones treballadores.

Llegir-ne més

La immigració francesa a Barcelona

Dia: 19 de novembre de 2013
Hora: 18.30 hores
Lloc: Espai Avinyó - Llengua i Cultura
c. d'Avinyó, 52
Barcelona

Organitza: Espai Avinyó

Sabies que la francesa és una de les comunitats més nombroses a Barcelona? No obstant això, no sempre ho tenim present quan parlem d'immigració i de diversitat cultural.

Vols conèixer una mica més d'aprop els nostres veïns i veïnes procedents de França? Vols saber com és la seva relació històrica i actual amb la ciutat?

Et convidem a aquest espai testimonial i de debat

Comptarem amb la presència de:
Emilie Vidal - Associació Colectivo Suelto
Pierre-Olivier Bousquet - Union des Français de l'Etranger
Julien Konopnicki - Estudiant en Llengua Occitana i en Ensenyament del francès per als forasters
Laurence O'Neill - Equip editorial de bcnclub.es

Llegir-ne més

PESENTACIÓ ANUL·LADA - Presentació de la Mesa per la Diversitat en l'Audiovisual

LA PRESENTACIÓ HA ESTAT ANUL·LADA

Organitza: DIRECCIÓ GENERAL PER A LA IMMIGRACIÓ. GENERALITAT DE CATALUNYA

L'objectiu de la jornada és donar a conèixer la tasca que realitza la Mda, així com presentar els materials disponibles adreçats als professional de la comunicació i les associacions interessades en el fet migratori i la diversitat cultural.
La Mesa per a la Diversitat en l'audiovisual, reuneix persones provinents de diversos grups culturals, institucions, empreses, col·lectius professionals, grups de recerca, entitats de suport, universitats, mitjans de comunicació i altrespersones i òrgans interessats en la promoció d'una
millor representació de la multiculturalitat i la diversitat en els mitjans audiovisuals de Catalunya

Llegir-ne més 

II Cicle Formatiu: “Periodisme i Comunicació davant els Conflictes Socials Propers. Nous reptes per a la pau i la convivència”

Dies: 12, 14, 19, 21, i 26 de novembre

Hora: De 18.00 a 20.00 hores
Lloc: Seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya
Rambla de Catalunya, 10. pral.
Barcelona

Organitza: Xarxa Ciutadana per la Pau, de Moviment per la Pau (MPDL) i la Comissió de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes

El cicle, que serà gratuït, està obert a periodistes, comunicadors/es i a totes les persones interessades en l'educació per al desenvolupament i la Interculturalitat.
En el cicle hi participarà:
Marta Muixi, periodista i investigadora especialitzada en migracions i cobertura de conflictes (OCC-UAB).
Jordi de Miguel, periodista especialitzat en comunicació per al desenvolupament. Membre del col·lectiu de periodistes Contrast.
Joana G. Grenzner, periodista especialitzada en Gènere i Comunicació, col·labora en La Independent i Pikara Magazine.
Montse Santolino, periodista especialitzada en comunicació per al desenvolupament. Docent màster UAB: ‘La comunicació dels conflictes internacionals i socials'.
Rafa Besoli, periodista i tècnic de comunicació del Programa BCN Interculturalitat.
Javid Mughal, director del diari El Mirador del Inmigrante.
Alfredo Cohen, director de l'Associació Cultural elParlante
Judith Muñoz, coordinadora del curs. Tècnica àrea d'educació, Moviment per la Pau (MPDL) Catalunya.

Llegir-ne més

 

  

Tot un món. Diàlegs

Dies: 1, 3, 10, 14, 21, 24, 28 i 30 d'octubre de 2013
Hora: 
19.00 hores
Lloc:  Veure programa

Organitza: Tot un Món, Espai Avinyó

Els protagonistes d'aquest cicle són persones d'origen estranger que han participat en el programa de TV3 Tot un món. A partir de les seves experiències, es reflexionarà sobre la diversitat cultural, la llengua, les identitats..., i també sobre els estereotips i els rumors que dificulten la convivència intercultural. 

Llegir-ne més
Seminari: Què fem per la diversitat als mitjans?

Dia: 9 de juliol de 2013
Hora: 19 a 20.30 hores
Lloc: Espai Avinyó, c/ Avinyó, 52, Barcelona

Organitza: Secretariat, Taula Intercultural d'Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta

Es farà una presentació pública de l'informe que va sorgir del Seminari anterior que va tenir lloc durant el mes d'abril d'enguany, on s'exposaran les principals conclusions sobre la cobertura de la diversitat cultural als mitjans de comunicació i a continuació hi haurà una taula rodona amb diferents participants i experts/es, com ara la Patrícia Gabancho, la Latifa El Hassani i en Carles Solà, l'informe es podrà consultar a partir de l'endemà al web: www.secretariat.cat/seminari.

Llegir-ne més

Situació actual i perspectives de futur de les persones refugiades

Dia: dimecres, 19 de juny de 2013
Hora: 19.00 hores
Lloc: Col·legi de Periodistes de Catalunya
Rbla. Catalunya, 10, pral.
Barcelona

Organitza: Comissió de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya
Al món hi ha més de 43 milions de persones desarrelades per la força a causa de persecucions polítiques, conflictes armats i violacions dels Drets Humans.
Amb motiu del DIA INTERNACIONAL DE LES PERSONES REFUGIADES, i en el marc del cicle de Debats Solidaris,
la Comissió de Periodisme Solidari (CPS) del Col·legi de Periodistes de Catalunya us convida a la xerrada i
debat:
"Situació actual i perspectives de futur de les persones refugiades", a càrrec d'Antoni Lluch Rovira, exdirector de l'Associació Catalana de Solidaritat i Ajuda als Refugiats (ACSAR) i autor del llibre "Babel. 25 anys de refugiats a Catalunya".
En el decurs de l'acte es presentarà el vídeo "Ser refugiat a Barcelona", a càrrec de Joan Reventós, director del Comitè Català de l'ACNUR i ens donaran el seu testimoni dues persones refugiades a Catalunya.
 

Jornada "Cap a una nova regulació de l'asil a la Unió Europea"

Dia: 14 de juny de 2013
Hora: De 9.15 a 14.00 hores
Lloc: Aula Europa
Seu de les institucions europees
Pg. de Gràcia, 90, 1r pis
Barcelona

Organitza: Oficina del Parlament Europeu a Barcelona

El nombre de sol·licitants d'asil a la UE va augmentar a 330.000 l'any 2012, incrementant-se en 30.000 en relació al 2011. L'objectiu general del paquet legislatiu sobre asil -que refon lleis vigents i inclou nova legislació- és establir un Sistema Europeu Comú d'Asil (CEAS, en les seves sigles en anglès) que conduirà a una progressiva convergència a tota la UE de normes mínimes comunes, procediments harmonitzats i estatus de protecció uniforme, així com una cooperació més estreta entre els Estats membres. Els quatre punts clau de la nova legislació són: 1) Condicions de recepció; 2) Regulació Dublín II; 3) Procediments d'asil; 4) La introducció de la base de dades d'empremtes digitals Eurodac. Els eurodiputats votaran aquest paquet legislatiu dimecres 12 de juny en sessió plenària a Estrasburg.

Llegir-ne més

 

Congènere - Workshop: Gènere, immigració i comunicació

Dies: 16-17 de maig de 2013
Hores: Veure programa
Lloc: Facultat de Turisme
Edifici Sant Domènec
(Campus Barri vell)
17071 Girona

Organitza: Universitat de Girona; Institut de Comunicació - Universitat Autònoma de Barcelona (InCom-UAB); Anàlisi de la Recepció de les Pantallas Audiovisuals (ARPA)

Congènere, una iniciativa del grup d'investigació ARPA-Anàlisi de la Recepció de les Pantalles Audiovisuals- de la Universitat de Girona, va néixer en 2009 amb la finalitat d'explorar el tema de la Representació de Gènere en els Mitjans de comunicació. Partint de la idea que els mitjans de comunicació construeixen la realitat, l'objectiu d'aquesta primera edició va ser debatre sobre la Representació de Gènere en la Publicitat audiovisual.
Transcorreguts dos anys i mitjà de l'última edició del Congènere l'eix temàtic del qual va ser "Els rols de Gènere en la ficció televisiva", la present convocatòria es proposa reflexionar a partir de les investigacions empíriques i reflexions teòric-metodològiques que s'estan realitzant l'àmbit de la Immigració en la seva dimensió de Gènere i els seus vincles amb la Comunicació.

Llegir-ne més

 

L'emigració des de Catalunya. Nous reptes en la gestió de la mobilitat

Dia: 29 d'abril de 2013
Horari: 9.30 Seminari - Matí
         17.00 Taula rodona - Tarda
Lloc: Sala Jordi Maragall CIDOB
c. Elisabets 12
Barcelona

Organitza: Departament de Benestar Social i Familia, Diputació de Barcelona i CIDOB

Catalunya ha deixat de ser un país exclusivament de recepció de població immigrant. Des de 2009 la immigració ha baixat moderadament, mentre que l'emigració ha patit un creixement entre el 8 i el 9% anual. El 2013 la població catalana a l'estranger és de 203.250, principalment assentats a països de la UE, però també a Argentina, Mèxic, Veneçuela o als Estats Units. Aquesta nova situació de mobilitat bidireccional obre la porta a un nou escenari de possibilitats però també de reptes i desafiaments. Davant aquest context els poders públics han de saber fer front a les noves circumstàncies que donin resposta de forma global al fenomen migratori. CIDOB, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona proposen un seminari en què discutir sobre els reptes que suposa l'emigració. Durant el seminari es tractarà d'analitzar, de manera comparada amb altres contextos de la UE, els efectes de l'emigració per a Catalunya, les possibilitats de futur i les principals problemàtiques a les quals s'haurà de fer front en els propers anys.

Llegir-ne més

Obert termini d'inscripció al nou cicle de formació d'agents antirumors

Dies: 30 d'abril, i 7, 14 i 21 de maig en sessions de 3 hores
Horari: Veure programa (Opcións matí i tarda)
Lloc: Veure programa
Inscripcions: Fins el dia 26 d'abril

Organitza: Centre d'Estudis Africans i Interculturals, D-Cas, La Xixa Teatre i l'Oficina tècnica de la Xarxa BCN Antirumors

Aquesta formació està dirigida a persones que tinguin intenció de col·laborar posteriorment en l'Estratègia BCN Antirumors.
Els seus eixos temàtics s'articulen al voltant de la reflexió sobre els conceptes de cultura, diversitat, estereotips, rumors i prejudicis. S'ofereixen també eines per al treball, la gestió i el tractament d'estereotips i rumors sobre diversitat cultural.

Llegir-ne més

L'Estat del Món 2013

Dies: 17 de gener, 14 de febrer, 21 de març, 18 d'abril, 16 de maig de 2013
Hora: 20:00
Lloc: Centre Cultural del Casino de Manresa
Passeig Pere III, 27, baixos
08241 Manresa
Tel. + 34 93 872 01 71

Organitza: L'Associació d'Amics de la Unesco de Manresa
Coordinació i assessorament: Centre d'Estudis Africans

L'Associació d'Amics de la Unesco de Manresa organitza per setena vegada el Curs de l'Estat del Món, enguany dedicat a l'Àfrica Negra; han comptat amb l'assessorament del Centre d'Estudis Africans de Barcelona que  ha aconseguit la participació en el Curs de conferenciants molt contrastats en les respectives temàtiques. Com sempre compten amb la col·laboració logística del Centre Cultural del Casino de Manresa.

Llegir-ne més

Xerrada "Immigració i comerç"
Dia: 25 d'abril de 2013
Hora: 18.30 h
Lloc: Espai Avinyó-Llengua i Cultura
c. d'Avinyó, 52
Barcelona

Organitza: Espai Avinyó - Llengua i Cultura

El nombre de comerços estrangers ha augmentat a Barcelona. Una qüestió bàsica perquè aquesta tendència s'integri adequadament en la dinàmica comercial és fomentar l'associacionisme dels comerços d'immigrants i la seva incorporació al teixit associatiu i donar-los suport. Diversos processos que es duen a terme a la ciutat ens donaran les eines per aprendre a promoure i a integrar la diversitat sociocultural en la dinamització del teixit comercial

Llegir-ne més

Xerrada: "Ètica intercultural"

Dia: 18 d'abril de 2013
Hora: 18.30 hores
Lloc: Seminari de Filosofia. Facultat de Filosofia, Geografia i Historia de la UB
c. Montalegre, 6. 4a planta
Barcelona

Organitza: Espai Avinyó - Llengua i Cultura

Els darrers 20 anys la societat ha hagut d'adaptar-se a pautes culturals diverses a causa del fenomen migratori. És un fet que els problemes del món són comuns arreu i que, per tant, les solucions també han de ser-ho. Una condició fonamental perquè això es dugui a terme és tenir un enteniment moral i respectuós pel que fa a la diversitat. Una ètica comuna és necessària per a viure en constant interconnexió amb la diversitat, per a entendre'ns i conviure en la diferència.

Llegir-ne més

Conversant amb el poble gitano

Dia: 9 d'abril de 2013
Hora: 18.30 hores
Lloc: Espai Avinyó - Llengua i Cultura
c. d'Avinyó, 52
Barcelona

Organitza: Espai Avinyó

L'Espai Avinyó s'uneix al Dia Internacional del Poble Gitano. Per aquesta raó i amb la finalitat de reconèixer la història, la llengua i la cultura gitanes hem organitzat la sessió ¨Conversant amb el poble gitano¨ que ens acostarà a una realitat tan propera com desconeguda.

 

ACRS - Jornada 23 de març

Dia: 23 de març de 2013
Hora: De 15.30 a 21.00
Lloc: Casa Pou de la Figuera
C/ Sant Pere Més Baix nº 70
Barcelona

Organitza: Associació Catalana de Residents Senegalesos

Fa 25 anys que són Dones Migrants Senegaleses. Les pioneres ho volen recordar per tornar a recuperar l'àmbit de decisió. Es fara una lectura del manifest del dia de la dona treballadora, una conferencia "El paper de la Dona en la cohesió i integració de la comunitat, la veu de les pioneres senegaleses", un homenatge a les pioneres de la ACRS i un pica-pica amb animació.

Llegir-ne més

Mediterrània 2013: La consolidació de nous poders

Dies: 11, 13, 18 i 20 de febrer, i 5 i 6 de març.
Hora: totes les sessions començaran a les 18.30 hores
Lloc: Sala d'Actes de l'Institut Europeu de la Mediterrània (Girona, 20, Barcelona)
Organitzen: Institut Europeu de la Mediterrània i Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV)
Les conferències s'impartiran en l'idioma original (anglès, francès o espanyol) sense servei
d'interpretació simultània
Entrada lliure

Transcorreguts dos anys des l'esclat de les protestes socials al Nord de l'Àfrica i Orient Mitjà, que no només han canviat dràsticament el panorama polític i social d'aquests països sinó que han forçat un replantejament de les relacions internacionals a la regió euromediterrània, 2013 tornarà a plantejar nombrosos desafiaments per a l'estabilitat geopolítica a la Mediterrània.

Continuant amb les reflexions presentades en la primera edició -Mediterrània, 2012: escenari d'una transició, realitzada el febrer de 2012, aquest nou cicle de «Debats de la Mediterrània» proposa un viatge per tot el Nord de l'Àfrica i el Pròxim Orient per conèixer a través de sis sessions i de la mà d'experts reconeguts i acadèmics, el moment de canvi en el qual es troben les grans qüestions de les relacions euromediterrànies i les seves repercussions per al futur de tota la regió.

Llegir-ne més

Xerrada "Dones immigrades: actives i visibles"

Dia: Dijous 7 de març de 2013
Hora: 18.30 hores
Lloc: Sala Polivalent de l'Espai Avinyó - Llengua i Cultura (c/Avinyó, 52)
Entrada: de lliure accés.

Organitza: Espai Avinyó

Un dels trets distintius dels nous models migratoris és l'augment de la immigració femenina. Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, dedicarem aquesta sessió a parlar de la participació activa de les dones immigrades sovint invisivilitzada. Representants de diferents entitats que treballen amb dones immigrades ens explicaran com promouen la mirada de gènere i la visió positiva de la interculturalitat en la població autòctona.

Llegir-ne més

 

Què fem per la diversitat als mitjans?

Data: Dijous 4 d'abril del 2013
Horari: De 16.00 a 21.00 hores
Lloc: Cotxeres de Sants (Sala d'actes)
Pl. Bonet i Muixí, s/n
Barcelona

Organitza: Secretariat Taula Intercultural

Tot i la sobresaturació comunicativa que ens envolta, els mitjans de comunicació viuen una profunda crisi empresarial i alhora conceptual: la immediatesa s'ha avantposat a la reflexió, i això porta a relats comunicatius cada cop més superficials, tot i que la realitat que relaten és cada cop més complexa i diversa.
Els i les periodistes s'enfronten avui, doncs, al repte d'incorporar i explicar la diversitat cultural de les nostres societats. Però ho fan de manera responsable, matisada i contrastada? Tenen les eines i coneixements necessaris per fer-ho? Són conscients de les conseqüències negatives que determinats tractaments informatius de la diversitat cultural tenen en la cohesió social i la convivència?
Al voltant d'aquestes i d'altres qüestions relacionades volem obrir un debat i un procés de reflexió que ens ajudi a fer com a professionals, i a reclamar com a consumidors, una informació realment diversa; una informació realment lligada a les característiques de la realitat que vol explicar.

Llegir-ne més

 

Nou curs d'agent antirumors el 20 de febrer

Dies: 20 i 27 de febrer i 6 i 13 de març de 2013
Hores:  Dos cursos, matí de 10.30 a 13.30 i tarda, de 16.30 a 19.30.
Lloc: El grup de matí farà la formació al Centre Cívic Drassanes (c/Nou de la Rambla, 43), i el de tarda, a la Gerència de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports (c/ València, 344, entresol (Espai 1)

El 18 de febrer finalitza el termini per inscriure's al grup de matí o al grup de tarda del Curs gratuït d'agent antirumors "Interculturalitat, una resposta als rumors i estereotips"

Organitza: Centre d'Estudis Africans i Interculturals i La Xixa Teatre

Aquesta formació està dirigida a persones que tinguin intenció de col·laborar posteriorment en l'Estratègia BCN Antirumors. Els seus eixos temàtics s'articulen al voltant de la reflexió sobre els conceptes de cultura, diversitat, estereotips, rumors i prejudicis. S'ofereixen també eines per al treball, la gestió i el tractament d'estereotips i rumors sobre diversitat cultura

Llegir-ne més

Xerrada "La gestió de la diversitat en l'àmbit sanitari"


Dias: 14 de febrer de 2013
Hora: 18.30 h
Lloc de l'activitat: Sala Polivalent de l'Espai Avinyó - Llengua i Cultura (c/Avinyó, 52)
Entrada: de lliure accés.

Entitat que organitza: Espai Avinyó - Llengua i Cultura

La diversitat cultural és una realitat present en tots els àmbits de la vida quotidiana. El sector sanitari no n'ha quedat al marge i ha fet esforços importants per oferir una atenció sanitària adaptada a la realitat social i cultural de la nostra ciutat.

En aquesta sessió farem visibles aquelles pràctiques interculturals i inclusives que s'han dut a terme als centres sanitaris en els darrers anys i també veuren com la població immigrada ha participat activament en la gestió de la diversitat en l'àmbit sanitari i la promoció de la salut.

Llegir-ne més

Finances islàmiques: Quan un codi moral de conducta sorprèn el món financer

Dia: 22 de febrer de 2012
Hora:
Lloc: FCONGD
c/Tàpies 1-3,
Barcelona

En el marc de l'actual crisi financera europea, la gent està buscant altres opcions per fer finances. Les finances islàmiques són una alternativa viable en aquests temps, en els que els bancs i les caixes han perdut la seva legitimitat davant de la ciutadania.

Les finances islàmiques són un sistema basat en la Shari'ah que combina elements de les estructures financeres convencionals amb elements filosòfics espirituals inclosos en la llei islàmica, com poden ser la prohibició de cobrar interessos en l'exercici de l'especulació o la usura. A més a més d'aquestes prohibicions, la normativa d'aquest sistema financer impedeix invertir en certs sectors com poden ser l'alcohol, els jocs d'atzar, els productes derivats del porc, la pornografia, etc.

Compten amb una banca pròpia, la banca islàmica. El missatge principal de la banca islàmica és que totes les operacions financeres, ja sigui en la forma de les transaccions comercials, productes i serveis financers, sempre han de produir un benefici que condueixi al benestar de la societat. Així, l'economia és entesa com a una eina per aconseguir fins socials de benestar humà.

Llegir-ne més

 

Imaginarios sociales en un mundo plural - Viviendo la diversidad

Dia: 8 de febrer de 2013
Hora: De 15.00 a 17.00
Lloc: Departament Psicologia Social
Universitat Autònoma de Barcelona


Organitza: Institut Diversitas àmbit Maria Corral

L'Institut Diversitas entén que la diversitat és una de les principals riqueses de la humanitat, per això volem dir sí a la diversitat. Des d'aquest fonament es planteja promoure el respecte i la valoració de la diversitat en totes les seves manifestacions, així com posar en evidència i contribuir a superar les dinàmiques socials en que aquesta és font de desigualtats i discriminació.

Llegir-ne més

El còmic, un art intercultural

Dia: 31 de gener de 2013
Hora: 18:30 hores
Lloc: A la sala Polivalent de l'Espai Avinyó.
Barcelona

Organitza: Espai Avinyó

L'Espai Avinyó acullirà tres activitats íntimament relacionades: la presentació del número 3 del còmic antirumors "Blanca Rosita Barcelona", la inauguració de la nova exposició dedicada a aquesta publicació dibuixada per Miguel Gallardo, i una xerrada sobre el còmic com a eina d'acció intercultural.

El còmic és una eina didàctica i atractiva que facilita treballar temàtiques tant complexes com ara la diversitat cultural. Fins a quin punt un còmic ens pot conscienciar socialment i pot fomentar la interculturalitat? Aquest serà l'objectiu de la xerrada šEl còmic com a eina d'acció interculturalš on ens acompanyaran tres gran dibuixants: Miguel Gallardo, Martín Tognola i Marcos Martín.

Els tres ens permeten acostar-nos a la relació entre interculturalitat i còmic des de tres perspectives diferents: Miguel Gallardo compartirà la seva amplíssima experiència com a il·lustrador de campanyes i materials relacionats amb nombrosos projectes socials, entre ells el còmic "Blanca Rosita Barcelona" de l'Estratègia BCN Antirumors.

Llegir-ne més

 

Corresponsals de les migracions. La cobertura informativa d'un fet global

Dia: 23 de gener de 2013
Hora: 18.30 h
Lloc: Col·legi de Perioidstes de Catalunya, Rambla Catalunya, 10, Barcelona

La presentació del llibre estarà a càrrec de l'autor, el periodista belga, Jean-Paul Marthoz, el director del programa Tot un món (TV3), Carles Solà i la periodista Alícia Oliver, de la Comissió de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya. La presentació inclou un debat amb periodistes i representants d'organitzacions de drets humans dinamitzat per la periodista Marta Muixí.

El llibre ja es pot adquirir en paper al web de Pol·len Edicions , la publicació ha estat adaptada al context català i espanyol per oferir eines als periodistes sobre el fet migratori.

Diàlegs Antiracistes - Interculturalitat, aquí i ara
Dia: 20 de novembre de 2012
Hora: 19.00 hores
Lloc: Sala Polivalent de l'Espai Avinyó
c. d'Avinyó, 52
Barcelona

La interculturalitat no és un repte futur ni una novetat, és un fet. I un exemple d'això el tenim a la ciutat de Barcelona.

En aquesta edició dels Diàlegs Antiracistes volem aprofundir sobre com estem construint una ciutat diversa i cohesionada - o com volem fer-ho-, analitzant els pros i els contres del que s'ha fet fins ara, i projectant reptes futurs.

És per això que la següent taula rodona estarà formada amb la presència d'un seguit de persones que tractaran la Interculturalitat, aquí i ara facilitant una sèrie d'eines que ens ajudaran a analitzar i crear debat sobre la construcció de la societat que volem.

Llegir-ne més

"Cassita nidum migravit" (L'alosa va canviar de lloc el seu niu)

Dia: Dimarts, 18 de desembre de 2012
Hora: 18.00 hores
Lloc: Masia de Can Serra
Carretera de Mataró, 124
Sant Adrià de Besòs

Organitza: Museu d'Historia de la Immigració de Catalunya i Clavelito Films

Activitat que organitza el Museu d'Història de la Immigració de Catalunya (MHIC) per a celebrar el Dia Internacional del Migrant. Es tracta d'una retrospectiva formada per quatre curtmetratges de la cineasta i actriu Emília Ruiz, realitzada amb el suport de Clavelito Films. Cadascun dels quatre curts aborda una perspectiva diferent de la migració: "L'air fait bouger les choses" planteja una visió de la migració forçada; "Pasaje no reembolsable" tracta sobre la migració temporal; "El mundo tan pequeñito" explica la història d'una persona que migra de forma permanent, i "Anexos" se centra en la migració voluntària.

Llegir-ne més

Dies: 14, 15 i 16 de desembre
Hores: Veure programa
Lloc: Campus de Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra
C/ Trias i Fargas 25-27
Barcelona

Organitza: Tanquem els CIEs

Aquestes Jornades, compreses dins de la Segona Trobada estatal CIEs No, estan especialment dirigides a col·lectius, associacions i persones interessades a conèixer i aprofundir des del punt de vista jurídic-social la realitat dels Centres d'Internament d'Estrangers. D'altra banda, pretén ser un espai de reunió, intercanvi i treball dels diferents grups que participen en accions que tenen per objectiu la denúncia dels drets humans en aquests centres.

Per assistir a les jornades cal inscriure's.

Llegir-ne més

 

Diàleg Antiracista - "Fills i Filles d’immigrants. Fins quan?"

Dia: 4 de desembre de 2012
Hora: 12.00 hores
Lloc: Espai Jove la Fontana
Gran de Gràcia, 190-192
Barcelona

Organitza: S.O.S. Racisme

L'assistencia es lliure i gratuita però cal confirmar l'assistència al 93 301 05 97

Les 2ones i 3eres generacions són un nou repte pel que fa a la societat discriminatòria del segle XXI. En aquest sentit, aquest Diàleg pretén abordar com fer front al repte de l'atenció a la diversitat des de la perspectiva de l'educació i del teixit associatiu. És des d'aquesta perspectiva que es pretén educar a la societat per tal que aquests fills i filles de 2es i 3es generacions deixin de rebre l'estigma d'immigrants.

Llegir-ne més

Tertúlia "Corresponsals de les migracions"

Dia: 15 de novembre de 2012
Hora: 18.30
Lloc: Sala Polivalent de l'Espai Avinyó
C/ d'Avinyó, 52
Barcelona

La sessió vol servir per reflexionar i debatre sobre la manera com els mitjans de comunicació reflecteixen la diversitat cultural: Per què els informatius sovint relacionen immigració amb delinqüència? Podem parlar de màfia xinesa en casos delictius als quals bona part dels presumptament implicats són autòctons? Quins efectes tenen aquestes generalitzacions sobre la convivència?

Llegir-ne més

TALLER GRATUÏT D'INICIACIÓ A LA RESOLUCIÓ DE CONFLICTES PER AFAVORIR LA CONVIVÈNCIA

Dies: 26 de novembre i 3, 10 i 17 de desembre
Hora: De 19 a 21 hores
Lloc: ESPAI 210
c/ Padilla, 208-210 baixos
Barcelona

Organitza: Ajuntament del Barcelona & GREC Resolució de Conflictes i
Pla de Desenvolupament Comunitari Sagrada Família.

Es tracta d'un taller GRATUÏT (4 sessions), adreçat a veïns i veïnes, així com a totes aquelles persones interessades en el tema i que es vulguin apropar a la comprensió i anàlisi dels conflictes, així com a les estratègies i habilitats necessàries per la seva gestió i transformació. Una possibilitat per adquirir eines per a millorar les relacions quotidianes i la convivència en els diferents àmbits on ens movem com la família, l'escola, el barri, les associacions...

Llegir-ne més

 

 

 

Interculturalitat, una resposta als rumors i estereotips

Dies: 7, 14, 21 i 28 de novembre
Hora: Matí o tarda. Sessions de 3 hores
Lloc: Gerència de Qualitat de Vida, Igualtat i Sport
C/ València, 344, entresol (Espai 1)
Barcelona

Aquesta formació, que impartiran el Centre d'Estudis Africans i Interculturals i La Xixa Teatre, està dirigida a persones que tinguin intenció de col·laborar posteriorment en l'Estratègia BCN Antirumors. Els seus eixos temàtics s'articulen al voltant de la reflexió sobre els conceptes de cultura, diversitat, estereotips, rumors i prejudicis. S'ofereixen també eines per al treball, la gestió i el tractament d¡estereotips i rumors sobre diversitat cultural.

Llegir-ne més

Roma y gitanos: una perspectiva local y europea en un contexto de crisis

Dia: 23 d'octubre de 2012
Hora: 17.30
Lloc: Centre Cívic Pati Llimona - Sala Joan Maragall
c/ Regomir, 3
Barcelona

Organitza: Alternativas Europeas Barcelona

La conferencia-debat busca crear un espai de reflexió i debat públic sobre les poblacions Roma i gitanes d'origen europeu divers en el context actual de crisi. Es tracta de comunitats especialment afectades i que en els darrers anys han estat protagonistes i víctimes de noves formes de racisme i discriminació.

Llegir-ne més

Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones
Drac Màgic us proposa una sèrie d'activitats per a les vostres programacions entorn del 25/11

• Cinefòrum del documental:La mujer, cosa de hombres.

• Xerrada / Debat sobre el tema: «Els mitjans de comunicació i la eradicació de la violència contra les dones».

• Cinefòrum amb la pel·lícula: Caos, Colin Serreau, França, 2001.

• Cinefòrum amb la pel·lícula: Te doy mis ojos, Icíar Bollaín, Espanya, 2000.
• Cinefòrum amb la pel·lícula:
Amores que Matan, Icíar Bollaín, Espanya,

Llegir-ne més

Jornades 2012 Llengua, societat i cultura

Dies: 3 i 4 de juliol de 2012
Hora: De 17h a 20.30h
Lloc: Auditori del Pati Manning
C/ Montalegre, 7
Barcelona

Organitza: Centre d'Estudis Africans i Interculturlas

L'assistència és lliure

A l'Àfrica es parlen al voltant de dues mil llengües, una diversitat que constitueix una riquesa impossible de quantificar i en una situació de risc constant. Per això enguany les jornades del Centre d'Estudis Africans i Interculturals volen convidar a la reflexió sobre l'estat de les llengües i la seva protecció com patrimoni cultural i molt especialment dels casos de Senegal, Camerun i Etiòpia.

Llegir-ne més

Àfrica Sud-Sahariana: Aproximació a les seves realitats
 

Dies: Del 9 al 12 de juliol de 2012
Hores: Dilluns, dimarts, dimecres i dijous de 10 a 13.15 i de 16 a 19.15 hores
Lloc: Campus Catalunya - Avinguda Catalunya, 35 - Sala de Juntes (Tarragona)

 El curs pretén oferir una visió de les societats africanes en la seva diversitat i en l'actualitat, més enllà dels estereotips i els receptaris: precisament els fracassos reiterats de les polítiques de desenvolupament a l'Àfrica estan empenyent molts d'aquells qui operen al continent cap als estudis universitaris.

El curs s'adreça a totes aquelles persones que treballen o volen treballar com a cooperants i tècnics, però també com a professionals de la comunicació, docents, agents socials i, en general, als qui senten un marcat interès pràctic i teòric per les societats del continent africà. Per això, es comptarà amb el bagatge de coneixements d'acadèmics i especialistes amb llarga tradició en l' estudi, la reflexió i l'anàlisi d'Àfrica.

Llegir-ne més

Curs d'Estiu en Realitats de l'Àfrica Negre

Dies: Dimecres, dijous i divendres, de l'11 al 13 de juliol de 2012
Hora: De 10 a 15 h
Lloc: UdG - Universitat de Girona
Facultat de Lletres
Campus Barri Vell

Organitza: CEA - Centre d'estudis Africans

El curs Realitats de l'Àfrica Negra pretén aportar eines formatives per tal d'acostar les realitats de les societats africanes a la població catalana. Històricament la societat catalana ha tingut poc contacte amb l'Àfrica al sud del Sàhara, això explica la poca oferta formativa que hi ha en l'àmbit acadèmic en general i en l'àmbit de la cooperació. La informació que les escoles, les universitats i els mitjans de comunicació ofereixen sobre l'Àfrica a Catalunya és deficitària, generalitzadora i reduccionista. Una de les conseqüències d'aquest discurs és el desconeixement de l'enorme diversitat cultural del continent.

Llegir-ne més

Migracions i espais de creativitat intercultural

Dia: 8 de juny de 2012
Hora: De 9.30 a 20.00
Lloc: Sala d'actes de l'IEMed
C/ Girona, 20
Barcelona

Organitza: Institut Europeu de la Mediterrània
amb la col·laboració de l'Institut Français de Barcelona

Hi haurà traducció simultània per a les ponències en francès.

 Aquest seminari intenta analitzar algunes claus que permetin comprendre millor aquests artistes, escriptors i intel·lectuals sorgits de la immigració, amb l’objectiu de donar visibilitat als seus respectius processos de creació i destacar els elements que aporten les seves obres en el marc de les societats europees.

Llegir-ne més

 

Programa Talia - Coneixements i eines per a la gestió de la diversitat religiosa

Dies: Del 2 al 27 de novembre
Hora: De 15.30 a 20.30
Lloc: Centre UNESCO de Catalunya - Unescocat
C/ Nàpols, 346 1r.
08025 Barcelona

Organitza: Centre Unesco de Catalunya i l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona

Inscripció: El periode d'inscripció està comprès entre el 3 de maig i el 16 de juliol. 

Aquest curs està orientat a oferir coneixements i identificar criteris, eines i habilitats per a una adequada gestió de la diversitat religiosa d’acord amb els criteris de promoció de la cohesió social, de respecte als drets humans i a la cultura de la pau. 

Llegir-ne més

Llengua catalana, diversitat i immigració

Dia: 30 de maig de 2012
Hora: 12.00 a 14.00
Lloc: Sala de Graus Albert Calsamiglia
Edifici Roger de Llúria - Campus Ciutadella

Organitza: GRITIM-UPF

El GRITIM-UPF organitza una Taula Rodona sobre Llengua catalana, diversitat i immigració amb l'objectiu d'aplegar les reflexions que es fan des dels àmbits polític, acadèmic i associatiu al voltant de la immigració i els reptes actuals de la societat catalana amb un perfil poblacional més heterogeni que mai. El debat girarà en torn de quatre eixos:

  • Els reptes de la llengua catalana en una societat cada cop més diversa
  • Els mecanismes que s'han posat en marxa per fer del català la llengua comuna
  • La percepció dels nous ciutadans de la societat catalana
  • Les oportunitats que presenten les llengües de la immigració

Llegir-ne més

Israel: entre la democràcia i l'etnificació

Dies: 5 i 6 de juny de 2012
Hora: de 17:30 a 20:00
Lloc: CIDOB C/ Elisabets, 12 Barcelona

Organitza: CIDOB, AIC i SODEPAU

Dimarts 5 de juny La democràcia ètnica?

Presentacions:

Evolució del Sionisme polític en el segle XXI.

Alvise Vianello. Universitat Ca’Foscari de Venecia.

El rol dels mitjans en el procés d’etnificació de la democràcia Israeliana.

Samuel Sokol. The Washington Post.

L’economia política de l’ocupació militar.

Shir Hever. Alternative Information Center.

Dimecres 6 de juny Els palestins i els altres jueus.

Presentacions:

El règim legal de discriminació vers els palestins.

David Bondia. Institut de Drets Humans de Catalunya.

La qüestió palestina i l’asimetria del poder.

Ferran Izquierdo. UAB.

Cap al declivi de la supremacia Ashkenazi?

Yael Ben Yefet. Director of the Mizrahi Democratic Rainbow.

 

Llegir-ne més

 

Curs d'agents antirumors: "Interculturalitat, una resposta als rumors i estereotips"

Dies: 11, 18, 25 d'abril i 2 de maig
Hora: Matins de 10.30 a 13.30 o tardes de 16.30 a 19.30
Lloc: Espai Avinyó-Llengua i Cultura
c/ Avinyó, 52
Barcelona

Organitza: Ajuntament de Barcelona

Els objectius del curs són reflexionar sobre els conceptes de cultura i diversitat, analitzar els processos de creació i potenciació d'estereotips, rumors i prejudicis i oferir eines per al treball, la gestió i el tractament dels estereotips i rumors.

Llegir-ne més

 

De la crisi a les revoltes àrabs

Ma amb banderaDies: Del 29 de febrer al 23 de maig
Hora: Dimecres de 11 a 14 hores
Lloc: Museu d'Història de Catalunya

Organitza:
Universitat de Barcelona
Centre d'estudis Històrics Internacionals
Solidaritat UB

Aquest curs, adreçat a alumnes de la Universitat de Barcelona però obert al públic en general fins al límit de l'aforament, està organitzat per la UB, el Centre d'Estudis Històrics Internacionals (CEHI), la Fundació Solidaritat UB, i en ell hi col·labora l'Ajuntament de Barcelona, a més del Museu d'Història de Catalunya.

El curs està dirigit pel director del CEHI, el Dr. Antoni Segura i per la vicerectora del CEHI, la Dra Teresa Abelló.

Llegir-ne més

Cicle de conferències: El nord d'Àfrica, del Marroc a Egipte: un món en canvi

Dates: 19 de gener, 16 de febrer, 15 de març i 19 d'abril
Hora: 20.00 hores
Lloc: Centre Cultural del Casino de Manresa, Passeig de Pere III, 27, baixos. Manresa

Organitza: l'Associació d'Amics de la Unesco de Manresa

La nova edició del curs "L'estat del món 2012", està dedicada als estats musulmans i àrabs del Nord d'Àfrica". La primera xerrada, el 19 de gener: "De l'Atlàntic al Sinaí i de la mediterrània al Sàhara: una introducció al paisatge físic i humà del Nord d'Àfrica", a càrrec de l'investigador del CIDOB, Eduard Soler i Lecha. La segona, el 16 de febrer: "Els amazics avui, la cultura berber", a càrrec de la doctora en antropologia i directora IMed, Maria Àngels Roque. La tercera, el 15 de març: "Panoràmica socio-econòmica dels països del Nord d'Àfrica, relacions amb Europa i escenaris de futur", a càrrec de Paula Cusí, llicenciada en Ciències Polítiques de la UAB i per finalitzar, el 19 d'abril: "El Magrib: de la revolució cap a l'Estat del dret", a cargo de Rachid Aarab, investigador de la UAB.

Llegir-ne més 

Curs: Àsia al món: migració i diàspores d'Àsia Oriental

Data: del 17 d'abril al 26 de juny

Hora: dijous de 19.30 a 21.30 hores
Lloc: Casa Àsia. Av. Diagonal, 373. Barcelona

Organitza: Casa Àsia

L'objectiu principal del curs és proporcionar una idea clara de les característiques específiques dels moviments migratoris tant interns com internacionals de la població de l'Àsia Oriental. Es tindrà en compte el desenvolupament dels moviments internacionals de la població xinesa, japonesa i coreana, incidint més en l'estudi de la migració xinesa en l'actualitat.

Llegir-ne més

 

Taller per promoure la convivència intercultural

Dies: 8, 15, 22 i 29 de març i 5 d'abril
Horari: De 16.00 a 20.00 h
Lloc: Casa Albertí. c/. Penitència, 10a. Sant Feliu de Guíxols

Organitza: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

L'objectiu d'aquest mòdul és promoure un model intercultural en el món local, un model inclusiu en la societat a partir del coneixement i respecte de tots i cadascun de nosaltres. Es proposa, fonamentalment, treballar l'educació antiracista proporcionant l'enriquiment cultural, partint del reconeixement i respecte a la diversitat, treballant els prejudicis i rumors.

Llegir-ne més

Nous referents de futur a Catalunya

Dia: 8 de març de 2012
Hora: 18.30 h
Lloc: c/ Avinyó, 52. Barcelona

Organitza: Espai Avinyó

Estem vivint en una societat que és i serà culturalment diversa. La major part de la immigració que va arribar en les últimes decàdes ha establert les seves arrels a Barcelona i Catalunta, entre altres vies dels processos de reagrupació familiar. Els seus fills i filles, l'anomenada segona generació, estàn creixent i es desenvolupen personalment i professionalment en aquesta societat, per tant són d'aquí i formen part del panorama sociocultural de Barcelona. No obstant, molts joves estàn invisibilitzats/amagats i costa imaginar-los com a referents de futur a Catalunya: com a presentadors de teleinformatius, metges de familia o professors de batxillerat. El foment de la visibilitat d'aquests nous referents passa, a més del treball en els espais formals, culturals i familiars, pel compromís social en la promoció de la igualtat d'oportunitats en una societat que viu cada vegada més minada per un increment de la desigualtat fruit del context econòmic.

Llegir-ne més

A Argentina escrache, a Xile funa, a Perú roche.
Dia: 24 d'abril de 2013
Hora: 19.30 hores
Lloc: Espai Fontana
c/ Gran de Gràcia, 190
Barcelona

Organitza: Centre d'Estudis Africans i interculturals.

Una paraula nova s'acaba d'incorporar al lèxic d'Espanya i Catalunya: l'escratx. Martin Habiague, director de Mescladís i originari d'Argentina, ens explica les arrels sòcio-culturals d'aquest mot provinent de la zona del riu de la Plata, el context sòcio-polític en el que s'emmarquen les primeres accions d'escratx a Sud Amèrica i el seu ús com a eina de defensa dels drets humans i denúncia de la impunitat.

Llegir-ne més

Polítiques locals entorn a la immigració. Dels discursos a la pràctica

GritimDia: 19 de març de 2012
Hora: 15.00 a 18.00 h
Lloc: Sala de Graus Albert Casamiglia (40.035) Edifici Roger de Llúria, Campus de la Ciutadella. c/ Ramon Trias Fargas, 25-27. Barcelona

Organitza: GRITIM-UPF

El grup de recerca GRITIM-UPF organitza un workshop, en la primera part s'examinaran els discursos dels partits polítics a través dels resultats dels projectes dels membres del grup de recerca, en la segona part s'exploraran e identificaran els diversos reptes amb els que es troben els tècnics en immigració a l'hora d'implantar polítiques relacionades amb aquest àmbit.

  Programa
Societat, comunicació i tecnologia: Japó 11.03.11

Japo u  any despresDies:  8 de març de 2012
Hora:  de 9.15 a 18:00 h
Lloc: Casa Àsia. Auditori Tagor, Av. Diagonal, 373.Barcelona

Organitza: Casa Àsia

Casa Àsia, amb el suport de la Fundació Japó, organitza un programa especial d’activitats amb motiu del primer aniversari del terratrèmol i posterior tsunami que va assolar la costa nord-oriental japonesa l’11 de març del 2011.

El simposi internacional «Societat, comunicació i tecnologia: Japó 11.03.11» és l’acte central d’aquest programa, i reunirà el 8 de març de 2012 a Barcelona a periodistes i professionals de les TIC per debatre les lliçons apreses en la cobertura mediàtica i l’ús social de les noves tecnologies en situacions de crisi, en concret en el cas japonès.

Llegir-ne més...

Curs d'agents antirumors: "Interculturalitat, una resposta als rumors i estereotips"

Dies: 14, 21, 28 de febrer i 6 de març
Hora: matins de 10.30 a 13.30 hores
Lloc: Casal de Barri Folch i Torres. c/ Reina Amàlia, 31-33. Barcelona
Hora: tardes de 16.30 a 19.30 hores
Lloc: Espai Avinyó. c/ Avinyó, 52. Barcelona

Organitza: Xarxa BCN Antirumos amb col·laboració dels formadors del Centre d'Estudis Africans i Interculturals i la Xixa Teatre

Els objectius del curs són: reflexionar sobre els conceptes de cultura i diversitat; analitzar els processos de creació i potenciació d'estereotips; rumors i prejudicis; oferir eines per al treball; la gestió i el tractaments dels estereotips i rumors i adquirir de forma vivencial habilitats antirumors per aplicar-les en el diàleg cara a cara.

Cal formalitzar la inscripció prèviament, abans del 9 de febrer de 2012.

Llegir-ne més

Experiències internacionals i nacionals de gestió de la diversitat cultural en el sector empresarial

Dies: 24 i 25 de febrer
Hora: 9.00 a 19.00 hores
Lloc: Cosmocaixa, c/Isaac Newton, 26. Barcelona

Organitza: Unescocat amb la col·laboració de la Fundació Bertelsman

Les jornades volen aconseguir presentar unes bones pràctiques sobre gestió de la diversitat cultural en el món empresarial en l'àmbit nacional i internacional. S'estableioxen 3 eixos de treball: polítiques públiques de foment; bones pràctiques empresarials i instruments, eines i recursos.

Llegir-ne més

Feminisme i Migració: Intervenció Social i Acció Política (FEMIGRA)
Data: 9 a 11 de febrer 2012
LlocEspai Francesca Bonnemaison. c/ Sant Pere Més Baix, 7. Barcelona

Organitzen: Ministeri d'Innovació i Ciència, Màster d'Intervenció en Psicologia Social i Màster d'Investigació en Psicologia Social de la UAB

Els processos de definició, identificació, classificació i diferenciació de la població, característics de les actuals societats liberals, estan fortament connectats amb els conflictes i desigualtats que es deriven de la constitució i manteniment de múltiples fronteres (físiques, socials, personals,...). Les perspectives feministes desenvolupen un enfocament crític que integra els factors estructurals, ideològics i subjectius en l'anàlisi de l'exclusió i marginació social; un enfocament que evidencia el caràcter interseccional de les actuals formes de discriminació i que té en compte eixos com el gènere, la sexualitat, la etnicitat/raça, la classe, la religió o el origen nacional.

Llegir-ne més

VI Congrés Diàleg i Acció 'El Mediterrani en transformació: una agenda per el futur'
Data: 1 de febrer

Organitza: Fundació Bertelsmann amb la col·laboració de IEMed i Casa Árabe

En el context de canvi polític a la regió MENA, aquest congrés vol plantejar claus per al replantejament de l'agenda euromediterrània que incloguin els nous actors socials emergents i parin atenció al seu paper en termes de desenvolupament democràtic, social i econòmic. També analitzarà el nou posicionament de la UE envers la Mediterrània.

Llegir-ne més

Presentació del programa D'aquíd'allà

Data: 30 de gener de 2012
Hora: 18.30 hores
Lloc: Centre Unesco de Catalunya, c/ Nàpols, 346, 1r.Barcelona

Organitza: Espai Àfrica de Catalunya i Unescocat

Presentació de la programació que el 33 dedicarà durant el mes de febrer al Senegal i a Gàmbia, i també a les comunitats d'origen senegalès i gambià que viuen a Catalunya.

Llegir-ne més

Conferència "Sociedad civil y democracia en Pakistán"

Data: 23 de gener de 2012
Hora: de 19.00 a 20.30 h
Lloc: Seu de la Casa Àsia, auditori Tagore, Av. Diagonal, 373. Barcelona.

Organitza: Casa Àsia i L'Associació de treballadors pakistanesos de Catalunya.

La conferència anirà a càrrec d'Imtiaz Alam, reconegut periodista pakistaní que en parlarà dels reptes per a l'estabilitat democràtica del país, així com de les respostes de la pròpia societat civil.

Llegir-ne-mes

Cicle de conferències sobre política i economia africana

Dies: 8, 15, 22, 28 i 29 de febrer de 2012
Hora: 19.00 horas
Lloc: Centre Cívic Urgell, c/ Compte d'Urgell, 145. Barcelona

Organitza: Centre Cívic i col·labora el Centre d'Estudis Africans i Interculturals (CEA)

Les conferències versaran sobre la descolonització, els conflictes i la governabilitat a l'Àfrica subsahariana, l'Estat- Nació i l'economia internacional. El 28 de febrer és projectarà el documental "La pesadilla de Darwin" , de l'any 2004, d'Hubert Sauper.

Llegir-ne més  

Debat: Què vols dir quan parles de cohesió social?

Dia: 23 de febrer de 2012
Hora: 19.00 hores
Lloc: Espai Avinyó. c/Avinyó, 42. Barcelona

Modera: Carolina Astudillo, de la Direcció de serveis d'Immigració i Interculturalitat de l'Ajuntament de Barcelona.

Ponents: Joan Subirats, catedràtic de Ciència Política de la UAB; Xavier Serrano, professor titular de Psicologia Social de la UB i Fabiana del Genio, tècnica comunitària del Pla de desenvolupament Comunitari Besòs - Maresme.

Llegir-ne més

Posar-se al lloc de l'altre
Data: 24 gener
Hora: de 19.00 a 20.30h
Lloc: CaixaFòrum Lleida, Av. Blondel, 3. Lleida

Organitza: CaixaFòrum

Xerrada a càrrec de l'escriptor i periodista Alfonso Armada dins del cicle Trobades amb compromís. En quina mesura la nostra forma de vida repercuteix en la vida dels altres? No estem sols, però vivim en un sol món. Encara que vulguem aïllar-nos i desentendre'ns de la pobresa, la injustícia i les desigualtats que pateixen milions d'éssers com nosaltres a prop i lluny d'aquí, tot ens acabarà afectant. Vivim en un món cada vegada més interconnectat i interdependent. Alfonso Armada plantejarà aquestes reflexions alhora que explicarà les seves experiències com a periodista al setge de Sarajevo i al genocidi de Ruanda, entre altres esdeveniments importants.

Llegir-ne més

Jornada de mediació Construint Ciutadania
Data: 19 de gener
Hora: de 10.00h a 14.00h
Lloc: Col·legi de Periodistes de Catalunya (rambla de Catalunya, 10. Barcelona)

Organitza: Centre de Recerca i Estudis en Conflictologia (CREC-IN3) de la UOC

Jornada que té la voluntat d' impulsar la recerca científica l'àmbit de la mediació i reflexionar i posar en comú les diverses experiències que es duen a terme actualment en el camp de la mediació ciutadana.

L'acte comptarà amb la participació del secretari de Polítiques Educatives de la Generalitat de Catalunya, Lluís Font; els alcaldes de Premià de Mar, Miquel Buch; de Palafrugell, Juli Fernández; de Sant Pere de Ribes, Josep Antoni Blanco, i l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín; el diputat del Partit Popular al Parlament de Catalunya i conflictòleg Rafael Luna; la diputada adjunta d'Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona Mireia Solsona; el coordinador del Servei de Mediació Comunitària de l'Ajuntament de L'Hospitalet Òscar Negredo; la directora de l'Institut Català Internacional per la Pau, Tica Font; la directora del Centre de Mediació de l'àmbit del dret privat, Anna Llanza, i el psicòleg i mediador Javier Wilhelm.

Llegir-ne més

Avís legal    |    Protecció de Dades    |    Mapa Web