RSS 
CAT / CAST    A    A
NOTÍCIES DESTACADES
Nova secció al programa El Matí de Catalunya Ràdio
27/07/2016

Durant aquest estiu cada dilluns nova secció "#sensefronteres" al programa el Matí de Catalunya Ràdio amb Anna Palou Solé, una manera diferent de presentar i conèixer a les persones migrades.

Font: MDA
VIII Premis de la Mesa per a la Diversitat en l'audiovisual
10/06/2016

Acte de lliurament dels premis de la Mesa s'ha fet en el marc de les VIII Jornades amb el títol La diversitat està prou representada en la ficció televisiva?

Premi en la categoria de programa de televisió

30 minuts, de Televisió de Catalunya, pel reportatge "CIE, presó administrativa"
Dirigit per Xavier Montanyà i Antoni Cortés i produït per Batabat per al programa 30 minuts, el reportatge explora la realitat del CIE de la Zona Franca de Barcelona a partir de l'experiència directe de quatre persones que hi han estat internades i de les crítiques d'advocats, associacions de drets humans com la Fundació Migra Studium, la Plataforma Tanquem els CIE'S, SOS Racisme o la Coordinadora Catalana per a la Prevenció de la tortura.

Premi en la categoria de programa de ràdio

Annour, de Ràdio Mollet
Un programa setmanal de ràdio conduït per Carles Peña que vol apropar a la població la cultura àrab musulmana. Hi col·laboren les comunitats arrelades en el municipi.
L'espai vol trencar amb la identificació de l'islam amb la violència i amb els estereotips de la comunitat musulmana mitjançant el coneixement cultural de la comunitat.

Premi en la categoria de producció audiovisual

Gitanos en present, del Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya

El Museu ha llançat una campanya audiovisual que pretén mostrar l'heterogeneïtat del poble gitano, sobre el qual es vessen prejudicis i estereotips. Per a això s'endinsen en les vides de gitanos i gitanes que expliquen les seves experiències, els seus desitjos i les seves aspiracions.

Premi en la categoria "trajectòria de foment de la diversitat en l'àmbit de la comunicació audiovisual"

Drac Màgic
A partir del cinema i dels audiovisuals, Drac Màgic elabora un seguit de propostes i programes des d'on es treballen diferents aspectes, com la formació en llenguatges audiovisuals, la representació de les dones en els mitjans de comunicació, la presència de les dones com a autores en el camp del cinema o la dinamització de debats a partir d'una pel·lícula per treballar diversos temes socials.

ENHORABONA A TOTS ELS GUARDONATS!

Font: MDA
VIII Jornades "La diversitat està prou representada en la ficció televisiva"
10/06/2016La jornada ha estat presentada pel president del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), Roger Loppacher, i per la presidenta de la Mesa i consellera del CAC, Carme Figueras.
En la taula rodona Una mirada a la ficció televisiva, ha participat en Carles Solà, periodista, director del programa Tot un món de TV3, vicepresident de la Mesa i coordinador de la recerca que s'ha presentat en el decurs de les jornades.

En Javier García Bonomi, president de la Federación de Entidades Latinoamericanes de Catalunya, vicepresident del Consell Municipal d'Immigració de Barcelona i membre de la Mesa, ha parlat de les sèries caricaturesques, s'inclouen les sèries com "Aída" i "La que se avecina" una primera tipologia que reflecteix l'humor des d'un tractament caricaturesc i grotesc dels personatges. En ambdues sèries es personalitza el clàssic personatge ideològicament feixista amb trets racistes i homòfobs amb qui, a la sèrie, es vinculen amb personatges d'orígens geogràfics i culturals diversos.

La senyora Doris Boira, periodista i autora de diverses recerques sobre diversitat cultural als mitjans i la senyora Lena de Botton, sociòloga, professora de la UB i coordinadora del grup de diàleg interreligiós del centre CREA i membres de la Mesa, han parlat de les sèries realistes, El Príncipe i La Riera, respectivament. La representació realista d'aquestes sèries marca una clara línia entre nosaltres i ells i pot confondre el discurs real amb la ficció. En el cas de la sèrie El Príncipe, la sèrie diferencia entre els bons, espanyols i catòlics; envers els dolents i terroristes, africans i musulmans. En el cas de La Riera el plantejament realista d'una sèrie ambientada a la comarca del Maresme i en l'entorn d'un restaurant i l'absència de participació de minories contrasta amb la realitat d'una zona amb alta participació social i laboral d'aquesta part de la població.

La senyora Dolors Comas d'Argemir, catedràtica d'antropologia social i cultural de la Universitat Rovira i Virgili, explora les sèries humorístiques, sèries igualment realitzades des de l'humor però, sense entrar en la caricatura reduccionista ni en els personatges, ni en el tractament de la diversitat social i cultural. Aquest és el tractament observat en les sèries Família i Pelotas.

El senyor Raúl Martínez, professor de la Facultat d'Empresa i Comunicació de la UViC i membre del grup de recerca LMI-UVIC, exposa les primeres conclusions de la recerca i planteja algunes de les recomanacions que sorgeixen de la recerca entre d'altres, incorporar personatges que representin la "diversitat dins de la diversitat cultural" de la societat, més enllà dels estereotips, i així compensant la presència, habitualment reduïda i homogènia, en format com els informatius.

Font: MDA
VIII Jornades "La diversitat està prou representada en la ficció televisiva?"
20/05/2016


L’objectiu de les jornades és reflexionar sobre el què, el com i el per què de la visibilitat i/o invisibilitat en la representació de la diversitat en les sèries de ficció de proximitat a la televisió.

Una de les preocupacions constants des de que existeix la Mesa, ha estat la d'analitzar des d'un punt de vista qualitatiu però també quantitatiu, la presència de la diversitat d’orígens, de persones migrades, en els diferents espais de ràdio i televisió.

Tot i que ens hem centrat molt intensament i durant un període llarg de temps, a estudiar la qualitat de les informacions que tenien a persones d’origen estranger com a protagonistes, mai no hem perdut de vista el fet que no només es crea una determinada imatge de la realitat i un estat d'opinió mitjançant els telenotícies o els informatiu de ràdio, sinó que també i de manera molt destacada, són les sèries de ficció i la publicitat, elements claus en la creació d'un imaginari col·lectiu al voltant de la immigració.

En el marc de les jornades es lliuraran els VIII Premis per a la Diversitat en les diverses categories: televisió, ràdio, producció audiovisual i trajectòria.

Font: MDA
Avís legal    |    Protecció de Dades    |    Mapa Web