RSS 
CAT / CAST    A    A
L'Estat del racisme a Catalunya 2010
16/05/2011
Contradictòriament, però, la crisi econòmica en què estem endinsats ha fet que s'estengui un discurs polític sobre la immigració inconnex amb la realitat. Tot i que un Estat de dret no pot permetre que es donin situacions discriminatòries, amb l'excusa de la crisi econòmica s'està aprofitant per retallar drets i llibertats a la societat en general, restricció que afecta de manera més greu a la població immigrada.

De fet, la legislació en estrangeria europea, espanyola i catalana exemplifica i consolida les eines de racisme institucional. Alhora, segons l'informe de SOS Racisme, "s'hi desenvolupen pràctiques des dels cossos policials que reflecteixen una política de repressió cap a la immigració irregular, inadmissible des de la defensa dels drets humans i la igualtat de drets, i il·legals i inconstitucionals des d'un punt de vista jurídic".

El problema, però, s'agreuja si atenem al discurs públic sobre immigració, que està completament impregnat d'idees racistes. Segons SOS Racisme, "el racisme creix al voltant de la consolidació de tòpics vers les minories ètniques, un racisme que s'alimenta de la culpabilització d'una part de la població de problemes estructurals en un context de crisi econòmica". I aquí, molt té a veure "el discurs irresponsable de partits polítics, mitjans de comunicació i altres referents d'opinió".

D'una banda, el discurs d'odi ha trobat nous espais per desenvolupar-se de manera més activa i es va estenent pel territori català sense massa entrebancs. De l'altra, en paraules de SOS Racisme, "la majoria de mitjans i informadors són, lluny de ser un instrument per aturar i contra argumentar el discurs racista i xenòfob, un instrument de reproducció d'aquest". De fet, tot i l'existència d'eines per orientar el tractament informatiu responsable sobre la immigració, com les recomanacions del CAC o les Eines per a la Diversitat, és molt habitual trobar-nos amb peces que s'assemblen més aviat a una plataforma per reproduir missatges racistes i xenòfobs que no pas una noticia que tingui en compte la responsabilitat social dels mitjans de comunicació.

Sigui com sigui, el racisme és un indicador de que l'Estat de dret no funciona. "No funciona perquè permet que discriminin a persones per motiu del seu origen, color de pell, ètnia, cultura o religió", manifesta SOS Racisme a l'informe. La diferència no té per què ser sinònim de desigualtat i, de fet, des de fa dècades ja hi ha col·lectius que estan lluitant per reconèixer aquesta diferència com a font de riquesa -com és el cas de la causa feminista que ja és causa de les dones.

Una societat amb racisme mai no serà una societat democràtica ni igualitària i és per això que no s'ha d'obviar la necessitat de reconèixer els nouvinguts com una peça més del procés de creixement de la nostra societat. Per aquest motiu, els mitjans de comunicació, com que juguen un paper crucial en la comprensió i percepció de la realitat social, han de vetllar per complir amb la seva responsabilitat social i constituir-se com un espai essencial on (re)orientar el debat públic sobre la immigració i les seves conseqüències.


Avís legal    |    Protecció de Dades    |    Mapa Web