RSS 
CAT / CAST    A    A
NOTÍCIES DESTACADES
Guardonats IX Premi per a la Diversitat en l'Audiovisual
23/05/2017


Acte de lliurament dels Premis de la Mesa en el marc de la X Jornada amb el títol Persones: migrades, refugiades, estrangeres. Quan els mitjans fan la diferència

Premi en la categoria de programa de televisió

Latituds, de Televisió de Catalunya, pel reportatge "Teixint cohesió a Salt"

Entitats socials de Salt han aconseguit trencar amb l'estigma de ciutat conflictiva i preservar la convivència i la cohesió social del municipi. El reportatge aprofundeix en el coneixement de la població de Salt, una ciutat de 30.000 habitants, on conviuen 75 nacionalitats, mitjançant el relat de veïns i veïnes de la ciutat que expliquen la realitat de la ciutat d'ara, quatre anys després dels fets ocorreguts l'any 2011, quan alguns mitjans de comunicació van criminalitzar la població de Salt.

Menció especial

Les tertúlies "Dones i immigració" i "Burkini", del programa Ben trobats, de La Xarxa

Les tertúlies moderades per Clara Armengol i presentades per Clara Tena volen donar respostes per conèixer de més a prop els temes que afecten i que interessen les dones migrades. A partir de les preguntes que llança la moderadora, les persones que participen en el debat, representants d'algunes de les associacions de dones migrades, parlen de temes d'actualitat sobre la integració, la discriminació, les barreres laborals, la societat acollidora, els prejudicis...

Premi en la categoria de programa de ràdio

Món possible, de Ràdio 4

Programa conduït per Olga Rodríguez que tracta temes socials, com ara la solidaritat, les desigualtats, la immigració, la pobresa i l'exclusió social. En primer lloc, el programa parteix d'una entrevista a una persona actora principal i, a continuació, s'hi fa un debat amb persones reconegudes del món acadèmic, del món associatiu i expertes.

Premi en la categoria de producció audiovisual

Quan Lesbos era una porta a l'esperança, de Josep Ramon Giménez amb la col·laboració d'Stop Mare Mortum

El documental narra el dia a dia de les organitzacions civils i independents que operen sobre el terreny i els problemes amb què es troben. Han après a organitzar-se per donar solucions ràpides a les persones que arriben. El relat també explica el perible de les persones refugiades en el seu viatge interminable fins a Europa.

Premi en la categoria Webs

El web
WWW.vinclesdiversitat.org, de l'Institut Diversitas

El projecte "Vincles" és una experiència de convivència intercultural orientada a promoure el coneixement mutu, el diàleg, la col·laboració i la cohesió entre un grup de 20 o 25 persones màxim que siguin culturalment diverses i que visquin a la mateixa ciutat o municipi. El principal objectiu és desmuntar estereotips i prejudicis, i servir alhora com a exemple real i concret de la riquesa que suposa la convivència intercultural.

Premi trajectòria de foment de la diversitat en l'àmbit de la comunicació audiovisual

EL PEN CATALÀ

Pel programa d'acollida d'escriptors que duu a terme des de l'any 2006. Aquest programa, hereu de l'anterior "Ciutats d'asil", impulsat pel Parlament Internacional d'Escriptors, té com a finalitat acollir durant un període de dos anys un escriptor o escriptora amenaçat, perseguit o amb risc de ser empresonat com a conseqüència dels seus escrits. El primer escriptor acollit, va ser, precisament, un periodista d'Algèria.

ENHORABONA A TOTS ELS GUARDONATS!

Font: MDA
X Jornada. "Persones: migrades, refugiades, estrangeres. Quan els mitjans fan la diferència"
10/05/2017


La jornada tindrà lloc el 23 de maig de 2017 a la Sala Cotxeres del Palau Robert a Barcelona amb l'objectiu de debatre els discursos mediàtics vers les persones migrades i les diferents aproximacions al discurs d'odi, i per reflexionar sobre el poder de la ficció en la representació i la participació social de col·lectius de minories.

Com cada any, en el decurs de la jornada es lliurarà el IX Premi per a la Diversitat en l'Audiovisual. La jornada és gratuïta però cal inscripció prèvia Formulari.

Font: MDA
El prejudici fet notícia. Estudi de l'Observatori del discurs d'odi als mitjans de comunicació
24/03/2017

L'Observatori és una eina per reflexionar sobre els discursos i la construcció ideològica als mitjans. El Grup de Periodistes Ramon Barnils impulsa aquest observatori per fomentar la bona tasca periodística entre professionals del sector i alhora pretén dotar de recursos la ciutadania per a una lectura en clau crítica dels mitjans.

L'estudi, analitza les estratègies discursives que empren els mitjans en relació al discurs de l'odi en vuit mitjans digitals entre el 9 de gener i el 9 de febrer de 2016.

Font: MDA
Bases IX Premi per a la Diversitat en l'audiovisual
16702/2017

La Mesa convoca per novè any consecutiu aquest Premi amb l'objectiu de fomentar les bones pràctiques en el tractament de la diversitat cultural i del fet migratori en qualsevol mitjà de comunicació. 

El Premi es convoca en cinc categories específiques:
Categoria A. Programa de televisió
Categoria B. Programa de ràdio
Categoria C. Producció audiovisual
Categoria D. Webs i/o Internet
Categoria E. Trajectòria de foment de la diversitat en l'àmbit de la comunicació audiovisual.

El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 17 de març de 2017, cal presentar una sol·licitud per cadascun dels materials.

Font: MDA
La diversitat a la ficció televisiva
23/01/2017

 

L'estudi es centra en els diferents elements que determinen el paper que tenen les persones migrades i de diversos orígens ètnics a les sèries de ficció, tant les produïdes a Catalunya com les de les altres televisions que es veuen al territori.

Una primera conclusió que es desprèn de l'estudi de les sèries seleccionades -La Riera, emesa per TV3; La que se avecina, El Príncipe, Aída i Familia, de Telecinco, i Pelotas de TVE- és la poca diversitat d'origen dels protagonistes.

  
Font: MDA
Documental "Tarajal: Desmuntant la impunitat a la frontera sud"
16/01/2017

El 6 de febrer de 2014, quinze persones van morir ofegades a la platja de "Tarajal", a Ceuta.

El documental mostra el testimoni d'experts en el fenomen migratori, periodistes, juristes, portaveus policials, activistes i declaracions dels responsables del Ministeri de l'Interior, que es contraposen per construir un relat que evidencia les contradiccions i les estratègies en l'aplicació de les polítiques de control migratori.
El programa El documental del 33, el va estrenar el 14 de gener de 2017 i estarà disponible a internet durant 30 dies. És una producció de Metromuster i l'Observatori DESC (2016).

Font: MDA
Actualització del Codi Deontològic de la professió periodísta a Catalunya
15/11/2016

Aquest codi s'adapta al present i al futur del periodisme en el nou panorama digital i substitueix al que va ser proclamat en el II Congrés de la professió, l'1 de novembre de 1992.

Els canvis principals de la reforma s'han plasmat en els criteris 1 i 2, que tracten dels compromís dels professionals amb la recerca de la veritat, també en l'annex B, que tracta dels canvis tecnològics i es demana responsabilitat editorial a Internet, també s'estableixen criteris sobre la permanència dels documents on line.

Destaquem les recomanacions sobre el tractament de conflictes bèl·lics o armats (annex D) i les recomanacions sobre la cita de nacionalitat i ètnies per part dels mitjans (annex F).

Font: MDA
Ràdio Àfrica Magazín
03/11/2016

Ràdio Àfrica Magazín, és una revista digital amb perspectiva afrocèntrica. Un altaveu cultural alternatiu, una finestra a l’univers africà i a la diàspora contemporània. Va néixer a l’any 2015 per donar resposta als canvis socials des de la cultura.

Es mouen entre el periodisme i el bloguerisme per a mostrar una realitat cultural rica i global, en aquest web es poden trobar continguts de música, dansa, fotografia, arts visuals, tendències, cinema, televisió i reflexions.

Font: MDA
Avís legal    |    Protecció de Dades    |    Mapa Web