Back to top

Agenda de la diversitat

3 edició "Disseny de projectes amb prespectiva intercultural"  

formació

Dies:  27 de setembre, 4, 11 i 18 d'octubre de 2022
Hora: 10 a 12.30 h
Lloc: Plataforma zoom 

Organitza: Ajuntament de Barcelona

El Programa BCN Interculturalitat presenta la 3 edició d'aquesta formació que lluita per canviar la mirada intercultural actual, dirigida a professionals del sector que treballin a la ciutat de Barcelona i que vulguin desenvolupar les seves competències i incorporar aquesta perspectiva intercultural als seus projectes i espais, plantejant un canvi de millora a l'oferta actual.

Llegir-ne més


La Nit de les Religions

JornadaDies: 17 i 18 de setembre de 2022

Organitza: AUDIR amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i el suport de l’Obra Social “la Caixa

Se celebra la setena edició de la Nit de les Religions que comptarà amb la participació de 50 centres de culte i entitats de diferents conviccions on es durà a terme una jornada repleta d'activitats on es convida a la ciutadania a participar i conèixer en profunditat la diversitat religiosa de la ciutat. Podeu trobar visites guiades, tallers, actuacions musicals, degustacions de menjar típic, entre moltes altres activitats. Es vol generar un espai de trobada i entesa amb les diferents religions, obrint una oportunitat al coneixement i el diàleg.

Llegir-ne més


Arbres i plantes de la regió de Bingo, a Burkina Faso

presentacióDia:  Dijous 15 de setembre de 2022
Hora:  19.00 h
Lloc:  Casal Font d'en Fargues. Carrer Pedrell 67, Barcelona

Beatriz Guarro, coautora i Ricard Bonmatí, escriptor presentaran el llibre Arbres i plantes de la regió de Bingo, a Burkina Faso.


Es pot comunicar sense discriminar?

formació

Dies: Dijous 30 de juny i dilluns 4 de juliol de 2022
Hora: De 18.30 a 20.30 h
Lloc:  Casal Mas Guinardó - Pl. Salvador Riera 2, Barcelona

Organitza: Taula d'Interculturalitat  i Convivència del Mas Guinardó i BCN Interculturalitat

El Programa BCN Interculturalitat en col·laboració amb la Taula Intercultural del Mas Guinardó elaboren dues sessions formatives per detectar i analitzar les narratives discriminatòries en els mitjans de comunicació. La formació té com a propòsit facilitar eines per generar narratives transformadores i alternatives a aquests tipus de discursos d'odi. La formació la realitzarà la Paloma Chen, escriptora i periodista.

Llegir-ne més


Seminari Estat de la Immigració a Catalunya

seminari

Dia: Divendres 17 de juny de 2022
Hora: 09.00 h
Lloc: Palau Macaya, Pg. Sant Joan 108, Barcelona

Organitza: Fundació Acsar

La Fundació ACSAR ajuda a l'elaboració d’una societat plural i diversa a través de l'estudi de les migracions, la mobilitat humana i la cohesió social. En el transcurs del seminari es presentarà l'informe sobre l'estat de la immigració a Catalunya l'any 2021 i es durà a terme diverses taules rodones i la ponència del Sr. Jesús Javier Perea, secretari d'estat de migracions.

Llegir-ne més


Presentació de l'Informe Anual de la Islamofòbia a Catalunya 2021

Informe

Dia: Dimecres 15 de Juny de 2022 
Hora: 18.30 h
Lloc: Espai Jove la Fontana - Carrer Gran de Gràcia, 190, Barcelona

Organitza: Observatori de la Islamofòbia a Catalunya (ODIC)

L'ODIC presenta l'Informe Anual de la Islamofòbia a Catalunya 2021. La inauguració està a càrrec de la senyora Mireia Mata, Secretaria d'Igualtats de la Generalitat de Catalunya i posteriorment és dura a terme la intervenció del senyor l'Alberto López Bargados (SAFI), el debat i el soliloqui de l'actor i activista Abdel Aziz El Mountassir. La cloenda la realitza el senyor Khalid Ghali, Comissionat de l'Ajuntament de Barcelona.

Llegir-ne més

 


Formació sobre interculturalitat i gestió de la diversitat religiosa per a entitats

cicle

Dia: Dimarts 14 de juny de 2022
Hora: 17.00 h
Lloc: Seu de l’OAR, carrer de Comerç, 44, Barcelona

Organitza: Torre Jussana

Torre Jussana organitza una formació presencial sobre interculturalitat i gestió de la diversitat religiosa per a entitats. La trobada vol crear un espai de coneixença i reflexió sobre la perspectiva intercultural centrada en la comunicació interna i externa que vol transmetre l'entitat. S'oferirà una sèrie d'eines i recursos amb exemples pràctics per poder "comunicar sense discriminar".

Llegir-ne més


Dones periodistes rebels davant l'opressió

Jornada

Dia: Dimarts 17 de maig de 2022
Hora: 18.30 h
Lloc: Col·legi de Periodistes de Catalunya, Rambla de Catalunya, 10 Barcelona

Organitza: Grup de Treball de Periodisme Solidari

El grup de Treball de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes presenta un diàleg amb les periodistes Paulina Alejandra Ríos Olivera, fundadora del mitjà en línia Página 3 de la ciutat d'Oaxaca i membre de l'Alianza de Medios de la Red Periodistas de a Pie i l'afganesa Fereshteh Rafat, va escriure al diari Asht-e-sob i va impulsar la campanya Where is my name.

La sessió serà moderada per Alícia Oliver, membre del Grup de Treball de Periodisme Solidari. 

Llegir-ne més


Cicle “Què passa al món?” Les armes nuclears en un món convuls: geopolítica, amenaces i desarmament

cicleDia: Dimarts 24 de maig de 2022
Hora: 18.30 h
Lloc:  CIDOB, sala Jordi Maragall, Elisabets 12,08001 Barcelona i en línia a través del canal de YouTube del CIDOB

Organitza: CIDOB i FundiPau amb el suport de l’ACCD

Aquesta sessió del Cicle “Què passa al món?” presentada pel Pol Morillas, director del CIDOB, moderada per Jordi Armadans, director de FundiPau, i amb la participació de Vicente Garrido, director d’INCIPE i especialista en seguretat, defensa i control d’armes, Pol Bargués, investigador principal del CIDOB, i Carme Suñé, presidenta de FundiPau i membre d’ICAN, se centrarà a abordar l’estat actual de la confrontació nuclear.

Llegir-ne més


Arbres i plantes de la regió de Bingo, a Burkina Faso

jornadaDia:  Dimecres 18 de maig de 2022
Hora:  19.00 h
Lloc:  Llibreria Byron, Carrer Casanova 32, Barcelona

Beatriz Guarro, coautora i Mar Carrera, responsable de l'edició presentaran el llibre Arbres i plantes de la regió de Bingo, a Burkina Faso.


Jornades Gatzara

cicleDia:  Del 17 al 21 de maig de 2022
Lloc: Ciutat de Barcelona

Organitza: Fundació Bayt Al-Thaqafa

La Fundació Bayt Al-Thaqafa organitza anualment les Jornades Gatzara punt de cohesió de la cultura arabomusulmana i catalana. La trobada busca la integració de la ciutadania en les arrels musulmanes i sensibilització social celebrant diverses activitats culturals a la ciutat de Barcelona amb la participació de Moussa Bourekba investigador del CIDOB, Oumaya Amohar politòloga de l'IEMED, Salwa L. Gharbi política i activista i Khalid Ghali comissionat de diàleg intercultural i pluralisme religiós de l'Ajuntament de Barcelona. Com a novetat, enguany incorporen Gatzara Off, activitats paral·leles en xarxa. 

Llegir-ne més


44a edició de l’INPUT 2022

jornadaDia: Del 9 al 13 de maig de 2022
Lloc: Campus de Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra

Organitza: Clúster Audiovisual de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra

El Clúster Audiovisual de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra presenten la 44a edició de l'IMPUT 2022, on una seixantena de televisions públiques de 28 països presentaran un total de 85 programes televisius de les cadenes públiques d’àmbit mundial de diferents formats. Es podrà trobar al llarg d'aquesta edició ponències, debats i intercanvi d'opinions. El dijous 12 de maig a les 19.00 h El Clúster Audiovisual de Catalunya  organitza una sessió especial amb una taula rodona amb tres periodistes corresponsals que han realitzat la cobertura de la guerra d’Ucraïna.

Llegir-ne més


Rumors i narratives discriminatòries: Com fer-hi front des de la perspectiva intercultural? 

TastetsDia:  

1a edició: 3, 10, 17, 24 i 31 de maig de 16 h a 18 h.

2a edició: 13, 20, 27 de setembre, 4 i 11 d'octubre de    16 h a 18 h.

Lloc: Plataforma Zoom

Organitza: Ajuntament de Barcelona

El Programa BCN Interculturalitat porta a terme un conjunt de sessions formatives gratuïtes en format webinar amb periodicitat setmanal. Trobarem continguts actuals, relacionats amb la perspectiva intercultural, la interseccionalitat i la lluita contra els rumors discriminatoris.

La formació té com a propòsit aprofundir en els imaginaris sobre pluralitat cultural i lingüística, propis dels països occidentals, i proporcionar eines per analitzar i lluitar contra les narratives discriminatòries. 

 Cal inscripció prèvia!

Programa

Llegir-ne més


Jornada en línia: El nou pacte per a la immigració i l'asil en el context de la guerra a Ucraïna. Una oportunitat per un nou paradigma?  

JornadaDia: Divendres 6 de maig de 2022
Hora: 10.00 h
Lloc: Via Zoom

Organitza: SOS Racisme

Jornada de coneixença i reflexió en referència al nou pacte sobre Migració i Asil proposat des de la Comissió Europea a l'últim trimestre de 2020, on es debatrà la seva eficàcia i el compliment dels drets humans per part dels països de la Unió Europea.

S'analitzarà aquesta nova situació amb una visió crítica i es valorarà si realment estem davant un canvi de model o si simplement és un parèntesi en les polítiques de restricció de la mobilitat.

Llegir-ne més


TikTok Tales

JornadaDia: Dimecres 4 de maig de 2022  
Hora: 19.00 h 
Lloc: Ateneu del Raval (Carrer de la Reina Amàlia, 3)

Organitza: Casa Avinyó

TikTok Tales proposa un viatge als orígens de la plataforma i a les seves bombolles comunicatives, a més a més d'un diàleg on es connectarà els relats que trobem en l'aplicació amb la diàspora de la ciutat. Comptarà amb la col·laboració de personatges rellevants com l'Oyidiya Oji data scientist i col·laboradora de l'Espai Societat Oberta, el Jonah Kawri membre de Migrantx i Don't Hit a la Negrx, la Mercedes Saya editora i comunicadora des d'una perspectiva antiracista i la Susan Henriquez Elias software developer a Thoughtworks.

Llegir-ne més


Control de fronteres de la UE a la Mediterrània i protecció de refugiats

JornadaDia: Dijous 21 d'abril de 2022
Hora: De 18.30 a 20.00 h
Lloc: Sala d’actes de l’IEMed, Girona, 20 – Barcelona / Canal de Youtube de l’IEMed

Organitza: IEMed - Institut Europeu de la Mediterrània

Conferència amb Violeta Moreno-Lax, professora contractada, doctora en Dret Comunitari, Queen Mary University of London, i experta en Dret Europeu d’Immigració, moderada per David Moya, professor agregat de Dret Constitucional i coordinador del màster, UB. 

Llegir-ne més


Dia Internacional del Poble Gitano 2022

Jornada

Dia: Divendres 8 d'abril de 2022 
Lloc: Diversos punts de Barcelona

Organitza: FAGIC (Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya)

Jornada plena d'actes commemoratius a la ciutat de Barcelona que s'iniciaran al matí amb la posada de la bandera-penó a la balconada de l’Ajuntament. Aquest dia de celebració vol donar a conèixer la cultura i la història del poble gitano i reivindicar la defensa dels seus drets i la lluita contra la discriminació i l’antigitanisme. 

Llegir-ne més

Programa


Segona sessió del cicle “Espiritualitats transatlàntiques i la sanació”

jornada

Dia: Dimecres 13 d'abril de 2022
Hora: 18.30 h
Lloc: Periferia Cimarronas - C. de Cerdanyola 26 baixos, Barcelona

Organitza:  Espai Avinyó i l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR)

Aquesta sessió guiada per Castiel Vitorino Brasileiro, artista, escriptora i psicòloga clínica formada a la Universidad Federal do Espíritu Santo ens mostrarà les reflexions entorn de la ferida colonial, la preservació del secret i la sanació a través de les espiritualitats transatlàntiques orientades per cossos transvestits de la diàspora.

Llegir-ne més


Jornada teatre i pedagogia contra la islamofòbia "Deconstruint representacions i imaginaris discriminatoris"

JornadaDia: Divendres 18 de març de 2022
Hora: 16.00 h
Lloc: Centre

os) de Cultura Islàmica de Catalunya, c/ Rafael Capdevila 1-3, Barcelona

Organitza: Forn de teatre Pa'tothom

La jornada està dividida en dues parts, la primera més teòrica on s'analitza la base de  les relacions discriminatòries que es generen avui en dia i la segona més pràctica  a través de l’anàlisi de materials audiovisuals amb la finalitat de generar una visió crítica als presents i presentar unes idees preconcebudes que cal deconstruir.

Llegir-ne més


Conferència "Asfíxia, retrocés i dispersió: el desplaçament com a tecnologia política per a la governança" de les migracions

Jornada

Dia: Dijous 17 de març de 2022
Hora: De les 18.30 a les 20.00 h
Lloc: Sala d’actes de l’IEMed, Girona, 20 – Barcelona / Canal de Youtube de l’IEMed.

Organitza: IEMed

Conferència organitzada en el marc del programa Aula Mediterrània 2021-22, moderada per Zouhair el Hairan, doctorand (GRITIM-UPF) on Martina Tazzioli, professora de Política i Tecnologia a la Goldsmith University of London analitzarà com el desplaçament migratori, a través de les devolucions en calent i la dispersió, pot utilitzar-se com una eina per estudiar la governança de la mobilitat incontrolada.

Llegir-ne més


Cicle Museus (Im)possibles | L’art nacional i els seus altres

cicle

Dia: Dimecres 16 març de 2022
Hora: 15.30 h 
Lloc: Museu Nacional d’Art de Catalunya. Palau Nacional, Parc de Montjuïc

Organitza: Espai Avinyo

El cicle Museus (Im)possibles vol crear espais de reflexió i aprenentatge entre artistes, professionals i personal tècnic relacionats amb la creació artística i gestió cultural de la ciutat. Amb la participació de Salma Amazian, Co-autora de La radicalizació del racisme (Cambalache, 2019) i Abdel Aziz El Mountassir, actor i activista marroquí.

Llegir-ne més

Cal inscripció prèvia


Cicle Espiritualitats Afroatlàntiques | Ritual d’obertura de camins

cicle

Dia: Dissabte 12 de març de 2022
Hora: 18.30 h
Lloc: Periferia Cimarronas - Carrer Cerdanyola 26, baixos

Organitza: Espai Avinyo

Les comunitats afrodescendents de Barcelona volen donar veu a la història de les seves tradicions i espiritualitats  amb el cicle Espiritualitats Afroatlàntiques. La primera sessió Ritual d'obertura de camins  vol crear un lloc de diàleg i coneixença de les diferents religions afrodiàsporiques que conviuen a la ciutat  i el seu recorregut ancestral. Al cicle hi participaran activistes antirracistes com Ed PanteraDai Sombra Aisha i Heli Vanimal.

Llegir-ne més


Conferència del "Guerra i pau al segle XXI"

cicle

Dia: Dissabte 12 de març de 2022
Hora: 09.30 h
Lloc: Palau de Pedralbes, Diagonal 686, Barcelona

Organitza: CIDOB en col·laboració amb EsadeGeo, amb el suport de la Fundació “la Caixa” i els consellers institucionals

Aquesta edició de la conferència del CIDOB “Guerra i pau al segle XXI” oferirà un debat global sobre l'autonomia estratègica i posarà a prova la seva validesa com a objectiu estructurador i efectiu del paper global de la UE.

Llegir-ne més


Reconeixements Azahara: dones i diversitat

Jornada

Dia: Dimecres 2 de març de 2022
Hora: De 18 a 20 h
Lloc: Auditori Josep Irla. Plaça Pompeu Fabra, 1, Girona

Organitza: IEMed

Es durà a terme l'entrega d'aquests guardons coincidint amb el marc de les celebracions del Dia Internacional de la Dona. Se celebra aquesta primera edició amb la finalitat de reconèixer públicament la gran labor i trajectòria d'aquestes dones migrants o filles de la immigració de les comarques de Girona, que lluiten per canviar el món i serveixen de fonts d'inspiració a altres dones en la seva mateixa situació. Aquests premis volen reivindicar la importància de la dona migrant.

 Llegir-ne més


El món el 2022: Ucraïna com a primer repte geopolític i geoeconòmic de l’any

Article

Dia:  Dimecres 23 de febrer de 2022
Hora: 18.30 h.
Lloc: Cercle d'Economia - Provença, 298, Barcelona

Organitza: CIDOB i Cercle d'Economia

L'acte que es podrà seguir de manera presencial o telemàtica, se centrarà a examinar la crisi d'Ucraïna que ha avivat la preocupació sobre el retorn d'un enfrontament geopolític armat al continent europeu. La sessió compta amb la col·laboració de Pol Morillas, director del CIDOB; Carmen Claudín, investigadora sènior associada del CIDOB; Eduard Soler, investigador sènior del CIDOB i Oriol Aspachs, secretari tècnic de la Junta del Cercle d'Economia.

Llegir-ne més


Debat Túnez ¿Democràcia o autoritarisme?

Article

Dia:  Dilluns 21 de febrer de 2022
Hora: 19.00 h
Lloc: Canal de YouTube del IEMed

Organitza: IEDMed

Llegir-ne més


 Presentació del llibre Migrar i Resistir

Article

Dia: Divendres 18 de febrer de 2022
Hora: 19.00 h
Lloc: Ateneu Popular d'Esplugues. Carrer de Laureà Miró 324, Esplugues de Llobregat

Organitza: Ateneu Popular d'Esplugues

Presentació del llibre Migrar i Resistir de l'escriptora Mònica Parra Ràfols, on es podrà gaudir de lectures i imatges.

Llegir-ne més

 


La relació Rússia-Ucraïna: un conflicte que ve de lluny

cicle

Dia: Dijous 17 de febrer de 2022
Hora: 12.30 h
Lloc: Youtube

Organitza: La Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona i el seu Observatori Europeu de Memòries (EUROM)

Es durà a terme la conferència en línia entre els periodistes Oksana Chelysheva (Rússia, 1968) i Manel Alías (Berga, 1977) sobre l’actualitat del conflicte entre Rússia i Ucraïna. Presentarà la conversa el vicerector de Política d'Internacionalització de la Universitat de Barcelona, Raúl Ramos, i la moderarà Pau Cantos, politòleg i gestor de projectes de l'administració pública a la Fundació Solidaritat UB. S'obrirà torn de preguntes a través del xat.

Llegir-ne més


Eines per a la descolonització de la tecnologia

Eines per a la descolonització de la tecnologia

Dia: Dijous 10 de febrer de 2022
Hora: De 18.00 a 19.30 h
Lloc: Canodrom. C. Concepció Arenal, 165 Barcelona

Organitza: Espai Societat Oberta

Espai Societat Oberta elabora una jornada de diàleg on poder reflexionar i debatre sobre les estratègies digitals actuals i futures per millorar el posicionament de les persones racialitzades en continguts interactius. L'acte comptarà amb la presència de la Paula Guerra, comunicadora social i el periodista Youssef M. Ouled. Durant l'acte tindrà lloc la presentació del nou projecte AlgoRace, on es treballa l'impacte que té l'ús de la intel·ligència artificial en les poblacions racialitzades.

Llegir-ne més

Inscripcions


Club de lectura virtual "Dones diverses i literatura"

cicle

Dia: Del 13 de gener al 5 de maig de 2022
Hora: 18.00 h
Lloc: Plataforma Zoom

Organitza: El Servei d’Interculturalitat d’Horta-Guinardó i la Biblioteca El Carmel - Juan Marsé 

Aquest club de lectura vol reflexionar sobre les desigualtats de les dones en els diferents àmbits socials amb l'objectiu de sensibilitzar i trencar estereotips de gènere per construir des del respecte i l'equitat una nova realitat. Es divideix en cinc sessions on es comentaran els diferents llibres amb la intervenció d'una convidada rellevant.

Dijous 13 de gener a les 18.00 h: Presentació del club de lectura.

Dijous 3 de febrer a les 18.00 h: Mira'm als ulls de Míriam Hatibi amb l'autora del llibre.

Dijous 3 de març a les 18.00 h: Ser mujer negra en España de Desirée Bela-Lobedde amb Afropoderosa.

Dijous 7 d'abril a les 18.00 h: La flor púrpura de Chimamanda Ngozi Adichie amb Remei Sipi.

Dijous 5 de maig a les 18.00 h: Teoria King Kong de Virginie Despentes amb Fatima Saheb.

Llegir-ne més


Conversa ‘Qui té por de l’islamisme?’. Presentació a Badalona del llibre ‘Islamisme(s)’

Jornada

Dia: Dimarts 04 de gener de 2022
Hora: 19.00 h
Lloc: Can Pepus (Badalona)

Organitza: La Fundació Solidària Flama

Presentació del llibre Islamisme(s). Islam i política en un món global, on es conversarà sobre el vincle entre l'islam i la política d'avui entre la Sra. Lurdes Vidal, directora de l'Àrea del Món Àrab i Mediterrani a IEMed, i el Sr. Joan Roura, periodista de TV3.

Llegir-ne més


Reflexió sobre l'actuació municipal en la prevenció de la discriminació

cicle

Dia: Dijous 16 de desembre de 2021
Hora: 11.30 h
Lloc: Zoom

Organitza: RECI

 

Inscripcions: info@ciudadesinterculturales.com


(Ràdio)grafies de barri

JornadaDia: Dijous 9 de desembre de 2021
Hora: 18.00 h
Lloc: Boca Ràdio 90.1 FM

Organitza: Espai Avinyó

L'Espai Avinyó us convida a escoltar el cicle "(Ràdio)grafies de barri", programa jove que busca mostrar i reflexionar sobre la realitat dels barris de Barcelona. Aquest dissabte l'espai se centrarà en el Carmel, barri amb una gran diversitat cultural, on es transmetrà la seva realitat i les dificultats per generar llocs que possibiliten les relacions i el diàleg intercultural.

Llegir-ne més


Webinar “Identificacions per perfil racial: Un obstacle a la seguretat ciutadana?”

webinar

Dia: Dijous 2 de desembre de 2021
Hora: De 17.00 a 18.30 h.
Lloc: Canal de Youtube de l'Institut de Drets Humans de Catalunya

Organitza: Institut de Drets Humans de Catalunya i Centre Delàs d'Estudis per la Pau

El proper dia 2 de desembre s'organitza un seminari en línia on s'analitzarà la normalització d'identificació per perfil racial i la seva prohibició a la legislació internacional de drets humans. Es farà una comparativa entre les ciutats catalanes i mexicanes amb la finalitat d'avançar en el compliment dels drets humans.

Llegir-ne més


SOS Racisme: de narratives opressives a narratives transformadores

sos racisme

Dia: Dimecres 1 de desembre de 2021
Hora: 18.00 h
Lloc: Casal de barri Transformadors,C/ Ausies Marc, 60

Organitza: Xarxa BCN Antirumors

Dins del marc conceptual de la lluita per combatre el discurs d'odi i les discriminacions, la Xarxa BCN Antirumors ha organitzat un seguit de conferències que tenen com a objectiu identificar i analitzar els diferents discursos racistes i xenòfobs i contribuir a la construcció de noves narratives.

Llegir-ne més


Discursos mediàtics, migració i racisme

Jornada

Dia: 29 de novembre i 1, 2, 3 de desembre
Hora: 18.30 h
Lloc: Casal de Barri Pou de la Figuera, C/ de Sant Pere Més Baix, 70, Barcelona

Organitza: Espai d’Inclusió i Formació Casc Antic (EICASCANTIC)

Dintre del marc Apropament a la Diversitat Cultural es durà a terme un seguit de conferències amb la temàtica "Discursos Mediàtics, migració i racisme", on es podrà escoltar i participar en les diferents conferències i taula rodona amb periodistes i persones rellevants dins d'aquest àmbit que compartiran els seus coneixements i experiències. Les jornades es tancaran amb un taller pràctic impartit per SOS Racisme.

Llegir-ne més


3a Jornada Interreligiosa de formació de la Xarxa Catalana d'Entitats de Diàleg Interreligiós

Jornada

Dia: Dissabte, 27 de novembre de 2021
Hora: De 10 a 18.15 h
Lloc: Presencial al C/ Lledó, 11, 1r. Barcelona i en línia

Organitza: Xarxa Catalana d'Entitats de Diàleg Interreligiós i AUDIR

La Xarxa Catalana organitza cada quatre anys les jornades de formació interreligiosa on es pretén acollir una trobada de reflexió i convivència. Amb la temàtica "Violència de gènere i religions" es durà a terme una taula rodona amb la participació de la Dra. Sandra Racionero, professora agregada del Departament de Sociologia a la Universitat de Barcelona i la Sra. Marina Arrufat, directora de L'escola Mare de Déu de Montserrat de Terrassa. La taula serà presentada i conduïda per la Dra. Lena de Botton, membre del Consell Assessor de la diversitat Religiosa de la Generalitat de Catalunya.

Llegir-ne més


Cicle "Què passa al món?"Present i futur de l’Afganistan després de la tornada dels Talibans

cicle

Dia: Dimecres 17 de novembre de 2021
Hora: 18.30 h
Lloc: CIDOB, sala Jordi Maragall, Elisabets 12,08001 Barcelona i en línia a través del canal de YouTube del CIDOB

Organitza: Centre d'Estudis i Documentació Internacionals a Barcelona (CIDOB)

El propvinent 17 de novembre es durà a terme el cicle "Què passa al món? Present i futur de l’Afganistan després de la tornada dels Talibans", on es conversarà sobre el llibre Afganistán, Auge, caída y resurgimiento del régimen talibán escrit pel Pere Vilanova,  investigador sènior associat del CIDOB, es comptarà amb la participació de Mayte Carrasco, corresponsal, directora i productora de diversos documentals sobre l'Afganistan, i Juan Garrigues, director adjunt del Dialogue Advisory Group i investigador sènior associat del CIDOB, en un diàleg moderat per Pol Morillas, director del CIDOB.

Llegir-ne més


Sèries a debat "Oh My Goig!"

sèries

Dia:  Dimarts 16 de novembre de 2021
Hora: 19.00 h
Lloc: Espai Jove Palau Alòs, C. de Sant Pere Més Baix, 55

Organitza: Espai avinyó

S'organitza la tercera sessió del cicle Sèries a debat, on s'analitzarà i comentarà la sèrie Oh My Goig!, sèrie exitosa formada per joves i per a joves,  que actualment estrena la seva 5a temporada. En un marc relaxat, es  conversarà amb dos joves que formen part de la sèrie, el kim Hernàndez, que participa en la producció i edició i la Jing Zhu que dona vida a la Mei.

Llegir-ne més


Jornades finals del cicle "Religions, espiritualitats i feminismes"

jornades

Dia: 8 i 9 de novembre de 2021
Hora: De 18.00 a 19.30 h
Lloc:  En línia 

Organitza: Afers Religiosos del Departament de Justícia, coordinat per l'associació AUDIR

El cicle "Religions, espiritualitats i feministes" que s'ha dut a terme enguany on s'ha visualitzat i compartit el paper de les dones en la religió, conclou amb la seva última sessió on s'exposarà les conclusions finals. En aquesta activitat s'intentarà donar respostes a preguntes que hagin sorgit al llarg de les jornades i inclourà tallers participatius, on es vol pretendre empoderar a les dones en les comunitats religioses.

Llegir-ne més

Conclusions


Jornada "Vint anys vint causes"

Jornada

Dia:  Dissabte 23 d'octubre de 2021
Hora: 09:30 h 
Lloc: La Ciba. Passeig de Llorenç Serra, 64, 08921 Santa Coloma de Gramenet, Barcelona 

Organitza: Observatori de les dones en els mitjans de comunicació

Enguany l'Observatori de les dones en els mitjans de comunicació celebra el seu  20è aniversari amb un seguit d'activitats on es reuniran professionals i experts de comunicació i gènere per dialogar i reflexionar sobre l’evolució de la representació de les dones i de la inclusió en els mitjans de comunicació. "Vint anys vint causes"  donarà veu a temes com les violències masclistes, el llenguatge no sexista, els treballs de les dones, la visibilització de la diversitat femenina, entre d'altres.

Llegir-ne més


Conferència "Catalunya, terra d'asil: l'atenció a les persones refugiades"

conferència

Dia:   Dimarts 19 d'octubre de 2021
Hora:  17.00 h
Lloc:  En línia

Organitza: DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials

David Bondia, president de l'Institut de drets Humans de Catalunya i professor titular de Dret internacional públic a la Universitat de Barcelona, portarà a terme en format en línia la conferència "Catalunya, terra d'asil: l'atenció a les persones refugiades". Analitzarà i debatrà la situació de les persones refugiades a Catalunya, oferint propostes de millora contra les conductes discriminatòries per raó de sexe, raça o edat, així mateix aprofundirà en les eines per combatre els discursos excloents i marginals.  

Llegir-ne més


Cicle “Què passa al món?” S’ha de dialogar amb terroristes? Lliçons de l’Afganistan i altres conflictes

cicle

Dia: dijous 30 de setembre de 2021
Hora: 18.00 h
Lloc:  CIDOB, sala Jordi Maragall, Elisabets 12,08001 Barcelona i online a través del canal de YouTube del CIDOB

Organitza: CIDOB i ICIP

Xerrada presentada pel Pol Morillas, director del CIDOB i moderada per Kristian Herbolzheimer, director de l'ICIP, entre Jonathan Powell, ex cap de gabinet de Tony Blair i autor del llibre "Dialogar con terroristas" i Sergio Jaramillo, ex Alt Comissionat per la Pau del govern de Colòmbia. Tots plegats reflexionaran sobre les oportunitats i els límits de negociar amb organitzacions que fan servir la violència per defensar les seves finalitats.

Llegir-ne més


3r acte del Cicle Religions, espiritualitats i feminismes "Dones, experiència religiosa i alliberament

cicle

Dia: dimecres 22 de setembre de 2021
Hora: 18.00 h
Lloc: En línia

Organitza: Afers Religiosos del Departament de Justícia, coordinat per l'associació AUDIR

Taula rodona emmarcada dins el cicle "Religions, espiritualitats i feminismes". En aquest tercer acte hi intervindran dones de l'àmbit universitari, de l'activisme i del periodisme. La presentació i moderació anirà a càrrec de Neus Forcano, coautora de Dones, Espiritualitats i Feminismes.

Llegir-ne més


La Nit de les Religions

la nit de les religions

Dia: 18 i 19 de setembre de 2021

Organitza: AUDIR

Se celebra la cinquena edició de la Nit de les Religions, es durà a terme una jornada repleta d'activitats on es convida a la ciutadania a participar i conèixer en profunditat la diversitat religiosa de la ciutat. Podeu trobar visites guiades, tallers, actuacions musicals, degustacions de menjar típic, entre moltes altres activitats. Es vol generar un espai de trobada i entesa amb les diferents religions, obrint una oportunitat al coneixement i el diàleg.

Llegir-ne més


Presentació de l’informe "Islamofòbia institucional i securització"

SOS Racisme

Dia: dimarts 6 de juliol de 2021
Hora: 18.00 h
Lloc: En línia

Organitza: SOS Racisme

A l'acte hi intervindran:

  • Salma Amazian - autora
  • Aurora Ali - Presidenta de l'Associació Mulsumana de Drets Humans
  • Ainhoa Nadia Douhaibi - investigadora
  • Mohamed Said Badaoui - activista social

Cal inscripció prèvia

Llegir-ne més


Vacuna't contra la intolerància. L'Eix Migracions i Refugi organitza la Setmana de les persones refugiades.

20 de juny

Dia: Del 15 al 20 de juny de 2021
Lloc: Diverses localitats

Organitza: Eix Migracions i Refugi de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

Amb motiu del 20 de juny, dia mundial de les persones refugiades, les entitats l'Eix Migracions i Refugi de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida organitzen diverses activitats que tindran lloc del 15 al 20 de juny. Enguany la temàtica se centrarà  a desmuntar els discursos d'odi i la intolerància que actualment vivim i oferir diferents punts de vista al voltant de les migracions i els drets de les persones refugiades. Se celebra una setmana repleta  d'activitats amb diferents formats,  el programa compta amb diverses exposicions, taules rodones d'experts amb debat, música, performances, etc.

Llegir-ne més


Taller "Sèries a debat: què s'hi amaga darrere la ficció?"

Sèries a debat

Dia: dimarts 30 de març de 2021
Hora: 18.30 h
Lloc: Plataforma Zoom 

Organitza: Espai Avinyó

Activitat per fomentar la interculturalitat on es podrà reflexionar i dialogar sobre la visió de com es representa la diversitat cultural, ètnica i racial en les sèries. S'inicia el cicle amb la reflexió "Com produir i consumir una sèrie de ficció i tot el que implica".

Llegir-ne més


I edició de les Jornades Gatzara

jornades

Dies:  Del 16 al 20 de març de 2021
Lloc: Presencial i virtual

Organitza: Fundació Bayt al-Thaqafa

La fundació Bayt al-Thaqafa organitza enguany, la primera de moltes jornades Gatzara, creant un programa d'activitats obertes a la ciutadania on poder compartir coneixements i reflexions. Cinc dies d'activitats virtuals i presencials a la ciutat de Barcelona on es podrà conèixer amb detall la cultura àrab-musulmana i la seva relació amb la cultura catalana.

L'acte inaugural d'aquesta primera edició porta per títol "Tot allò que compartim" i comptarà amb la participació de la Sra. Dolors Bramon, professora emèrita de la Universitat de Barcelona especialitzada en món àrab; el Sr. Pius Alibek, escriptor, gastrònom i lingüista d'origen iraquià i la Sra. Míriam Hatibi, consultora en comunicació, escriptora i activista. 

Activitats que es duran a terme:

Dimecres 17 de març a les 18.30h i 20:h Ruta àrab per Barcelona: costums i arquitectura.

Dijous 18 de març a les 9:h Col·loqui sobre la interculturalitat al món empresarial.

Dijous 18 de març a les 18.30h Taller de cuina àrab. 

Divendres 19 de març a les 19.30h Pel·lícula i cinefòrum "Patience, patience, t'iras au paradis!" de Hadja Lahbib. Cinemes Girona

Dissabte 20 de març a les 18:h Tallers familiars, espais de reflexió i sensibilització sobre les cultures de la mediterrània.

Dissabte 20 de març a les 20:h Concert de músiques de la Mediterrània.

Llegir-ne més


Diàleg online: Migracions en temps de Covid-19

MigracionsDies:  16 desembre de 2020
Hora: 17.00 hores
Lloc: Canal de Youtube de CIDOB

Organitza: CIDOB

Xerrada en directe de la mà de persones expertes en la temàtica que analitzaran i debatran l'impacte de la pandèmia de Covid-19  sobre la vida de les persones migrades, profunditzant en els pilars de la inclusió social, l'habitatge i el treball.

Llegir-ne més


Històries i memòries migrants: Arxiu de memòries interculturals

tallers

Dies:  18 i 25 de novembre i 16 de desembre de 2020
Hora: 18.00 hores
Lloc: En línia

Organitza: Associació Intercultural Llatins per Catalunya i l'Espai La Tregua

Taller que busca formar i documentar sobre la memòria migrant a Barcelona, amb un enfocament decolonial i antiraciste. Vol mostrar a través d'aquesta anàlisi de la història la importància de l'aportació cultural i econòmica de les persones migrants a Catalunya.

Les tres sessions informatives que es duran a terme ajudaran a reconstruir el context històric i poder trencar estereotips cap a les persones migrants en el seu paper polític, històric i social. 

Sessions en línia:

Sessió 1: Una mirada decolonial i antiracista a les migracions

Sessió 2: Reconstrucció de la nostra memòria migrant

Sessió 3: Jornada per a posar en comú la nostra memòria migrant

Llegir-ne més


Cicle de Xerrades "Noves Mirades" - Parlem de Diversitat?

cicleDies:  22 d'octubre, 12 i 26 de novembre i 3 de desembre de 2020
Hora: 17.00 hores
Lloc: En línia

Organitza: La Xixa Teatre

Quatre sessions amb quatre mirades expertes envers la diversitat cultural. Reflexió, sensibilització i participació es mostren com pilars de les xerrades que ens faran partícips de la seva experiència des d'una perspectiva intercultural, compartint les seves vivències i realitats actuals.

Sessions en línia:

Sessió 1: ¿Discriminación en el arte?

Per Silvia Albert Sopale, actriu i dramaturga afroespanyola.

Sessió 2: Reivindicant la feina de les cures

Per Aura Sànchez Perea, activista antirracista de Sindillar.

Sessió 3: ¿Quiénes nos cuidan?

Per Eduard Hernández, formador de persones que es dediquen a les cures.

Sessió 4: La performatividad de la cotidianeidad

Per Lukas Avendaño, artista de la performance i antropòleg.

Llegir-ne més


Coneixem "African Meninas"

Coneixem 'African Meninas'Dia:   Dimecres 28 d'octubre de 2020
Hora: 18.00 hores
Lloc:  Teatre Tantarantana (Carrer de les Flors, 22)

Organitza: Espai Avinyó

Jornada de conversa i reflexió arran del llibre de Karo Moret, Rachel Gato, Ana Cebrián i Sara Fratini "African-meninas: lideratge femení en el Continent Africà".

L'Espai Avinyó organitza aquesta activitat gratuïta, on trobarem un espai de lectura amb suport audiovisual per a poder debatre sobre les dones referents africanes i afrodescendents, així com les temàtiques de lideratge, migració o resistència.

Llegir-ne més


Mirades crítiques a la Biennal de Pensament Ciutat Oberta

Biennal 2020Dia:   Dimecres 14 d'octubre de 2020
Hora: 19.00 a 21 hores
Lloc:  Centre Cívic Convent de Sant Agustí (Carrer del Comerç, 36)

Organitza: Xarxa BCN Antirumors

La interculturalitat és un projecte viu, que s'ha de sotmetre a una anàlisi periòdica per a poder aprofitar en profunditat les seves aportacions i interaccions socials davant dels reptes actuals que sorgeixen en una societat canviant. 

El grup de formació de la Xarxa BCN Antirumors proposa un espai de reflexió i diàleg al voltant dels diferents temes tractats al cicle Mirades Crítiques( memòries migrants, racisme i LGTBI, islamofòbia i racisme).

Llegir-ne més


Curs en línia: "Les comunitats sud-asiàtiques a Espanya: Claus per entendre la diversitat i treballar la interculturalitat"

Curs en líniaDia:  El 6 d'octubre al 10 de novembre de 2020
Hora: Dimarts de 18.30 h a 20.00 h
Lloc: En línia

Organitza: Casa Asia

Davant de la realitat multicultural que vivim la Casa Asia ofereix 6 sessions dirigides per experts docents per ampliar els coneixements de la realitat migratòria sud-asiàtica, aprofundint en temes tan rellevants com les trajectòries migratòries, la perspectiva de gènere, el treball, l'educació...

Aquest curs s'adreça a les persones que desitgin ampliar els seus coneixements en la diàspora sud-asiàtica i als professionals que necessiten adquirir eines per treballar amb perspectiva intercultural.

Llegir-ne més


Jornades en línia "Els mitjans de comunicació davant la discriminació i els delictes d'odi."

KamiraDia:  Del 10 de juny al 15 de setembre de 2020
Hora: 18.00 h
Lloc: Plataforma Zoom

Organitza: Kamira, Federació d'associacions de dones gitanes

Kamira, Federació d'associacions de dones gitanes organitza a partir d'aquest dimecres 10 de juny conferències setmanals en línia on es dialogarà sobre l'actuació dels mitjans de comunicació davant els delictes d'odi i discriminació.

Es durà a terme 5 sessions, amb la participació de periodistes i professionals de prestigi per debatre i reflexionar sobre el paper protagonista dels mitjans en la difusió i amplificació de prejudicis i d'estereotips envers les poblacions més vulnerables, com és el poble gitano.

Sessió 1: Llibertat d'expressió vs. Delites d'odi. Data: 10.06.2020
Ponents: D.Fernando Garea, DªVioleta Asiego, D.Nicolás Castellano

Sessió 2: Repercussió de les fake news en els delictes d'odi. Data:17.06.2020
 Ponents: D.Camilo Parra, Dª Karoline Fernández, D. Miquel Ramos

Sessió 3: Imatge social de la població gitana. Com contribuir a canviar-la: estereotip vs. Realitat. Data:25.06.2020
Ponents: D.Sebastián Porras, D.Joan Oleaque, DªCelia Montoya

Sessió 4: Mecanismes reguladors de la informació responsable. Anàlisi de publicacions sobre la comunitat gitana. Data:08.07.2020
Ponents: DªCarmen Figueras, D.Jordi Serrat Manen, DªAlicia Oliver.

Sessió 5: Els mitjans davant la discriminació i els delictes d'odi. Data 15.09.2020 
Ponents:  Dª Sarah Babiker, D. Joaquín López Bustamante i  Dª Rosario Alises. 

Cal inscripció prèvia

Llegir-ne més


Tastets d'interculturalitat. Eines per detectar narratives discriminatòries

TastetsDia:  Dimecres 6 de maig de 2020
Hora: 17.30 h
Lloc: Plataforma Zoom

Organitza: Ajuntament de Barcelona

El Programa BCN Interculturalitat porta a terme un conjunt de sessions formatives gratuïtes en format webinar amb periodicitat quinzenal. Trobarem continguts actuals, relacionats amb la perspectiva intercultural, la interseccionalitat i la lluita contra els rumors discriminatoris.

Comença aquesta sèrie de conferències en directa, el propvinent 6 de maig amb la temàtica Eines per detectar narratives discriminatòries, amb Edoardo Bazzaco, coordinador de l’àrea de projectes a SOS Racisme.  

 Cal inscripció prèvia!

Llegir-ne més


Arrenca el I Festival Devreporter

festivalDia:  Del 21 d'abril al 6 de maig de 2020
Hora:  18.00 h
Lloc: Facebook de Lafede.cat

Organitza: Lafede.cat

El I Festival Devreporter tanca el projecte europeu Frame, Voice, Report i ens mostra alguns dels reportatges de la beca periodisme Devreporter que té com a objectiu la cooperació entre periodistes i ONGs. Els temes principals dels projectes de la convocatòria són desigualtats de gènere (a Bolívia, El Salvador); transnacionals, conflictes ambientals i vulneració de drets humans (Mèxic, Guatemala, Marroc) i migracions.

El Festival constarà de sis sessions, dues setmanals, unes només amb passis de documentals i d’altres que inclouran debats i la projecció dels reportatges.

El Festival havia de ser presencial durant aquest mes de maig però a causa de l'emergència generada pel COVID-19 i el confinament, s'ha transformat i es podrà seguir en directe a través del facebook de Lafede.cat. 

Llegir-ne més


17 Setmana de la comunicació "Llums, càmera, realitat!"

cartell finalDia:  Del 20 al 23 d'abril de 2020
Hora:  16.00 h
Lloc: Universitat de Lleida

Organitza: Departament de Filologia catalana i Comunicació de la Universitat de Lleida

Aquest any la 17 Setmana de la Comunicació, que porta com a títol "Llums, càmera, realitat" centra la seva temàtica en l'adaptació de fets reals en diversos formats, anant més enllà dels purament informatius. La jornada comptarà amb personatges rellevants del món de la comunicació que aportaran aquesta visió innovadora de la realitat. 

Es durà a terme via streaming en el canal Youtube  "Setmana de la Comunicació Udl" 

Llegir-ne més


Jornada "Joves en escena: joventut, migrant i refugiada" 

JornadaDia:  23, 24 i 25 de març de 2020
Hora:  11.00h 
Lloc: Universitat Pompeu Fabra. Campus del Poblenou

Organitza: Universitat Pompeu Fabra, El Grup de Recerca sobre Joventut, Societat i Comunicació (JOVIS) amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona.

Aquest esdeveniment té com a objectiu principal presentar i dialogar sobre el potencial de les activitats socioculturals com a eines d'educació no formal amb joves amb risc d'exclusió.

La jornada, organitzada en el marc del projecte europeu Erasmus + "Aprenentatges Socioculturals de la Joventut a Societats Mòbils", comptarà amb la participació d'entitats de Catalunya, Grècia i Portugal.

Inscripció gratuïta

Llegir-ne més


8a edició del Projecte "Microhistòries migrants" - ANUL·LAT ESDEVENIMENT -

Microhistòries migrantsDia: 13 de març de 2020
Hora: 19.00 h 
Lloc:  lleialtat Santsenca. Olzinelles 31, Barcelona

Organitza: La Quinta Pata amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona i la Xarxa antirumors de Barcelona.

Projecte que qüestiona els discursos hegemònics sobre la migració i polititza les emocions des d'una perspectiva intercultural i decolonial. Microhistòries migrants reals i personals, que visibilitzen el racisme i el micromasclisme present a la ciutat de Barcelona.

 Llegir-ne més


D’infància en perill a infància perillosa: Presentació del treball periodístic

Presentació Dia: 5 de març de 2020
Hora: 19.00h
Lloc: Casal de Barri Pou de la Figuera. Carrer de Sant Pere Més Baix, 70, Barcelona

Organitza: SOS Racisme Catalunya, l’espai Did L3onf i la cooperativa IACTA

Presentació del treball periodístic que busca un canvi de mirada que permeti recuperar els drets dels infants, adolescents i joves migrants.

Llegir-ne més


JOVES REFERENTS, per la diversitat, la interculturalitat i la prevenció de violències. Edició 2020

Joves referentsProjecte creat pel Centre d'Estudis Africans i Interculturals (CEAi) el 2013, apareix amb una nova edició adreçada als joves de 18 a 30 anys amb bagatges migratoris i culturals diversos que vulguin enriquir els seus coneixements i disposar d'eines i nocions en interculturalitat i prevenció de violències.

Programa educatiu que sorgeix per la necessitat de trencar estereotips socials, prejudicis i dinàmiques discriminatòries a l’àmbit escolar, ofereix una formació de 8 mesos, estructurada en sessions teòriques, de tutoria i de pràctiques.

Inscripció gratuïta remunerada

Llegir-ne més


Jornada "Els mitjans de comunicació, com influeixen a la nostra societat?"

JornadaDia: 30 de novembre de 2019
Hora: 10.00h - 19.00h
Lloc: Espai Jove la Fontana. Gran de Gràcia, 190 - Barcelona

Organitza: Associació Joventut Multicultural Musulmana

Se celebra a Barcelona el 4t Congrés que porta com a títol "Els mitjans de comunicació, com influeixen a la nostra societat?". Aquesta jornada té per objectiu incidir en la reflexió sobre la influència dels mitjans de comunicació en els discursos de l'odi.

Aquest any han volgut crear un congrés molt més participatiu, combinant ponències, amb uns ponents de renom,  amb tallers i debats, fomenta'n la comunicació i la implicació dels assistents.  

Cal inscripció prèvia

Llegir-ne més


Taula rodona "Discurs d’odi, racisme i estigma vers els infants i joves estrangers sense referent adult. Una mirada europea"

Dia: 22 de novembre de 2019
Hora: 10.00h - 13.00h
Lloc:  Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. Pl. Sant Jaume, 1 - Barcelona

Organitza: ECCAR 

En el marc de l’Assemblea de la Coalició Europea de Ciutats contra el Racisme (ECCAR) se celebra la taula rodona que debatrà el discurs mediàtic que s'ha creat als mitjans en referència als Menors Estrangers no Acompanyats, estigmatitzats amb l'acrònim de MENA. L'objectiu és lluitar contra el racisme i la discriminació i protegir els drets humans.

La primera part de la jornada comptarà amb la ponència de la Lucila Rodríguez, directora de la Fundació PorCausa de periodisme i migracions, i posteriorment es procedirà a una taula rodona en què participaran joves que van arribar sols a Espanya, moderats pel periodista Ferran Moreno.

Entrada gratuïta. Cal inscripció prèvia

Llegir-ne més


Presentació-debat de l'informe anual de l'Observatori de la Islamofòbia als Mitjans 

Islamofòbia als mitjans.Dia: 18 de novembre de 2019
Hora: 19.00 h
Lloc:  Sala d'actes de l'IEMed. c/Girona, 20 - Barcelona

Organitza: IEMed i Fundación Al Fanar

Es presenta el segon informe anual de l'Observatori de la Islamofòbia als Mitjans "Un canvi al nostre abast, Islamofòbia als mitjans", moderat pel Josep Ferré, director general en funcions de l'IEMed. Exposaran i debatran els resultats d'aquest segon informe,  el qual reflecteixen una millora considerable, tanmateix, deixa entreveure una presència important d'islamofòbia als mitjans espanyols. 

Com a convidada d'honor hi assistirà la Shaista Aziz, periodista, escriptora i còmica anglesa, que oferirà la visió del tractament de l'islam als mitjans anglesos. 

Accés gratuït

Llegir-ne més


El CIC organitza la 3a Jornada sobre ètica i fake news

Jornada sobre ètica i fake newsDia: 18 de novembre de 2019
Hora: 15.00 h - 18.00 h
Lloc:  Sala de Graus de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
                                                           
Organitza: Consell de la Informació de Catalunya (CIC) amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i la UAB.

El CIC organitza la tercera i última jornada sobre ètica i face news, dedicada a la transparència als mitjans i  la rendibilitat del periodisme d’investigació. L'objectiu és donar eines als professionals i a totes aquelles persones que conviuen en una societat informada per a discernir entre la informació de qualitat i la que enalteix els rumors i l'escàndol.

Llegir-ne més


IX Jornada de la Inclusió social a Vilanova i la Geltrú

Jornada de la Inclusió social

Dia: 13 de novembre de 2019
Hora: 09.00 h - 14.30 h
Lloc:  Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú.                                                                               Av. de Victor Balaguer, 1. Vilanova i la Geltrú

Organitza: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i l'oficina tècnica VNG Inclusió, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya.

El 13 de novembre és dura a terme la 9a Jornada de la Inclusió social a Vilanova i la Geltrú que porta com a títol "Qui ets sense els teus privilegis? La trampa de la inclusió en un món excloent". Una jornada d'especial interès per a tots aquells comunicadors que vulguin tractar la temàtica de l'exclusió social, les identitats socials i els privilegis. 

La trobada constarà inicialment d'una ponència i posteriorment amb tallers que donaran l'oportunitat d'experimentar i reflexionar sobre la temàtica. 

Accés gratuït

Llegir-ne més


XXVII Jornades de la Cultura Gitana

Cartell

Dia: 15 d'octubre de 2019
Hora: 16.45 h
Lloc:  Casa del Libro (Rambla Catalunya 37, Barcelona)

Organitza: FAGIC (Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya)

Les Jornades ens apropen a un millor coneixement de la cultura gitana i la seva riquesa. L'edició d'aquest any porta com a temàtica "La llengua romaní com a signe d'identitat", comptarà amb la presència de la Sra. Enerida Yusuf, que parlarà en profunditat sobre l'origen i la diversitat del romaní en el continent europeu.  

En el marc d’aquesta jornada es lliuraran els II Premis literaris "Pintemos de Gitano Cataluña".

Més informació


Presentació del projecte Bcn- Pak-Bcn

Logo CIDOBDia: 19 de setembre
Hora: 19 a 20.30 h

Lloc: Auditori CCCB. c/ Montalegre, 5, Barcelona

Organitza: Revista 5W i CIDOB

El CIDOB i la Revista 5W presenten un especial multimèdia sobre la comunitat pakistanesa a Barcelona. Durant l'acte es projectarà el documental Misbah.

Entrada lliure fins a completar aforament.

Més informació


La nit de les religions a Barcelona

La nit de les religions

Dia: 14 de setembre de 2019
Hora: 16.45 h - 24.00 h
Lloc: Saló del Regne dels Testimonis de Jehovà. c/Blasco de Garay, 49 

Organitza:  Ajuntament de Barcelona conjuntament amb l'Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós

Jornada de portes obertes per conèixer més de prop les més de trenta comunitats i entitats religioses que conviuen a Barcelona.

Més informació


Debat: "Fake news, les mentides veritables"

Cartell del debatDia: 26 de juny de 2019
Hora: 18.30 h
Lloc: Sala d'Actes del Col·legi de Periodistes de Catalunya

Organitza: Grup de Treball de Periodisme Solidari

Segona sessió del cicle de debats "Els reptes actuals de la comunicació". La taula d’especialistes estarà formada per:
Maria Badet, periodista i col·laboradora d’InCom-UAB
Cecilia Gómez Engler, activista de Women’s March
Alba Tobella, cofundadora de la plataforma Verificat
Moderador: Joan Palomés, membre del Grup de Treball Periodisme Solidari i Diverscat.

Més informació


Conferència "Les migracions a la Mediterrània: origen i impacte al Magreb i als seus veïns subsaharians i europeus. Una mirada des de la riba sud"

IEMed

Dia: 2 de maig de 2019
Hora:  18.30 h
Lloc: Sala d'actes de l'IEMed. c/Girona 20, Barcelona

Organitza: IEMed en col·laboració amb el Màster in Migration Studies, UPF  

L'institut Europeu (IEMed) presenta per quart any consecutiu el cicle de conferències del Programa Aula Mediterrània, dins d'aquest marc s'engloba la conferència "Les migracions a la Mediterrània: origen i impacte al Magreb i als seus veïns subsaharians i europeus. Una mirada des de la riba sud." La conferència comptarà amb la participació d'Hassan Boubakri, professor del departament de Geografia de la Universitat de Sousse i serà moderada per Lorenzo Gabrielli, investigador del Grup de  Recerca Interdisciplinari sobre immigració (GRITIM-UPF).

La conferència tindrà com a tema central les conseqüències de les revoltes àrabs en els fluxos migratoris entre els països del Magrib, per un costat  i els seus veïns subsaharians al sud i europeus al nord, per l'altre.

Entrada lliure

Més informació


Conferència: DISCURS POLÍTIC DISCRIMINATORI Què fem per contrarestar-lo?

DiscursDia: 25 d'abril de 2019
Hora: 18.00 h 
Lloc: Museu Marítim de Barcelona.                                                                                                                                                           Av. de les Drassanes, s/n, Barcelona
Organitza: SOS Racisme Catalunya, en col·laboració amb l'Observatori contra el Discurs Discriminatori als Mitjans (Grup Barnils) i l'IDHC 

Aquesta conferència comptarà amb la intervenció de la Leila Nachawati, periodista, escriptora i comunicadora, l'Israel Butler, director d'incidència de Liberties.eu i el Quique Badia Masoni, periodista i membre del Grup de Periodistes Ramon Barnils, tots ells crearan un ambient de reflexió sobre com podem contrarestar el discurs polític discriminatori i poder promoure una visió diferent, basada en el respecte de la diversitat i el reconeixement dels drets humans.

Més informació


Conferència "Éxodo sin Moisés"

honduras

Dia: 4 d'abril de 2019
Hora:  19.00 h
Lloc: Col·legi de Periodistes de Catalunya                                                                                                                                                      Rambla Catalunya, 10                                                                                                                                Organitza:  Tierra Catracha i el Col·legi de Periodistes de Catalunya 

En el marc del Festival de la Cultura de Honduras es durà a terme la conferència de la fotoperiodista hondurenya Withney Godoy "Éxodo sin Moisés", primera reportera gràfica que va acompanyar la caravana migrant que va sortir el 13 d'octubre de 2018 des de San Pedro Sula.

 

Més informació


Cicle "Què passa al món?" L'Àfrica: la fugida cap a Europa

foto cicle què passa al mónDia: 8 d'abril de 2019
Hora: 18.30 a 20 h
Lloc:  CIDOB, sala Jordi Maragall                                                                                                                             C/Elisabets 12, Barcelona                                                                                                
Organitza: CIDOB i Arpa Editores amb la col·laboració de l'Institut Francès

Aquesta conferència aborda en profunditat la temàtica de la migració massiva d'Àfrica cap a Europa. Comptarà amb la presència del periodista, escriptor i acadèmic Stephen Smith i el director d’Anàlisi i Desenvolupament Global d’ISGlobal Rafael Vilasanjuán, estarà moderada per Blanca Garcés, investigadora sènior del CIDOB.

Més informació


Projecció del documental "What Happened, Miss Simone?"

Cartell documentalDia: 28 de març de 2019
Hora: 18.30 h
Lloc: Centre Cívic Urgell
         c/ del Comte Urgell, 145

Organitza: Espai Avinyo

Un documental que inclou més de 100 hores d'entrevistes a la Nina Simone, després de la projecció hi haurà un diàleg sobre el paper de l'art com una eina reinvindicativa i de lluita.

Més informació


Debat. Com actuem davant del discurs d'odi?

Cartell del debatDia: 6 de febrer de 2019
Hora: 18 a 20 h
Lloc: Lafede.cat
         Carrer de les Tàpies, 1-3 BCN

Organitza: Institut de Drets Humans de Catalunya i SOS Racisme Catalunya

Reflexions sobre el discurs d'odi en relació amb les eines existents per detectar aquest tipus de discurs, les recomanacions internacionals i vies per a la conciliació de drets. Intervendran: Laia Serra, Ana García i Lorena Antón.

Més informació


Diàleg amb Helena Maleno. A l'altra banda del mur

Helena MalenoDia: 4 de febrer de 2019
Hora: 18.30 a 20.30 h
Lloc: CCCB
        C/ Montalegre, 5. Barcelona


Organitza: Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

Activitat emmarcada en el Cicle de Debats 2019 "Des de la meva finestra", és una invitació a reflexionar sobre els límits i les continuïtats entre allò interior i allò exterior a partir de les finestres particulars que obriran cada un dels participants del cicle (gener/març).

Més informació


Conferència "Migracions forçades"

Cartell de la conferència

Dia: 19 de desembre de 2018
Hora: 19.00 a 20.30 h
Lloc: Seu d'Amics Unesco Barcelona
          C/ Mallorca, 207, pral. 1a. rcelona

Organitza: Amics de la Unesco de Barcelona

Més informació

 


Diàleg: "Ciutadans que enriqueixen la diversitat"

Imatge ponents del diàlegDia: 20 de novembre de 2018
Lloc: Sala d'Actes de l'IEMed
c/ Girona, 20. Barcelona

Organitza: IEMed

Activitat emmarcada per a la Biennal de Pensament. El debat vol posar de manifest el valor positiu de les identitats múltiples a les societats obertes.

Més informació 


Mitjans inclusius, ciutats inclusives, convivència contra la islamofòbia

Imatge dels ponentsDia: 29 d'octubre de 2018
Lloc: Sala d'Actes de l'IEMed

Organitza: IEMed

Diàleg entre Miriam Hatibi, Lola López, Jean Paul-Marthoz i Lourdes Vidal. Aquest diàleg vol analitzar les narratives mediàtiques sobre els musulmans i proposar vies per evitar caure en la islamofòbia.

Més informació


Presentació del nou portal Diverscat en Acció

Cartell de la JornadaDia: 2 d'octubre de 2018
Hora: 18.30 h
Lloc: Sala d'Actes del Col·legi de Periodistes de Catalunya
Rbla. Catalunya, 10. Barcelona
Organitza: Grup de Treball de Periodisme Solidari del Col·legi

Aquesta eina pretén proporcionar mecanismes, oferir formació als i les professionals de la comunicació i a les entitats socials, generar sinergies entre els diversos col·lectius que aborden la diversitat i donar suport a les campanyes per erradicar els estereotips i els prejudicis que condueixen al discurs de l'odi i que estan presents en la societat i en els mitjans de comunicació.


Presentació Informe de l'Observatori de la Islamofòbia als Mitjans

Logo observatoriDia: 2 d'octubre de 2018
Hora:19h
Lloc: Sala d'Actes de l'IEMed
c/ Girona, 20. Barcelona
Organitza: IEMed y la Fundación Al Fanar

L'Observatori de la Islamofòbia analitza periòdicament la informació publicada per 6 diaris d'àmbit nacional i autonòmic -La Vanguardia, El Mundo, La Razón, 20 minutos, El País i Diario.es- amb l'àmbit d'identificar informacions islamòfobes i emetre recomanacions al respecte.


"Fins quan serem immigrants? Reflexions de joves catalans asiàtic descendents"

Fins quan serem immigrantsData: 22 de març de 2018
Horari: 18.30 h
Lloc: Auditori del Col·legi de Periodistes de Catalunya
Rambla de Catalunya, 10 pral.
Barcelona
Organitza: Casa Àsia i el Col·legi de Periodistes de Catalunya

Joves barcelonins d'origen asiàtic (Bangla Desh, Pakistan, Xina, Filipines) compartiran les seves reflexions sobre qüestions al voltant de la cultura i la identitat en una taula rodona organitzada per Casa Àsia i el Grup de Treball sobre Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya en el marc del "Cicle de Debats sobre Àsia" d'aquest grup. 

Més informació


La crisi rohingya a Myanmar

Amnistia internacional

Dona RohingyaAmnistia Internacional Catalunya (AIC) organitza diferents xerrades i activitats al llarg de febrer i març per sensibilitzar sobre la crisi de la població rohingya a Birmània.

Amnistia Internacional ha denunciat reiteradament la situació actual en què es troba l'ètnia rohingya a Birmània. Aquesta població minoritària musulmana pateix un sistema d'apartheid per part del govern birmàque restringeix greument tots els aspectes de la seva vida i la segrega de la resta de la societat. S'ha assassinat un nombre indeterminat de dones, homes i nens, s'han perpetuat tortures i violacions i s'han cremat centenars de pobles rohingyes. Aquesta neteja ètnica ha causat que, fins al  moment, uns 655.000 rohingyes hagin fugit a Bangladesh i visquin en camps de refugiats.


Refugiats. Diàlegs entre els actors implicats

RefugiatsDia: 28 de febrer de 2018
Hora: 18.00 hores
Lloc: Palau Macaya
Passeig de Sant Joan, 108
08037 Barcelona

Organitza: CIDOB - Obra Social "la Caixa" - Projecte NIEM

S'està complint amb l'obligació de garantir la protecció internacional? Són més inclusives les respostes locals? Fins a quin punt les polítiques comunes d'asil s'encaminen cap a una major harmonització i solidaritat entre els Estats membres? Quins factors dificulten l'accés a l'habitatge? Com estan funcionant els programes de reubicació i reassentament?
El cicle ‘Refugiats: Diàlegs entre els Actors Implicats', organitzat en col·laboració amb el Palau Macaya i el suport del projecte NIEM, ha dedicat cinc sessions a analitzar problemàtiques i alternatives relacionades amb les ciutats refugi, el sistema d'asil espanyol, la política europea comuna d'asil, l'habitatge per a sol·licitants d'asil i refugiats i els procediments de protecció internacional a Espanya.
Fruit d'aquestes sessions de treball entre responsables polítics, acadèmics i representants de les ONG, s'han identificat pautes per a la (re)definició de les polítiques públiques i els programes i s'han compartit uns sèrie de bones pràctiques. Aquesta sessió final tindrà com a objectiu presentar i discutir les qüestions principals sorgides al llarg de les diferents jornades. 

Més informació


Migracions: Les fronteres en un món connectat

MWB Xoc

Dia: 19 de febrer de 2018
Hora: 19.00 hores
Lloc: Mercat de les Flors - Sala Pina Bausch
Carrer de Lleida, 59
Barcelona 08004
Organitza: MOBILE WEEK BARCELONA

Actualment al voltant de 250 milions de persones viuen fora del seu país. La xifra de desplaçats ha arribat ja als 65 milions. Més enllà dels nombres, la immigració està al centre dels debats polítics i en molts països representa una de les majors inquietuds de la ciutadania. En aquest context, ens preguntem quin paper juguen la tecnologia i la revolució d'internet en els processos migratoris.


Ciutats, migracions i tecnologies: confluències?

MWC Palmada

Dia: 19 de febrer de 2018
Hora: 18.00 hores
Lloc: Mercat de les Flors, 
carrer Lleida 59
08004 Barcelona
Organitza: CIDOB i Barcelona Mobile World Capital Foundation en el marc de la Mobile Week Barcelona

 El 54% de la població mundial viu actualment a les ciutats i les estimacions apunten que aquesta tendència s'incrementarà en les properes dècades. Un dels factors clau de la creixent urbanització del planeta són les migracions. Efectivament, la majoria dels migrants es trasllada a zones urbanes, on sovint es veuen forçats a viure en àrees segregades, zones de risc o enclavaments residencials degradats. Així mateix, el col•lectiu migrant està especialment exposat a problemes d'accés a la justícia, accés a mitjans de subsistència, a habitatge adequat o a serveis bàsics. La manca d'informació, existència de complexos procediments burocràtics i barreres lingüístiques també dificulten l'accés a drets, serveis i oportunitats.

Més informació


La Nit de les Religions en Barcelona

La nit de les religions a BarcelonaDía: 16 de setembre de 2017
Hora: 12.30 hores
Lloc: Palau Maracaya. Passeig de Sant Joan, 108. Barcelona
Organitza: l'Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (AUDIR)

Aquesta jornada té com a objectiu principal promoure un espai de trobada entre la ciutadania i les comunitats religioses de la ciutat de Barcelona. Hi hauran: visites guiades pels centres de culte de la ciutat, tallers, actuacions musicals i teatrals, conferències, etc.

Més informació

 


Dia Mundial de les Persones Refugiades

Dia Mundial Persones RefugiadesActivitats del 6 al 27 de juny

Veure programa

L'any 2001, les Nacions Unides van declarar el 20 de juny com a Dia Mundial de les Persones Refugiades. L'objectiu era treure de l'oblit la dramàtica situació que viuen al món milions de persones refugiades, desplaçades a l'interior dels seus països, sol·licitants d'asil i apàtrides.

Cada any, l'Ajuntament de Barcelona, juntament amb entitats i altres institucions, commemora aquesta diada per visibilitzar la realitat de totes les persones forçades a fugir de casa seva a causa de conflictes armats i violència o per motius religiosos, polítics, ètnics, de gènere o d'orientació sexual.

Enguany, s'afegeixen a la celebració altres entitats i col·lectius de la ciutat que també donen suport a les persones migrants o refugiades. La seva tasca i les activitats que han organitzat mostren com la solidaritat comença al costat de casa i als espais comunitaris, amb petites grans accions.

Perquè Barcelona sigui una ciutat refugi i una ciutat acollidora, ha de reforçar el coneixement de la diversitat de causes que originen els desplaçaments forçats, reflectir la realitat del refugi a casa nostra i reivindicar la urgència de vies segures d'arribada a territori europeu. Aquest és l'objectiu triple d'aquesta pàgina i del programa d'aquest mes.

Més informació


'Àfrica en moviment: la migració dins i fora del continent'

'Àfrica en moviment: la migració dins i fora del continent'Dia: Dimarts 30 de maig de 2017
Hora: 18:30
Lloc: Col·legi de Periodistes de Catalunya
Rambla Catalunya núm. 10, 
Barcelona
Organitza: Grup de Treball de Periodisme Solidari

Grup de Treball de Periodisme Solidari del Col·legi amb la col·laboració de la fede.cat ens porta un nou debat sobre la situació del continent africà en relació a com els mitjans expliquen els processos migratoris, quins temes marquen l'agenda i quines fonts s'utilitzen per tractar l'externalització de fronteres i les polítiques migratòries.
En la majoria dels mitjans de comunicació, es difon la idea que els moviments migratoris des d'Àfrica es dirigeixen bàsicament cap a Europa, quan la realitat és que gran part de la migració africana es dóna dins del mateix continent. A més, la majoria són tractades com a migrants econòmics i no com a persones refugiades, amb la consegüent pèrdua de drets.

Més informació


Discurs i delictes d'odi. Eines pràctiques per l'acció

Discurs i delictes d'odi. Eines pràctiques per l'accióDies: 15 maig - 8 juny
Aula virtual IDHC (on-line)

SOS Racisme Catalunya i l'Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC) organitzem aquest curs virtual per identificar, intervenir i prevenir l'odi des de la societat civil.

Els delictes i els discursos d'odi estan a tot Europa. D'acord amb el Ministeri de l'Interior, el nombre d'accions delictives motivades per odi i prejudicis cap a membres d'alguns col·lectius (immigrants, LGTBI, comunitats religioses etc.) està augmentant, encara que només entre el 10 i el 20% dels casos són denunciats.

Més informació


Kosmopolis. Programació contínua 2017 Àfrica, escriptura i emancipació

Kosmopolis. Programació contínua 2017 Àfrica, escriptura i emancipacióDia: 10 de maig de 2017
Hora: 18.30
Lloc: Carrer de Montalegre, 5
08001 Barcelona

Durant els últims segles els estats occidentals s'han erigit com el centre del poder cultural del planeta. El reconegut escriptor i acadèmic kenyà Ngũgĩ wa Thiong'o proposa desplaçar aquest centre cap a les diverses esferes culturals de tot el món, i crida, per tal d'aconseguir-ho, a entendre el paper de l'imaginari, les literatures i les llengües sobrevingudes i autòctones tant en la dominació com en l'emancipació del món postcolonial africà.

Més informació


REFLEXIONS AL VOLTANT DELS RECURSOS NATURALS D'ÀFRICA

REFLEXIONS AL VOLTANT DELS RECURSOS NATURALS D'ÀFRICADía: Dilluns, 24 d'abril
Hora: 18,30h
Lloc: Col·legi de Periodistes 
Rambla de Catalunya, 10, pral
Barcelona

Àfrica és un continent molt ric en recursos naturals. En els seus diversos ecosistemes es poden trobar minerals com ara fosfats, ferro, petroli, gas, urani,  or, diamants, tungstè, cassiterita o wolframi. I si parlem d'agricultura la seva producció és molt rica i variada. Paradoxalment 1 de cada 3 pobres del món viu a Àfrica i 10 països africans són a la cua de la llista mundial de la pobresa. La colonització política s'ha transformat en colonització econòmica i financera. I d'aquí neix l'espoli i la proliferació de conflictes que causen la inestabilitat en la major part dels països africans.

Més informació


Periodisme en la construcció de pau

Periodisme en la construcció de pau

Dia:15 de març de 2017
Hora: 19h
Lloc: La Fede,c/ Tapies, 1-3,Barcelona
Organitza: Grup de periodistes Ramon Barnils  i Servei Civil Internacional de Catalunya

El proper dimecres 15 de març organitzen un acte per reflexionar sobre el paper dels mitjans de comunicació en la construcció de pau. Presenten també l'informe sobre la cobertura mediàtica del conflicte entre Palestina i Israel.

En la línia del treball de sensibilització i educació per la pau de l'SCI en relació als pobles de a mediterrània, han volgut analitzar el paper dels mitjans en el conflicte entre Palestina i Israel, per veure si la seva pràctica contribueix a construir la pau, o a l'inrevés, a agreujar el conflicte.  L'informe consta d'un anàlisi acurat de les informacions de diversos mitjans catalans i de l'estat espanyol sobre el conflicte, les conclusions de les quals volen compartir el proper 15 de març.


Cultures híbrides i literatura "de frontera"

Cultures híbrides i literatura "de frontera"Dia: 25/01/2017
Hora: 18:30
Lloc: Sala Beckett - Poblenou
Pere IV, 228-232
Barcelona
Organitza: IEMed 

Aquesta taula rodona pretén abordar el paper que juguen aquestes literatures, resultat de l'intercanvi de cultures i de la hibridació cultural i identitària que es produeix arran dels fenòmens migratoris, en la construcció de noves identitats i en la transformació del nostre entorn. La literatura "de frontera" és aquella literatura que, independentment de qui l'escriu, balla entre diverses cultures i fa dialogar múltiples identitats i pertinences. És aquesta literatura un factor d'innovació lingüística i temàtica? Quin és el procés de creació identitària que es reflecteix en aquesta escriptura?

Amb:
Najat El Hachmi, escriptora catalana d'origen amazic, autora de La filla estrangera
Saïd El Kadaoui Moussaoui, psicòleg i escriptor, autor de No
Pius Alibek, escriptor i traductor, autor de El dol de quetzal

Modera: Lurdes Vidal, responsable de l'àrea de Món Àrab i Mediterrani de l'IEMed

Més informació


Construïm Cultura: una mirada jove i diversa

Construïm Cultura: una mirada jove i diversaDía: 14 de novembre de 2016
Hora: De 18.30 h a 20.30 h
Lloc:Espai Francesca Bonne Maison 
c. Sant Pere Més Baix, 17
Barcelona
Organitza: L'Espai Avinyó, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona

Joves del projecte "Jo, també, sóc referent!" compartiran la seva experiència en espais de participació de caràcter cultural, polític i religiós

 Aquest espai de diàleg servirà per debatre sobre quin model de participació és l'adient per permetre la incorporació d'una mirada jove i diversa en la gestió cultural de la ciutat. Les vivències de diverses joves barcelonines serviran per obrir un debat necessari per a la construcció col·lectiva de la cultura, des d'una perspectiva de gènere i intercultural


Jornada "Media i refugiats"

Jornada "Media i refugiats"Dia: 20 d'octubre de 2016
Hora: 9.30 a 19.30 hores
Lloc: Campus de la Comunicació UPF. Sala de conferències 55.309, Edifici Tànger
Organitza: Consell de la Informació de Catalunya amb la col·laboració de la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu i Fabra.

La crisi dels refugiats està present tots els dies en els mitjans, forma part de la crisi d'identitat i de cohesió de la Unió Europea i manté obert el debat sobre el paper exercit pels governs i pels mitjans de comunicació en abordar el problema i informar sobre ell.

Més informació


Jornada "Periodismes diversos, periodismes transformadors"

Jornada "Periodismes diversos, periodismes transformadors"Día: Dimecres, 26 d'octubre de 2016
Hora: de 9.00 a 14.00 h
Lloc: Edifici Disseny Hub Barcelona
Plaça de les Glòries, 37
Barcelona
Organitza: Grup de Comunicació de la Xarxa BCN Antirumors. 

La jornada té com a objectiu definir, impulsar i promocionar dinàmiques periodístiques i comunicatives que es connectin, de manera professional i responsable, amb la diversitat sociocultural de la ciutat. 

Aquest espai de reflexió i treball compartit s'articula al voltant d'un seguit d'activitats (ponències, tallers, experiències d'èxit, exposició...) adreçades a estudiants, mitjans i professionals de la comunicació.


Estat del racisme a Catalunya, informe anual.

Estat del racisme a Catalunya, informe anual.Dia: Dimecres, 5 / octubre de 2016
Hora: De 19:30 a les 20:30
Lloc: Plaça Plana de l'Om, 6 1º, 
08241 Manresa (Barcelona), Espanya
Organitza: Tots Fem Bages

"L'estat del racisme Catalunya. Informe 2015" és un llibre d'enorme interès; amb articles de reflexió, veus de persones expertes i també experimentades que han patit situacions de racisme, anàlisi i denúncia, reflexió i activisme.

La font d'informació clau dels informes són els casos atesos pel Servei d'Atenció i Denúncia per a víctimes de racisme i xenofòbia de SOS Racisme. I aquest informe també recull el testimoni d'algunes d'elles, i fins i tot la seva imatge, captada pel grup de fotoperiodistes Ruido Photo, editat per Pol.len Edicions.

Més informació


Segon Curs d'estiu Comunicació i Periodisme Intercultural

Segon Curs d'estiu Comunicació i Periodisme InterculturalDies: 11, 12, 13 i 14 de juliol de 2016
Horari: Veure programa
Lloc: Col·legi de Periodistes
Rambla Catalunya, nº 10
Barcelona
Organitza: Llatins/es per Catalunya i Xarxa Europea de Dones Periodistes

El curs pretén fomentar l'enfocament intercultural en el món de la comunicació, analitzar les causes de les desigualtats i aportar eines (per a periodistes i comunicadors/es) amb l'objectiu de combatre la discriminació, la islamofòbia, la romafòbia (anti-gitanisme), els rumors, els discursos de l'odi i els estereotips sobre el fet migratori i la diversitat cultural.

Enguany els curs estarà dividit en quatre jornades. La primera està dedicada a l'anàlisi de la informació que es produeix al voltat dels refugiats i la crisi humanitària que viu Europa. La segona, girarà sobre el tractament que rep el poble gitano per part dels mitjans de comunicació i les conseqüències dels estereotips generats: la romafòbia, més coneguda com anti-gitanisme. El tercer dia treballarem la islamofòbia que es genera des dels mitjans de comunicació i les opcions per a combatre aquests prejudicis. I el darrer dia es projectarà el documental 'El peso de la manta' i comptarem amb el testimoni del Sindicat Popular de Venedors Ambulants i de diversos comunicadors que treballen aquest tema tan polèmic i del qual s'està generant una imatge esbiaixada als mitjans de comunicació. 

Més informació


La crisi dels refugiats i la cobertura dels mitjans de comunicació: més enllà del sensacionalisme

La crisi dels refugiats i la cobertura dels mitjans de comunicació: més enllà del sensacionalismeDia: 20 de juny de 2016
Hora: 19.00 hores
Lloc: Sala d'actes de l'IEMed
Girona, 20 
Barcelona

Organitza: IEMed

Els mitjans de comunicació són una eina poderosa per a fer visibles conflictes i fenòmens sovint silenciats. La veritable crisi dels refugiats havia començat molt temps abans, però no es va fer palpable a ulls de la població europea fins que els refugiats van arribar a Europa i fins que els mitjans de comunicació no van començar a fer-se'n ressò. De fet, els mitjans d'arreu del món van convertir el petit Aylan Kurdi, un nen kurd sirià de tres anys, en una icona del drama dels refugiats. La terrible imatge de l'infant mort a la platja va esdevenir viral i va sacsejar consciències per primer cop. Però, per què Aylan té nom, i fins i tot una pàgina de la wikipèdia en 26 idiomes, i tots els infants morts a Síria o en la travessia cap a l'exili són només una estadística, és un fenomen mediàtic.

Deconstruir les narratives - les mediàtiques, les humanitàries però també les securitàries, les que exploten la xenofòbia i la por -, i analitzar com s'ha narrat la crisi des de diferents mitjans i com ho han viscut els professionals sobre el terreny ens permetrà d'entendre aquest fenomen i veure com els refugiats, massa sovint, són estereotipats, silenciats o estigmatitzats col·lectivament. A pesar del soroll mediàtic, cal trobar les històries que ens acosten a la realitat. Aquest és l'objectiu d'aquesta sessió.

Més informació


20 de juny - Dia Mundial de les Persones Refugiades

20 de juny - Dia Mundial de les Persones RefugiadesDia: 20 de juny de 2016
Hora: De 12 a 221 hores
Lloc: Veure programa
Organitzen: Consell Municipal d'Immigració de Barcelona, entitats que treballen per a les persones sol·licitants d'asil i entitats membres del Consell Municipal d'Immigració.

L'any 2001 les Nacions Unides van declarar el 20 de juny com a Dia Mundial de les Persones Refugiades. L'objectiu era rescatar de l'oblit la dramàtica situació que viuen milions de persones desarrelades entre refugiades, apàtrides, desplaçats interns i sol·licitants d'asil que actualment hi ha al món.

Cada any l'Ajuntament de Barcelona amb totes les entitats que al llarg de l'any treballen sobre el tema del refugi i l'asil a la ciutat, i amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, organitzen un acte unitari per tal de visualitzar la realitat de milions de persones que es veuen abocades a marxar del seu país per motius religiosos, polítics, ètnics, orientació sexual...


Jornada Àfrica Negra: Noves Mirades 2016

Jornada Àfrica Negra: Noves Mirades 2016Día: 14 de juny de 2016. 
Hora: 18:30h
Lloc: La Createca (Bar i Espai Cultural).
C/ Comte Borrell, 112
Barcelona
Organitza: Centre d'Estudis Africans

La Jornada Àfrica Negra: Noves mirades, enguany celebra la seva sisena edició. L'acte està vinculat al Postgrau en Societats Africanes: Singularitats i Mundialització del CEA i la Universitat Pompeu Fabra, i el seu eix central és la presentació per part dels seus autors dels treballs de recerca més destacats realitzats en el marc de l'actual edició del postgrau.

La Jornada és, doncs, una plataforma de visibilització i difusió de les recerques dutes a terme pels alumnes així com un espai de trobada de persones interessades en la recerca en el marc de l'Àfrica Negra per tal de compartir experiències, coneixements i contactes. Els temes tractats són diversos i intenten oferir una visió àmplia tant de la realitat del continent africà com de les noves recerques que s'estan impulsant al nostre país.

Més informació


Mar, mort, mans - Museu Marítim de Barcelona

Mar, mort, mans - Museu Marítim de BarcelonaDies: 18/05/2016 al 30/09/2016
Horari: De dilluns a diumenge de 10 a 20h (accés fins a les 19.30h)
Diumenges, a partir de les 15h, entrada gratuïta.
Lloc: Museu Marítim de Barcelona
Av. de les Drassanes s/n
08001 Barcelona

Projecte format per diferents mostres expositives, instal·lacions i activitats al voltant d'aquest centre d'interès. Un espai on qüestionar-nos, on buscar respostes i compartir iniciatives.


Debat "Refugiats en moviment"

Debat "Refugees on the move"Dies: 21 i 22 d'abril de 2016
Hores: Dijous 21, d'11:00h a 13:00h i, de 15:00h a 19:00h a l'Espai Contrabandos
Divendres 22, de 09:00h a 13:00h i, de 15:00h a 18:30h al CCCB
Lloc: Espai Contrabandos
C Junta de Comerç, 20

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)
C Montalegre, 5
Barcelona

Durant dos dies, professionals de diferents disciplines analitzen la crisi dels refugiats des de diferents punts de vista, des de la resposta humanitària fins a la política. A través de xerrades, conferències i debats, s'estudia el fenomen de les migracions forçoses des de l'antropologia, la història, la comunicació o les lleis.

L'objectiu és entendre com s'està actuant i els motius de la crisi a través del coneixement compartit entre el món acadèmic i la resta de la societat.

Més informació


“Diferents perspectives per entendre el conflicte a Síria”

“Diferents perspectives per entendre el conflicte a Síria”Dia: Dimarts12 d'abril de 2016
Hora: De 18.30 a 20 h
Lloc: Espai Avinyó - Llengua i Cultura
c. Avinyó, 52
Barcelona
Organitza: BCN Acció Intercultural

Aquesta sessió vol oferir diferents claus (històriques, socials, polítiques i també emocionals) que permetin entendre millor el complex entramat intern i extern d'una guerra que està provocant el desplaçament de milers i milers de persones. Persones que han de deixar enrere la seva vida habitual, i que es veuen obligades a demanar refugi.


Comptarem amb:

Shahd Zaroor, estudiant d'arquitectura d'origen sirià
Jordi Armadans, director de FundiPau (fundació per la Pau)
Lurdes Vidal, responsable de l'àrea de Món Àrab i Mediterrani de l'IEMed


“Una ciutat diversa: migració i interculturalitat des d'una perspectiva de drets"

“Una ciutat diversa: migració i interculturalitat des d'una perspectiva de drets"Dia: 7 d'abril de 2016
Hora: 19.00 hores
Lloc: Pati Llimona
Sala Maria Aurèlia Capmany
Carrer Regomir, 3
Barcelona
Organitza: Comunicació Intercultural - Ajuntament de Barcelona

Des del Programa BCN Interculturalitat ens conviden a participar en la jornada

"Una ciutat diversa: migració i interculturalitat des d'una perspectiva de drets"

Les vostres propostes i reflexions de ben segur que ajudaran a construir un pla d'actuació municipal fet per i per a la diversitat de la ciutat.
Per això, perquè la ciutat de tots i totes l'hem de fer entre tots i totes, us hi esperen.

 


Dia de la Terra Palestina. Cinefòrum: 5 càmeres trencades

Dia de la Terra Palestina. Cinefòrum: 5 càmeres trencades

Dia: 1 d'abril de 2016
Hora: 18.00 hores
Lloc: Espai Jove La Fontana
carrer Gran de Gràcia, 190
Barcelona
Organitza: Centre d'Investigadors i Professionals Euro-Àrabs

Com viuen els palestins l'expropiació de les seves terres? A través de la projecció el proper divendres 1 d'abril a els 18h del guardonat documental "5 càmeres trencades" i del debat amb activistes palestines coneixerem la resistència pacífica d'aquest poble davant l'ocupació. Aquesta xerrada, organitzada pel Centre d'Investigadors i Professionals Euro-Àrabs es realitzarà en commemoració del Dia de la Terra Palestina, que se celebra anualment el 30 de març.

El documental "5 càmeres trencades" narra la resistència pacífica dels habitants de Bil'in, un poble de Cisjordània, dvant de l'expropiació forçosa de les seves terres de cultiu per a la construcció del mur de separació amb Israel i l'avenç dels assentaments de colons israelians.

Més informació


Assemblea Nacional Catalana - Ciutadania i Immigració: “Construïm la Catalunya plural”

Assemblea Nacional Catalana - Ciutadania i Immigració: “Construïm la Catalunya plural”Dia: 9 d'abril de 2016
Hora: De 9.30 a 14.00 hores
Lloc: Casa del Mar
carrer Albareda, 1
Poble Sec (Barcelona)

Organitza: Immigració per la independència-Assemblea Nacional Catalana

 En aquesta segona jornada sobre ciutadania i immigració, volen debatre quin ha de ser el lloc de la població immigrada per a la Catalunya del futur en construcció. Conviden entitats d'aquest àmbit i comunitats d'immigrats, i també persones vinculades al camp de la immigració. Així, confrontar, consensuar i elaborar unes visions i propostes en la matèria, que serviran per bastir els eixos de les polítiques de ciutadania del futur d'una Catalunya que volen pròspera, justa i moderna.


Refugiats: Del discurs humanitari a la criminalització

Refugiats: Del discurs humanitari a la criminalitzacióDia: 11 de març de 2016
Hora: De les 9:30 a les 13 hores
Lloc: Sala Mercè Torrents de la Facultat d'Empresa i Comunicació
UVIC

El fotoperiodista vigatà, Sergi Cámara, dirigeix a la Universitat de Vic el taller Ceuta, Melilla, Lesbos, Idomeni: refugees not welcome. Una mirada a la situació dels refugiats en les fronteres de la Unió Europea.

El taller forma part del seminari Refugiats: del discurs humanitari a la criminalització on s'analitza el llenguatge de l'odi i el paper dels mitjans de comunicació en la representació de les minories etnoculturals. També s'analitzen els discursos mediàtics i les polítiques europees davant situacions com l'actual amb els refugiats.

El seminari se celebra a la Sala Mercè Torrents de la Facultat d'Empresa i Comunicació de la UVIC divendres 11 de març des de les 9.30 hores i fins a les 13 hores. Aquests seminaris nacionals formen part del projecte europeu PRISM: Preventing, Redressing and Inhibiting hate Speech in new Media amb el suport del programa Fundamental Rights and Citizenship de l Unió Europea.

També participarà Anaitze Agirre, de SOS Racismo Gipuzkoa i Raúl Martínez Corcuera, professor de comunicació de la UVIC i membre del Grup de Recerca LMI-UVIC com a experts en anàlisi de la representació i participació mediàtica de minories en els mitjans.


Asil, Immigració i drets humans

Asil, Immigració i drets humansDies: De l'1 al 16 de març. 10 sessions.
Horari: de 18h a 21h
Lloc: Sala d'actes de Lafede.Cat 
C.Tàpies 1-3, 
08001 Barcelona

Inscripcions: cursos_ccar@cear.es (adjuntar CV)
Ordre d'inscripció: la inscripció al curs es farà per ordre de matriculació. Places limitades

Preu: 100 € . 80 € per a estudiants i persones aturades

Objectiu del curs: La principal causa dels desplaçaments forçosos al món és la vulneració dels drets humans. La protecció internacional, l'asil, sovint esdevé l'única opció per a milions de persones que es veuen abocades a fugir de casa seva. La línia entre migració i refugi és molt tènue. A través d'aquest curs volem oferir les eines necessàries per entendre en profunditat en què consisteix la protecció internacional i com ha evolucionat, especialment en el marc de la Unió Europea i de l'Estat espanyol, i quins són els principals aspectes en l'acollida i l'acompanyament psicosocial a les persones immigrades, sol·licitants de protecció internacional i refugiades.

Més informació


Barcelona Ciutat de Refugi

Barcelona Ciutat de Refugi

Dia: 29 de febrer de 2016
Hora: De 18.30 a 20.30 
Lloc: Espai Avinyó-Llengua i Cultura
c. Avinyó, 52
Barcelona

Milers de persones es veuen obligades a fugir del seu territori d'origen per raons que no són econòmiques. Molts cops són tractades com simples nombres, però darrere de cada fugida hi ha una història de lluita, superació i esperança.
Per tal que puguem prendre consciència d'aquestes realitats, proposen compartir aquest espai al voltant del refugi i l'acollida.


La crisi migratòria als mitjans de comunicació

La crisi migratòria als mitjans de comunicacióDia: 21 de gener de 2016
Hora: 19.00 hores
Lloc: Biblioteca de Nou Barris
Barcelona
La sobtada onada migratòria, sense precedents al món, que deslocalitza centenars de milers de persones en una tràgica diàspora, no sempre és tractada amb la equitat deguda pels mitjans de comunicació, que cauen molt sovint als paranys del sensacionalisme o de la propaganda política.

El veterà periodista Carlos Pérez de Rozas, exdirector d'Art de La Vanguardia, tractarà a fons aquest drama humanitari, que és ja el desastre del 2016, centrat en la informació gràfica i el fotoperiodisme a partir de la primera imatge de la vergonya del nen Aylan, ofegat a les platges turques.

Pérez de Rozas serà presentat per Roger Jiménez, president del Consell de la Informació de Catalunya (CIC).

Més informació


"La religió i els límits de la identitat". Taula rodona

"La religió i els límits de la identitat". Taula rodonaDia: 20 de gener de 2013
Hora: 19.00 hores
Lloc: Can Jaumandreu 
Carrer del Perú, 52, 
Barcelona

El proper dimecres 20 de gener de 2016 es durà a terme una nova taula rodona amb el títol "La religió i els límits de la identitat", emmarcada en el cicle "O ells o nosaltres": Europa davant el repte del terrorisme gihadista organitzat per la Càtedra UB Josep Termes i el Parc de les Humanitats i les Ciències Socials de la UB.

En aquesta ocasió, els ponents seran:

  • Dra. Dolors Bramon, professora emèrita de la UB
  • Sr. Àngel Colom, director de la Fundació Nous Catalans
  • Sra. Salwa El Gharbi, presidenta de l'associació de formació i consultoria FIKR i AFCAR
  • Dr. Francesc Xavier Marín i Torné, filòsof especialitzat en religió islàmica, professor a la URL i a l'ISCREB

El debat serà moderat pel Dr. Agustí Colomines, professor d'història contemporània a la UB i director acadèmic de la Càtedra Josep Termes de Lideratge, Ciutadania i Identitats.

Més informació


Cicle “Què passa al món?” Controvèrsies públiques sobre els drets de grup per als musulmans a Europa: L’escletxa entre no musulmans i musulmans

Cicle “Què passa al món?” Controvèrsies públiques sobre els drets de grup per als musulmans a Europa: L’escletxa entre no musulmans i musulmansDia: 2 de desembre de 2015
Hora:18.30h.
Lloc: CIDOB
Sala Jordi Maragall
C/ Elisabets, 12
08001 Barcelona
Organitza: CIDOB i GRITIM-UPF amb el suport del programa Europe for Citizens

 A partir del estudio de cuatro países con tradiciones políticas diferentes en cuanto al reconocimiento de las minorías étnicas y religiosas -Reino Unido, Países Bajos, Francia y Dinamarca- este ciclo abordará las opiniones de personas no musulmanas y musulmanas sobre los aspectos religiosos de los derechos de grupo. Se presentarán las diferencias entre países analizadas en base a los enfoques políticos y los debates públicos sobre la acomodacióndel Islam. Igualmente, se examinará en qué medida y cómo estas posiciones "oficiales" sobre la acomodación del Islam se reflejan en la brecha entre no musulmanes y musulmanes. 
La conferencia irá a cargo de Paul Statham, profesor de Migraciones y Director del Sussex Centre for Migration Research en la Escuela de Estudios Globales de la Universidad de Sussex, que dialogará con John Palmer, investigador Marie Curie en GRITIM - UPF (Interdisciplinary Research Group on Immigration). El debate será moderado por Ricard Zapata-Barrero, director de GRITIM-UPF (Interdisciplinary Research Group on Immigration) e investigador senior en el Departament de Ciencias Políticas y Sociales.


Seminari "Creando alianzas entre el movimiento asociativo gitano y los medios de comunicación"

Seminari "Creando alianzas entre el movimiento asociativo gitano y los medios de comunicación"

Dia: 21-10-2015
Hora: 10:30 a 13:30
Lloc: Casa del Mar Albareda, 1
Barcelona

 Aquest seminari s'emmarca en el projecte conjunt Construint aliances entre el moviment associatiu gitano i els mitjans de comunicació, finançat per OSIFE (Iniciativa de la Open Society per a Europa). El projecte pretén reforçar el coneixement mutu i la interlocució entre les entitats del moviment associatiu gitano i els mitjans de comunicació.
Dirigit a professionals i responsables dels mitjans de comunicació i experts en Xarxes Socials i altres plataformes digitals amb capacitat d'influència sobre l'opinió pública, així com entitats del moviment associatiu gitano i representants de les principals institucions.

Més informació


JORNADES "COMUNICAR LA DIVERSITAT"

JORNADES "COMUNICAR LA DIVERSITAT"Dies: 20, 21 i 22 d'octubre
Hora: De 17h a 20h
Lloc: Dies 20 i 21 al Col·legi de Periodistes de Catalunya, Rambla de Catalunya, 10, i dia 22 a l'Espai Avinyó, carrer d'Avinyó, 52
Barcelona

Diverscat en Acció, amb el suport del Programa BCN Interculturalitat, proposa pels dies 20, 21 i 22 d'octubre, de 17 a 20h, uns tallers de formació per a entitats que treballen dins l'àmbit de la diversitat cultural. A través de sessions teòriques i pràctiques, s'oferiran eines i estratègies per relacionar-se amb els mitjans de comunicació i aconseguir una difusió més efectiva.
Aquesta formació és gratuïta.

Més informació


IV Jornades Comunicació i Societat

IV Jornades Comunicació i SocietatDies: 5 i 6 de novembre

El Grup de Recerca Comunicació Social i Institucional de la Universitat de Girona organitza les IV Jornades Internacionals de Comunicació i Societat, en aquesta ocasió amb el títol ‘Educació i Comunicació. Reptes i oportunitats en contextos de diversitat'.

L'actual situació de crisi econòmica, social i institucional en un context de diversitat, com és el de casa nostre, demanen de la Universitat reflexionar sobre el rol que ha de jugar com a institució educativa i de recerca a la societat de la que forma part.

D'altra banda, contribuir al debat i al diàleg social en problemàtiques amb un important impacte social, com és el rol dels mitjans de comunicació i la seva responsabilitat social en aquest context de crisi i diversitat, és també una demanda ciutadana a la universitat, a la que aquestes jornades volen donar resposta.

Més informació


Crisi de refugiats: origen, resposta europea i acollida.

Crisi de refugiatsDies: 13, 16 i 27 d'octubre
Horari: Veure programa
Lloc: Sala Jordi Maragall, CIDOB. 
C/ Elisabets 12, 
08001 Barcelona

Organitza: CIDOB amb el suport del Programa Europe for Citizens

L'estiu de 2015, molts països europeus han descobert el que ja era una tragèdia global: la pitjor crisi de refugiats des de la Segona Guerra Mundial. El CIDOB, en el marc del seu cicle "Què passa al món?", organitza tres sessions al llarg del mes d'octubre per acostar, compartir i debatre tres facetes d'aquest fenomen. Analitzarem l'origen, naturalesa i perspectives d'evolució dels conflictes dels quals fugen i veurem quines rutes utilitzen i quines situacions es troben en el seu viatge cap al continent europeu. Valorarem la resposta que està donant Europa, senyalarem que aquesta crisi posa de manifest algunes de les contradiccions i tensions del procés de construcció europea i posarem sobre la taula els reptes als quals s'enfronten governs i institucions europees. Finalment, discutirem quines haurien de ser les polítiques d'acollida, explicant les accions que estan emprenent administracions públiques i entitats, compartint els dilemes als què fan front i les experiències exitoses que es poden replicar per encarar una realitat cada cop més propera.

Més informació


Formació antirumors: "Interculturalitat, una resposta als rumors i estereotips"

Formació antirumors: "Interculturalitat, una resposta als rumors i estereotips"Aquesta formació, que impartiran el Centre d'Estudis Africans i Interculturals, D-Cas, La Xixa Teatre i l'Oficina tècnica de l'Estratègia BCN Antirumors, està dirigida a persones que tenen intenció de col·laborar posteriorment en l'acció antirumors a la ciutat a través, per exemple, de la Xarxa BCN Antirumors.

Els seus eixos temàtics s'articulen al voltant de la reflexió sobre els conceptes de cultura, diversitat, estereotips, rumors i prejudicis. S'ofereixen també eines per al treball, la gestió i el tractament d'estereotips i rumors sobre diversitat cultural.

El curs és gratuït i té una durada total de 15 hores (5 sessions de 3 h formatives).

Fins al dimecres 7 d'octubre us podeu inscriure gratuïtament a la 3a edició de 2015

Més informació


Diversitat i integració en l'associacionisme cultural

Diversitat i integració en l'associacionisme culturalDia: 15 de setembre de 2015
Hora: De 11.00 a 14.00 hores
Lloc: Filmoteca de Catalunya
Pl. Salvador Seguí, 1-9
Barcelona
Organitza:   Direcció General per a la Immigració

La Direcció General per a la Immigració, en col·laboració de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, ha organitzat per al proper 15 de setembre la Jornada "Diversitat i integració en l'associacionisme cultural". Aquesta pretén fer una reflexió i estudi sobre el paper de l'associacionisme en la integració dels immigrants a la societat d'acollida.

En el decurs de la jornada, es presentarà l'estudi "Diversitat i integració en l'associacionisme català". Es reflexionarà, en una taula rodona amb persones de l'àmbit de la cultura, de les entitats i de l'Administració, sobre com millorar la interrelació entre les persones d'origen immigrant i les entitats de cultura popular. L'objectiu de la jornada és enfortir la vinculació i la interrelació de persones d'origen immigrant amb associacions de cultura popular.

La presentació de l'estudi anirà a càrrec del sociòleg Enric Saurí i la doctora en sociologia i professora de la UAB, Marta Rovira. L'estudi va ser el projecte escollit per la 1a Beca d'Estudis sobre l'associacionisme cultural català atorgada per l'Ens i que recentment s'ha editat com a llibre dins de la capçalera Canemàs, revista de pensament associatiu.

Més informació


Periodisme i comunicació davant els conflictes socials propers

Data d'inici: 02 de juny de 2015
Data de finalització: 11 de juny de 2015
Dies de la setmana: Dimarts i dijous
Franja horària: de 16 a 20h
Lloc: Col.legi de Periodistes de Catalunya | Rambla Catalunya, 10
Població: Barcelona

Durant els anys 2013 i 2014 Moviment per la Pau (MPDL) i la Comissió de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya van organitzar els cicles formatius "Periodisme i comunicació davant els conflictes socials propers". Aquestes cicles van tenir una molt bona acollida, raó per la qual organitzen una tercera edició que aprofundirà sobre les causes estructurals que provoquen la pobresa i les desigualtats socials, així com sobre les mirades sobre la diversitat cultural i les persones migrades i de països del sud.


PROXI - Actúa contra el ciberodi

PROXI - Actúa contra el ciberodi

Taller "Com actuar davant el discurs de l'odi en Internet"
10 de març de 2015 a Barcelona

1. De què parlem quan parlem de drets humans i discurs de l'odi en Internet?
2. Què és l'Observatori PROXI? Metodologia, estratègia, criteris d'identificació i anàlisi de comentaris xenòfobs i intolerants en mitjans digitals espanyols.
3. Com identificar comentaris que vulneren els drets humans?.

 


Curs virtual "Drets Humans i Discurs de l'odi" Del 20 d'abril al 20 de maig de 2015

1. Eines d'identificació i construcció de la identitat."Limitis" a la llibertat d'expressió i la progressiva vulneració dels drets humans "en temps de crisis".
2. Concepte, fonaments, garanties i sistemes de protecció dels drets humans.
3. Observatori PROXI: Estratègies i metodologia per combatre el discurs de l'odi en internet.

Més informació


Espai Avinyó - Activitats pel primer trimestre de 2015

Espai Avinyó - Activitats pel primer trimestre de 2015Consulteu les activitats que l'Espai Avinyó - Llengua i Cultura programarà durant aquest primer trimestre de l'any.

A destacar la continuitat del cicle "Coneguem els veïns i veïnes e la ciutat" i l'inici d'un cicle de diàlegs interreligiosos. També podeu visitar l'exposició que, a partir del 3 de febrer, mostrarà "Com treballem la diversitat cultural als districtes?"

 


Mons femenins, religions i creences: Les dones parlen

Mons femenins, religions i creences: Les dones parlen
Dies: Del 4 de novembre al 15 de desembre de 2014
Hora i lloc: Veure programa

Organitza: AFRICAT, Associació Africana i Catalana de Cooperació

Per parlar d'Àfrica i aproximar-se bé a la seva realitat, és fonamental entendre dues coses: el paper que hi juguen les dones i que és un territori del que "no se'n pot parlar sense fer-ho de la religió i l'espiritualitat".

Així ho exposa Jean Bosco Botsho, autor d'un llibre sobre llocs sagrats de l'Àfrica i president de l'entitat Africat, que ha organitzat un cicle de conferències que comença aquest dimarts 4 de novembre on parlaran dones de diferents tradicions religioses. El cicle durarà un mes i mig, fins a mitjans de desembre.

Africat és una associació amb seu a la capital catalana que pretén acostar els pobles africans i Catalunya, i ara, vol fer una mirada a l'espiritualitat mitjançant aquest cicle. I ho fa no sols parlant de les religions tradicionals africanes, sinó amb fidels de les principals religions de tot el planeta que participen en conferències, xerrades, tallers, diàlegs i actuacions musicals.


Qui són els sikhs? - Desmuntem estereotips envers els veïns i les veïnes sikhs

Dia: 4 de novembre de 2014
Hora: 12.00 hores
Lloc: Ens trobarem a la porta del Gurudwara Gurdarshan Sahib del Raval (c. Hospital, 97)
Organitza: Espai Avinyó

El Gurudwara Gurdarshan Sahib del Raval t'obre les portes perquè coneguis la comunitat provinent del Panjab (Índia) i et convida a compartir amb ells i elles el langar (àpat comunitari). 
Els sikhs criden l'atenció pels seus turbants de colors i llargues barbes. Darrere d'aquesta aparença hi ha una tradició, una història i un perquè que descobrirem durant la visita al seu centre de culte. 
Ponents: Visita a càrrec del portaveu de la comunitat Sikh de Catalunya, Gagandeep Singh.


Créixer a Espanya. La integració dels fills immigrants

Créixer a Espanya. La integració dels fills immigrants
Data: 23. Octubre. 2014 
Hora: 10:30 hrs
Lloc: CIDOB, sala Jordi Maragall
Elisabets 12 
08001 Barcelona
Organitza: CIDOB amb el suport de l'Instituto Universitario José Ortega y Gasset

El proper 23 d'octubre es presentaran al CIDOB els resultats de l'estudi d'investigació: "Crecer en España. La integración de los hijos inmigrantes". L'estudi parteix de la investigació longitudinal de la segona generació (ILSEG) i analitza la integració dels adolescents immigrants que han nascut a Espanya o han passat allà la majoria de les seves vides, examinant la seva percepció d'autoidentitat, discriminació i autoestima, els seus èxits educatius i les seves trajectòries laborals.


Aula de Teatre Fòrum i debat intercultural de Casa Àsia (7ena edició)

casa Asia

Data: 07/10/2014 > 09/12/2014
Horari: Dimarts 7, 14, 21 i 28 d'octubre, 11, 18 i 25 de novembre i el 2 i 9 de desembre 2014.
18.45 a 21.45 h tots els dimarts indicats, excepte el 9 de desembre que farem la representació i començarem a les 18 hores.
Lloc: Centre Cultural Albareda 
c/ Albareda, 22-24 
Barcelona
Entrada
Organitza: Casa Àsia, el Pla BCN Interculturalitat - programa d'Immigració i Diàleg Intercultural de l'Ajuntament de Barcelona i La Xixa Teatre, amb la col·laboració del Centre Cultural Albareda

Una experiència creativa intercultural basada en els principis i la metodologia del Teatre Fòrum amb l'objectiu de compartir experiències i de debatre estereotips i rumors sobre la immigració.
Aquesta serà la setena edició, prova de l'èxit del projecte, del qual ja se n'han beneficiat més de 180 persones, principalment joves d'orígens culturals molt diversos, contribuint amb les seves representacions a crear debat i aportar elements de reflexió sobre la convivència intercultural a Barcelona.

Més informació


Jornada Àfrica Negra: Noves Mirades

Jornada Àfrica Negra: Noves MiradesDia: 3 de juliol de 2014
Hora: 18.00h
Lloc: Sala d'actes del Centre Cívic Urgell, C/Compte d'Urgell, 145
Organitza: Centre d'Estudis Africans i ínterculturals

Dijous 3 de juliol de 2014 es celebra la quarta edició de la Jornada Àfrica Negra: Noves Mirades. És una plataforma de visibilització i difusió de les recerques dutes a terme pels alumnes del Postgrau en Societats Africanes i Desenvolupament, del CEA i la Universitat Pompeu Fabra així com un espai de trobada de persones interessades en la recerca en el marc de l'Àfrica Negra per tal de compartir experiències, coneixements i contactes. Els temes tractats són diversos i intenten oferir una visió àmplia tant de la realitat del continent africà com de les noves recerques que s'estan impulsant al nostre país.

A més a més de la presentació dels treballs de recerca, es farà una projecció del documental Kàsuumaay, realitzat en el marc del Grup d'Estudis en Societats Africanes (GESA) de la Universitat de Barcelona. El documental analitza la realitat del conflicte de la Casamance, al sud de Senegal i, en especial, explora el paper del rei Sibilumbay i les autoritats tradicionals a la regió d'Oussouye en la construcció de Kàsuumaay ("pau" en llengua djoola).


Motor de canvi: les dones dels slums de Bombai

Motor de canvi: les dones dels slums de BombaiDia: 22 de maig de 2014
Hora: 19.00 hores
Lloc: Espai Francesc Bonnemaison, Sala La Cuina
Carrer de Sant Pere Més Baix, 7
Barcelona
Organitza: Somriures de Bombai - Transformant Futurs

El projecte SEED és un projecte de formació ocupacional per a dones de les comunitats més pobres de Bombai. Actualment participen en el més de 400 dones.

El rol de la dona en els slums de Bombai té un gran valor com a element transformador. A través de la seva capacitació i autonomia promouen canvis, no solament en el seu entorn familiar, sinó també en un entorn social més ampli. Aquests canvis permeten a les comunitats més pobres de la metròpoli índia avançar en termes d'igualtat d'oportunitats i de respecte dels drets humans.

Somriures de Bombai treballa amb les dones de diferents slums del barri de Andheri East, i aquesta òptica d'igualtat de gènere és transversal en la seva lluita pacífica contra la pobresa.

Llegir més


Sàhara occidental, història i actualitat d'un conflicte internacional del què formem part

Sàhara occidental, història i actualitat d'un conflicte internacional del què formem partDies: 9 i 16 de maig de 2014
Hora: 17.30 a 20.30
Lloc: Centre Cívic Urgell C/ Urgell, 145 (08036 - Barcelona)
Organitza: Centre d'Estudis Africans i Interculturals

Destinat a qualsevol persona interessada en la situació del Sàhara Occidental, els processos de descolonització i/o les relacions entre Catalunya, Espanya, Europa i Àfrica.
Descripció del taller. La primera part del taller es centra en la anàlisi de la cultura sahrauí, les arrels històriques del conflicte i els darrers esdeveniments, tant a nivell local com internacional. A la segona part tindreu l'oportunitat de conèixer iniciatives propostes solidàries saharauis i catalanes i l'opinió de les persones impulsores d'aquestes propostes.
Objectius del curs. Aquest taller vol promoure la reflexió sobre la situació del poble saharaui a diferents nivells : socio-cultural, econòmic i polític.
Metodologia d'aprenentatge. El taller conjumina presentacions amb suport audiovisual i reflexions-debat participatius sobre els punts claus, per entendre les arrels del conflicte, els seu desenvolupament i les possibles vies de futur.


CONNEXIÓ MAGRIB-BARCELONA Xerrada sobre la modernitat i la tradició del Magrib barceloní

CONNEXIÓ MAGRIB-BARCELONA Xerrada sobre la modernitat i la tradició del Magrib barceloníDia: Dimecres 9 d'abril
Hora: 18.30
Lloc: Espai Avinyó-Llengua i Cultura
c. d'Avinyó, 52

Primera activitat del trimestre: "Connexió Magrib-Barcelona"
Una xerrada per connectar amb la modernitat i la tradició del Magrib barceloní. 
Barcelona acull, des de fa dècades, un important nombre de veïns i veïnes d'origen magrebí. En aquest espai de conversa parlaren de les seves aportacions socials, polítiques i culturals a la ciutat. Ferran Morillas (Qadar) conduirà aquesta sessió, en què comptarà amb la presència de Kaissa Ould i el periodista Fahd Chafik.

Més informació


8 d'abril - Dia Internacional del Poble Gitano

8 d'abril - Dia Internacional del Poble GitanoDia: 8 d'abril de 2014
Hora i lloc: Veure programa
Organitza:Consell Municipal del Poble Gitano de Barcelona
Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya

Barcelona s'omplirà de música i colors del 5 al 8 d'abril per commemorar el Dia Internacional de Poble Gitano que es celebra de forma internacional el 8 d'abril. Per aquest motiu les entitats que formen el Consell Municipal del Poble Gitano de la ciutat de Barcelona, junt amb la col·laboració de la Regidoria de Dona i Drets Civils de l'Ajuntament de Barcelona i els districtes de la ciutat, han preparat un seguit d'activitats i actes per homenatjaran les persones gitanes.
Les activitats es desenvoluparan en diferents punts de la ciutat de Barcelona: al Parc de la Ciutadella, a les Cotxeres de Sants, a la Font Màgica de Montjuïc i al Riu Besòs.

 


MASCULINITAT, PROCÉS MIGRATORI I VIVÈNCIES DE GÈNERE

MASCULINITAT, PROCÉS MIGRATORI I VIVÈNCIES DE GÈNEREDia: 27 de març de 2014
Hora: 18.30
Lloc: Espai Avinyó
c. d'Avinyó, 52
Barcelona
Entrada gratuïta sense necessitat d'inscripció
Organitza: Espai Avinyó i CEPAIM

 Les vivències de les relacions de gènere canvien segons les cultures: un home d'origen català potser no comparteix la concepció de la dona que té un home d'un origen diferent. A més, si aquest últim viu a Catalunya, segurament es trobarà amb formes noves de viure les relacions de gènere.
En aquest espai de conversa on volem fer visibles, entre d'altres qüestions, com el procés migratori afecta les relacions entre dones i homes.
Per fer-ho, homes de diferents orígens culturals que han immigrat a Barcelona ens aproparan, des d'una perspectiva tant individual com col·lectiva, a les seves visions de la feminitat i a les formes que tenen d'entendre-la.
Ens acompanyaran Jean Bosco (R.D. Congo), Mohamed Aid (Marroc) i Jawad (Paskistan).


El racisme i les seves cares

El racisme i les seves caresDia: 19 de març de 2014
Hora: 18.30
Lloc: Espai Avinyó - Llengua i Cultura
c. d'Avinyó, 52 08002 Barcelona
Tel.: 93 412 72 24

Amb motiu del Dia Internacional contra el Racisme i la Xenofòbia volem parlar amb experts i des de diferents perspectives (política, institucional i de l'oci) sobre les diferents formes en què avui en dia es plasmen els racismes i la xenofòbia en la nostra societat.

Més informació

 

 

 


Curs d'agents antirumors: "Interculturalitat, una resposta als rumors i estereotips"

Curs antirumorsDies: Març i abril
Hora: dos torns, matins i/o tardes
Lloc: Consulteu programa

Organitza: Xarxa Antirumors, Centre d'Estudis Africans i Interculturalitat i la Xixa Teatre

Obert el termini d'inscripció a la formació d'agents antirumors durant el primer quadrimestre del 2014, el termini d'inscripció és fins al 7 de març de 2014. 

Els principals eixos temàtics s'articulen al voltant de la reflexió sobre els conceptes de cultura, diversitat, estereotips, rumors i prejudicis.


Què fem per la interculturalitat? Decidim-ho!

Què fem per la interculturalitat? Decidim-ho!Dia: Dilluns 10 de març de 2014
Hora: De 18.30 a 21 h.
Lloc: Casinet d'Hostafrancs. Rector Triadó, 53
Barcelona
Organitza: Secretariat d'entitats

El proper 10 de març, el Casinet d'Hostrafrancs acollirà la sessió participativa Què fem per la interculturalitat? Decidim-ho! L'acte té com objectiu final traçar les accions i els projectes a desenvolupar durant els propers anys i s'emmarca en el procés d'actualització de la Taula intercultural iniciat durant el darrer trimestre del 2013.

Metodologia de la sessió
Després d'una petita presentació del procés amb alguna sorpresa, les persones assistents al taller es dividiran en grups de treball segons l'àmbit dels projectes que més els interessi: social i sanitari; educatiu i esportiu; antirumors i mitjans de comunicació; lingüístic i transició nacional; i cultural i formatiu. En cada grup es procurarà crear un espai òptim que faciliti la participació, la coneixença i la interacció entre les persones assistents. A través del debat i mitjançant diferents dinàmiques que fomentin la creativitat, cada grup determinarà propostes d'accions a realitzar, tant entre les persones i les entitats de la Taula intercultural, com entre elles i les persones treballadores.

Més informació


La immigració francesa a Barcelona

La immigració francesa a BarcelonaDia: 19 de novembre de 2013
Hora: 18.30 hores
Lloc: Espai Avinyó - Llengua i Cultura 
c. d'Avinyó, 52
Barcelona
Organitza: Espai Avinyó

Sabies que la francesa és una de les comunitats més nombroses a Barcelona? No obstant això, no sempre ho tenim present quan parlem d'immigració i de diversitat cultural.

Vols conèixer una mica més d'aprop els nostres veïns i veïnes procedents de França? Vols saber com és la seva relació històrica i actual amb la ciutat?

Et convidem a aquest espai testimonial i de debat

Comptarem amb la presència de:
Emilie Vidal - Associació Colectivo Suelto
Pierre-Olivier Bousquet - Union des Français de l'Etranger
Julien Konopnicki - Estudiant en Llengua Occitana i en Ensenyament del francès per als forasters
Laurence O'Neill - Equip editorial de bcnclub.es


PESENTACIÓ ANUL·LADA - Presentació de la Mesa per la Diversitat en l'Audiovisual

PESENTACIÓ ANUL·LADA - Presentació de la Mesa per la Diversitat en l'Audiovisual

LA PRESENTACIÓ HA ESTAT ANUL·LADA

Organitza: DIRECCIÓ GENERAL PER A LA IMMIGRACIÓ. GENERALITAT DE CATALUNYA

L'objectiu de la jornada és donar a conèixer la tasca que realitza la Mda, així com presentar els materials disponibles adreçats als professional de la comunicació i les associacions interessades en el fet migratori i la diversitat cultural.
La Mesa per a la Diversitat en l'audiovisual, reuneix persones provinents de diversos grups culturals, institucions, empreses, col·lectius professionals, grups de recerca, entitats de suport, universitats, mitjans de comunicació i altrespersones i òrgans interessats en la promoció d'una
millor representació de la multiculturalitat i la diversitat en els mitjans audiovisuals de Catalunya

Més informació


II Cicle Formatiu: “Periodisme i Comunicació davant els Conflictes Socials Propers. Nous reptes per a la pau i la convivència”

II Cicle Formatiu: “Periodisme i Comunicació davant els Conflictes Socials Propers. Nous reptes per a la pau i la convivència”

Dies: 12, 14, 19, 21, i 26 de novembre

Hora: De 18.00 a 20.00 hores
Lloc: Seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya
Rambla de Catalunya, 10. pral.
Barcelona

Organitza: Xarxa Ciutadana per la Pau, de Moviment per la Pau (MPDL) i la Comissió de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes

El cicle, que serà gratuït, està obert a periodistes, comunicadors/es i a totes les persones interessades en l'educació per al desenvolupament i la Interculturalitat.
En el cicle hi participarà:
Marta Muixi, periodista i investigadora especialitzada en migracions i cobertura de conflictes (OCC-UAB).
Jordi de Miguel, periodista especialitzat en comunicació per al desenvolupament. Membre del col·lectiu de periodistes Contrast.
Joana G. Grenzner, periodista especialitzada en Gènere i Comunicació, col·labora en La Independent i Pikara Magazine.
Montse Santolino, periodista especialitzada en comunicació per al desenvolupament. Docent màster UAB: ‘La comunicació dels conflictes internacionals i socials'.
Rafa Besoli, periodista i tècnic de comunicació del Programa BCN Interculturalitat.
Javid Mughal, director del diari El Mirador del Inmigrante.
Alfredo Cohen, director de l'Associació Cultural elParlante
Judith Muñoz, coordinadora del curs. Tècnica àrea d'educació, Moviment per la Pau (MPDL) Catalunya.

Més informació


Tot un món. Diàlegs

Tot un món. DiàlegsDies: 1, 3, 10, 14, 21, 24, 28 i 30 d'octubre de 2013
Hora:  19.00 hores
Lloc:  Veure programa
Organitza: Tot un Món, Espai Avinyó

Els protagonistes d'aquest cicle són persones d'origen estranger que han participat en el programa de TV3 Tot un món. A partir de les seves experiències, es reflexionarà sobre la diversitat cultural, la llengua, les identitats..., i també sobre els estereotips i els rumors que dificulten la convivència intercultural. 


Seminari: Què fem per la diversitat als mitjans?

Seminari: Què fem per la diversitat als mitjans?Dia: 9 de juliol de 2013
Hora: 19 a 20.30 hores
Lloc: Espai Avinyó, c/ Avinyó, 52, Barcelona
Organitza: Secretariat, Taula Intercultural d'Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta

Es farà una presentació pública de l'informe que va sorgir del Seminari anterior que va tenir lloc durant el mes d'abril d'enguany, on s'exposaran les principals conclusions sobre la cobertura de la diversitat cultural als mitjans de comunicació i a continuació hi haurà una taula rodona amb diferents participants i experts/es, com ara la Patrícia Gabancho, la Latifa El Hassani i en Carles Solà.

Més informació


Situació actual i perspectives de futur de les persones refugiades

Situació actual i perspectives de futur de les persones refugiadesDia: dimecres, 19 de juny de 2013
Hora: 19.00 hores
Lloc: Col·legi de Periodistes de Catalunya
Rbla. Catalunya, 10, pral.
Barcelona
Organitza: Comissió de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya 
Al món hi ha més de 43 milions de persones desarrelades per la força a causa de persecucions polítiques, conflictes armats i violacions dels Drets Humans.
Amb motiu del DIA INTERNACIONAL DE LES PERSONES REFUGIADES, i en el marc del cicle de Debats Solidaris,
la Comissió de Periodisme Solidari (CPS) del Col·legi de Periodistes de Catalunya us convida a la xerrada i
debat:
"Situació actual i perspectives de futur de les persones refugiades", a càrrec d'Antoni Lluch Rovira, exdirector de l'Associació Catalana de Solidaritat i Ajuda als Refugiats (ACSAR) i autor del llibre "Babel. 25 anys de refugiats a Catalunya".
En el decurs de l'acte es presentarà el vídeo "Ser refugiat a Barcelona", a càrrec de Joan Reventós, director del Comitè Català de l'ACNUR i ens donaran el seu testimoni dues persones refugiades a Catalunya.
 


Jornada "Cap a una nova regulació de l'asil a la Unió Europea"

Jornada "Cap a una nova regulació de l'asil a la Unió Europea"Dia: 14 de juny de 2013
Hora: De 9.15 a 14.00 hores
Lloc: Aula Europa
Seu de les institucions europees
Pg. de Gràcia, 90, 1r pis
Barcelona
Organitza: Oficina del Parlament Europeu a Barcelona

El nombre de sol·licitants d'asil a la UE va augmentar a 330.000 l'any 2012, incrementant-se en 30.000 en relació al 2011. L'objectiu general del paquet legislatiu sobre asil -que refon lleis vigents i inclou nova legislació- és establir un Sistema Europeu Comú d'Asil (CEAS, en les seves sigles en anglès) que conduirà a una progressiva convergència a tota la UE de normes mínimes comunes, procediments harmonitzats i estatus de protecció uniforme, així com una cooperació més estreta entre els Estats membres. Els quatre punts clau de la nova legislació són: 1) Condicions de recepció; 2) Regulació Dublín II; 3) Procediments d'asil; 4) La introducció de la base de dades d'empremtes digitals Eurodac. Els eurodiputats votaran aquest paquet legislatiu dimecres 12 de juny en sessió plenària a Estrasburg.


Congènere - Workshop: Gènere, immigració i comunicació

Congènere - Workshop: Gènere, immigració i comunicació

Dies: 16-17 de maig de 2013
Hores: Veure programa
Lloc: Facultat de Turisme
Edifici Sant Domènec
(Campus Barri vell)
Organitza: Universitat de Girona; Institut de Comunicació - Universitat Autònoma de Barcelona (InCom-UAB); Anàlisi de la Recepció de les Pantallas Audiovisuals (ARPA)

Congènere, una iniciativa del grup d'investigació ARPA-Anàlisi de la Recepció de les Pantalles Audiovisuals- de la Universitat de Girona, va néixer en 2009 amb la finalitat d'explorar el tema de la Representació de Gènere en els Mitjans de comunicació. Partint de la idea que els mitjans de comunicació construeixen la realitat, l'objectiu d'aquesta primera edició va ser debatre sobre la Representació de Gènere en la Publicitat audiovisual.
Transcorreguts dos anys i mitjà de l'última edició del Congènere l'eix temàtic del qual va ser "Els rols de Gènere en la ficció televisiva", la present convocatòria es proposa reflexionar a partir de les investigacions empíriques i reflexions teòric-metodològiques que s'estan realitzant l'àmbit de la Immigració en la seva dimensió de Gènere i els seus vincles amb la Comunicació.


L'emigració des de Catalunya. Nous reptes en la gestió de la mobilitat

L'emigració des de Catalunya. Nous reptes en la gestió de la mobilitatDia: 29 d'abril de 2013
Horari: 9.30 Seminari - Matí
         17.00 Taula rodona - Tarda
Lloc: Sala Jordi Maragall CIDOB
c. Elisabets 12
Barcelona
Organitza: Departament de Benestar Social i Familia, Diputació de Barcelona i CIDOB

Catalunya ha deixat de ser un país exclusivament de recepció de població immigrant. Des de 2009 la immigració ha baixat moderadament, mentre que l'emigració ha patit un creixement entre el 8 i el 9% anual. El 2013 la població catalana a l'estranger és de 203.250, principalment assentats a països de la UE, però també a Argentina, Mèxic, Veneçuela o als Estats Units. Aquesta nova situació de mobilitat bidireccional obre la porta a un nou escenari de possibilitats però també de reptes i desafiaments. Davant aquest context els poders públics han de saber fer front a les noves circumstàncies que donin resposta de forma global al fenomen migratori. CIDOB, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona proposen un seminari en què discutir sobre els reptes que suposa l'emigració. Durant el seminari es tractarà d'analitzar, de manera comparada amb altres contextos de la UE, els efectes de l'emigració per a Catalunya, les possibilitats de futur i les principals problemàtiques a les quals s'haurà de fer front en els propers anys.


Obert termini d'inscripció al nou cicle de formació d'agents antirumors

Obert termini d'inscripció al nou cicle de formació d'agents antirumorsDies: 30 d'abril, i 7, 14 i 21 de maig en sessions de 3 hores
Horari: Veure programa (Opcións matí i tarda)
Lloc: Veure programa
Inscripcions: Fins el dia 26 d'abril

Organitza: Centre d'Estudis Africans i Interculturals, D-Cas, La Xixa Teatre i l'Oficina tècnica de la Xarxa BCN Antirumors

Aquesta formació està dirigida a persones que tinguin intenció de col·laborar posteriorment en l'Estratègia BCN Antirumors.
Els seus eixos temàtics s'articulen al voltant de la reflexió sobre els conceptes de cultura, diversitat, estereotips, rumors i prejudicis. S'ofereixen també eines per al treball, la gestió i el tractament d'estereotips i rumors sobre diversitat cultural.


L'Estat del Món 2013

L'Estat del Món 2013Dies: 17 de gener, 14 de febrer, 21 de març, 18 d'abril, 16 de maig de 2013
Hora: 20:00
Lloc: Centre Cultural del Casino de Manresa
Passeig Pere III, 27, baixos
08241 Manresa
Tel. + 34 93 872 01 71

Organitza: L'Associació d'Amics de la Unesco de Manresa
Coordinació i assessorament: Centre d'Estudis Africans

L'Associació d'Amics de la Unesco de Manresa organitza per setena vegada el Curs de l'Estat del Món, enguany dedicat a l'Àfrica Negra; han comptat amb l'assessorament del Centre d'Estudis Africans de Barcelona que  ha aconseguit la participació en el Curs de conferenciants molt contrastats en les respectives temàtiques. Com sempre compten amb la col·laboració logística del Centre Cultural del Casino de Manresa.


Xerrada "Immigració i comerç"

Xerrada "Immigració i comerç"Dia: 25 d'abril de 2013
Hora: 18.30 h
Lloc: Espai Avinyó-Llengua i Cultura
c. d'Avinyó, 52
Barcelona

Organitza: Espai Avinyó - Llengua i Cultura

El nombre de comerços estrangers ha augmentat a Barcelona. Una qüestió bàsica perquè aquesta tendència s'integri adequadament en la dinàmica comercial és fomentar l'associacionisme dels comerços d'immigrants i la seva incorporació al teixit associatiu i donar-los suport. Diversos processos que es duen a terme a la ciutat ens donaran les eines per aprendre a promoure i a integrar la diversitat sociocultural en la dinamització del teixit comercial


Xerrada: "Ètica intercultural"

Xerrada: "Ètica intercultural"Dia: 18 d'abril de 2013
Hora: 18.30 hores
Lloc: Seminari de Filosofia. Facultat de Filosofia, Geografia i Historia de la UB
c. Montalegre, 6. 4a planta
Barcelona
Organitza: Espai Avinyó - Llengua i Cultura

Els darrers 20 anys la societat ha hagut d'adaptar-se a pautes culturals diverses a causa del fenomen migratori. És un fet que els problemes del món són comuns arreu i que, per tant, les solucions també han de ser-ho. Una condició fonamental perquè això es dugui a terme és tenir un enteniment moral i respectuós pel que fa a la diversitat. Una ètica comuna és necessària per a viure en constant interconnexió amb la diversitat, per a entendre'ns i conviure en la diferència.


Conversant amb el poble gitano

Conversant amb el poble gitanoDia: 9 d'abril de 2013
Hora: 18.30 hores
Lloc: Espai Avinyó - Llengua i Cultura
c. d'Avinyó, 52
Barcelona
Organitza: Espai Avinyó

L'Espai Avinyó s'uneix al Dia Internacional del Poble Gitano. Per aquesta raó i amb la finalitat de reconèixer la història, la llengua i la cultura gitanes hem organitzat la sessió šConversant amb el poble gitanoš que ens acostarà a una realitat tan propera com desconeguda.

 

 


ACRS - Jornada 23 de març

ACRS - Jornada 23 de marçDia: 23 de març de 2013
Hora: De 15.30 a 21.00
Lloc: Casa Pou de la Figuera
C/ Sant Pere Més Baix nº 70
Barcelona
Organitza: Associació Catalana de Residents Senegalesos

Fa 25 anys que són Dones Migrants Senegaleses. Les pioneres ho volen recordar per tornar a recuperar l'àmbit de decisió. Es fara una lectura del manifest del dia de la dona treballadora, una conferencia "El paper de la Dona en la cohesió i integració de la comunitat, la veu de les pioneres senegaleses", un homenatge a les pioneres de la ACRS i un pica-pica amb animació.


Mediterrània 2013: La consolidació de nous poders

Mediterrània 2013: La consolidació de nous poders

Dies: 11, 13, 18 i 20 de febrer, i 5 i 6 de març.
Hora: totes les sessions començaran a les 18.30 hores
Lloc: Sala d'Actes de l'Institut Europeu de la Mediterrània (Girona, 20, Barcelona)
Organitzen: Institut Europeu de la Mediterrània i Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV)
Les conferències s'impartiran en l'idioma original (anglès, francès o espanyol) sense servei
d'interpretació simultània
Entrada lliure

Transcorreguts dos anys des l'esclat de les protestes socials al Nord de l'Àfrica i Orient Mitjà, que no només han canviat dràsticament el panorama polític i social d'aquests països sinó que han forçat un replantejament de les relacions internacionals a la regió euromediterrània, 2013 tornarà a plantejar nombrosos desafiaments per a l'estabilitat geopolítica a la Mediterrània.

Continuant amb les reflexions presentades en la primera edició -Mediterrània, 2012: escenari d'una transició, realitzada el febrer de 2012, aquest nou cicle de «Debats de la Mediterrània» proposa un viatge per tot el Nord de l'Àfrica i el Pròxim Orient per conèixer a través de sis sessions i de la mà d'experts reconeguts i acadèmics, el moment de canvi en el qual es troben les grans qüestions de les relacions euromediterrànies i les seves repercussions per al futur de tota la regió.

Més informació


Xerrada "Dones immigrades: actives i visibles"

Xerrada "Dones immigrades: actives i visibles"Dia: Dijous 7 de març de 2013
Hora: 18.30 hores
Lloc: Sala Polivalent de l'Espai Avinyó - Llengua i Cultura (c/Avinyó, 52)
Entrada: de lliure accés.
Organitza: Espai Avinyó

Un dels trets distintius dels nous models migratoris és l'augment de la immigració femenina. Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, dedicarem aquesta sessió a parlar de la participació activa de les dones immigrades sovint invisivilitzada. Representants de diferents entitats que treballen amb dones immigrades ens explicaran com promouen la mirada de gènere i la visió positiva de la interculturalitat en la població autòctona.


Què fem per la diversitat als mitjans?

Què fem per la diversitat als mitjans?Data: Dijous 4 d'abril del 2013
Horari: De 16.00 a 21.00 hores
Lloc: Cotxeres de Sants (Sala d'actes)
Pl. Bonet i Muixí, s/n
Barcelona

Organitza: Secretariat Taula Intercultural

Tot i la sobresaturació comunicativa que ens envolta, els mitjans de comunicació viuen una profunda crisi empresarial i alhora conceptual: la immediatesa s'ha avantposat a la reflexió, i això porta a relats comunicatius cada cop més superficials, tot i que la realitat que relaten és cada cop més complexa i diversa.
Els i les periodistes s'enfronten avui, doncs, al repte d'incorporar i explicar la diversitat cultural de les nostres societats. Però ho fan de manera responsable, matisada i contrastada? Tenen les eines i coneixements necessaris per fer-ho? Són conscients de les conseqüències negatives que determinats tractaments informatius de la diversitat cultural tenen en la cohesió social i la convivència?
Al voltant d'aquestes i d'altres qüestions relacionades volem obrir un debat i un procés de reflexió que ens ajudi a fer com a professionals, i a reclamar com a consumidors, una informació realment diversa; una informació realment lligada a les característiques de la realitat que vol explicar.

Més informació


Nou curs d'agent antirumors el 20 de febrer

Nou curs d'agent antirumors el 20 de febrerDies: 20 i 27 de febrer i 6 i 13 de març de 2013
Hores:  Dos cursos, matí de 10.30 a 13.30 i tarda, de 16.30 a 19.30.
Lloc: El grup de matí farà la formació al Centre Cívic Drassanes (c/Nou de la Rambla, 43), i el de tarda, a la Gerència de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports (c/ València, 344, entresol (Espai 1) 

El 18 de febrer finalitza el termini per inscriure's al grup de matí o al grup de tarda del Curs gratuït d'agent antirumors "Interculturalitat, una resposta als rumors i estereotips"

Organitza: Centre d'Estudis Africans i Interculturals i La Xixa Teatre

Aquesta formació està dirigida a persones que tinguin intenció de col·laborar posteriorment en l'Estratègia BCN Antirumors. Els seus eixos temàtics s'articulen al voltant de la reflexió sobre els conceptes de cultura, diversitat, estereotips, rumors i prejudicis. S'ofereixen també eines per al treball, la gestió i el tractament d'estereotips i rumors sobre diversitat cultura


Xerrada "La gestió de la diversitat en l'àmbit sanitari"


Xerrada "La gestió de la diversitat en l'àmbit sanitari"Dias: 14 de febrer de 2013
Hora: 18.30 h
Lloc: Sala Polivalent de l'Espai Avinyó - Llengua i Cultura (c/Avinyó, 52)
Entrada: de lliure accés.
Organitza: Espai Avinyó - Llengua i Cultura

La diversitat cultural és una realitat present en tots els àmbits de la vida quotidiana. El sector sanitari no n'ha quedat al marge i ha fet esforços importants per oferir una atenció sanitària adaptada a la realitat social i cultural de la nostra ciutat.

En aquesta sessió farem visibles aquelles pràctiques interculturals i inclusives que s'han dut a terme als centres sanitaris en els darrers anys i també veuren com la població immigrada ha participat activament en la gestió de la diversitat en l'àmbit sanitari i la promoció de la salut.


Finances islàmiques: Quan un codi moral de conducta sorprèn el món financer

Finances islàmiques: Quan un codi moral de conducta sorprèn el món financerDia: 22 de febrer de 2012
Lloc: FCONGD 
c/Tàpies 1-3, 
Barcelona

En el marc de l'actual crisi financera europea, la gent està buscant altres opcions per fer finances. Les finances islàmiques són una alternativa viable en aquests temps, en els que els bancs i les caixes han perdut la seva legitimitat davant de la ciutadania.

Les finances islàmiques són un sistema basat en la Shari'ah que combina elements de les estructures financeres convencionals amb elements filosòfics espirituals inclosos en la llei islàmica, com poden ser la prohibició de cobrar interessos en l'exercici de l'especulació o la usura. A més a més d'aquestes prohibicions, la normativa d'aquest sistema financer impedeix invertir en certs sectors com poden ser l'alcohol, els jocs d'atzar, els productes derivats del porc, la pornografia, etc.

Compten amb una banca pròpia, la banca islàmica. El missatge principal de la banca islàmica és que totes les operacions financeres, ja sigui en la forma de les transaccions comercials, productes i serveis financers, sempre han de produir un benefici que condueixi al benestar de la societat. Així, l'economia és entesa com a una eina per aconseguir fins socials de benestar humà.


"Imaginarios sociales en un mundo plural - Viviendo la diversidad"

Imaginarios sociales en un mundo plural - Viviendo la diversidadDia: 8 de febrer de 2013
Hora: De 15.00 a 17.00
Lloc: Departament Psicologia Social
Universitat Autònoma de Barcelona
Organitza: Institut Diversitas àmbit Maria Corral

L'Institut Diversitas entén que la diversitat és una de les principals riqueses de la humanitat, per això volem dir sí a la diversitat. Des d'aquest fonament es planteja promoure el respecte i la valoració de la diversitat en totes les seves manifestacions, així com posar en evidència i contribuir a superar les dinàmiques socials en que aquesta és font de desigualtats i discriminació.


El còmic, un art intercultural

El còmic, un art interculturalDia: 31 de gener de 2013
Hora: 18:30 hores
Lloc: A la sala Polivalent de l'Espai Avinyó.
Barcelona
Organitza: Espai Avinyó

L'Espai Avinyó acullirà tres activitats íntimament relacionades: la presentació del número 3 del còmic antirumors "Blanca Rosita Barcelona", la inauguració de la nova exposició dedicada a aquesta publicació dibuixada per Miguel Gallardo, i una xerrada sobre el còmic com a eina d'acció intercultural.

El còmic és una eina didàctica i atractiva que facilita treballar temàtiques tant complexes com ara la diversitat cultural. Fins a quin punt un còmic ens pot conscienciar socialment i pot fomentar la interculturalitat? Aquest serà l'objectiu de la xerrada "El còmic com a eina d'acció intercultural" on ens acompanyaran tres gran dibuixants: Miguel Gallardo, Martín Tognola i Marcos Martín.

Els tres ens permeten acostar-nos a la relació entre interculturalitat i còmic des de tres perspectives diferents: Miguel Gallardo compartirà la seva amplíssima experiència com a il·lustrador de campanyes i materials relacionats amb nombrosos projectes socials, entre ells el còmic "Blanca Rosita Barcelona" de l'Estratègia BCN Antirumors.


Corresponsals de les migracions. La cobertura informativa d'un fet global

Corresponsals de les migracions. La cobertura informativa d'un fet globalDia: 23 de gener de 2013
Hora: 18.30 h
Lloc: Col·legi de Perioidstes de Catalunya, Rambla Catalunya, 10, Barcelona

La presentació del llibre estarà a càrrec de l'autor, el periodista belga, Jean-Paul Marthoz, el director del programa Tot un món (TV3), Carles Solà i la periodista Alícia Oliver, de la Comissió de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya. La presentació inclou un debat amb periodistes i representants d'organitzacions de drets humans dinamitzat per la periodista Marta Muixí.

El llibre ja es pot adquirir en paper al web de Pol·len Edicions , la publicació ha estat adaptada al context català i espanyol per oferir eines als periodistes sobre el fet migratori.


Diàlegs Antiracistes - Interculturalitat, aquí i ara

Diàlegs Antiracistes - Interculturalitat, aquí i araDia: 20 de novembre de 2012
Hora: 19.00 hores
Lloc: Sala Polivalent de l'Espai Avinyó
c. d'Avinyó, 52
Barcelona

La interculturalitat no és un repte futur ni una novetat, és un fet. I un exemple d'això el tenim a la ciutat de Barcelona.

En aquesta edició dels Diàlegs Antiracistes volem aprofundir sobre com estem construint una ciutat diversa i cohesionada - o com volem fer-ho-, analitzant els pros i els contres del que s'ha fet fins ara, i projectant reptes futurs.

És per això que la següent taula rodona estarà formada amb la presència d'un seguit de persones que tractaran la Interculturalitat, aquí i ara facilitant una sèrie d'eines que ens ajudaran a analitzar i crear debat sobre la construcció de la societat que volem.

Més informació


"Cassita nidum migravit" (L'alosa va canviar de lloc el seu niu)

"Cassita nidum migravit" (L'alosa va canviar de lloc el seu niu)Dia: Dimarts, 18 de desembre de 2012
Hora: 18.00 hores
Lloc: Masia de Can Serra 
Carretera de Mataró, 124 
Sant Adrià de Besòs
Organitza: Museu d'Historia de la Immigració de Catalunya i Clavelito Films

Activitat que organitza el Museu d'Història de la Immigració de Catalunya (MHIC) per a celebrar el Dia Internacional del Migrant. Es tracta d'una retrospectiva formada per quatre curtmetratges de la cineasta i actriu Emília Ruiz, realitzada amb el suport de Clavelito Films. Cadascun dels quatre curts aborda una perspectiva diferent de la migració: "L'air fait bouger les choses" planteja una visió de la migració forçada; "Pasaje no reembolsable" tracta sobre la migració temporal; "El mundo tan pequeñito" explica la història d'una persona que migra de forma permanent, i "Anexos" se centra en la migració voluntària.


Tanquem els CIE's

Tanquem els CIE'sDies: 14, 15 i 16 de desembre
Hores: Veure programa
Lloc: Campus de Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra
C/ Trias i Fargas 25-27
Barcelona
Organitza: Tanquem els CIEs

Aquestes Jornades, compreses dins de la Segona Trobada estatal CIEs No, estan especialment dirigides a col·lectius, associacions i persones interessades a conèixer i aprofundir des del punt de vista jurídic-social la realitat dels Centres d'Internament d'Estrangers. D'altra banda, pretén ser un espai de reunió, intercanvi i treball dels diferents grups que participen en accions que tenen per objectiu la denúncia dels drets humans en aquests centres.

Per assistir a les jornades cal inscriure's.

Més informació


Diàleg Antiracista - "Fills i Filles d’immigrants. Fins quan?"

Diàleg Antiracista - "Fills i Filles d’immigrants. Fins quan?"Dia: 4 de desembre de 2012
Hora: 12.00 hores
Lloc: Espai Jove la Fontana
Gran de Gràcia, 190-192
Barcelona
Organitza: S.O.S. Racisme

L'assistència es lliure i gratuita però cal confirmar l'assistència al 93 301 05 97

Les 2ones i 3eres generacions són un nou repte pel que fa a la societat discriminatòria del segle XXI. En aquest sentit, aquest Diàleg pretén abordar com fer front al repte de l'atenció a la diversitat des de la perspectiva de l'educació i del teixit associatiu. És des d'aquesta perspectiva que es pretén educar a la societat per tal que aquests fills i filles de 2es i 3es generacions deixin de rebre l'estigma d'immigrants.

Més informació


Tertúlia "Corresponsals de les migracions"

Tertúlia "Corresponsals de les migracions"Dia: 15 de novembre de 2012
Hora: 18.30
Lloc: Sala Polivalent de l'Espai Avinyó
C/ d'Avinyó, 52
Barcelona

La sessió vol servir per reflexionar i debatre sobre la manera com els mitjans de comunicació reflecteixen la diversitat cultural: Per què els informatius sovint relacionen immigració amb delinqüència? Podem parlar de màfia xinesa en casos delictius als quals bona part dels presumptament implicats són autòctons? Quins efectes tenen aquestes generalitzacions sobre la convivència?


TALLER GRATUÏT D'INICIACIÓ A LA RESOLUCIÓ DE CONFLICTES PER AFAVORIR LA CONVIVÈNCIA

TALLER GRATUÏT D'INICIACIÓ A LA RESOLUCIÓ DE CONFLICTES PER AFAVORIR LA CONVIVÈNCIADies: 26 de novembre i 3, 10 i 17 de desembre
Hora: De 19 a 21 hores
Lloc: ESPAI 210
c/ Padilla, 208-210 baixos
Barcelona
Organitza: Ajuntament del Barcelona & GREC Resolució de Conflictes i
Pla de Desenvolupament Comunitari Sagrada Família.

Es tracta d'un taller GRATUÏT (4 sessions), adreçat a veïns i veïnes, així com a totes aquelles persones interessades en el tema i que es vulguin apropar a la comprensió i anàlisi dels conflictes, així com a les estratègies i habilitats necessàries per la seva gestió i transformació. Una possibilitat per adquirir eines per a millorar les relacions quotidianes i la convivència en els diferents àmbits on ens movem com la família, l'escola, el barri, les associacions...


Interculturalitat, una resposta als rumors i estereotips

Interculturalitat, una resposta als rumors i estereotipsDies: 7, 14, 21 i 28 de novembre
Hora: Matí o tarda. Sessions de 3 hores
Lloc: Gerència de Qualitat de Vida, Igualtat i Sport
C/ València, 344, entresol (Espai 1)
Barcelona

Aquesta formació, que impartiran el Centre d'Estudis Africans i Interculturals i La Xixa Teatre, està dirigida a persones que tinguin intenció de col·laborar posteriorment en l'Estratègia BCN Antirumors. Els seus eixos temàtics s'articulen al voltant de la reflexió sobre els conceptes de cultura, diversitat, estereotips, rumors i prejudicis. S'ofereixen també eines per al treball, la gestió i el tractament d'estereotips i rumors sobre diversitat cultural.


Roma y gitanos: una perspectiva local y europea en un contexto de crisis

Roma y gitanos: una perspectiva local y europea en un contexto de crisisDia: 23 d'octubre de 2012
Hora: 17.30
Lloc: Centre Cívic Pati Llimona - Sala Joan Maragall
c/ Regomir, 3
Barcelona
Organitza: Alternativas Europeas Barcelona

La conferencia-debat busca crear un espai de reflexió i debat públic sobre les poblacions Roma i gitanes d'origen europeu divers en el context actual de crisi. Es tracta de comunitats especialment afectades i que en els darrers anys han estat protagonistes i víctimes de noves formes de racisme i discriminació.


Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones

Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les DonesDrac Màgic us proposa una sèrie d'activitats per a les vostres programacions entorn del 25/11

• Cinefòrum del documental:La mujer, cosa de hombres.

• Xerrada / Debat sobre el tema: «Els mitjans de comunicació i la eradicació de la violència contra les dones».

• Cinefòrum amb la pel·lícula: Caos, Colin Serreau, França, 2001.

• Cinefòrum amb la pel·lícula: Te doy mis ojos, Icíar Bollaín, Espanya, 2000.
• Cinefòrum amb la pel·lícula: 
Amores que Matan, Icíar Bollaín, Espanya,


Jornades 2012 Llengua, societat i cultura

Jornades 2012 Llengua, societat i culturaDies: 3 i 4 de juliol de 2012
Hora: De 17h a 20.30h
Lloc: Auditori del Pati Manning
C/ Montalegre, 7
Barcelona
Organitza: Centre d'Estudis Africans

iInterculturlas

L'assistència és lliure.

A l'Àfrica es parlen al voltant de dues mil llengües, una diversitat que constitueix una riquesa impossible de quantificar i en una situació de risc constant. Per això enguany les jornades del Centre d'Estudis Africans i Interculturals volen convidar a la reflexió sobre l'estat de les llengües i la seva protecció com patrimoni cultural i molt especialment dels casos de Senegal, Camerun i Etiòpia.

 


Àfrica Sud-Sahariana: Aproximació a les seves realitats

 

Àfrica Sud-Sahariana: Aproximació a les seves realitatsDies: Del 9 al 12 de juliol de 2012
Hores: Dilluns, dimarts, dimecres i dijous de 10 a 13.15 i de 16 a 19.15 hores
Lloc: Campus Catalunya - Avinguda Catalunya, 35 - Sala de Juntes (Tarragona)

 El curs pretén oferir una visió de les societats africanes en la seva diversitat i en l'actualitat, més enllà dels estereotips i els receptaris: precisament els fracassos reiterats de les polítiques de desenvolupament a l'Àfrica estan empenyent molts d'aquells qui operen al continent cap als estudis universitaris.

El curs s'adreça a totes aquelles persones que treballen o volen treballar com a cooperants i tècnics, però també com a professionals de la comunicació, docents, agents socials i, en general, als qui senten un marcat interès pràctic i teòric per les societats del continent africà. Per això, es comptarà amb el bagatge de coneixements d'acadèmics i especialistes amb llarga tradició en l' estudi, la reflexió i l'anàlisi d'Àfrica.


Curs d'Estiu en Realitats de l'Àfrica Negre

Curs d'Estiu en Realitats de l'Àfrica NegreDies: Dimecres, dijous i divendres, de l'11 al 13 de juliol de 2012
Hora: De 10 a 15 h
Lloc: UdG - Universitat de Girona
Facultat de Lletres
Campus Barri Vell
Organitza: CEA - Centre d'estudis Africans

El curs Realitats de l'Àfrica Negra pretén aportar eines formatives per tal d'acostar les realitats de les societats africanes a la població catalana. Històricament la societat catalana ha tingut poc contacte amb l'Àfrica al sud del Sàhara, això explica la poca oferta formativa que hi ha en l'àmbit acadèmic en general i en l'àmbit de la cooperació. La informació que les escoles, les universitats i els mitjans de comunicació ofereixen sobre l'Àfrica a Catalunya és deficitària, generalitzadora i reduccionista. Una de les conseqüències d'aquest discurs és el desconeixement de l'enorme diversitat cultural del continent.


Migracions i espais de creativitat intercultural

Migracions i espais de creativitat interculturalDia: 8 de juny de 2012
Hora: De 9.30 a 20.00
Lloc: Sala d'actes de l'IEMed
C/ Girona, 20
Barcelona
Organitza: Institut Europeu de la Mediterrània
amb la col·laboració de l'Institut Francès de Barcelona

Hi haurà traducció simultània per a les ponències en francès.

 Aquest seminari intenta analitzar algunes claus que permetin comprendre millor aquests artistes, escriptors i intel·lectuals sorgits de la immigració, amb l’objectiu de donar visibilitat als seus respectius processos de creació i destacar els elements que aporten les seves obres en el marc de les societats europees.

Més informació


Programa Talia - Coneixements i eines per a la gestió de la diversitat religiosa

Programa Talia - Coneixements i eines per a la gestió de la diversitat religiosaDies: Del 2 al 27 de novembre
Hora: De 15.30 a 20.30
Lloc: Centre UNESCO de Catalunya - Unescocat
C/ Nàpols, 346 1r.
08025 Barcelona
Organitza: Centre Unesco de Catalunya i l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona

Inscripció: El període d'inscripció està comprès entre el 3 de maig i el 16 de juliol. 

Aquest curs està orientat a oferir coneixements i identificar criteris, eines i habilitats per a una adequada gestió de la diversitat religiosa d’acord amb els criteris de promoció de la cohesió social, de respecte als drets humans i a la cultura de la pau. 


Llengua catalana, diversitat i immigració

Llengua catalana, diversitat i immigracióDia: 30 de maig de 2012
Hora: 12.00 a 14.00
Lloc: Sala de Graus Albert Calsamiglia
Edifici Roger de Llúria - Campus Ciutadella

Organitza: GRITIM-UPF

El GRITIM-UPF organitza una Taula Rodona sobre Llengua catalana, diversitat i immigració amb l'objectiu d'aplegar les reflexions que es fan des dels àmbits polític, acadèmic i associatiu al voltant de la immigració i els reptes actuals de la societat catalana amb un perfil poblacional més heterogeni que mai. El debat girarà en torn de quatre eixos:

  • Els reptes de la llengua catalana en una societat cada cop més diversa
  • Els mecanismes que s'han posat en marxa per fer del català la llengua comuna
  • La percepció dels nous ciutadans de la societat catalana
  • Les oportunitats que presenten les llengües de la immigració

Israel: entre la democràcia i l'etnificació

Israel: entre la democràcia i l'etnificacióDies: 5 i 6 de juny de 2012 
Hora: de 17:30 a 20:00
Lloc: CIDOB C/ Elisabets, 12 Barcelona
Organitza: CIDOB, AIC i SODEPAU

Dimarts 5 de juny La democràcia ètnica?

Presentacions:

Evolució del Sionisme polític en el segle XXI.

Alvise Vianello. Universitat Ca’Foscari de Venecia.

El rol dels mitjans en el procés d’etnificació de la democràcia Israeliana.

Samuel Sokol. The Washington Post.

L’economia política de l’ocupació militar.

Shir Hever. Alternative Information Center.

Dimecres 6 de juny Els palestins i els altres jueus.

Presentacions:

El règim legal de discriminació vers els palestins.

David Bondia. Institut de Drets Humans de Catalunya.

La qüestió palestina i l’asimetria del poder.

Ferran Izquierdo. UAB.

Cap al declivi de la supremacia Ashkenazi?

Yael Ben Yefet. Director of the Mizrahi Democratic Rainbow.


Curs d'agents antirumors: "Interculturalitat, una resposta als rumors i estereotips"

Curs d'agents antirumors: "Interculturalitat, una resposta als rumors i estereotips"Dies: 11, 18, 25 d'abril i 2 de maig
Hora: Matins de 10.30 a 13.30 o tardes de 16.30 a 19.30
Lloc: Espai Avinyó-Llengua i Cultura
c/ Avinyó, 52 
Barcelona

Organitza: Ajuntament de Barcelona

Els objectius del curs són reflexionar sobre els conceptes de cultura i diversitat, analitzar els processos de creació i potenciació d'estereotips, rumors i prejudicis i oferir eines per al treball, la gestió i el tractament dels estereotips i rumors.


De la crisi a les revoltes àrabs

De la crisi a les revoltes àrabsDies: Del 29 de febrer al 23 de maig
Hora: Dimecres de 11 a 14 hores
Lloc: Museu d'Història de Catalunya
Organitza: Universitat de Barcelona
Centre d'estudis Històrics Internacionals
Solidaritat UB

Aquest curs, adreçat a alumnes de la Universitat de Barcelona però obert al públic en general fins al límit de l'aforament, està organitzat per la UB, el Centre d'Estudis Històrics Internacionals (CEHI), la Fundació Solidaritat UB, i en ell hi col·labora l'Ajuntament de Barcelona, a més del Museu d'Història de Catalunya.

El curs està dirigit pel director del CEHI, el Dr. Antoni Segura i per la vicerectora del CEHI, la Dra Teresa Abelló.


Cicle de conferències: El nord d'Àfrica, del Marroc a Egipte: un món en canvi

Cicle de conferències: El nord d'Àfrica, del Marroc a Egipte: un món en canviDates: 19 de gener, 16 de febrer, 15 de març i 19 d'abril
Hora: 20.00 hores
Lloc: Centre Cultural del Casino de Manresa, Passeig de Pere III, 27, baixos. Manresa
Organitza: l'Associació d'Amics de la Unesco de Manresa

La nova edició del curs "L'estat del món 2012", està dedicada als estats musulmans i àrabs del Nord d'Àfrica". La primera xerrada, el 19 de gener: "De l'Atlàntic al Sinaí i de la mediterrània al Sàhara: una introducció al paisatge físic i humà del Nord d'Àfrica", a càrrec de l'investigador del CIDOB, Eduard Soler i Lecha. La segona, el 16 de febrer: "Els amazics avui, la cultura berber", a càrrec de la doctora en antropologia i directora IMed, Maria Àngels Roque. La tercera, el 15 de març: "Panoràmica socio-econòmica dels països del Nord d'Àfrica, relacions amb Europa i escenaris de futur", a càrrec de Paula Cusí, llicenciada en Ciències Polítiques de la UAB i per finalitzar, el 19 d'abril: "El Magrib: de la revolució cap a l'Estat del dret", a càrrec de Rachid Aarab, investigador de la UAB.
 


Curs: Àsia al món: migració i diàspores d'Àsia Oriental

Curs: Àsia al món: migració i diàspores d'Àsia OrientalData: del 17 d'abril al 26 de juny

Hora: dijous de 19.30 a 21.30 hores
Lloc: Casa Àsia. Av. Diagonal, 373. Barcelona

Organitza: Casa Àsia

L'objectiu principal del curs és proporcionar una idea clara de les característiques específiques dels moviments migratoris tant interns com internacionals de la població de l'Àsia Oriental. Es tindrà en compte el desenvolupament dels moviments internacionals de la població xinesa, japonesa i coreana, incidint més en l'estudi de la migració xinesa en l'actualitat.

Més informació


Taller per promoure la convivència intercultural

Taller per promoure la convivència interculturalDies: 8, 15, 22 i 29 de març i 5 d'abril
Horari: De 16.00 a 20.00 h
Lloc: Casa Albertí. c/. Penitència, 10a. Sant Feliu de Guíxols

Organitza: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

L'objectiu d'aquest mòdul és promoure un model intercultural en el món local, un model inclusiu en la societat a partir del coneixement i respecte de tots i cadascun de nosaltres. Es proposa, fonamentalment, treballar l'educació antiracista proporcionant l'enriquiment cultural, partint del reconeixement i respecte a la diversitat, treballant els prejudicis i rumors. 


Nous referents de futur a Catalunya

Nous referents de futur a Catalunya

Dia: 8 de març de 2012
Hora: 18.30 h
Lloc: c/ Avinyó, 52. Barcelona
Organitza: Espai Avinyó

Estem vivint en una societat que és i serà culturalment diversa. La major part de la immigració que va arribar en les últimes decàdes ha establert les seves arrels a Barcelona i Catalunta, entre altres vies dels processos de reagrupació familiar. Els seus fills i filles, l'anomenada segona generació, estàn creixent i es desenvolupen personalment i professionalment en aquesta societat, per tant són d'aquí i formen part del panorama sociocultural de Barcelona. No obstant, molts joves estàn invisibilitzats/amagats i costa imaginar-los com a referents de futur a Catalunya: com a presentadors de teleinformatius, metges de familia o professors de batxillerat. El foment de la visibilitat d'aquests nous referents passa, a més del treball en els espais formals, culturals i familiars, pel compromís social en la promoció de la igualtat d'oportunitats en una societat que viu cada vegada més minada per un increment de la desigualtat fruit del context econòmic.


A Argentina escrache, a Xile funa, a Perú roche.

A Argentina escrache, a Xile funa, a Perú roche.Dia: 24 d'abril de 2013
Hora: 19.30 hores
Lloc: Espai Fontana
c/ Gran de Gràcia, 190
Barcelona
Organitza: Centre d'Estudis Africans i interculturals.

Una paraula nova s'acaba d'incorporar al lèxic d'Espanya i Catalunya: l'escratx. Martin Habiague, director de Mescladís i originari d'Argentina, ens explica les arrels sòcio-culturals d'aquest mot provinent de la zona del riu de la Plata, el context sòcio-polític en el que s'emmarquen les primeres accions d'escratx a Sud Amèrica i el seu ús com a eina de defensa dels drets humans i denúncia de la impunitat.


Polítiques locals entorn a la immigració. Dels discursos a la pràctica

Polítiques locals entorn a la immigració. Dels discursos a la pràcticaDia: 19 de març de 2012
Hora: 15.00 a 18.00 h
Lloc: Sala de Graus Albert Casamiglia (40.035) Edifici Roger de Llúria, Campus de la Ciutadella. c/ Ramon Trias Fargas, 25-27. Barcelona

Organitza: GRITIM-UPF

El grup de recerca GRITIM-UPF organitza un workshop, en la primera part s'examinaran els discursos dels partits polítics a través dels resultats dels projectes dels membres del grup de recerca, en la segona part s'exploraran e identificaran els diversos reptes amb els que es troben els tècnics en immigració a l'hora d'implantar polítiques relacionades amb aquest àmbit.


Societat, comunicació i tecnologia: Japó 11.03.11

Societat, comunicació i tecnologia: Japó 11.03.11Dies:  8 de març de 2012
Hora:  de 9.15 a 18:00 h
Lloc: Casa Àsia. Auditori Tagor, Av. Diagonal, 373.Barcelona 
Organitza: Casa Àsia

Casa Àsia, amb el suport de la Fundació Japó, organitza un programa especial d’activitats amb motiu del primer aniversari del terratrèmol i posterior tsunami que va assolar la costa nord-oriental japonesa l’11 de març del 2011.

El simposi internacional «Societat, comunicació i tecnologia: Japó 11.03.11» és l’acte central d’aquest programa, i reunirà el 8 de març de 2012 a Barcelona a periodistes i professionals de les TIC per debatre les lliçons apreses en la cobertura mediàtica i l’ús social de les noves tecnologies en situacions de crisi, en concret en el cas japonès.

Més informació


Curs d'agents antirumors: "Interculturalitat, una resposta als rumors i estereotips"

Curs d'agents antirumors: "Interculturalitat, una resposta als rumors i estereotips"Dies: 14, 21, 28 de febrer i 6 de març
Hora: matins de 10.30 a 13.30 hores
Lloc: Casal de Barri Folch i Torres. c/ Reina Amàlia, 31-33. Barcelona
Hora: tardes de 16.30 a 19.30 hores
Lloc: Espai Avinyó. c/ Avinyó, 52. Barcelona
Organitza: Xarxa BCN Antirumos amb col·laboració dels formadors del Centre d'Estudis Africans i Interculturals i la Xixa Teatre

Els objectius del curs són: reflexionar sobre els conceptes de cultura i diversitat; analitzar els processos de creació i potenciació d'estereotips; rumors i prejudicis; oferir eines per al treball; la gestió i el tractaments dels estereotips i rumors i adquirir de forma vivencial habilitats antirumors per aplicar-les en el diàleg cara a cara.

Cal formalitzar la inscripció prèviament, abans del 9 de febrer de 2012.


Experiències internacionals i nacionals de gestió de la diversitat cultural en el sector empresarial

Experiències internacionals i nacionals de gestió de la diversitat cultural en el sector empresarialDies: 24 i 25 de febrer 
Hora: 9.00 a 19.00 hores
Lloc: Cosmocaixa, c/Isaac Newton, 26. Barcelona

Organitza: Unescocat amb la col·laboració de la Fundació Bertelsman

Les jornades volen aconseguir presentar unes bones pràctiques sobre gestió de la diversitat cultural en el món empresarial en l'àmbit nacional i internacional. S'estableixen 3 eixos de treball: polítiques públiques de foment; bones pràctiques empresarials i instruments, eines i recursos.
 


Feminisme i Migració: Intervenció Social i Acció Política (FEMIGRA)

Feminisme i Migració: Intervenció Social i Acció Política (FEMIGRA)Data: 9 a 11 de febrer 2012
Lloc: Espai Francesca Bonnemaison. c/ Sant Pere Més Baix, 7. Barcelona

Organitzen: Ministeri d'Innovació i Ciència, Màster d'Intervenció en Psicologia Social i Màster d'Investigació en Psicologia Social de la UAB

Els processos de definició, identificació, classificació i diferenciació de la població, característics de les actuals societats liberals, estan fortament connectats amb els conflictes i desigualtats que es deriven de la constitució i manteniment de múltiples fronteres (físiques, socials, personals,...). Les perspectives feministes desenvolupen un enfocament crític que integra els factors estructurals, ideològics i subjectius en l'anàlisi de l'exclusió i marginació social; un enfocament que evidencia el caràcter interseccional de les actuals formes de discriminació i que té en compte eixos com el gènere, la sexualitat, la etnicitat/raça, la classe, la religió o el origen nacional. 


Conferència "Sociedad civil y democracia en Pakistán"

Data: 23 de gener de 2012
Hora: de 19.00 a 20.30 h
Lloc: Seu de la Casa Àsia, auditori Tagore, Av. Diagonal, 373. Barcelona.
Organitza: Casa Àsia i L'Associació de treballadors pakistanesos de Catalunya.

La conferència anirà a càrrec d'Imtiaz Alam, reconegut periodista pakistaní que en parlarà dels reptes per a l'estabilitat democràtica del país, així com de les respostes de la pròpia societat civil.

Llegir-ne-mes


Presentació del programa D'aquíd'allà

Data: 30 de gener de 2012
Hora: 18.30 hores
Lloc: Centre Unesco de Catalunya, c/ Nàpols, 346, 1r.Barcelona
Organitza: Espai Àfrica de Catalunya i Unescocat

Presentació de la programació que el 33 dedicarà durant el mes de febrer al Senegal i a Gàmbia, i també a les comunitats d'origen senegalès i gambià que viuen a Catalunya.

Més informació


VI Congrés Diàleg i Acció 'El Mediterrani en transformació: una agenda per el futur'

VI Congrés Diàleg i Acció 'El Mediterrani en transformació: una agenda per el futur'Data: 1 de febrer

Organitza: Fundació Bertelsmann amb la col·laboració de IEMed i Casa Árabe

En el context de canvi polític a la regió MENA, aquest congrés vol plantejar claus per al replantejament de l'agenda euromediterrània que incloguin els nous actors socials emergents i parin atenció al seu paper en termes de desenvolupament democràtic, social i econòmic. També analitzarà el nou posicionament de la UE envers la Mediterrània.

Més informació 



Cicle de conferències sobre política i economia africana

Cicle de conferències sobre política i economia africanaDies: 8, 15, 22, 28 i 29 de febrer de 2012
Hora: 19.00 horas
Lloc: Centre Cívic Urgell, c/ Compte d'Urgell, 145. Barcelona
Organitza: Centre Cívic i col·labora el Centre d'Estudis Africans i Interculturals (CEA)

Les conferències versaran sobre la descolonització, els conflictes i la governabilitat a l'Àfrica subsahariana, l'Estat- Nació i l'economia internacional. El 28 de febrer és projectarà el documental "La pesadilla de Darwin" , de l'any 2004, d'Hubert Sauper.
 


Debat: Què vols dir quan parles de cohesió social?

Debat: Què vols dir quan parles de cohesió social?Dia: 23 de febrer de 2012
Hora: 19.00 hores
Lloc: Espai Avinyó. c/Avinyó, 42. Barcelona

Modera: Carolina Astudillo, de la Direcció de serveis d'Immigració i Interculturalitat de l'Ajuntament de Barcelona.

Ponents: Joan Subirats, catedràtic de Ciència Política de la UAB; Xavier Serrano, professor titular de Psicologia Social de la UB i Fabiana del Genio, tècnica comunitària del Pla de desenvolupament Comunitari Besòs - Maresme.


Posar-se al lloc de l'altre

Data: 24 gener
Hora: de 19.00 a 20.30h
Lloc: CaixaFòrum Lleida, Av. Blondel, 3. Lleida

Organitza: CaixaFòrum

Xerrada a càrrec de l'escriptor i periodista Alfonso Armada dins del cicle Trobades amb compromís. En quina mesura la nostra forma de vida repercuteix en la vida dels altres? No estem sols, però vivim en un sol món. Encara que vulguem aïllar-nos i desentendre'ns de la pobresa, la injustícia i les desigualtats que pateixen milions d'éssers com nosaltres a prop i lluny d'aquí, tot ens acabarà afectant. Vivim en un món cada vegada més interconnectat i interdependent. Alfonso Armada plantejarà aquestes reflexions alhora que explicarà les seves experiències com a periodista al setge de Sarajevo i al genocidi de Ruanda, entre altres esdeveniments importants.


Jornada de mediació Construint Ciutadania

Jornada de mediació Construint CiutadaniaData: 19 de gener
Hora: de 10.00h a 14.00h
Lloc: Col·legi de Periodistes de Catalunya (rambla de Catalunya, 10. Barcelona)

Organitza: Centre de Recerca i Estudis en Conflictologia (CREC-IN3) de la UOC

Jornada que té la voluntat d' impulsar la recerca científica l'àmbit de la mediació i reflexionar i posar en comú les diverses experiències que es duen a terme actualment en el camp de la mediació ciutadana.

L'acte comptarà amb la participació del secretari de Polítiques Educatives de la Generalitat de Catalunya, Lluís Font; els alcaldes de Premià de Mar, Miquel Buch; de Palafrugell, Juli Fernández; de Sant Pere de Ribes, Josep Antoni Blanco, i l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín; el diputat del Partit Popular al Parlament de Catalunya i conflictòleg Rafael Luna; la diputada adjunta d'Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona Mireia Solsona; el coordinador del Servei de Mediació Comunitària de l'Ajuntament de L'Hospitalet Òscar Negredo; la directora de l'Institut Català Internacional per la Pau, Tica Font; la directora del Centre de Mediació de l'àmbit del dret privat, Anna Llanza, i el psicòleg i mediador Javier Wilhelm

Asian Film Festival Barcelona 2022

cicle

Dies: Del 26 d'octubre al 6 de novembre de 2022
Lloc: Cinemes Girona, Phenomena, CaixaForum, Zumzeig i la plataforma Filmin

Organitza: Casa Àsia

Arrenca la 10a edició de l'Asian Film Festival Barcelona, la mostra cinematogràfica projectarà més d’un centenar de pel·lícules procedents d’uns 25 països de la regió d’Àsia i el Pacífic, on el cinema experimental i independent serà el protagonista. Enguany el format serà presencial i en línia i es distribuirà en cinc seccions: Oficial, Oficial Panorama, Discoveries, Netpac i Especial, totes a competició. 

Llegir-ne més


Palabas. Mostra d’audiovisuals filipins de Barcelona

Jornada

Dia: Dijous 3 de novembre de 2022
Hora: 18.30 h
Lloc: Cinema Maldà (carrer del Pi, 5)

Organitza: Espai Avinyó

Se celebra filipins Palabas, mostra cinematogràfica que vol donar a conèixer i apropar al públic relats audiovisuals de cineastes filipines. Posteriorment a la projecció es generarà un espai de diàleg amb les creadores, on coneixerem i debatrem per trencar estereotips i conèixer més de prop vivències, interessos i realitats de les diàspores filipines a Barcelona.

Llegir-ne més


IndiFest2022. XV Mostra de Cinema Indígena de Barcelona

Jornada

Dies: Del 12 al 23 d'octubre de 2022

Organitza: AlterNativa Intercanvi amb Pobles Indígenes en coordinació amb la CLACPI

Enguany arriba la XV Mostra de Cinema Indígena de Barcelona que aquest any recupera el format presencial mantenint el format en línia. La mostra cinematogràfica té com a objectiu ampliar la diversitat cultural actual i apropar-nos a la realitat dels pobles Indígenes. Aquesta edició estarà dedicada a les llengües indígenes del món, en defensa dels idiomes nadius dels pobles.

Llegir-ne més


Renéixer: Nêga Lucas. Ritual i celebració

Jornada

Dia: Dimarts 27 de setembre de 2022
Hora: 18.30 h
Lloc: Centre Cívic Convent de Sant Agustí (Carrer del Comerç, 36)

Organitza: Espai Avinyó

Nêga Lucas, membre fundadora del col·lectiu Tinta Negra juntament amb la seva família musical celebren el seu art i el renaixement en una jornada de música, poesia, audiovisuals i performance creativa.

Llegir-ne més


Exposició fotogràfica "Travessant fronteres"

exposició

Dia: Del 6 de juliol al 29 de setembre de 2022
Lloc: Casa de la Barceloneta 1761, C. Sant Carles 6, Barcelona

Organitza: Barceloneta Diversa

Exposició fotogràfica creada per dones d'orígens diversos que viuen al barri de la Barceloneta i volen mostrar la seva identitat a través de la fotografia, amb les seves limitacions i fortaleses. El projecte Barcelona Diversa amb aquest treball col·laboratiu de reflexió i creació fotogràfica, vol donar-les a conèixer i exhibir les seves obres.

 

Llegir-ne més


Indestructibles | TERRA GOLLUT 2022

festival

Dia:  Dimarts 13 de setembre de 2022
Hora: 18.00 h
Lloc: Filmoteca de Catalunya

Organitza: Terra Gollut

El llargmetratge documental "Indestructibles" és una mirada a la generació del futur d'Àfrica. La producció cinematogràfica ens ensenya la història d'onze nens i nenes de 10 països africans, que lluiten i mostren la seva fortalesa, rebel·lant-se contra el seu propi destí en un continent on la guerra, el terrorisme, la pobresa o els efectes del canvi climàtic són alguns dels principals problemes que afecten milions d'infants.

Llegir-ne més


Festival Wallay! de cine africà de Barcelona

cicle

Dia: Del 18 al 30 de maig de 2022  
Lloc: Filmoteca de Catalunya i Institut Français

Organitza: Festival Wallay

Arriba la V edició del Festival Wallay!, un viatge fascinant per la creativitat del continent africà narrat a través del cinema que pretén enriquir l'imaginari col·lectiu. Enguany es podrà trobar un repertori de la millor cinematografia africana i posteriorment taules rodones, debats i tallers sobre una temàtica o un país concret.

Llegir-ne més


Exposició: "Àfrica en femení"

Jornada

Dia: Del 4 al 30 de maig de 2022
Lloc: Centre Cívic Zona Nord

Organitza: La Fundació Solidaritat UB i RUIDO Photo

L'exposició presenta les lluites i victòries de dones al Níger, Gàmbia i Senegal. Mostra les dificultats que viuen en els àmbits com l’educació, la inserció en el mercat laboral, l’accés a recursos econòmics o els drets sexuals i reproductius i recull com s’enfronten a aquests problemes i els superen a través de projectes de cooperació catalans.

Llegir-ne més

 


10è Cicle de cinemes àrabs i mediterranis 

cicle

Dia: Del 10 al 17 de maig de 2022
Lloc: Centre Cívic La Sedeta. Carrer de Sicília, 321, Barcelona

Organitza: Centre Cívic La Sedeta

El Centre Cívic La Sedeta organitza enguany el 10è Cicle de cinemes àrabs i mediterranis que apropa al públic a algunes de les pel·lícules més reconegudes de la darrera edició de la 15a Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya.

Abans de cada projecció es realitzarà una presentació i col·loqui posterior.

Legir-ne més


LATcinema Fest

Jornada

Dia:  Del 31 de març al 3 d'abril 
Lloc: Cinemes Girona 

Organitza: Casa Amèrica Catalunya

El festival de cinema llatinoamericà de Barcelona oferirà nou pel·lícules llatinoamericanes amb la finalitat de donar a conèixer al públic la gran varietat i alta qualitat d'aquestes pel·lícules, amb temes tan rellevants com la violència de gènere, les migracions, la identitat cultural, la globalització i els drets humans.

Les pel·lícules que es podran veure són: 

 "Perfume de Gardenias" de Macha Colón (Puerto Rico)

"La opción cero" de Marcel Beltrán (Cuba)

 "Mostro" de José Pablo Escamilla (Mèxic)

"Bantú mama" de Yuri Herrera (República Dominicana)

"1991" de Sergio Ramírez (Guatemala)

"Freda" de Gessica Geneus (Haití)

"Apenas el sol" de Arami Ullón (Paraguai)

"El alma quiere volar" de Diana Montenegro (Colòmbia)

"Karnawal" de Juan ablo Félix (Argentina)

Llegir-ne més


Exposició: Una mirada a la cara oculta del món

Exposició

Dia:  Del 1 al 30 de març de 2022
Lloc: Centre Cívic de Balàfia, Carrer del Penedès 18, Lleida

Organitza: Associació de Veins de Balafia i Lleida pels Refugiats

Una exposició de Lleida pels Refugiats sobre el poble sahrauí, amb fotografies d’Ariadna Cervelló i textos de Joana Aran.

Llegir-ne més

 

 

 


Mossegades d’Àsia: gastronomia i cinema

cicle

Dia:  Del 3 de febrer al 2 de març de 2022
Lloc:  Biblioteques de Barcelona

Organitza: Biblioteques de Barcelona. Ajuntament de Barcelona

Aquest cicle combina el cinema i la gastronomia. Ens apropa a conèixer les tradicions culinàries dels països asiàtics i la seva filmografia, mostrant-nos històries de la seva realitat quotidiana que enganxen a l'espectador.

Llegir-ne més

 Accés lliure (cabuda limitada).


Cicle de cinema palestí a Catalunya

cicle

Dia:  Del 3 al 17 de febrer de 2022
Lloc:  Sales de cinema de Catalunya

Organitza: Associació Catalana per la Pau 

Arriba un nou cicle de cinema part de la campanya "Palestina Batega" amb el propòsit d'apropar la realitat cultural del poble Palestí al territori Català. Es projectaran 3 pel·lícules a 7 sales d'arreu de Catalunya: 3000 nits dirigida per Mai Masri , Fedayin, el combat de Georges Abdallah dirigida per Vacarme(s) Films i Ibrahim: un destí per definir dirigida per Lina Al Abed, aquests films pretenen mostrar la vulneració dels drets que viuen els palestins i que no caigui en l'oblit.

Llegir-ne més

Programa


27a Edició "Mostra de Televisió de Qualitat (MINIPUT)"

Dia: Dissabte 27 de novembre de 2021
Hora: De 10.00 a 21.30 h
Lloc: Teatre Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)

Organitza: MINIPUT

Enguany se celebra la 27a mostra de televisió de qualitat al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. El MINIPUT que ens presentarà les projeccions dels programes de televisió més innovadors i avantguardistes a l'Estat Espanyol i posteriorment es realitzarà un  debat amb els responsables dels programes.

Llegir-ne més

Entrada lliure i gratuïta amb inscripció prèvia. Inscripcions


Museus (Im)possibles "Races, pobles, cultures"

fotoDia: Dimecres 24 de novembre de 2021
Hora: 09.30 h
Lloc: MUEC, carrer Montcada, 12-14

Organitza: Espai Avinyó

Dintre del cicle "Museus (Impossibles)" l'Espai Avinyó organitza una visita al museu Etnològic i de Cultures del Món (MUEC), on es pretén veure l'exposició permanent del museu, realitzar un taller i una xerrada amb Angely Marín Cisneros, investigadora i docent. Es vol crear un espai de diàleg intercultural on es reflexioni sobre els conceptes "raça, poble i cultura" .

Llegir-ne més


Exposició World Press Photo 2021

Dies: Del 12 de novembre al 12 de desembre de 2021
Lloc: CCCB. Montalegre, 5 - 08001 Barcelona

Organitza: Photographic Social Vision

Enguany l'Exposició World Press Photo arriba a la seva dissetena mostra fotogràfica organitzada per la Fundació Photographic Social Vision, entitat sense ànim de lucre que vol promoure el valor social del fotoperiodisme. L'exposició mostra les fotografies i peces multimèdia premiades i ofereix activitats complementàries per aprofundir en el contingut de les fotografies guanyadores.

Llegir-ne més


15a edició de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya

mostra

Dia: Del 4 al 14 de novembre de 2021
Hora: 16.30 h
Lloc:  Filmoteca de Catalunya, Plaça Salvador Seguí, 1-9, Barcelona i en línia

Organitza: ONG Sodepau, Filmoteca de Catalunya i Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Enguany la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya celebra la seva quinzena edició com a projecte cultural independent amb una clara vocació de reivindicar la diversitat cultural en el cinema a Catalunya. Aquesta edició ens mostrarà tretze projeccions de llargmetratges provinents del món àrab, i activitats en línia. La Mostra estarà dividida en tres eixos temàtics diferenciats: En perspectiva (fa una aposta contra l'oblit amb cinc pel·lícules, quatre d'elles signades per dones), Mirades d’avui i els Clàssics.

Llegir-ne més


Instal·lació artística “Khaled: Path of Refuge”

Instal·lació artística

Dies: Del 2 al 7 de novembre de 2021
Lloc: Teatre Margarida Xirgu, plaça de Margarida Xirgu, 4 Montornès del Vallès

Organitza: IEMed amb la col·laboració de Neandertal Records

Instal·lació artística pluridisciplinària que narra l'experiència i el testimoni de set artistes migrants que descriuen el seu propi desplaçament per trobar refugi. 

Llegir-ne més


Asian Film Festival Barcelona 2021

cicleDies: Del 27 d'octubre al 7 de novembre de 2021
Lloc:  Cinemes Girona, CaixaForum Barcelona, Institut Francès,
Filmoteca de Catalunya i Filmin (en línea)

Organitza: Casa Àsia

Asian Film Festival Barcelona 2021 arrenca aquest dimecres 27 d'octubre amb la seva novena edició coincidint amb la celebració del 20è aniversari de Casa Àsia. La mostra cinematogràfica projectarà 138 pel·lícules de diferents cultures en un marc inclusiu on pretén oferir un lloc de trobada als professionals i amants del cinema asiàtic. Enguany gran part de la programació serà en format presencial i es distribuirà en les seccions habituals: Oficial, Oficial Panorama, Discoveries, Netpac i Especial, totes a competició. 

Llegir-ne més


12º Edició del Festival Internacional CineMigrante  

Cinema

Dies: Del 26 d'octubre al 3 de novembre de 2021
Lloc:  En línia / Presencial

Organitza: CineMigrante

El festival Internacional CineMigrante arriba a la seva dotzeava edició combinant exhibicions en sales presencials a l'aire lliure amb exhibicions en línia. Aquesta edició gira entorn el concepte de mobilitat humana, generant un espai de reflexió cinematogràfica i audiovisual on reflectir la problemàtica actual que comprèn la necessitat de migrar.

Totes les projeccions que formen part de la programació, les conferències, taules debats i trobades tindran entrada lliure i gratuïta.

Llegir-ne més


El projecte FICAB als Barris presenta "Mabata Bata"

Mabata Bata

Dia: Dijous 10 de juny de 2021
Hora: 18.00 h
Lloc: Centre Cívic Cotxeres Borrell         

          Carrer de Viladomat, 2-8, Barcelona                                                               

Organitza: FICAB

Torna el Festival Internacional de Cinemes Africans de Barcelona amb el seu projecte FICAB als Barris en el Centre Cívic Cotxeres Borrell, combinant música i cinema.

Aquesta pel·lícula és la primera d'un cicle que ens apropa al continent Àfrica, més concretament a les àrees rurals de Moçambic, explicant la història un jove pastor orfe que un dia veu explotar al seu bou favorit, Mabata Bata, per causa d’una mina terrestre.

Premi FICAB 2019, màgica adaptació del conte El dia en què va explotar Mabata Bata (1986).

Llegir-ne més


Idrissa, crònica d'una mort qualsevol

Idrissa

Dia: Dimarts 8 de juny de 2021
Hora: 19.00 h
Lloc: Sala d'actes, Casa Elizalde                                                                                                                                   Carrer València 302, Barcelona                                                                                                                    

Organitza: Centre cultural Casa Elizalde

Llargmetratge documental dirigit i produït per Xapo Ortega i Xavier Artigas, on investiguen la mort de l'immigrant subsaharià de vint-i-un anys Idrissa Diallo mentre estava intern al Centre d’Internament per a Estrangers (CIE) de la Zona Franca. Amb aquest projecte es vol denunciar el racisme institucional i descobrir què va passar aquella nit al centre de detenció i per què es va desestimar la investigació de la seva mort.

Presentació i col·loqui a càrrec de Roger Sabà i Xapo Ortega, directors del documental.

Llegir-ne més


Projecció A media voz

Dia: Dimarts 1 de juny de 2021
Hora: 19.00 h
Lloc: Sala d'actes, Casa Elizalde - Carrer València 302, Barcelona

Organitza: Centre cultural Casa Elizalde

Documental autobiogràfic de dues cineastes cubanes Patricia Pérez i Heidi Hassan, amigues de la infància que van emigrar a Europa fa més de quinze anys. Els seus camins es tornen a trobar gràcies a la direcció cinematogràfica i ens mostren un viatge íntim i molt personal sobre l'amistat, la maternitat i les fronteres. 

Presentació i col·loqui en línia al canal de youtube de La Casa Elizalde.

Llegir-ne més


Cinema africà i la diàspora negra

informe

Dies:   Del 27 de gener al 24 de febrer de 2021
Lloc:  Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i Filmoteca

Organitza: Filmoteca de Catalunya

Cicle de cinema amb les pel·lícules més rellevants que formen part de la cronologia de la diàspora negra. Un recull de films que engloben la realitat cinematogràfica de gairebé un segle i tres continents. El cicle comença amb l'estrena de la pel·lícula Borderline, un clàssic del cinema mut de Kenneth Macpherson.

27 de gener, CCCB
Sessió inaugural amb música en directe
Borderline, de Kenneth Macpherson (1930)

2 de febrer, Filmoteca
Come Back, Africa, de Lionel Rogosin (1959)

3 de febrer, CCCB
Kaddu Beykat, de Safi Faye (1975)

9 de febrer, Filmoteca
Les Bicots-Nègres, vos voisins, de Med Hondo (1974)

10 de febrer, CCCB
Young Soul Rebels, d’Isaac Julien (1991)

16 de febrer, Filmoteca
L’homme sur les quais, de Raoul Peck (1993)

17 de febrer, CCCB
Sessió de curts
Hour Glass, de Haile Gerima (1971)
The Horse, de Charles Burnett (1973)
Hommage, de Jean-Marie Teno (1985)
La tête dans les nuages, de Jean-Marie Teno (1994)

23 de febrer, Filmoteca
Heremakono, d’Abderrahmane Sissako (2002)

24 de febrer, CCCB
The Stuart Hall Project, de John Akomfrah (2013)

Llegir-ne més


Visita virtual al "World Press Photo" 2020

Dia: 26 de novembre de 2020
Hora: 17.00 h
Lloc: Plataforma en línia
Organitza: Fundació Photographic Social Vision

S'inaugura la setzena mostra al CCCB del "World Press Photo" a Barcelona, exposició de fotoperiodisme amb un reconeixement mundial que ofereix una altra visió del món amb l'objectiu d'ajudar a un canvi social, observant i analitzant el passat per canviar el futur. 

Enguany a causa de la pandèmia es realitzaran visites guiades en línia i altres activitats per a generar un diàleg, aprofundint en les temàtiques més rellevants d'aquest viatge audiovisual.

Llegir-ne més


17è Cicle de Cinema i Drets Humans

cicleDies: 5, 12 i 19 de novembre de 2020
Hora: De 18h a 20h
Lloc: Plataforma en línia
Organitza: Universitat de Lleida

Enguany se celebra la dissetena edició del Cicle de Cinema i Drets Humans amb la projecció de tres pel·lícules, cada una d'elles ens mostra una temàtica rellevant que ens porta a la reflexió.

-Cuidar entre terresQui sosté la vida quan les dones migren? Basada en l'economia feminista  i els drets laborals de les dones que es veuen obligades a migrar. 

-The silent memory. Pel·lícula basada en la memòria històrica i l'antigitanisme.

-Flores en la basura 2020. Ens mostra les conseqüències de la crisi econòmica i social a l'Estat espanyol del 2013 al 2019. 

Posteriorment hi haurà un debat per escoltar i conversar amb els convidats especialitzats en els diversos temes.

Llegir-ne més


Asian Film Festival Barcelona 2020

Asian Film Festival Dies: Del 28 d'octubre al 8 de novembre de 2020
Lloc: Cinemes Girona, CaixaForum Barcelona, Filmoteca de Catalunya i Filmin
Organitza: Casa Àsia

Asian Film Festival Barcelona (AFFBCN) arrenca el propvinent 28 d'octubre la seva vuitena edició de filmografia asiàtica, la mostra cinematogràfica que aposta pel cinema d'autor estarà caracteritzada pel predomini del drama com a gènere per excel·lència. A causa de les restriccions per la pandèmia actual aquesta edició comptarà amb un format mixt, presencial i en línia, gràcies a la plataforma de cinema Filmin.

Es podran veure 118 produccions realitzades entre el 2018 i 2020 en 25 països diferents, oferint un lloc de trobada als professionals i amants del cinema asiàtic. Els llargmetratges presentats es distribuiran en les seccions habituals: Oficial, Oficial Panorama, Discoveries, Netpac i Especial, totes a competició. 

Llegir-ne més


IndiFest2020. XIII Mostra de Cinema Indígena de Barcelona

Indifest2020Dies: Del 8 al 12 d'octubre de 2020
Lloc: En línia
Organitza: AlterNativa Intercanvi amb Pobles Indígenes en coordinació amb la CLACPI

Enguany IndiFest2020 arrenca amb el lema "Transnacionals, Aigua i Pandèmia".

La Pandèmia s'expandeix per tot el món afectant directament a les comunitats indígenes i juntament amb l'acaparament de les seves terres i la falta d'accés a l'aigua per culpa de la desviació dels rius, està portant a la seva desaparició.

Per primera vegada es lliurarà dos premis especials: a la projecció més valorada pel públic i a l'escollida per un jurat integrat per membres de la CLACPI.  La Mostra de cinema comptarà amb seccions d'incidència política i ponències especialitzades.

 Llegir-ne més


Cinema Africà en Barcelona: FICAB 2020 2ª edició

CinemaDies: Del 9 a l'11 d'octubre de 2020
Lloc: En línia
Organitza: Associació CinemÀfriques

La segona edició del Festival Internacional de Cinemes Africans a Barcelona pretén remoure consciències a través de la creativitat africana i acostar la realitat cinematogràfica que emergeix de l'Àfrica subsahariana mostrant una visió creativa, jove i transformadora, que utilitza en aquesta edició el concepte de Crisàlide com a metàfora d'una societat canviant cap a un estat d'evolució més madur.

En el decurs del Festival s'estrenarà per primera vegada a Espanya 6 llargmetratges i 3 curtmetratges que ens aproparan a la innovadora visió dels directors africans.  

 

Llegir-ne més


13a Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya

Mostra de Cinema ÀrabDies: Del 7 al 17 de novembre de 2019
Lloc: Filmoteca de Catalunya.                                                                                                                                                        Plaça de Salvador Seguí, 1-9, Barcelona

Organitza: ONG SODEPAU amb la col·laboració de Beirut DC

Amb la finalitat d'obrir als espectadors un cinema poc representatiu als cinemes de pantalla gran, arriba la 13a Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya, una filmografia poc coneguda i molt enriquidora, que reflecteix una lluita contra una visió estereotipada del món àrab.

Mostra cinematogràfica formada per 14 pel·lícules àrabs que es volen donar a conèixer al nostre país, arrenca el 7 de novembre amb la projecció de la pel·lícula "Alguns esdeveniments sense importància", film marroquí retrobat després de més de 40 anys. També trobem 2 sessions de debat per conversar i reflexionar.

Llegir-ne més


Asian Film Festival Barcelona 2019

Asian FilmDies: Del 30 d'octubre al 10 de novembre 
Llocs: Cinemes Girona, CaixaForum i Filmoteca de Catalunya
Organitza: Casa Àsia

El Asian Film Festival Barcelona (AFFBCN) celebra aquest any la seva setena edició amb produccions realitzades majoritàriament entre 2018-2019 que arriben de 25 països del continent asiàtic.

El AFFBCN, especialitzat en el millor cinema asiàtic, avança la seva programació amb la secció OFF Festival a partir del 4 d’octubre amb un monogràfic de cinema iranià.

Més informació


IndiFest2019. XII Mostra de Cinema Indígena de Barcelona

Mostra de cinema

Dies: Del 8 al 13 d'octubre
Llocs: Cinemes Girona de Barcelona, Teatre Ateneu de Cerdanyola, la UAB i l’Auditori Barradas d’Hospitalet
Organitza: AlterNativa Intercanvi Pobles Indígenes en col•laboració amb la CLACPI (Coordinadora Latinoamericana de Cine y Comunicación de los Pueblos Indígenas)

Amb el lema ‘Veus Indígenes Defensores d’Abya Yala’ l’IndiFest 2019 arranca aquest 8 d'octubre el festival de cinema i comunicació indígena, basat en la vulneració de drets humans i drets col·lectius.

Entrada lliure amb aportació voluntària

Més informació


Cinema Africà a Barcelona: FIBAC 2019

àfrica

 

 

 

 

 

El Festival Internacional de Cinemes Africans de Barcelona (FICAB), presenta de l'1 al 5 d'octubre a la Filmoteca de Catalunya la retrospectiva "Àfrica és nom de dona. Memòria de la veu femenina al FESPACO".  Com a convidada d'honor destaquem a la directora de cinema africà Fanta Regina Nacro (Burkina Faso, 1962). 

Una vegada finalitzada la retrospectiva començarà del 5 a l'11 d'octubre la Primera edició del Festival Internacional de Cinemes Africans de Barcelona al Cinema Maldà de Barcelona, que comptarà amb un jurat afrodescendent.

Més informació


Festival Internacional de Cinemes Africans de Barcelona

 

FICAB

Dies: 21 al 25 de maig de 2019
Llocs: Centre Cívic Pati Llimona i Zumzeig Cinema
Organitza: CinemAfriques

 

El Festival Internacional de Cinemes Africans de Barcelona (FICAB) arrenca aquest 21 de maig, fent coincidir la seva cloenda amb el dia d'Àfrica. La proposta cinematogràfica té com a objectiu reivindicar la qualitat del cinema africà així com obrir una finestra al coneixement de la realitat africana i trencar els estereotips establerts.

 

Al llarg d'aquest festival es podran veure els llargmetratges "Wallay" i "Keteke", donant una bona mostra del potencial del cinema africà  i els documentals "Diom", "El peso de la manta" i "We exist", tots ells intentant apropar-nos al col·lectiu africà i servint d'eina de reflexió.

 

                                                                                                                                                                                                                Entrada lliure

Més informació


Actuació de Teatre Fòrum Intercultural i debat (17a edició)

Casa

 

 

 

 

Dia:  9 d'abril de 2019
Hora: 19.00 h 
Lloc:  Centre Cultural Albareda                                                                                                                                                                                                                                   C/Albareda 22, Barcelona                   
Organitza: Casa Àsia, Programa BCN Interculturalitat de l'Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració del Centre Cultural Albareda

El projecte, destacat per la Comissió Europea com a bona pràctica d'integració, arriba a la seva dissetena edició reunint a 25 persones d'orígens culturals diversos, provinents dels continents d'Àsia, Àfrica, Europa i Amèrica Llatina, que portaran a terme l'actuació i el posterior debat amb el públic. Aquesta actuació, impulsada per la Casa Àsia, té com a objectiu visibilitzar la diversitat a la ciutat amb una perspectiva transversal i promoure un diàleg intercultural posterior.

Entrada lliure.

Més informació


FICAB, Festival Internacional de Cinemes Africans

Imatge de la mostra de cinema

 

 

 

 

 


Dies: 22 al 28 de novembre de 2018
Llocs: Cinemes Girona i altres espais de la ciutat
Organitza: CinemAfriques

El Festival, dedicat a les "Resistències Africanes", es presenta com un viatge a la diversitat i creativitat del continent africà a través del llenguatge cinematogràfic.

Més informació


Cinema Asian Film Festival Barcelona

Banner de la Mostra de Cinema

 

 

 

 

 

Dies: De l'1 a l'11 de novembre de 2018
Llocs: Cinemes Girona, CaixaForum i Filmoteca de Catalunya
Organitza: Casa Àsia

Més d'un centenar de pel·lícules de 20 països des d'Àsia Central fins a Nova Zelanda. Casa Àsia continua un any més amb el seu compromís per a que Barcelona aculli el Festival i faciliti l'accés del públic a les produccions d'aquesta regió així com la trobada entre professionals dels sector i la indústria del cinema.

Més informació


5a edició de la Mostra Internacional Cine Migrante a Barcelona

Imatge de la MostraDies: Del 2 al 7 d'octubre de 2018
Llocs: Filmoteca, Centre Cívic Pati Llimona

Es projectaran més de 30 pel·lícules de tot el món. Conferències, taules rodones, tallers i una exposició fotogràfica de la fotògrafa Sol Bela en el Centre Cívic Pati Llimona.

Més informació


4ª Muestra Internacional de Cine Migrante

4ª Muestra Internacional de Cine MigranteDíes: Del 3 al 8 de octubre

L'objectiu del Festival Internacional CineMigrante, Cinema i Formació en Drets Humans de les persones migrants, és promoure el diàleg intercultural i la integració de les persones dels diferents espais, regions i territoris d'Argentina, Llatinoamèrica i el món, generant espais culturals d'informació i formació en drets humans, que permetin adonar de la realitat social d'aquelles/us que, per diverses causes, hem hagut de moure'ns, migrar, o habitar altres territoris. CineMigrante es proposa llavors conformar un espai cultural que permeti l'acostament, l'aprofundiment, la trobada i la sensibilització sobre la temàtica migratòria des de la difusió de la cultura de manera massiva, generant un territori plausible de coneixement d'altres realitats, vivències i històries que possibilitin la plataforma necessària per al reconeixement de l'altre, el reconeixement identitari igualitari necessari per al compliment efectiu dels drets de l'home.

Més informació


Exposició "Wa Habibi", de Carole Alfarah - Síria, 2012-2015

Dies: Del 7 de setembre a l'11 d'octubre de 2017
Lloc: Casa Elizalde
València, 302
08009 Barcelona

Organitza: Casa Árabe i Institut Europeu de la Mediterrània

Des de l'inici de la seva carrera, Carole Alfarah (Damasc, 1981) ha posat la seva càmera al servei de persones i col·lectius silenciats, oferint-veu i reconeixement a través de la imatge. Quan va esclatar el conflicte a Síria, va mantenir el seu focus d'interès en la societat civil, fugint conscientment de la iconografia, els arquetips i l'objectivitat canònica del reportatge de guerra.

Més informació


Temps de canvis i exilis - Cicle de cinema àrab

Temps de canvis i exilis - Cicle de cinema àrabDies: 15, 22, i 29 de juny, i el 6 de juliol.
Hora: 19 h
Lloc: Sala d'actes de l'IEMed 
Girona, 20 
Barcelona
Entrada lliure

Organitza: IEMed i Festival de Cinema Africà de Tànger i Tarifa.
A partir del dijous 15 de junt, l'IEMed ofereix un nou cicle de pel·lícules procedents dels països àrabs amb l'objectiu de donar difusió i suport a unes produccions que no es poden trobar fàcilment al circuit comercial. En aquesta ocasió, es tracta de dues pel·lícules documentals i de dues de ficció seleccionades entre els millors títols projectats entre el 28 d'abril i el 6 de maig de 2017 a l'última edició del Festival de Cinema Africà de Tànger i Tarifa (FCAT), amb qui es coorganitza el cicle.

La primera proposta és el film Akher ayam el medina, de Tamer el Said, una pel·lícula que ens endinsa en el Caire durant els últims dies del règim de Mubarak per conèixer un cineasta de 35 anys que intenta realitzar un documental. La protagonista de la segona projecció és Zaineb, una nena de nou anys que a Zaineb takrahou ethelj viu a Tunísia i ens relata la iniciació a la vida i al món dels adults en el sí d'una família i d'un país que es troben en ple canvi. Ala Eddine Slim, codirector també de Babylon que l'IEMed ja va projectar, ens presenta Akher wahed fina i ens porta al nord d'Àfrica en una pel·lícula sense diàlegs on N recorrerà espais infinits intentant travessar clandestinament a Europa. I finalment, l'edició d'enguany tancarà amb Atlal, un documental algerià que, a partir d'unes imatges en VHS, vol explorar la ciutat d'Uled Allal en runes per arribar a les esperances frustrades dels joves d'avui.

Més informació


Exposició "A peu de tanca"

Exposició "A peu de tanca"

Dies: Del 22 de febrer al 15 de març
Lloc: Centre Cívic Pati Llimona 
Carrer Regomir 3
Barcelona

Organitza:  Stop maremortum

L'exposició "A peu de tanca" és un recull de fotografies que documenta la dura realitat de la migració a la frontera sud d'Espanya.
El fotoperiodista Antonio Sampere estructura el relat visual de l'exposició "A peu de tanca" en tres parts: l'espera als campaments assentats als boscos al Nord del Marroc -després d'un viatge ple de vexacions-; la convivència amb la decisió de quan saltar la tanca; i l'estroncament de les expectatives respecte Europa un cop tancats als Centres d'Estada Temporal per a Immigrants (CETI)

Més informació


Cicle de Cinema i Drets dels Infants

Cicle de Cinema i Drets dels Infants

Dies i hores i lloc: Veure programa

Organitza: Ajuntament de Barcelona

Els infants són la part més vulnerable de la població que emprèn el llarg camí cap a l'exili. És per això que dediquem l'edició d'enguany del Cicle de Cinema i Drets dels Infants al fenomen de les persones refugiades.

L'essència del programa Barcelona, ciutat acollidora és acompanyar-vos a abordar aquesta qüestió des de la perspectiva dels drets dels infants.

Tenim el convenciment que una mirada compromesa i des de la solidaritat al drama de les famílies refugiades obre nous horitzons i fomenta la presa de consciència.

Més informació


CICLE MIRADES - Mostra de cinema àrab i del mediterrani

CICLE MIRADES - Mostra de cinema àrab i del mediterraniDies: 4, 11 i 25 d'octubre de 2016
Hora: 19.30 hores
Lloc: Casa Elizalde
C/ València 302
Barcelona

Organitza:  La casa Elizalde i el cineclub Barcelona espai de cinema

Amb la col·laboració de la Mostra de Cinema Àrab i del Mediterrani de Catalunya que es celebrarà del 8 al 13 de Novembre 2016, aquest cicle Mirades recupera algunes "perles" que han passat pel festival en edicions anteriors i que tenen un valor estimable per a conèixer la realitat del món àrab contemporani. Palestina, Egipte i el Liban són a l'epicentre dels canvis que afecten la regió i aquests documentals, acompanyats per experts que debatran amb el públic, ens facilitaran una millor comprensió del món àrab a aquella regió.  

Més informació


Farafina - Més enllà de les fronteres

Farafina - Més enllà de les fronteresDies: 29/09, 27/10 i 24/11
Hora: 20.00 hores
Lloc: Cinemes Girona

Organitza: Ajuntament de Barcelona, Espai Avinyó, Centre d'Estudis Africans i Cinemes Girona

En les darreres dècades ha augmentat de forma significativa la presència de persones immigrades d'origen Africà al nostre país. La visió que la població autòctona en té, la imatge que en donen els mitjans de comunicació i les polítiques públiques sovint són esbiaixades per les mancances de coneixement sobre aquest col∙lectiu de persones nouvingudes, la seva cultura i les seves societats i països d'origen. Durant molt de temps el tractament que es feia del continent en la majoria dels documentals s'assemblava molt: paternalista i/o catastrofista. Afortunadament, a casa nostra ha nascut una nova fornada de professionals interessats en presentar una nova mirada més lúcida, realista i complexa del continent i de la seva gent, aií com del procés migratori a Europa i de les relacions entre persones africanes i i europees. La Mostra de Cinema Documental Farafina. Més enllà de les fronteres vol ser un aparador d'aquestes mirades a partir d'un fil argumental que pretén contribuir no només a la desaparició de les fronteres físiques que ens separen dels altres, en aquest cas dels africans i africanes d'aquí i allà, sinó sobretot a la desaparició de les fronteres mentals.

Més informació


Festival Cinema Jueu 2016

Festival Cinema Jueu 2016

Dies: Del 20 de setembre a l'1 d'octubre de 2016
Hora: Veure programa
Lloc: Filmoteca de Catalunya
Pça. Salvador Seguí, 1-9
08001 Barcelona

Organiza: Ass. Festival de Cinema Jueu de Barcelona

El programa de la 18a Edició proposa una reflexió sobre les conseqüències dels desplaçaments forçosos, la violència i l'alteritat. Qüestions inherents a la història del poble jueu i de molts altres, que avui dia segueixen sent de plena actualitat en contextos que ens afecten a tots. Abandonar la pàtria fugint de la guerra i de l'odi per refer la vida en un altre país enfronta els desplaçats amb la tasca immensa de reinventar-se i adaptar-se a una nova realitat. Les conseqüències de la violència i les migracions forçoses no afecten només als qui les viuen sinó que es transmeten a les generacions següents. L'alternativa a l'enfrontament passa per entendre el concepte d'alteritat. Consisteix en cercar empatia amb qui considerem diferent, a fi de facilitar el diàleg. Admetre que amb independència de credos, tradicions i gènere, al final tots compartim la mateixa condició humana. Un àmbit on es fa palesa aquesta anul·lació de les barreres és el món de l'art. 
Els músics, els ballarins i els cineastes, per exemple, treballen plegats sense tenir en compte la raça, la llengua o la fe dels companys d'equip, tot demostrant que la llibertat és una de les claus més importants de la creativitat.

Més informació


Cicle de Cinema. Transgressió i rebel·lia al cinema àrab contemponari

Cicle de Cinema. Transgressió i rebel·lia al cinema àrab contemponariDies: 1a quinzena juliol 2016
Hora: 19 h
Lloc: c/ Girona, 20. Sala IEMed. Barcelona
Organitza: IEMed en col·laboració amb el Festival de Cinema Africà

Es presenten una relació de produccions àrabs que normalment no accedeixen al circuit comercial, considerades les millors pel·lícules presentades al darrer Festival de Cinema Africà de Tarifa i Tànger d'enguany.

Propostes: 
5/07/16 "À peine j'ouvre les yeux", de Leila Bouzid (Tuniísia i França, 2015).
7/07/16 "L'orchestre des aveugles", de Mohamed Mouftakir (Marroc i França, 2014).
12/07/16, "Madame Courage", de Merzak Allouache (Algèria i França, 2015).
14/07/16 "Starve your dog", de Hichman Lasri" (Marroc, 2015).

Les quatre propostes relaten històries amb una càrrega de crítica social.

Més informació


3a Mostra Internacional de Cinema Migrants

3a Mostra Internacional de Cinema MigrantsDies: 12 al 17 de juliol de 2016
Lloc: Diversos espais a Barcelona

La Mostra vol promoure el diàleg intercultural mitjançant la difusió d'obres cinematogràfiques que reflecteixen la realitat social de totes aquelles persones que per diverses causes van migrar i també aborda les migracions des d'una mirada crítica als estereotips construïda pels mitjans de comunicació.

Més informació


TEATRE RROMANO

Dia: Dilluns 20 de juny
Hora: 18.00 hores
Lloc: Teatre Principal
Francesc Layret, 41
Badalona

Organitza: Fundació Privada Pere Closa

Els alumnes de sisè de l'Escola Antoni Botey de Badalona representaran els textos originals Cent cavalls, El per que del nomadisme ¡ Els vint gitanos despistats de Sebastian Porras Soto amb l'adaptació de Gemma Dausedas Yuste ¡ la direcció musical de Manuel Cortés Muñoz. Alumnes de l'Institut Barres ¡ Ones de Badalona oferiran els entreactes musicals. A més, celebrarem la cerimònia de graduació dels alumnes de sisè de l'Escola Antoní Botey.

 


DocuDebats: Síria en guerra

DocuDebats: Síria en guerra

Dies: Dimarts 14, 21 i 28 de juny de 2016
Hora:19.00 hores
Lloc: IEMED
c/ Girona, 20
Barcelona

Des de la primera edició del DocuDebats es va prioritzar una mirada transversal als països àrabs: canvis polítics, dones, refugiats, escenes artístiques, mitjans de comunicació, entre altres. En aquesta nova edició, vam considerar oportú dedicar la programació sencera a Síria, país que pateix un conflicte enquistat des de fa més de cinc anys i que, malgrat les informacions que arriben, el públic troba tot sovint dificultats per treure'n l'entrellat. Els quatre documentals que presentem, realitzats per directors procedents de Síria i Líban, ens endinsaran en el malson en què ha caigut Síria des del començament de les manifestacions pacifiques contra el règim de Bashar al Assad i en permetrà de reflexionar entorn el conflicte que s'hi ha desencadenat.

Més informació 


Exposició fotogràfica Lesbos - Museu Marítim de Barcelona

Dies: Del 18/05/2016 al 04/09/2016

Horari:De dilluns a diumenge de 10 a 20h (accés fins a les 19.30h)
Diumenges, a partir de les 15h, entrada gratuïta.

Lloc: Museu Marítim de Barcelona
Av. de les Drassanes s/n
08001 Barcelona
(accés al Museu per la plaça del Portal de la Pau)

El Museu Marítim de Barcelona mostrarà l'exposició fotogràfica Lesbos d'Alessandro Penso dins de la propera edició del Festival de fotografia de documental de Barcelona DOCfield>16, en la qual s'apel·la a prendre consciència de la nostra identitat i dels nostres valors. Com en les edicions anteriors, es construirà al voltant d'una programació sòlida i contundent d'exposicions, projeccions i activitats educatives.

Penso ha realitzat al llarg dels darrers anys un treball documental que pretén combatre la deshumanització i els estereotips dels migrants i reflectir el dia a dia dels refugiats que arriben a l'illa grega i la vida que porten en els campaments insuficientment atesos.

Leer más


4t Cicle de cinemes àrabs a La Sedeta

4t Cicle de cinemes àrabs a La SedetaDies: Dissabtes 14, 21 i 28 de maig de 2016
Hora: 18:30
Lloc: Centre Cívic La Sedeta 
Carrer Sicília, 321
Barcelona

El proper dissabte 14 de maig iniciem el tradicional Cicle de cinemes àrabs en una edició especial coorganitzada amb l'associació Hèlia, en el marc del projecte "Millora i foment entre les dones de Cisjordània del seu accés a la salut sexual i reproductiva", dedicada a pel.lícules sobre Palestina fetes per dones palestines.

El cicle permet conèixer la història de Palestina des de finals del segle XIX fins a l'actualitat, apropar-se a la difícil vida a Gaza després de l' "Operació Plom Fos" (2008-9) i a la tragèdia d'una segona "Nakba" per la població palestina de Síria, refugiada per segon cop.

Més informació


24 Mostra Internacional de Films de Dones - Pioneres del documental llatinoamericà

24 Mostra Internacional de Films de Dones - Pioneres del documental llatinoamericàDies: Divendres 13 de maig 
Hora: 20.00 hores
Lloc: Cinemes Girona
Carrer Girona, 175
Barcelona

Projecció de Tierra para Rose (1987), documental dirigit per Tetê Moraes. ÚLTIMA SESSIÓ DEL CICLE Pioneres del documental llatinoamericà que organitza Casa Amèrica Catalunya en el marc de la 24a Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona.

Tierra para Rose relata la història de Rose, un agricultora que, amb 1.500 famílies més, va participar en la gran ocupació d'una granja a Rio Grande do Sul.

El documental aborda la sensible qüestió de la reforma agrària al Brasil, en el període de transició posterior al règim militar, descrivint l'aparició del moviment social, el MST (Moviment dels treballadors rurals Sense Terra).

Més informació


Na Bistar! La Realitat del Genocidi Gitano

Dies: Del 8 al 26 de febrer de 2016

Lloc: Centre cívic Besòs - Telèfon: 932564901
Rambla Prim, 87-89

Barcelona

Un homenatge als prop de 23.000 gitanos que van sobreviure a la tortura, la fam, les malalties, els experiments mèdics, les execucions i les cambres de gas als camps de concentració. Un homenatge als milions de Roma que, 70 anys després de les barbàries dels camps de concentració, encara pateixen l'aïllament i la reclusió a Europa.

Més informació


Refugiats, l'odissea cap a Europa

Dies: 6 de febrer al 31 de març de 2016
Hores: Tots els dies durant tot el dia
Lloc: Palau Robert, jardins
Passeig de Gràcia, 107
Barcelona

Organitza: Comitè per a l'Acollida de les Persones Refugiades

L'exposició del fotògraf Sergi Càmara "Refugiats, l'odissea cap a Europa" dóna a conèixer les rutes cap al continent europeu de molts refugiats de procedència diversa que van a la recerca d'una nova vida, lluny dels conflictes bèl·lics que sacsegen els respectius països.

Més informació


12e Festival Cinema Drets Humans 2015

12e Festival Cinema Drets Humans 2015Dies: Del 26 de Novembre al 10 de Desembre
Horari: Veure programa
Lloc: Cinemes Girona
Carrer Girona, 175
08025 Barcelona
Tel. 931 18 45 31

El Festival de Cinema i Drets Humans amb seu central a Barcelona i petites satèl·lits a París i Nova York, és el festival de cinema en la temàtica més important de Catalunya, un dels més importants en la temàtica en l'Estat i un Festival de Cinema àmpliament consolidat a nivell internacional. Juntament amb les més de 30 mostres de la secció oficial de cada edició en diferents països del món durant tot l'any.

Més informació


2° Edició de la Mostra Internacional de Cine Migrante Barcelona

2° Edició de la Mostra Internacional de Cine Migrante Barcelona

Dies: Del 27 d'octubre a l'1 de novembre
Hores i Llocs: Veure programa

La realització del Festival és una nova oportunitat per debatre, a partir de la cultura, la problemàtica migratòria a fi d'obtenir una reflexió necessària, profunda i sensible que conjumini les accions de transformació darrere del reconeixement identitari.

El treball realitzat per CineMigrante es desenvolupa a través de la difusió cinematogràfica amb títols provinents d'Àfrica, Àsia, Europa, Estats Units i Amèrica Llatina

Durant 5 dies podran veure's 40 pel·lícules, llargmetratges, mediometrajes i curtmetratges, tant ficcions com a documentals, amb entrada lliure i gratuïta Es realitzarà una taula de debat i formació diària, amb convidats especialistes en la matèria i representants dels moviments socials que lluiten dia a dia pels drets de les persones migrants.

Més informació


Festival de Cinema Colombià de Barcelona

Festival de Cinema Colombià de BarcelonaDies: Del 13 al 25 d'octubre
Hores i lloc: Veure programació

Del 13 al 25 d'octubre, torna la 12a edició del Festival de Cinema Colombià de Barcelona, ​​sota el format Diàspora: Colòmbia-Barcelona de la mà d'IMAGO Barcelona Gestiona. Després de dotze anys de treball, el projecte es consolida amb una cita que dóna visibilitat al cinema colombià amb pel·lícules que han participat a festivals com el de Sundance, Venècia, Cannes o Berlín.

Aquest projecte fomenta el diàleg intercultural entre la nostra ciutat i Colòmbia a través de les arts audiovisuals per mitjà d'estrenes recents i altres films premiats, a més d'un ampli programa d'activitats paral·leles. D'aquesta manera, la cita inclou també diverses xerrades amb directors, productors, crítics del sector i altres activitats com master class, seminaris, conferències, pitchings, etc.

Més informació


#ASIABCN, la mirada asiàtica de la Barcelona actual

#ASIABCN, la mirada asiàtica de la Barcelona actualData: 07/10/2015 18:30 h
Lloc: Espai Avinyó c/ Avinyó, 52 Barcelona
Entrada: Entrada lliure.
Organitza: Espai Avinyó, Casa Àsia i l'Ajuntament de Barcelona

Casa Àsia i l'Espai Avinyó inauguren l'exposició i el webdoc interactiu #ASIABCN que es podrà veure a l'Espai Avinyó fins a finals de desembre. #ASIABCN És un projecte de web interactiva produït per Casa Àsia on persones d'origen asiàtic ens descobreixen el seu relat personal i els aspectes menys coneguts de la seva cultura i de la seva vida a Barcelona.

L'exposició ha seleccionat 8 entrevistes d'aquest projecte per aprofundir en les seves històries de vida posant un especial èmfasi en la seva relació amb la ciutat en un format entrevista i amb fotografies del seu dia a dia. El web interactiva #ASIABCN compta amb 15 entrevistes, que completen relat global de les comunitats. A la ciutat de Barcelona hi ha més de 60.000 veïns i veïnes que van néixer al continent asiàtic. Persones que han fet seva la ciutat, combinant les seves tradicions i costums amb la realitat de Barcelona, ​​sumant a la cultura de la ciutat noves formes de veure la societat en què vivim. Per aquest motiu va néixer #ASIABCN, 1 webdoc interactiu que reflecteix la diversitat de les persones d'origen asiàtic que viuen a Barcelona.

Més informació


Espai Avinyó - Programació trimestral pel 4rt trimestre de 2015

Espai Avinyó - Programació trimestral pel 4rt trimestre de 2015Passat l'estiu, l'Espai Avinyó incrementa l'activitat i continua apostant pels formats innovadors, la creació d'espais de trobada i, naturalment, el foment de la interculturalitat.

Continuen desenvolupant el Cicle de Diàleg Interreligiós amb una conversa entre dues confessions: l'islam i el budisme. També tractaran des de diferents perspectives temes com la diversitat lingüística o la interseccionalitat; es veurà Barcelona a través dels ulls dels veïns i les veïnes d'origen asiàtic i italià, presentaran la feina artística de la 3a edició de "Construint veïnatges", i reflexionaran sobre la feminitat i la masculinitat.

Aquest trimestre oferiran també un seguit de propostes que precisen d'inscripció prèvia.

Més informació


La Xarxa BCN Antirumors celebra cinc anys a la Pl. Catalunya

La Xarxa BCN Antirumors celebra cinc anys a la Pl. Catalunya

Dies: 20 i 24 de setembre
Lloc: Plaça Catalunya
Barcelona

Enguany la Xarxa BCN Antirumors torna a sortir al carrer per les festes de la Mercè. I ho fan, entre altres coses, per celebrar amb tota la ciutat els seus primers 5 anys. 
El diumenge 20 i el dijous 24 de setembre estaran a la 20a Mostra d'Associacions de la Plaça Catalunya informant de la tasca i les accions que s'impulsen des de la Xarxa BCN Antirumors.

Més informació


Concurs fotogràfic Calendari de Celebracions Raval 2016

Concurs fotogràfic Calendari de Celebracions Raval 2016Amb l'objectiu d'implicar els veïns i veïnes del barri en la realització del Calendari de Celebracions del Raval 2016, el Grup Interreligiós del Raval ha convocat el concurs de fotografia "El Raval des dels teus ulls", per a que tothom qui ho desitgi pugui presentar les seves fotografies per il·lustrar aquest calendari. Les imatges hauran de reflectir la convivència del barri, la seva diversitat cultural, la seva arquitectura, la seva gent, els seus racons, les seves festes i celebracions, i en general, qualsevol aspecte que es vulgui ressaltar i mostrar del barri, a través dels ulls dels qui l'habiten.

Més informació


“Farafina, més enllà de les fronteres”. Mostra de cinema documental

“Farafina, més enllà de les fronteres”. Mostra de cinema documentalDies: De maig al novembre de 2015
Hora: 20h
Lloc: Cinemes Girona
c. Girona, 175
Barcelona

Organitza: El Centre d'Estudis Africans i Interculturals, amb la col·laboració de l'Espai Avinyó
 


El cicle "Farafina" proposa fins al 23 de novembre un seguit de documentals que, des de diferents perspectives, ens acosten a l'Àfrica i la seva diàspora:

25 de maig. Kásuumaay, Xavier Puigserver, 2014.
25 de juny. Port Trade Portrait, David Batlle, 2014. 
30 de juliol. Akiyayá, Fernando Casado, 2014. 
24 de setembre. Rwanda, la Reconciliació obligada, Fora de Quadre/Col·lectiu Contrast, 2012. 
29 d'octubre. Retorn al país de les ànimes, Jordi Esteva, 2014. 
26 de novembre. Sobren Raons, Campanya Tanquem els CIE, 2013. 

Aquestes projeccions van acompanyades d'una activitat cultural que complementa la sessió amb propostes musicals, artístiques, etc.

Més informació


Exposició 'Dones del món, llar i feina a Barcelona'

Dies: Del 12 de juny al 31 d'agost
Hores: De dilluns a dissabtes de 10 h a 18.30 h
Diumenges i festius: De 10 h a 14.30 h

Lugar: Sant Pau Recinte Modernista
C. Sant Antoni Maria Claret, 167 (cantonada C. Cartagena)
08025 Barcelona 

Organitza:Institut de la Universitat de Nacions Unides sobre Globalització, Cultura i Mobilitat (UNU-GCM)

La mostra recull fotografies de dones de diverses procedències, edats, formació i ocupació per explorar com diferents aspectes de la migració s'entrellacen amb la qüestió de gènere en un context urbà. Amb aquest plantejament, les instantànies contrasten les condicions de vida i treball de les primeres generacions de dones immigrants residents a Barcelona.
El projecte combina la història oral amb fotografies documentals per crear representacions de cada dona. Tenint en compte les llars i els treballs com a llocs centrals de la vida de les protagonistes, s'exploren les experiències viscudes a l'hora de marxar de casa i creuar fronteres, les tradicions desplaçades, la creació de noves identitats, la integració, etc.
L'exposició s'ha programat amb motiu del Congrés "Female Agency, Movility and Socio-cultural Change".

Més informació


Festival Nits de cinema oriental

Dies: Del 14 al 19 de juliol de 2015
Hores: De 10 a 1 hores
Llocs: (Veure programa)

Organitza: Festival Nits de cinema oriental

El Festival Nits de cinema oriental té com a objectiu apropar la cultura asiàtica a través de diferents expressions, especialment el cinema però també d'altres facetes com la gastronomia o les arts plàstiques i escèniques (exposicions, tallers, mostra d'arts marcials, representacions de contes populars, etc.).
El festival inclou una secció oficial a competició amb el premi Gat de la Sort, entregat per votació popular. Hi ha també una secció infantil, retrospectives, sessions especials i maratons temàtiques com la Nit Golfa o l'Action Nite.
Les pel·lícules són en versió original subtitulada en català o castellà, tret d'algunes sessions infantils que són doblades al català.

Més informació


Programació Intercultural per a una ciutat de convivència

Programació Intercultural per a una ciutat de convivencia

Dies i hores:  Veure programa
Lloc: c. Avinyó, 52. 
Barcelona

Organitza: Espai Avinyó - Llengua i Cultura 

Activitats per connectar la diversitat cultural a través de la llengua catalana.
Les activitats amb inscripció estan dissenyades per promoure la interacció positiva entre les persones participants que, des de la seva diversitat cultural, troben en la llengua catalana una eina de cohesió comuna. Són activitats gratuïtes que requereixen inscripció prèvia ja que compten amb un nombre limitat de places, per tal de garantir la qualitat dels continguts que es treballen.

Més informació


Judaisme i hinduisme. Dues confessions, una conversa

Programació Intercultural per a una ciutat de convivencia

Dia: 16 de juny de 2015
Hora: 19h
Lloc: Espai Avinyó
c. d'Avinyó, 52
Barcelona

Organitza: L'’Espai Avinyó, amb la col·laboració de l'’Oficina d’Afers Religiosos de l’'Ajuntament de Barcelona


La trobada s'articularà al voltant d'una conversa entre persones representats de la Comunitat Jueva Bet Shalom i de l’Associació per a la Consciència de Krishna
L’Espai Avinyó, amb la col·laboració de l’Oficina d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona, us convida a la primera sessió del
Cicle de Diàleg Interreligiós

Més informació


Ciudad Migrante, un documental de Alberto Bougleux

Dia: 16 de juny de 2015
Hora: 22h
Lloc: Centre Cívic Pati Llimona
C/ Regomir 3
Barcelona

Arran del Festival i com a complement de l'exposició Diàlegs invisibles el proper dimarts se'estrena en Pati Llimona Ciudad Migrante, el documental d'Alberto Bougleux que recull en una única narració, quatre curtmetratges documentals sobre accions fotogràfiques al carrer fetes a Barcelona entre 2012 i 2015. Els quatre capítols narren les històries de vida que hi ha al darrera dels projecte de Mescladís i Joan Tomás en diferents barris de Barcelona: "Encajados /Veus de la Ribera" a la Ribera de Montcada, "Diàlogos sin fronteras" al mercat de Sant Adrià i a La Mina, "Qui som?" al barri de Sant Pere i finalment "Diàlogos invisibles", que avarca a tota la ciutat. En cada projecte, la càmera d'en Joan Tomás transforma llocs anònims en l'escenari urbà d'una humanitat silenciosa i sorprenent. En cada capítol, el "making of" del projecte fotogràfic es converteix en una part d'una amplia exploració cinematogràfica de la gramàtica profunda de la ciutat.

Més informació


Contacontes Interreligiosos

Dia: 20 de juny de 2015
Hora: 18:30
Lloc: Museu d'Historia de la Immigració - Masia Can Serra
Ctra. de Mataró, 124
Sant Adria del Besòs 

Organitza: AUDIR i UNESCO

Aquesta sessió (la tercera que organitza AUDIR de contacontes interreligiosos) comptarà amb la participació de tres contacontes de tradicions hindú, musulmana i africana que ens explicaran relats de les seves tradicions que tenen relació amb la pau, la convivència i el diàleg.. Així mateix, podrem gaudir de la música afropop de Nakany Kanté i tot això acompanyat d'un fantàstic pica-pica final.

Més informació 


PAPER ACTIU, fotografia social al carrer

Dies: Del 19 de maig al 23 de juliol de 2015
Hora: De dilluns a divendres de 9h a 21:30h
Dissabte de 10 a 14 i de 16h. a 20h.
Lloc: Centre Cívic Pati Llimona
C/ Regomir, 3
Barcelona

"PAPER ACTIU, fotografia social al carrer", recorre 11 anys d'instal·lacions de Joan Tomás a l'espai urbà, usant la fotografia com a vehicle per donar veu i presència a persones i col·lectius, facilitar complicitats i crear a l'espai públic fòrums on és possible el diàleg, la trobada i el coneixement mutu. Els projectes són agents que donen la paraula a la comunitat per ajudar a generar consciència democràtica i participació. Veus que, pujades als murs, es converteixen en crit, homenatge i patrimoni. Projectes on l'interès no radica tant en la fotografia com en el que es pot fer amb ella.

Més informació


Farafina. Més enllà de les fronteres

“Farafina, més enllà de les fronteres”. Mostra de cinema documentalDies: Del 25 de maig al 23 de novembre
Hora: Veure programa

Farafina. Més enllà de les fronteres és un cicle de documentals sobre l'Àfrica i la seva diaspora.

Amb una aportació voluntaria a partir de 2 euros, la darrera setmana de cada més, es projectarà als Cinemes Girona (carrer Girona, 175, Barcelona) un documental que explora un aspecte diferent de la realitat del continent africà.

Aquestes projeccions aniran acompanyades d'una activitat cultural que ens ajudarà a apropar-nos a l'Àfrica a partir de la música, l'art, la moda...

Esteu atents al programa i gaudiu d'una visió diversa i plural de l'Àfrica!!

Més informació


3er Cicle de cinemes àrabs a La Sedeta - Noches de insomnio - Layla Bala Noom

4t Cicle de cinemes àrabs a La Sedeta

Dia: 30 de maig de 2015
Hora: 18.00 hores
Lloc: Centre Cívic La Sedeta
Carrer de Sicília, 321
08025 Barcelona 

El documental "Noches de insomnio" mostra la trobada de dues persones irremediablement marcades per la guerra del Líban : l'antic responsable dels serveis secrets de la milícia cristiana de les "Forces Libaneses", Assad Chaftari, que busca la redempció ; i Maryam Saiidi, que cerca desesperadament el seu fill comunista Maher, desparegut fa 30 anys durant una operació militar planificada per Assad. La seva trobada podrà portar l'esperança i guarir les ferides d'una guerra que va començar fa 38 anys?

Més informació


Públic objectiu-Cicle Trets enmig del concert

Organitza: Arts Santa Mònica - Departament de Cultura 

"Públic objectiu" és una proposta de Daniela Ortiz que reflexiona al voltant dels  paràmetres d’objectivitat dels mitjans de comunicació a l’hora de difondre notícies sobre les polítiques migratòries i les tragèdies humanes que aquestes ocasionen. 
Sempre interessada a rastrejar i divulgar els interessos que s’oculten al revers de la notícia oficial, l’artista pretén posar en relleu les contradiccions que rauen al si de la globalització i el marc legal dels límits geopolítics actuals, que, d’una banda, potencien les regions de lliure circulació, on eliminen les barreres duaneres, i, de l’altra, intensifiquen els controls migratoris amb dispositius repressius. 
Dispositius que s’inicien en el complex sistema de tràmits administratius a què se sotmet els estrangers nouvinguts i assoleixen el seu màxim exponent a les batudes policials, les retencions forçades als centres d’internament d’estrangers i les deportacions massives.


Trets enmig del concert. De la distància correcta a la proximitat és un programa d’exposicions al voltant del treball de sis artistes que cerquen generar una mirada crítica sobre la realitat que els envolta, al mateix temps que volen reduir la distància entre ells mateixos i les qüestions que plantegen en els respectius projectes per entrar en escena i, d’una manera o altra, prendre posició mitjançant la seva implicació

Més informació


Cicle de cinema coreà

Cicle de cinema coreà

Dies: Dissabtes, de l'11 d'abril al 30 de maig de 2015
Hora: 20.00 hores
Lloc: Cinemes Girona
C/Girona, 175
Barcelona

Organitza: Casa Àsia, Centre Cultural Coreà i Cinemes Girona

Casa Àsia i el Centre Cultural Coreà de Madrid presenten, amb la col·laboració de Cinemes Girona, un nou cicle de cinema coreà. Aquesta selecció de vuit llargmetratges, produïts entre el 2010 i el 2014, destaca pel seu valor antropològic i semàntic, en la construcció d'una identitat cultural oberta al canvi i a la contínua adaptació a les transformacions socioeconòmiques del país.

Més informació


Com treballem la diversitat cultural als districtes?

Com treballem la diversitat cultural als districtes?Dies: Del 3 de febrer al 2 d'abril de 2015
Lloc: A l'entrada de l'Espai Avinyó
c. d'Avinyó, 52

Aquesta exposició descriu algunes de les accions desenvolupades als territoris de la ciutat per fomentar la convivència intercultural. Unes accions que combinen la proximitat amb els formats innovadors: veurem com la cuina, la música, o la dinamització d'escales de veïns i veïnes, de grups de dones, o d'AMPA es converteixen en processos i espais per a la interculturalitat. Per, en definitiva, trobar-se, dialogar i construir conjuntament el barri.

Més informació


LAT Cinema: documentals sobre el poble maputxe (Xile)


Dia: 13 de febrer de 2015
Hora: 20,00 hores
Lloc: Cinemes Girona. 
c/ Girona, 175, 
Barcelona. Entrada: 2,5€

Organitza: Casa Amèrica Catalunya

Casa Amèrica Catalunya acull una selecció documental del Festival de Cinema de LEBU (Xile), enguany en la categoria de Curtmetratge Documental Pobles Originaris.

Tot està viu i tot està relacionat: aquesta és la forma maputxe d'entendre la vida. Un concepte que defensa aquest poble, a través de la seva cultura i territori. Projectem els curts documentals:

PETU WEICALEJIÑ ÑI MOJELEAL TA INCIÑ KA TAIÑ MAPU (8'15''), dirigit per la Escuela de Cine y Comunicación mapuche del Aylla Rewe Budi. La terra és l'essència de vida dels mapuche, que lluiten per no perdre la seva identitat, el seu coneixement, la lògica psicològica-espiritual del ser mapuche.

TERRITORIO SAGRADO, POR LA DEFENSA DE KINTUANTE (45'16''), dirigit per Léster Rojas i Carlos Rojas. A la Desena Regió de Los Lagos (Xile), es troba un mil·lenari espai espiritual, en el qual les comunitats mapuche Huilliche s'han reunit durant molts anys per realitzar les cerimònies i pregàries propies de la seva cultura. Les pregàries estan adreçades al Ñen Mapu Kintuante, esperit que protegeix el lloc i lliura l'espiritualitat. Fa un parell d'anys aquest territori ha estat ocupat per la construcció de 3 centrals Hidroelèctriques.

EL ENCUENTRO (10'13''), dirigit pel Colectivo Rectángulo. El fotògraf Fabián España recorda el viatge realitzat a l'altiplà xilè amb la intenció de documentar els darrers habitantts aymaras de la regió. A través de l'evocació del viatge experimentarà la soledat marcada per la desaparició d'una cultura.

Després de la projecció, el públic votarà el documental guanyador. La professora Paola González parlarà de les reivindicacions del poble maputxe.

Més informació


II Festival de cinema i cultura islàmica de Barcelona: “Visions de l’islam”

II Festival de cinema i cultura islàmica de Barcelona: “Visions de l’islam”
Dies: Del 27/11/2014 al 30/11/2014 
Hora:Veure programa
Lloc: Cinemes Girona
c/ Girona, 175
Barcelona

Organitza:L'Associació Cultural Qàlam i la productora Altervideo

Casa Àsia col·labora en la segona edició d'aquesta mostra que dóna altres visions de l'islam per establir ponts de diàleg i enfortir la convivència. Es programaran dos llargmetratges de ficció, quatre llargmetratges documentals, dues conferències i dos concerts, en quatre jornades estructurades temàticament.

Durant quatre dies, "Visions de l'islam" oferirà documentals com El plor de la gasela o El Reino de Mr. Edhi; llargmetratges de ficció com El Largo Viaje o El hijo del otro i els concerts de Gnawa Beat o Marta Millà & Nur Ensemble, entre d'altres activitats.

Més informació


XXI Setmana Cultural - Gràcia amb Palestina

XXI Setmana Cultural - Gràcia amb Palestina

Dies: Del 17 al 23 de novembre de 2014 
Horari i lloc: Veure programa

Organitza:bcn.cat/gracia i Sodepau

Aquest any tornen a dedicar la Setmana Cultural a un país concret de la Mediterrània, a Palestina. I ho fan per dos motius fonamentals: dŽ'una banda, perquè son conscients que cal impulsar accions de divulgació i sensibilització de la ciutadania a favor d'Žun diàleg entre palestins i israelians, per facilitar una sortida pacífica dŽ'aquest conflicte que ja dura més de 60 anys, com a única garantia per assolir una mínima estabilitat i pau al Pròxim Orient.
I, d'Žaltra banda, perquè Palestina és el país convidat a la 8a Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani, que es farà a primers de novembre a la Filmoteca de Catalunya.
L'Žobjectiu dŽ'aquesta setmana cultural és difondre, encara que només sigui a través d'Žunes pinzellades, la història, les manifestacions culturals (art, literatura, cinema, gastronomia, música...) i la forma de vida del poble palestí.

 Més informació


Cicle “Interculturalisme i política cultural”

Programació Intercultural per a una ciutat de convivenciaDies: 11 i 25 de novembre, i 2, 9 i 11 de desembre de 2014
Hora: 18.30 hores
Lloc: Sala Polivalent de l'Espai Avinyó
c. d'Avinyó, 52
Barcelona

Organitza: Espai Avinyó i GRITIM-UPF

Els dimarts de novembre i desembre, l'Espai Avinyó acollirà les sessions obertes d'aquest cicle, que reflexiona sobre les transformacions que, a les darreres dècades, han marcat la gestió social i cultural arran la creixent i complexa diversitat cultural.

Més informació


El millor cinema asiàtic torna a Barcelona amb el festival Casa Asia Film Week

El millor cinema asiàtic torna a Barcelona amb el festival Casa Asia Film Week

Dies: Del 12 al 16 de novembre de 2014
Hora: Consultar programa 

Organitza: Casa Àsia

El Casa Asia Film Week (CAFW) torna a Barcelona. Del 12 al 16 de novembre les sales dels Cinemes Girona acolliran aquest certamen amb el millor cinema asiàtic dels darrers tres anys. Més de 40 pel·lícules, la majoria inèdites, permetran conèixer el cinema més actual que es distribueix fora dels circuits comercials, i, alhora, fer un retrat realista de les societats asiàtiques del segle XXI.

Més informació


XI Festival de Cinema i Drets Humans

XI Festival de Cinema i Drets Humans
Dies: Del 22 d'Octubre al 7 de Novembre de 2014
Hora: Veure programa
Lloc: Als Cinemes Girona, Cinemes Maldà i l'espai Rai-Art

Organitza: La Miranda Descoberta

El Festival es realitza en concurrència competitiva amb una convocatòria pública. Aquest any s'han presentat de nou més de 4000 pel·lícules entre format online i físic. Del total se seleccionen les 120 pel·lícules que formen part de la secció oficial del Festival. En la cerimònia de clausura, s'atorgaran 6 premis: Millor Llargmetratge, Millor Curtmetratge, Premio Periodisme i Drets Humans, Premi Drets Humans ( lliurat a una persona o entitat per la seva difusió als Drets Humans) i dos premis honorífics, un atorgat per Amnistia Internacional i un altre per Survival International, únic premi a nivell nacional lliurat per la institució.

Més informació


VIII Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya

VIII Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya

Dies: 4 a 8 de novembre de 2014
Horari: Veure programa
Lloc: Filmoteca de Catalunya
Pça. Salvador Seguí, 1-9
08001 Barcelona

Organitza: SODEPAU

Des de la convicció que el cinema és una eina de coneixement i comprensió del món on vivim, la Mostra vol ser també una contribució a la difusió i promoció del cinema àrab i mediterrani a Catalunya; a la creació d'un espai de trobada i intercanvi per als professionals del món del cinema àrab i català; i a contribuir mitjançant la cultura i l'expressió artística a canviar la imatge i els estereotips sobre el món àrab i mediterrani encara avui molt estesos a la nostra societat.

Enguany, el mes de novembre, la cultura Palestina serà la nostra convidada. Iniciarem el mes gaudint del seu cinema a la Filmoteca i continuarem fruïnt-ne  al llarg del mes a diferents indrets del barri de Gràcia de Barcelona, amenitzat amb la seva música, sabors i colors. L'any passat dèiem que ens endinsàvem en la "Memòria" i recuperàvem "universos silenciats" com a font per entendre el present. Enguany partim de la quotidianitat del present per copsar la profunditat i arrelament del poble palestí a la seva terra i entendre el perquè de la seva resistència, perseverança i obstinació per afirmar la seva identitat. Ja sigui des de l'assetjada Gaza, de l'abandó d'un camp de refugiats al Líban, del turment i l'amarga existència de la vida a Jerusalem o amb la impotència del dia a dia a qualsevol poble o ciutat de Cisjordània. També us proposem seguir el fil d'aquelles revoltes que van sacsejar el món ara fa gairebé quatre anys, amb la projecció de dos documentals inèdits a casa nostra de la mà del Sergent inmortal Ziad Kalthoum, que ve de Síria, i de les Onades que ens ens envia des d'Egipte l'Ahmed Nour.

Més informació


Cinexclusió sobre drets humans vulnerats

Cinexclusió sobre drets humans vulnerats

Dies: 1, 8 i 18 de juliol de 2014
Hora: Llegir programa
Lloc: Casal del Pou de la Figuera 
c/ Sant Pere Més Baix, 70
Barcelona

Organitza: S.O.S. Racisme

El Grup d'Acció de Cultura de SOS Racisme Catalunya impulsa la tercera edició del cicle de cinema i debat Cinexclusió, dedicat als drets vulnerats, durant el mes de juliol,

Us convidem a assistir i a difondre les sessions que han preparat, amb pel·lícules i documentals que ens serviran per reflexionar sobre com s'estan erosionant els drets a la salut, els drets de les dones i els drets a l'habitatge i a la ciutat. Aquesta edició es fa en col·laboració amb l'Institut de Drets Humans de Catalunya i el Casal del Pou de la Figuera.

Més informació


Projecció del documental “Iahraq”

Projecció del documental “Iahraq”Dia: 12 de juny de 2014
Hora: 19,00 hores
Lloc: Centre Cívic Casa Orlandai
c. de Jaume Piquet, 23
Barcelona

Organitza: Espai Avinyó


"Iahraq" significa "cremar-ho tot i marxar". És habitual que al Magrib es relacioni aquesta expressió amb aquells joves que emigren a Europa, ho deixen tot i fugen buscant un futur millor.

Els personatges del documental van abandonar Tunísia per començar de nou a Catalunya, però la revolució tunisiana i la conseqüent caiguda de Ben Ali els ha donat pas a un nou interrogant: és el moment de tornar.

La sessió és de lliure accés i comptarà amb la preseència de l'equip de direcció del documental i de l'Aymen Jemni, un dels protagonistes. Amb ells i elles farem un col·loqui posterior al voltant dels temes tractats al film.

Més informació


“La ciutat llunyana. Una nova mirada”

“La ciutat llunyana. Una nova mirada”Dia: 16 de maig de 2014
Hora: 20.30
Lloc: Plaça Sant Felip Neri

Organitza: Hipnotik Factory, Espai Avinyó i Ajuntament de Barcelona

El col·lectiu Hipnotik Faktory ens proposa una sessió d'spoken word amb projeccions, un format escènic basat en la interpretació de la paraula.
Aquesta proposta permetrà reflexionar sobre la ciutat i els seus reptes de futur a partir de la mirada de dos poetes de diferents procedències que convergeixen en un mateix territori, Barcelona.
Una mirada a la ciutat crítica però a la vegada plena d'optimisme.

Més informació


20 Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya

Dies: Del 4 a l'11 d'abril de 2014

La Mostra comptarà amb les Seccions Oficials de Llargmetratges, Curtmetratges i recupera la Secció Oficial de Documentals. També tindran lloc les habituals Sessions Especials, els Matinals infantils, el Festival iberoamericà de publicitat El Sol, i com és habitual hi haurà una exposició, l'anunciàvem fa uns dies, que anirà a càrrec del cineasta Carlos Saura i comptarà amb 40 fotografies realitzades i posteriorment pintades per ell i que ell mateix nomena Fotosaurios. A més hauran activitats paral·leles que anirem desvetllant en les properes setmanes. Durant la inauguració del certamen, el divendres 4 d'abril, es concediran els Premis d'Honor de la Mostra, els Premis Jordi Dauder a la creativitat al cinema català i el Premi Ángel Fernández Santos.

I finalment, l'Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera del campus de Cappont de la Universitat de Lleida acollirà la projecció dels documentals de la Mostra. Del 7 al 10 d'abril, s'han programat en doble sessió vuit documentals, un dels quals encara està per tanca.

Més informació


Poliedre Festival Vèrtex BCN

Poliedre Festival Vèrtex BCN

Dies: 24 i 25 de gener de 2014
Lloc: El Pou de la Figuera 
carrer Sant Pere Més Baix, 70 
Barcelona.  

Al Festival Vèrtex Bcn ens trobem davant d'artistes de disciplines tan diferents com les arts visuals, la música, el teatre, el circ, la escriptura, el vídeo art, etc. i, a més a més, de totes les procedències: Marroc, Itàlia, Grècia, Rússia, Japó, Colòmbia, Cuba, Kurdistan, Escòcia, Brasil, França, etc. 
Una explosió de diversitat amb dos punts en comú: han decidit viure i crear a Barcelona i estan oberts a col·laborar de maneres noves.
La Barcelona Polièdrica és un punt de trobada per entendre'ns millor i obrir noves possibilitats de creació al territori. Un projecte en xarxa i de llarg recorregut: Poliedrebcn.cat, que arranca amb la presentació dels treballs sota el pretext de la interacció que alguns dels artistes han preparat pel Festival Vèrtex BCN. Col·laboracions que mai haguessin passat en un altre lloc i en un altre moment. És el primer pas d'un llarg viatge. Estem contents de compartir-ho amb vosaltres, part fonamental d'aquest present 2014!Per tot això, si vols conèixer allò que hem imaginat junts a la Barcelona polièdrica, i, qui sap, afegir-te, vine.

Més informació


Cicle de Cinema Mediterrani - Veus que no callen

Cicle de Cinema Mediterrani - Veus que no callenDies: Dimarts, 19 i 26 de novembre i 3 de desembre
Hora: 19.30 hores
Lloc: Institut Europeu de la Mediterrània
c/ Girona, 20
08010 Barcelona

Projecció del cicle de cinema "Veus que no callen" organitzat per la FOCIR (Federació Catalana d'Organitzacions Internacionalment Reconegudes) i la Federació Catalana de Cineclubs en col•laboració amb l'IEMed.
Els documentals del cicle fan una crida a la lluita pel dret a la memòria amb l'escenari de fons de Palestina, Algèria i Líban. Són testimoni d'aquelles ‘veus que no callen', que ens parlen de conflictes del passat i no deixen silenciar-se per l'oblit.

Més informació


CINEXCLUSIÓN, cinema de realitats

CINEXCLUSIÓN, cinema de realitatsDies: 6, 13, 20 i 27 de novembre, i 4 de desembre de 2013
Hora: 20.30 hores
Lloc: RAI art
c/ Carders, 12 Ppal
Barcelona

Organitza: S.O.S. Racisme

"CINEXCLUSIÓN, cinema de realitats" és un cicle de cinema molt especial: cada sessió estarà centrada en una cultura o un país diferent, en el que ens endinsarem a través del seu cinema i debatrem i compartirem opinions generades pel que hem vist, juntament amb entitats o persones relacionades amb el tema.

Les sessions es realitzaran els dimecres a les 20.30h a RAI art. Entrada: 3€, és el preu del carnet de soci o sòcia de RAI, que et permetrà accedir gratuïtament a la resta de sessions del cinefòrum i altres activitats de RAI durant tot un any.

Més informació


Mostra de Cinema Indígena de Barcelona

Mostra de Cinema Indígena de BarcelonaDies: Del 14 al 17 de novembre de 2013
Hora: Veure programa
Lloc: Espai Jove la Fontana
c/ Gran de Gràcia, 190
Barcelona

Organitza: alterNativa Intercanvi amb Pobles Indígenes

La Setena edició de la Mostra de Cinema Indígena de Barcelona, que es celebra del 14 al 17 de novembre 2013, vol acostar al públic el paradigma del Viure Bé com una forma holística de recollir molts dels temes que hem mostrat en passades edicions i que també tocarem durant la VII Mostra. En un època de canvis en el que ja no posem en dubte l'obsolescència del model en el que vivim i en el que reproduïm formes de relacionar-nos, pensar i sentir, ens interessa cada cop més escoltar les propostes dels pobles indígenes i els clams que ens llencen des de les seves experiències diverses.
I com ja és costum, les películes comptaran amb l'immillorable acompanyament de les convidades i dels convidats vinguts de diferents territoris indígenes -del Cauca (Colòmbia), d'Iximulew (Guatemala), de l'Estat Plurinacional de Bolívia, de Walmapu (territori Mapuche)- i de Catalunya. Afegint sentit a la Mostra amb la força de les seves paraules, ens parlaran del que haurem vist a la pantalla i de les seves pròpies experiències.

Més informació


Projecció i xerrada del curt documental "El pes de la palla"

Projecció i xerrada del curt documental "El pes de la palla"Dia: 7 de novembre de 2013
Hora: 17.00 hores
Lloc: Filmoteca de Catalunya
Plaça Salvador Seguí, 1
Barcelona

Organitza: L'Espai Avinyó-Llengua i Cultura

"El pes de la palla", dirigit per Marc Capdevila i Francesc Torrent, és un curt documental que s'articula al voltant d'una conversa amb un malienc. No sabem d'on ve, no sabem qui és, però anirem entenent que ens parla des d'un lloc recòndit d'una ciutat europea.

Esperonat per les preguntes de la càmera, l'africà comença a parlar sobre el que veu en aquesta societat que l'ha acollit. A mida que avança el metratge, s'evidencia la seva mirada perplexa i alhora amorosa sobre els blancs. Una mirada impregnada de sentit comú que quedarà contextualitzada en el moment polític i social de l'occident convulsionat d'avui dia.

El documental, en paraules dels directors, preten «...recollir un testimoni, la veu d'un estranger que assenyala algunes esquerdes en els fonaments de la nostra civilització, que dóna una patada als collons a la nostra autocomplaguda consciència de tribu...»

En acabar la projecció, s'obrirà un espai de debat amb el protagonista del film.

Més informació


VII Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya

CICLE MIRADES - Mostra de cinema àrab i del mediterraniDies: Del 6 al 10 de novembre de 2013
Hora: Veure programa
Lloc:Filmoteca de Catalunya
Plaça Salvador Seguí, 1-9
08001 Barcelona

Organitza: Sodepau

S'acosta el mes de novembre i també, per setè any consecutiu en aquestes dates, la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya. Si sempre hem fet bandera de la necessitat d'endinsar-nos en el passat, per interrogar-lo i recuperar-ne vides i universos silenciats que ens ajuden a entendre el present i a imaginar un futur millor, enguany podem dir que la memòria és l'eix vertebrador de la Mostra. I no podia ser d'una altra manera, ja que el Líban és el país convidat d'aquesta edició. Un país petit, cruïlla de mons diversos i amb ferides encara sagnants en els seus records i geografia. Per això proposem un recorregut per la seva història dels darrers trenta anys amb dues pel.lícules cabdals de la seva cinematografia i amb dos documentals que, des d'una mirada actual al passat, ens apropen a alguns dels grans reptes del present.

També hem volgut recuperar un mite de la lluita anticolonial a través de la figura de Zabana, un dels primers líders de la lluita per la independència d'Algèria. I finalment, com que la memòria també és curta, tornem -una vegada més- a la plaça Tahrir d'aquell 25 de gener del 2011 que va emocionar el món. I ens hi portarà L'hivern del descontentament d'Ibrahim El Batout, que opta a millor pel·lícula de parla no anglesa en la propera edició dels Oscars, i que es podrà veure per primera vegada a l'Estat espanyol en aquesta Mostra.

Més informació
 


La 10a Diàspora: Festival de Cinema Colombià de Barcelona

La 10a Diàspora: Festival de Cinema Colombià de BarcelonaDies: Del 21 al 31 d'octubre de 2013
Hora i lloc: Veure programació

Organitza: Associació Imago

La Diàspora és un projecte que va néixer l'any 2004 a Barcelona de la mà de l'entitat colombo-catalana Associació Imago Barcelona. L'objectiu de la Diàspora ha estat des dels seus inicis i fins ara fomentar el diàleg intercultural, a través del cinema colombià, com a base de la convivència a la ciutat.

Amb el format Diàspora: Colòmbia-Barcelona, el projecte ha experimentat al llarg d'aquests anys una evolució fins arribar a la seva desena edició 2013, en la què ha decidit vestir-se de gala i esdevenir Festival de cinema colombià de Barcelona.

Per mitjà d'un conveni amb l'Institut Cervantes, la Diàspora ha arribat a 12 ciutats del món, entre elles Nova York, Los Angeles, Sao Paulo, Roma, París, Bremen, Bonn i Casablanca.

Enguany el Festival se celebra als següents llocs de la ciutat: Cinemes Girona, FNAC El Triangle, Biblioteca B. Gòtic - Andreu Nin, Casa Amèrica Catalunya, Centre Cívic Pati Llimona, Espai Avinyó. Llengua i Cultura, Museu d'Història de Catalunya i Espai Jove La Fontana.

Més informació


"Mirades i veus del català" - Cap a una llengua comuna

"Mirades i veus del català" - Cap a una llengua comunaDies: Inauguració 26 de setembre. Durada de setembre a desembre.
Lloc: Espai Avinyó - Llengua i Cultura
c/ d'Avinyó, 52
Barcelona

La diversitat cultural de les persones que parlen la llengua catalana al nostre país va en augment. El català és i es percep com un projecte compartit per tota la ciutadania, i cada vegada és més evident la contribució de la població  immigrada a l'hora de consolidar la nostra llengua com una vivència comuna.

"Mirades i veus del català" és una exposició que té com uns dels principals objectius desfer tòpics i estereotips referits a les persones immigrades i l'aprenentatge del català com a llengua comuna. Alhora vol fer visible la diversitat de parlants d'altres llengües a Catalunya, posant en valor les aportacions de les seves llengües i cultures a la societat catalana i la riquesa que això suposa per al nostre país.

Més informació


1a Mostra Internacional CineMigrante Barcelona

1a Mostra Internacional CineMigrante BarcelonaDies: Del dimarts, 2, al diumenge, 7 de juliol



Amb una especial atenció a la realitat de les persones migrants en el context europeu, la programació d'aquesta primera edició de la Mostra Internacional CineMigrante Barcelona inclou trenta pel·lícules provinents de cultures i estètiques molt diverses, sempre amb la realitat de les persones migrades com a temàtica. Dins d'aquesta interessant programació, i amb el focus centrat en les diferents realitats humanes que conformen les nostres ciutats, trobem una secció especial anomenada "Migración y ciudad" en què apareixen temes com la convivència intercultural, l'urbanisme i la especulació inmobiliària, les noves formes d'utilització de l'espai públic...

La 1a Mostra Internacional CineMigrante Barcelona presenta, a més, un conjunt de xerrades en què participaran diferents persones i col·lectius implicats en el fet migratori, des de diferents ámbits i perspectives, i també les directores i els directors d'algunes de les pel·lícules que es podran veure durant els cinc dies de festival. Tota aquesta activitat, que s'arrodoneix amb una mostra fotogràfica, es desenvoluparà en diferents espais de la ciutat (Centre Cívic Pati Llimona, Casal del Pou de la Figuera, Museu d'història de la immigració de Catalunya, plaça del Pou de la Figuera i plaça de Sant Felip Neri). En tots els casos, l'accés serà lliure i gratuït fins a completar l'aforament.

Més informació


Cinema Obert de Ment - 15a Edició del Festival de Cinema Jueu de Barcelona

Cinema Obert de Ment - 15a Edició del Festival de Cinema Jueu de BarcelonaDies: Del 9 al 16 de juny de 2013
Hora i lloc: Veure programa


El festival d'aquest any presenta 14 pel·lícules, 8 estrenes a Espanya, 1 estrena a Barcelona i 1 pre-estrena a Espanya. Comptarem amb la presència dels directors Margarethe von Trotta, Tomás Lipgot i Arnon Goldfinger, que presentaran les seves obres. En aquesta 15 Edició i amb el lema Cinema Obert de Ment ens plantegem la possibilitat de veure amb uns altres ulls els conflictes: una via per superar les diferències. La veritat subjectiva pot convertir la realitat en un obstacle. Però a vegades la vida ens empenya afrontar situacions inesperades. I aquestes crisis ens permeten saltar barreres i entendre altres punts de vista. Discernir entre el que ens han fet creure i el que realment som. Un any més, el FCJBCN compta amb el suport de: Ajuntament de Barcelona, Goethe Institut, Institut Français, ICEC-Generalitat de Catalunya i Memorial Democràtic.

Més informació


3a festa intercultural

3a festa intercultural

Dia: 8 de juny de 2013
Hora: D'11 a 21 hores
Lloc: carrer de Sants
Barcelona

Organitza:Secretariat Taula Intercultural 

La festa és una plataforma de participació, interacció i promoció d'associacions dels nostres barris, que treballem a la Taula intercultural del Secretariat d'Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta. Vam celebrar la primera Festa intercultural l'any 2011 i enguany en fem la tercera edició! La tornem a fer coincidir amb el Firentitats, la mostra de les entitats del Secretariat, on 164 associacions sortim a la carretera de Sants a difondre qui som i què fem.

Enguany, i com a novetat, tenim l'exposició "Rumors racistes", al Casinet d'Hostafrancs, feta per la mateixes entitats de la Taula intercultural, les quals n'hem fet visites guiades als centres educatius dels nostres barris i n'oferim al Casinet fins el dia 9 de juny. Una altra activitat important és "Expressions del món", una mostra de música, poesia i dansa d'arreu que ha requerit molt treball i coordinació entre les entitats. "Jocs infantils mexicans" es fa per primera vegada i seguim oferint menjar d'arreu del món, tallers, contacontes, teatre, artesania, mots amagats...

Més informació


21ª Mostra Internacional Films de Dones Barcelona 2013

21ª Mostra Internacional Films de Dones Barcelona 2013

Dies i hores: Al llarg de tot l'any (Llegir programes) 
Lloc: Consultar programes.

Organitza: Drac Màgic

La 21ª Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona presenta els seus programes per al 2013
La Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, després dels seus vint anys d'activitat, segueix apostant per la promoció i difusió del treball de les cineastes en particular i de la cultura de les dones en general.

En la seva 21a edició presentem una sèrie de novetats: la programació s'estendrà al llarg de l'any a través de programes i seus diferents, com a fruit d'un treball col·laboratiu amb d'altres entitats o institucions; s'obriran nous espais monogràfics; es duran a terme tallers creatius i s'inaugurarà un espai on-line.

Més informació


Als marges de la [R]Evolució: lluites quotidianes

Als marges de la [R]Evolució: lluites quotidianes

Dies:  8, 15, 22 i 29 de maig, i 5 de juny
Hora: 19.00 hores
Lloc: Sala d'actes de l'IEMed
c/ Girona, 20
Barcelona

Organitza: IEMed-Institut Europeu de la Mediterrania 

Els cinc documentals (Líban, Marroc, Tunísia i Egipte i Espanya) que us presentem, tots ells produïts en el darrer any, aborden temes molt diferents: les revoltes mineres precursores de la revolució a Tunísia i la lluita constant dels treballadors per mantenir els seus drets i els seus llocs de treball, la situació de marginació i exclusió que pateixen algunes dones víctimes de la violència i el rebuig social al Marroc, la vida en un camp de refugiats palestins al Líban i la quotidianitat de l'Egipte postrevolucionari - amb els seus èxits i les seves frustracions - vista des de la mirada dels conductors i passatgers dels taxis del Caire.

Més informació


1a TROBADA DE CINECLUBS DE LA MEDITERRÀNIA

1a TROBADA DE CINECLUBS DE LA MEDITERRÀNIA

Dies: Del 23 al 26 de maig de 2013
Hora: Veure programa
Lloc: Projeccions a La Sedeta. 
C/Sicília 321. Entrada Gratuïta
Barcelona

Organitza: So de Pau, Federació Catalana de Cineclubs i Centre Cívic la Sedeta

SODEPAU i la Federació Catalana de Cineclubs (FCC) fa vora tres anys que col.laboren en la difusió i promoció del cinema àrab i mediterrani a Catalunya. Enguany donen continuïtat aquest treball entre les dues entitats amb l'organització de la 1a Trobada de Cineclubs del Mediterrani. Per primera vegada organitzacions del públic d'arreu de l'àrea mediterrània i associacions culturals i de solidaritat es troben per afrontar plegades el repte de la distribució del cinema àrab als nostres països.

Aquesta activitat complementa la "Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya", organitzada per Sodepau i la Filmoteca de Catalunya, i pretén donar un salt qualitatiu en la direcció de crear espais permanents i que de forma periòdica ofereixin la possibilitat de gaudir a casa nostra del cinema àrab.

Més informació


Estrena del curtmetratge Pack Up

Estrena del curtmetratge Pack UpDia: 26 d'abril de 2013
Hora: 19.00 hores
Lloc: Centre Cultural Mercè Rodoreda
C/ Major, 69
Sant Joan Despí


Aquest curt, del projecte 7è-ART, que realitzem el CE El Nus i l'Associació Méliès, és el resultat de mesos de treball, que han dut a terme diversos grups de joves del municipi; concretament un de l'INS Ferrer i Guàrdia, un altre de l'INS Salvador i Pedrol, i un tercer, del grup de joves de l'entitat.
El que veureu a l'estrena, és el fruit d'un gran treball en equip, i gràcies a aquest grup de joves, que provenen de realitats socials diverses, tenim l'oportunitat d'escoltar i veure, moltes de les coses que ens volen explicar.

Més informació


La immigració senegalesa vista des de dins - Video Fòrum

La immigració senegalesa vista des de dins - Video FòrumDia: 16 d'abril de 2013
Hora: 17.30
Lloc: Sala d'actes de la Direcció General per a la Immigració
carrer Calàbria 147 
Barcelona

Organitza: Departament de Benestar Social i Familia

La immigració senegalesa vista des de dins
Realitzador: Mactar Thiam Fall
Bitim Réew és una sèrie de documentals sobre la vida dels africans a Europa, una
visió de la immigració africana des de dins, parlant seus desitjos, somnis,
prejudicis i frustracions

Més informació


VÍDEO DEL MINUT 2013: LA MEVA GENERACIÓ

VÍDEO DEL MINUT 2013: LA MEVA GENERACIÓTERMINI PRESENTACIÓ: 3 DE MAIG
El VÍDEO DEL MINUT és una invitació a totes les dones per tal que s'expressin i visibilitzin el seu punt de vista utilitzant el registre audiovisual.

Si vols participar, envia'ns una filmació que compleixi les següents condicions:

Estar realitzada per dones, sense limitacions d'edat ni de nacionalitat
Estar adaptada al tema proposat en la convocatòria
La duració haurà de ser d'un minut
Estar realitzada en un pla seqüència
Incloure, en un pla final, el nom, l'email i el lloc de residència de cada autora de l'obra
Entregar una còpia en format Mini DV o DVD (en un arxiu AVI) o a través d'Internet, des de la web movibeta.com i seguir les instruccions que s'hi donen. Consultar la Guía per a la Presentació per Internet.

Aquesta és una convocatòria a nivell de l'Estat espanyol que es fa a través de TRAMA, la coordinadora de festivals i mostres de cinema de dones

Més informació


Cicle de Teatre Social - Temporada 2013

Cicle de Teatre Social - Temporada 2013

Dies: 15 de febrer i15 de març de 2012
Hora: 19:30 hores
Lloc: Centre Cívic Matas i Ramis
C/ Feliu i Codina, 20
Barcelona

Organitza: Centre Cívic Matas i Ramis

Sessió 15 de febrer 19.30h. Títol: Escolta'm, que jo tinc raó! A càrrec de: L' Associació Marabal ens presenta. Sinopsi: Teatre Fòrum sobre les dificultats per posar-nos d'acord a l'hora de prendre decisions en col·lectiu i de forma horitzontal. Un grup de veïns i veïnes es troben per parlar de cóm organitzar-se per combatre la crisis en el seu barri i ciutat. Petites diferències en els seus punts de vista i la dificultat per cedir la parcel·la de raó els fa incapaços d' unir esforços. L'assertivitat és un recurs? Quins rols hi ha als grups? Vine i explora estratègies entre tots/es.

Sessió 15 de Març 19.30h.: El Temps nostra de cada dia. A càrrec de: ImpactaT Intervencions teatrals Sinopsi: Us proposem compartir una mica de temps per a reflexionar sobre el Temps nostre de cada dia. Vivim en una societat que ens imposa un ritme de vida estressant. Una societat on cada vegada fem mes coses en menys temps. Una societat en la que tenir temps lliure en el dia a dia es considera "perdre" el temps. On ser lent es sinònim de ser" tonto, mandrós o inepta... Pot ser que la rapidesa en les accions i pensaments ens allunyi del que sentim realment? O la necessitat d'omplir el temps d'activitats sigui una forma d'evasió?

Més informació


Presentació del documental SOMNIS TRENCATS

Presentació del documental SOMNIS TRENCATSDia: 1 de març de 2013
Hora: 20.00 hores
Lloc: Espai ETC
Pg. de la Generalitat, 46,
08500 Vic

Organitza: Casc Catsen

Aquest documental s'ha realitzat des de la Unitat de Cooperació de Vic dins del marc del projecte de codesenvolupament i el pla de sensibilització 2012 amb l'objectiu de conscienciar els senegalesos que es troben en el seu país d'origen, dels riscs que comporta entrar irregularment al país, i alhora mostrar les dificultats que es troben una vegada arriben a Catalunya. A més el documental també pretén conscienciar la població catalana del drama que viuen molts d'aquests immigrants després d'haver deixat el seu país d'origen i el trauma personal que els genera aquesta situació.
Es tracta d'un treball realitzat a partir de les experiències recollides dels senegalesos que viuen a Vic, que amb molta valentia, han volgut explicar-ho, pensant que així podrien evitar que altra gent del seu país hagués de passar per la seva situació, trencant tan bruscament els somnis d'aconseguir una vida millor.

Més informació


Inauguració de l'exposició 'La calma abans de la tempesta'

Inauguració de l'exposició 'La calma abans de la tempesta'Dia: 12 de febrer de 2013
Hora: 19.30
Lloc: Casa Amèrica Catalunya
C/ Còrsega 299, entresòl
08008 Barcelona

La calma abans de la tempesta és formada per un conjunt de cent fotografies preses per Baldomero Alejos (1902-1976) durant més de mig segle de treball a Ayacucho, ciutat de l'interior del Perú a 500 quilòmetres de Lima que en aquella època estava aïllada geogràficament de la capital del país.
Les imatges d'Alejos, un dels fotògrafs més rellevants del Perú, mostren una societat amb consciència de les seves moltes desigualtats però aliena a la violència que és a punt de assolar-la amb l'esclat del conflicte armat intern peruà a partir del 1980.
L'exposició La calma abans de la tempesta està produïda per Casa Amèrica Catalunya amb la col·laboració de l'Archivo Fotográfico Baldomero Alejos i Plataforma Q'atary Perú i amb el suport de l'Ambaixada del Perú a Espanya, Consolat del Perú a Barcelona i Diputació de Barcelona.

Més informació


Documental mexicà: "Visa al paraíso"

Documental mexicà: "Visa al paraíso"Dia: 8 de febrer de 2013
Hora: 19.30 hores
Lloc: Casa Amèrica Catalunya
c/ Còrcega 299, entresòl
08008 Barcelona

Organitza: Casa Amèrica Catalunya
En col·laboració amb la Secretaria de Relacions Exteriors (SRE) de Mèxic i el Consolat General de Mèxic a Barcelona.

Projecció del documental Visa al paraíso (Mèxic, 2010, 108'), de Lillian Liberman, en homenatge al cònsol mexicà Gilberto Bosques (1892 - 1995) qui va salvar la vida de milers de republicans espanyols i jueus refugiats a França durant els anys 40.

Segons la documentació reunida per Liberman, Bosques va ajudar al voltant de 25.000 espanyols i desenes de milers de jueus. Tot va començar quan el president Lázaro Cárdenas va enviar-lo com a cònsol general de Mèxic a París amb la finalitat de rescatar el major nombre de republicans concentrats al sud de França.

Presentació del documental a càrrec de Norma Ang, Cònsol de Mèxic a Barcelona. Intervencions, per videoconferència, de Lillian Liberman, directora del film, i Pablo Macedo, director de l'Institut Matías Romero de la Secretaria de Relacions Exteriors (SRE) de Mèxic.

Més informació


Cinema argentí: "Juan y Eva"

Cinema argentí: "Juan y Eva"Dia: 18 de febrer de 2013
Hora: 19.30 hores
Lloc: Casa Amèrica Catalunya
c/ Còrcega 299, entresòl
08008 Barcelona

Organitza: Casa Amèrica Catalunya
Amb la col·laboració del Consolat General de la República Argentina a Barcelona i el Centro Argentino de Catalunya.

Juan y Eva narra la construcció de la relació íntima entre el coronel de l'exèrcit argentí Juan Domingo Perón i l'ascendent actriu de ràdio Eva Duarte. En el context, el terratrèmol de gener de 1944 a la ciutat de San Juan. Eva col·labora al costat d'altres artistes en la recaptació de fons per a les víctimes del desastre que organitza Perón des de la Secretaria de Treball. Tots dos desconeixen el que els depararà el destí.

Més informació


Projecció de Dimanche à Brazzaville

Projecció de Dimanche à BrazzavilleDia: 28 de novembre de 2012
Hora: 18.30
Lloc: Centre Cívic Sant Agustí
c/ Comerç, 36
Barcelona

Organitza: Espai Avinyó - Llengua i Cultura

"La majoria de reportatges que trobem als mitjans de comunicació occidentals retraten una Àfrica trista i perillosa, un continent de guerres, refugiats i misèria. La capital del Congo, Brazzaville, va ser considerada la pitjor ciutat del món l'any 2002. Ho sabem. Tot i això, volíem descobrir i filmar l'Àfrica urbana, que utilitza facebook, pateix embussos de trànsit i li encanta disfrutar del cap de setmana."
El resultat d'aquestes intencions expressades pels cineastes Enric Bach i Adrià Monés és"Dimanche à Brazzaville", un documental guardonat a festivals com Miradas.doc, Tarapacá o DocsBarcelona i que us convidem a veure en versió original subtitulada.
L'activitat és gratuïta i limitada a l'aforament de la sala. Us hi esperem per fer amb nosaltres un viatge cap a una Àfrica tan diversa com poc coneguda.

Més informació


[R]Evolucions al món àrab

[R]Evolucions al món àrabDies: Dimecres del 21/11/2012 al 19/12/2012
Hora: 18.00 hores
Lloc: Institut Europeu de la Mediterrània
C. de Girona, 20
Barcelona

Organitza: IEMed - Institut Europeu de la Mediterrània i APIMED

El cicle "[R]Evolucions al món àrab" proposa una mirada sobre què van ser i què han implicat les revolucions en el món àrab, a partir de la projecció d'un documental i un posterior debat:

21 de novembre
· Documental: Dégage (Toca els dos). Director: Mohamed Zran. Tunísia, 2012, 90 min, versió original en àrab amb subtítols en anglès.
· Taula rodona: "Anatomia d'una revolució". Amb la participació de Larbi Chouikha, professor de comunicació, ex-membre de la Instància superior independent per a les eleccions (ISIE) i ex-membre de la Instància Nacional per a la Reforma de la Informació i de la Comunicació, Tunísia, i Andreu Bassols, director general de l'IEMed.

degage

28 de novembre
· Documental: It's all in Lebanon (És tot al Líban). Director: Wissam Charfi. El Líban, 2011, 62 min, versió original en àrab amb subtítols en anglès.
· Taula rodona: "Videoidentitats: el conflicte mediàtic per la identitat al Líban". Amb la participació de Mayte Carrasco, periodista, i Elvira Sánchez, professora de Relacions internacionals, Universitat Oberta de Catalunya.

12 de desembre
· Documental: It was better tomorrow (Era millor demà). Director: Hinde Boujemaa. Tunísia, 2012, 74 min, versió original en àrab amb subtítols en anglès.
· Taula rodona: "Dona i revolució: la batalla quotidiana". Amb la participació de Laura Feliu, professora de Relacions Internacionals, Universitat autònoma de Barcelona, i Medir Plandolit, periodista.

19 de desembre
· Documental: Back to the square (Altre cop a la plaça). Director: Petr Lom. Noruega i Canadà, 2012, 83 min, versió original en àrab amb subtítols en anglès.
· Taula rodona: "Egipte: restes d'un règim i forces de canvi". Amb la participació de Gigi Ibrahim, blocaire, El Caire.

Més informació


VI Mostra de Cinema Indígena de Barcelona

VI Mostra de Cinema Indígena de BarcelonaDies: Del 8 a l'11 de Novembre
Hora: Veure programa
Lloc:Sala d'Actes de l'Espai Jove la Fontana
c/ Gran de Gràcia, 190
Barcelona

Organitza: alterNativa Intercanvi amb els Pobles Indígenes en col·laboració amb:
Coordinación por los Derechos de los Pueblos Indígenas
Coordinadora Latinoamericana de Cine y Comunicación de los Pueblos Indígenas

Arriba la sisena edició d'aquesta Mostra de Cinema Indígena, amb més ganes que mai de fer sentir les veus dels pobles indígenes que des de Colòmbia, Guatemala, Xile, Veneçuela, Mèxic... ens alerten sobre un ordre mundial fracassat i ens parlen i mostren altres formes d'entendre la vida.
En aquesta edició, s'han prioritzat treballs audiovisuals que ens apropen a alguns dels drets més fonamentals per als pobles indígenes. Abordarem novament la temàtica del territori en sentit ampli, incloent l'especial concepció del mateix per part dels pobles i els moviments de defensa i resistència. Veurem també diversos audiovisuals que ens acostaran a la complexitat del concepte d'identitat, com es forma, com es viu i la lluita per mantenir-la.

Més informació


La Filmoteca acollirà la VI edició de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya

filmoteca de catalunyaDies: Del 7 a l'11 de novembre de 2012
Hora: Veure programa
Lloc: Filmoteca de Catalunya
Plaça Salvador Seguí, 1-9
Barcelona

Organitza: Sodepau i Filmoteca de Catalunya

La nova seu de la Filmoteca de Catalunya acollirà una acurada selecció de la filmografia àrab actual amb vuit llargmetratges de ficció i documentals arribats d'Iraq, Síria, Palestina, Algèria i Tunísia, país convidat enguany.
La Mostra va néixer el 2006, fruit del treball conjunt de dues entitats, l'Associació CineBaix (www.cinebaix.com) i Sodepau (www.sodepau.org), i amb el suport de Beirut DC -una associació de professionals del cinema del Líban, organitzadors de l'Ayam Beirut Cinema'iya-. Des de la convicció que el cinema és una eina de coneixement i comprensió del món on vivim, vol ser una contribució a la difusió i promoció del cinema àrab i mediterrani a Catalunya i a la creació d'un espai de trobada i intercanvi per als professionals del món del cinema àrab i català. Entre els seus objectius hi ha també el fet de canviar, mitjançant la cultura i l'expressió artística, la imatge i els estereotips sobre el món àrab i mediterrani, encara avui molt estesos en la nostra societat.

Més informació


Projecte joves_Construint futur

Projecte joves_Construint futur

Dies: Del 10 d'octubre al 10 de gener de 2013
Lloc: Espai Avinyó - Llengua i Cultura
C/ d'Avinyó, 52
08002 Barceona

Organitza: 
Ajuntament de Barcelona
Consorci de Normalització Lingüistica
Espai Avinyó

Recorregut expositiu per cinc projectes ("Emmou", "No sóc diferent. Sóc un referent", "Projecte Rossinyol", "Barribook" i "Nosaltres, els altres") en què els protagonistes són els joves de diferents cultures que viuen a Barcelona.

Més informació


Cicle mirades de documental. Mostra de cinema àrab i mediterrani

Cicle mirades de documental. Mostra de cinema àrab i mediterrani

Dies: Dijous 11 i 25 d'octubre i 8 de novembre.
Hora: 19.30
Lloc:  c/ València, 302
08009 Barcelona 
 
Organitza: Cineclub Barcelona Espai de Cinema, Casa Elizalde i Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani.

Us oferim tres perles d'edicions anteriors d'aquesta important mostra de cinema àrab: Siria, Algeria i el Liban ens acostaran a temes tan importants com el rol històric del partit Baas a Siria, el rol de la dona a Algèria o la visió de les dones de Hezbollah en la seva lluita per l'alliberament de Palestina.

Més informació


El Festival Àsia més participatiu dóna protagonisme a les comunitats asiàtiques

El Festival Àsia més participatiu dóna protagonisme a les comunitats asiàtiques

Dies: Del 21 al 24 de setembre de 2012
Organitza:Casa Àsia 

El Festival es concentrarà en aquesta ocasió en quatre dies, s'emmarcarà de nou en les Festes de la Mercè i el BAM i tornarà a omplir el cor de la ciutat de Barcelona: la plaça de la Catedral, la plaça dels Àngels, la plaça Joan Coromines, el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison i el CCCB seran els escenaris principals d'aquesta onzena cita ineludible amb la cultura asiàtica. A més a més, els finalistes de la I Mostra de Talents Asiàtics itineraran de l'octubre al desembre per sis municipis diferents de Barcelona.

Més informació

 


Cicle de cinema asiàtic "Primavera, estiu, tardor i hivern: Corea del Sud i l'últim cinema"

Cicle de cinema asiàtic "Primavera, estiu, tardor i hivern: Corea del Sud i l'últim cinema"Dies: Dissabtes del 15 de setembre al 27 d'octubre de 2012 
Hora: 19.30 h
Lloc: Centre de Casa Àsia
Auditori Tagore
Av. Diagonal, 373
Barcelona

Organitza: Casa Àsia i el Centre Cultural Coreà Espanya

Totes les pel·lícules del cicle pertanyen al millor cinema coreà dels últims anys, destacant tant per l'adreça cinematogràfica i la interpretació dels seus protagonistes, com per la complexitat argumental i la intensitat dramàtica. Amb aquest cicle, Casa Àsia inicia el programa "Cinemes asiàtics" que desenvoluparà des d'ara fins a finals de juliol de 2013 amb periodicitat setmanal.

Més informació


Curs de cinema: Ciència ficció

Curs de cinema: Ciència ficció

Dies: Dissabtes del 22 de setembre al 27 d'octubre
Horari: 10.30 a 13.30
Lloc: Museu del Cinema

Organitza: Institut d'Estudis del Meseu de Cinema 

En aquest curs proposem un viatge a través de dècades de cinema de ciència-ficció on veurem com el gènere s'ha projectat cap al futur per reflectir les inquietuds socials i polítiques de cada època.

Més informació

 


Guia del cap de setmana intercultural

Guia del cap de setmana intercultural

Dies: Del 20 al 23 de setembre - Festes de la Mercè 2012
Hora: Diferents horaris  (Veure programa)
Lloc: Diferents espais (Veure programa)

Organitza: Festes de la Mercè 2012, Espai Avinyó i Festival Àsia.

Diu Jaume Plensa, l'autor del cartell de La Mercè 2012:
"M'agrada imaginar la ciutat com un lloc de fusió i d'intercanvi entre gent de tot arreu: cultures, races i tradicions fonent-se en un sol cos que batega i respira amb el mar.
Llengües i alfabets abraçant-se i barrejant-se tot creant un teixit ple de finestres que miren al futur".
Conseqüentment, la ciutat s'omplirà aquest cap de setmana d'activitats que beuen directament de l'esperit intercultural manifestat per Plensa. Al document següent us oferim una selecció de propostes que us permetran viure un cap de setmana de festa farcit de diversitat. És la nostra Agenda intercultural per aquestes propers dies.

Més informació


Cicle de cinema "8 països, 8 històries"

Cicle de cinema "8 països, 8 històries"

Dies: Del 5 de juliol al 30 d'agost de 2012
Hora: 19.00 hores
Preu: 3 € - Places limitades 

lloc: CaixaFòrum - Barcelona

El CaixaFòrum organitza, des del 5 de juliol i fins el 30 d'agost, una mostra de cinema que farà viatjar l'espectador a diferents països sense moure's de l'auditori d'aquest espai emblemàtic de la ciutat. Aquest viatge transita per llocs tan exòtics com Filipines, Irán, Sudàfrica, Índia, Cuba, Colòmbia, Kazajstán i Argentina, i ofereix un fresc de diferents societats vistes a través de l'ull de la càmera, amb bones històries que han traspassat fronteres. A més de les projeccions, cadascuna de les sessions, que es celebren en dijous, anirà precedida d'una breu presentació, on es situarà l'espectador tant a la pel·lícula que presenciarà com al país de destí.

El programa inclou el film "Lola", on dues àvies filipines viuen una odissea per defensar els seus néts. Iran està representat per la multipremiada "Nader i Simin. Una separació", que va guanyar l'Oscar a la Millor Pel.lícula de Parla No Anglesa. "Life, above all" és la representant de Sudàfrica, en què una prometedora estudiant veu com la seva família es trenca per una mort tràgica. "Dor" és la proposta que ens porta a la Índia, on es viu la recerca interior de dues dones. A través de la mirada de dos nens coneixerem Cuba, amb el film "Habanastation". La Barra és un poble de Colòmbia on succeeix la història que s'explica a "El vuelco del cangrejo". Un matrimoni pactat és l'epicentre de "Tulpan", la pel·lícula que ens trasllada a Kazajstan. L'actor Ricardo Darín és el protagonista de la proposta argentina, "Un cuento chino", on veurem la transformació del ferreter Roberto quan coneix el xinès Jun.

Més informació


Convocatòria a la I Mostra de talents asiàtics

Convocatòria a la I Mostra de talents asiàticsDies: 21 al 24 de setembre de 2012
Lloc: Festes de la Mercè de Barcelona- Festival Àsia

Organitza: Casa Àsia

En el marc del Festival Àsia que tindrà lloc a Barcelona del 21 al 24 de setembre del 2012, Casa Àsia posa en marxa la I Mostra de talents asiàtics, amb l’objectiu de ser un aparador i donar visibilitat a les propostes musicals creades i interpretades per artistes asiàtics residents al nostre país.
La Mostra seleccionarà 4 grups i/o intèrprets que actuaran en el Festival Àsia i dins el cartell de les Festes de la Mercè i posteriorment en alguns municipis de Barcelona. Convidem als grups i intèrprets d'origen asiàtic que presentin la seva proposta musical per a poder participar-hi.
Només cal enviar un correu electrònic a: mostratalent@casaasia.es o trucar al 93 368 08 36 i us enviarem las bases de la convocatòria.
La presentació de propostes s'haurà de realitzar abans del dia 29 de juliol del 2012.

Més informació


Llatinoamèrica ProjecCAT

Llatinoamérica ProjecCATDies: 18 i 19 de juliol
Hora: 18.30 hores
Lloc:  Espai Avinyó - Llengua i Cultura
C/ d'Avinyó, 52
08002 Barcelona

Organitza: Espai Avinyó amb la col·laboració de Fedelatina

Mostra audiovisual (conferències i projeccions) que busca sumar talents d’aquí i d’allà, promoure l’intercanvi cultural i creatiu, difondre la producció audiovisual llatinoamericana i unir esforços i recursos per al foment de la cohesió social.

L’esdeveniment inclou enguany una sessió especial dedicada a Brasil, amb la projecció de curtmetratges, i una conferència sobre la migració en el cinema brasiler i un espai de formació amb petits tallers per treballar a través del llenguatge audiovisual i sota l’òptica dels creadors llatinoamericans.

Llegir-ne més


Exposició fotogràfica de Rim Temini «It began In Africa»

Dies: Del 11 de juliol al 30 d'agost
Inauguració el dia 11 de juliol a les 18h
Lloc: Espai Avinyó
C/ d'Avinyó, 52
08002 Barcelona 

En aquesta exposició de la Rim Temini, el títol de la qual en català es podria traduir per "Tot va començar a l’Àfrica", es mostren imatges, en ordre cronològic, captades entre Tunis i el Caire, dels esdeveniments que s’hi van produir entre el 14 de gener de 2011 i el 20 de març d’enguany.

Més informació

 


CINEDebats, Petites grans histories del mon árab a Barcelona

CINEDebats, Petites grans histories del mon árab a Barcelona

Dies: 27 de juny i 4 i 11 de juliol
Hora: 18:30h
Lloc: Sala d'actes de l'IEMed
C/ Girona, 20
Barcelona 

Organitza: Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) i la Associació Internacional de Productors Audiovisuals Independients de la Mediterrània i Casa Árabe 

La sal de este marLa mostra proposa un recorregut per les cinematografies més interessants del mon àrab a traves de histories quotidianes e intimes, petites alegries i drames diaris que connecten amb la realitat de tots els pobles. El programa de "Petites grans histories del mon àrab" esta composat per quatre pel·lícules de Marroc, Palestina, Egipte i Algèria. Després de cada projecció es farà un debat.

Més informació

 


Actuació de Teatre Fòrum: "La Barcelona intercultural"

Actuació de Teatre Fòrum: "La Barcelona intercultural"Dia: 17 de juny de 2012
Hora: De 12 a 13
Lloc: Arc de Triomf - Barcelona
Entrada Lliure

Organitza: Casa Àsia i la Xixa Teatre amb la col·laboració del Pla BCN Interculturalitat

El grup de teatre social i interculturalitat de Casa Àsia i la Xixa Teatre, format per més de trenta joves d'orígens culturals diferents, ofereix una actuació dins del marc de la 4a edició del festival "El món a BCN", un espai de trobada entre les persones i cultures del món que conviuen a la ciutat barcelonina i que fomenta la convivència i el respecte mutu dins d'un ambient festiu i fraternal

Més informació  


Festival de música i cultura gitana "Romanistan"

Festival de música i cultura gitana "Romanistan"

Dia: Dissabte 30 de juny
Hora: Tot el dia
Lloc: Parc de la Ciutadella

Organitza: Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya

"ROMANISTAN", un projecte subvencionat per la Comunitat Europea i organitzat per la FAGIC per promocionar la cultura gitana.

Vàries són les activitats artístiques i culturals propostes per a aquest dia: tallers musicals i concerts, tallers artístics, activitats familiars i un llarg etcètera. El Festival comptarà amb stands amb ludotecas, exposicions i jocs col·lectius, combinant amb altres organitzacions socials la realització de les activitats. 

Els concerts de música seran l'activitat principal del Festival, on participaran, entre uns altres, bandes de música dels Balcans i d'altres punts d'Europa. Els concerts permetran promocionar i donar més visibilitat als grups gitanos de música.

Els concerts i activitats seran gratuïts i oberts a tots els ciutadans.

Més informació


Exposició fotogràfica "Espai és Paraula": l'art surt al carrer

Exposició fotogràfica "Espai és Paraula": l'art surt al carrer

Dies: Del 25 d'abril al 20 de juny de 2012
Lloc: Espai Avinyó
c/ d'Avinyó, 52

Organitza: Espai Avinyó - Llengua i Cultura 

La paraula és la base de la nostra comunicació i és sempre present en el nostre dia a dia: tots parlem, cantem, escoltem, escrivim, pensem…. Aquesta és la reflexió que s’ha fet a través de diferents tallers creatius i participatius entre estudiants de Belles Arts, alumnes de català i persones interessades en les intervencions a l’espai urbà. El resultat és la mostra fotogràfica "Espai és paraula", un conjunt d’intervencions en l’espai públic a través de la paraula i conceptes escrits que, depenent dels materials, la composició i el context amb els qual es relacionen, ens poden remetre a diferents idees o adquirir diferents connotacions.

Més informació


La Paraula - Cine colombià, Maria Coma i Maru di Pace, a l’Espai

La Paraula - Cine colombià, Maria Coma i Maru di Pace, a l’Espai

Dies: 14 i 21 de juny 
Hora: A les 19.00 hores
Lloc: Espai Avinyó
C/ d'Avinyó, 52
08002 Barcelona

Organitza: Espai Avinyó - Llengua i Cultura

Us presentem la programació d'activitats del juny. Aquesta vegada, La Paraula (l'eix central del nostre cicle actual) adopta diferents formes: es fa imatge a través del cinema i es difon també utilitzant la força abstracta de la música. Ens sumem d'aquesta manera a cites culturals de la ciutat com el Dia Internacional de la Música.

La palabra

Dijous 14 de juny
Cinefòrum "Diàspora" (Colòmbia- Barcelona) 
Experiències de sensibilització innovadores a través del llenguatge audiovisual 
Les arts visuals i les noves tecnologies fomenten el coneixement de diferents realitats en àmbits com la immigració, la diversitat cultural, la convivència… i faciliten el treball de sensibilització.

 

 

La palabra 2

Dijous 21 de juny
Celebrem el Dia Internacional de la Música 
A l'Espai Avinyó volem celebrar el 21 de juny, Dia Internacional de la Música, reivindicant la visibilitat de la diversitat de cultures musicals que conviuen a la nostra ciutat. Ho farem mitjançant una tertúlia i una breu actuació amb músics amb diferents bagatges, que col·laboraran dialogant musicalment i contrastant les seves visions de la música.

 Més informació


La 20ª Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona

La 20ª Mostra Internacional de Films de Dones de BarcelonaDies: Del 7 al 17 de juny de 2012
Hores: Veure programació
Llocs: Veure Programació

Entre el 7 i 17 de juny, la 20a Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona oferirà a la ciutat les millors produccions de ficció i documental signades per realitzadores procedents d’arreu del món.Durant aquests 10 dies el públic podrà gaudir d’una extensa programació, amb la presència de films que ja han destacat en circuits internacionals i han estat reconeguts en festivals de referència.Un cop més, la Mostra s’obre a la ciutat i situarà en el mapa diversos espais per gaudir de múltiples propostes: la nova Filmoteca de Catalunya, l’Espai Francesca Bonnemaison i la Plaça de la Virreina per a les projeccions; i el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i la Virreina Centre de la Imatge per a les activitats paral·leles.

 Més informació


XVIII Festa de la Diversitat de l'Hospitalet

XVIII Festa de la Diversitat de l'Hospitalet

Dies: 10 de juny de 2012
Hora: Inici a les 10.30
Lloc: Parc de la Marquesa

Organitza:  Comisió de Festes de Collblanc - la Torrassa
Ajuntament de l'Hospitalet 

L'Hospitalet celebra una nova edició de la Festa de la Diversitat, que enguany assoleix la seva majoria d’edat, amb la voluntat de sensibilitzar sobre la diversitat del món i fomentar la convivència i la interculturalitat. Any rere any, la Festa de la Diversitat posa en relleu la diversitat existent i promou els valors de la convivència, la solidaritat, el respecte, l'equitat i la llibertat. Amb aquesta finalitat, el parc de la Marquesa es converteix en escenari de múltiples i coloristes propostes. Entre les activitats, hi haurà música, ball i circ; debats i xerrades; mostres de gastronomia d'arreu del món, i els estands d'associacions i entitats socials, culturals i educatives.

Més informació


IX Festival de cine i drets humans de Barcelona 2012

IX Festival de cine i drets humans de Barcelona 2012Dies: Del 17 al 22 de maig de 2012
Llocs: 
Filmoteca de Catalunya. Pl. Salvador Seguí, s/n. www.filmoteca.cat
Cinemes Girona. C/ de Girona, 173. www.cinemesgirona.cat
Institut Francès Barcelona. C/ Moià, 8. www.institutfrancais.es/barcelona
Museu d'Història de Catalunya. Pl. Pau Vila, 3. www.es.mhcat.cat
Fundació Casa del Tibet. C / Rosselló, 181. www.casadeltibetbcn.org
FNAC Triangle. Pl. Catalunya, 4. www.tiendas.fnac.es/el-triangle
Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison. Sant Pere més Baix 7. www.bonnemaison-ccd.org
Palau Robert. Passeig de Gràcia, 107. www.gencat.cat/probert

Descàrrega aquí els mapas de localització de totes les seus

Taules rodones:
Dia 21: Fundació Bertelsmann, Passeig Picasso, 16. www.fundacionbertelsmann.org
Dia 22: Seu de les Institucions Europees a Barcelona, Passeig de Gràcia, 90, 1r. http://ec.europa.eu/spain/barcelona/index_es.htm

L'acte inaugural tindrà lloc el dijous 17 de maig, a les 20h, a a nova seu de la Filmoteca de Catalunya. El Festival presentarà un total de 112 pel·lícules, pertanyent als gèneres de ficció, animació i documental, 100 de elles distribuïdes en concurrència competitiva, dins de dues seccions oficials: la secció oficial de llargmetratges i la secció oficial de curtmetratges.

El programa es completa amb una sèrie d'activitats paral·leles com conferències magistrals a càrrec de destacats ponents nacionals i internacionals, exposicions entorn del món dels drets humans i mostres itinerants del Festival a nivell internacional organitzades simultàneament en les diferents seus.

La cerimònia de cloenda es celebrarà el dimarts 22 de maig als Cinemes Girona de Barcelona, on es lliuraran els diferents premis de cada secció oficial a competició, i els premis honorífics contemplats.

Més informació


Recital de Poesia amb Música "“Les Paraules: El torrent, el riu i el mar"”

Recital de Poesia amb Música "“Les Paraules: El torrent, el riu i el mar"”Dia: Dijous 10 de maig de 2012
Hora: 19.00 hores
Lloc: Espai Avinyó
C/ d'Avinyó, 52
08002 Barcelona

Organitza: Setmana de la Poesia de Barcelona 

Recital de poesia afrocatalana (en gun i català) de la mà de la poetessa de Benín Agnès Agboton, de la poetessa catalana Laia Noguera i del músic de Guinea Bissau Mû. Les paraules (individus) baixen pels torrents (les cultures) fins al riu (l'entorn) per arribar al mar (la humanitat). El moment en què les paraules arriben al mar es converteixen en poesia. El recital reprodueix aquest recorregut, un diàleg en gun i català que crea una barreja de sons amb instruments africans.

Llegir més


Exposició: "Se l'han quedat els xinos"

Exposició: "Se l'han quedat els xinos"Dies: del 3 de maig al 3 de juny
Horari: de 10 a 14 i de 16 a 21 hores
Lloc: Espai de suport (2ª planta de la Biblioteca)
Aforament limitat / Activitat gratuïta
C/ Provença,480 - Barcelona

Organitza: Grup d'Interacció Multicultural (GIM) Sagrada Familia

L'exposició fa un recorregut periodístic sobre la comunitat xinesa posant-la com a protagonista i donant-li veu. Es passarà un documental on els xinesos entrevistats reflexionen sobre els estereotips i prejudicis que planen sobre ells i també expliquen els seus mites envers els occidentals. Els protagonistes desmitifiquen, amb molt d’humor, aquestes creences populars que corren al seu voltant i expliquen les seves vides quotidianes.

Més informació


Cicle de cinema: "El paisatge perdut. Cartes del Japó"

Cicle de cinema: "El paisatge perdut. Cartes del Japó"Dies: Del 24 de març al 26 de maig
Hora: A les 19.30
Lloc: Seu de Casa Àsia
Av. Diagonal, 373 - Barcelona 

Organitza: Casa Àsia i la Japan Foundation

Amb motiu del primer aniversari del terratrèmol, el posterior tsunami i l’accident de la central nuclear de Fukushima que van colpejar el Japó l’any passat, Casa Àsia i la Fundació Japó Madrid presenten un cicle de cinema amb deu pel·lícules, realitzades entre el 2011 i el 2012, on es reflexiona sobre els desastres naturals més recents i sobre la necessitat de buscar alternatives a l’excés de confiança en la cultura científica i en les economies de mercat.
Les pel·lícules que es podran veure a Casa Àsia recullen històries, particulars, mirades locals i globals i paisatges de la desolació, sense renunciar als indicis d’esperança que també es fan perceptibles malgrat tot.

Més informació


África en CaixaForum - Quatre pel•lícules sobre l’Àfrica al CaixaForum de Barcelona

África en CaixaForum - Quatre pel•lícules sobre l’Àfrica al CaixaForum de BarcelonaDies: del 2 al 5 d'abril de 2012
Hora: A les 19.00 hores
Lloc: CaixaForum Centre Social i Cultural- Sants Montjuïc
Av Francesc Ferrer Guàrdia, 6*8 - Barcelona 

Organitza: Obra Social La Caixa

Durant la Setmana Santa podem assistir a "Àfrica", les projeccions que l’Obra Social La Caixa ha preparat a la nostra ciutat relacionades amb diferents realitats africanes a través de tres llargmetratges de ficció i un documental.

Més informació

 


Setmana de cinema de Hong Kong a Barcelona

 Setmana de cinema de Hong Kong a Barcelona                                                                         

Dies: del 22 al 28 de març de 2012
Hora: A les 22.30 h
Lloc: Cinemes Méliès, c/ Villarroel, 102 Barcelona

Casa Àsia, la Filmoteca de Catalunya i el Hong Kong Economic and trade Office de Brussel·les presenten la VI Edició de la Setmana de Cine de Hong Kong, que comptarà amb la projecció d'una selecció de dotze llagmetratges. D'aquests, set corresponen a les produccions més destacades de l'any 2009, i les restants constitueixen una retrospectiva del cinema d'acció (1948-2007), que conforma un dels gèneres més representatius de la cinematografia de Hong Kong.

Més informació


Més FOTOPERIODISME. "Visa pour l'Image - Perpignan"

Dies: 1 de març al 28 de maig de 2012
Hores: dimarts a diumenges d'11 a 20 h
Lloc: CCCB , c/ Montalegre, 5, Barcelona

Organitza: Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Photographic Social Vision i Visa pour l'Imatge-Perpignan

La mostra MÉS FOTOPERIODISME destaca per la diversitat dels gèneres fotogràfics seleccionats i l'actualitat que retraten, oferint al públic la possibilitat d'aprofundir en quatre esdeveniments de l'any passat que van ser notícia, com el tsunami al Japó, la primavera àrab, la narcocultura a Mèxic o la vida quotidiana d'una dona mutilada i lluitadora a Uganda.

Més informació


Exposició "Penélopes". Casa Amèrica Catalunya

Exposició "Penélopes". Casa Amèrica CatalunyaDies: fins al mes d'abril 2012
Hores: matins de 10.00 a 14.00 h i tardes de 16.30 a 19.30 h
Lloc: Casa Amèrica Catalunya, c/ Còrsega, 299 entresol. Barcelona

Organitza: Casa Amèrica Catalunya

L'exposició "Penelópes", del fotògraf barceloní Héctor Mediavilla. A Mèxic hi ha una tradició patriarcal de dona submisa i obedient. La mostra qüestiona el mite literari de Penèlope, que va romandre 20 anys a Ítaca tot esperant el retorn d'Ulisses. El fotògraf i periodista va iniciar el seu treball al 2009 amb l'objectiu de visualitzar i documentar la situació d'aquestes dones atrapades en un mur de silenci davant la indiferència general. L'exposició, consta de 40 imatges, 4 pantalles de vídeo amb els testimonis de les protagoniostes de les exposicions i la instal·lació 'Qui has deixat enrere?', on els visitants que un dia van arribar a Barcelona i Catalunya des de qualsevol racó del planeta podan deixar imatges dels éssers i indrets estimats dels quals es van haver de separar.

Més informació


Exposició "Citystories and Global Cities"

Exposició "Citystories and Global Cities"Data: 13 de desembre de 2011 fins a l'abril de 2012
Lloc: Casa Àsia. Av. Diagonal, 373. Barcelona

L'exposició reuneix obres concebudes per artistes, escriptors, cineastes i periodistes amb un discurs sobre la ciutat multicultural. El projecte adopta la forma d'un diàleg urbà entre Europa i Àsia, l'objectiu són les noves ciutats asiàtiques.

Més informació


Exposició 'Diàlegs migrants'

Exposició 'Diàlegs migrants'Data: del 27 d'octubre de 2011 al 18 de febrer 2012
Lloc: Museu d'Història de la Immigració de Catalunya. Masia de Can Serra. Ctra. de Mataró, 124. Sant Adrià de Besòs

Diàlegs Migrants és un projecte que pretén crear espais de debat, reflexió i expressió entorn dels processos migratoris. En la mostra trobareu reflexions, testimoniatges, fotografies i materials audiovisuals dels diàlegs i testimoniatges dels protagonistes, organitzats seguint l'itinerari migrant: les condicions de partida, el viatge, el xoc migratori, la vida a Barcelona i una valoració final. La instal·lació s'acompanya d'un catàleg d'activitats de dinamització comunitària.

Més informació


Documental del mes. Tahrir 2011

Documental del mes. Tahrir 2011Data: 12 de gener
Hora: 20.30h
Lloc: Museu del Cinema, carrer de la Sèquia, 1. Girona. Barcelona 

El cicle El Documental del Mes del Museu del Cinema de Girona presenta aquest documental de Tamer Ezzat, Ayten Amin i Amr Salama (Egipte-França, 2011), que a partir dels fets del 25 de gener de 2011 a la plaça de Tahrir d'El Caire explica la revolució que va protagonitzar el poble egipci i que va acabar amb 30 anys de govern totalitari. També mostra com aquesta revolució la va liderar l'anomenada generació Facebook, que va marcar un abans i un després en les altres revolucions contra els règims antidemocràtics que van sacsejar el món àrab la primera meitat de l'any 2011. 

Més informació

Màster Moviments Migratoris

Màster

El Màster Universitari en Moviments Migratoris en el segle XXI és un màster oficial que té l’objectiu de formar en profunditat, i de manera interdisciplinària, a professionals que tinguin la capacitat de reflexionar críticament sobre la gestió dels moviments migratoris, així com de promoure processos d’inclusió de la població immigrant i de foment de la cohesió social.

Més informació

 


4rt Curs Virtual de Periodisme i Comunicació Intercultural #ComuniCanvi – Racismes Mediàtics Pots-Covid

informeDia: Del 26 de gener al 25 de febrer de 2021
Hora: De 17.00 h a 19.00 h
Lloc:  Plataforma bluejeans

Organitza: Associació Intercultural Llatins per Catalunya i el grup de comunicació de la Xarxa BCN Antirumors.

Comença una nova edició del curs de periodisme i comunicació intercultural, aquest any a causa de la Covid-19 es durà a terme 5 sessions virtuals. La formació d’enguany té com a objectiu estudiar l'augment de discursos racistes als mitjans en el marc Post-Covid i com aquests discursos s'estan assumint i normalitzant.

Més informació


3er Curs de Comunicació i Periodisme intercultural #ComuniCanvi

3er Curs de Comunicació i Periodisme intercultural #ComuniCanvi

Dia: 7,14,21,27,28 de novembre de 2019
Hora: 09:00 hores
Lloc:  Espai Societat Oberta de Barcelona
C/ Sant Eusebi 29-31
Barcelona

Organitza: Associació Intercultural Llatins per Catalunya, amb col·laboració de la Xarxa BCN Antirumors, els grups de recerca GENI i GREDI de la Universitat de Barcelona i amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona.

Aquest curs, es desenvolupa en 5 sessions a través de les quals es volen descobrir diferents formes de comunicar per a transmetre la informació i poder rebatre el discurs de l'odi. Dedicat especialment per a tots aquells comunicadors i comunicadores  que volen lluitar contra una narrativa que fomenti les idees racistes, xenòfobes i islàmiques. 

Més informació


Master en Ciencias Sociales del Desarrollo: Culturas y Desarrollo en África

Màster Ciències Socials

El objetivo del máster es formar profesionales e investigadores capacitados para detectar, analizar y, si es necesario, dinamizar los factores socioculturales, políticos, económicos e históricos, externos y, sobre todo, internos, que intervienen en los procesos de desarrollo de las sociedades africanas, incluidas las comunidades de la diáspora tanto en África como en Europa.

Més informació


Cursos gratuïts antirumors

Curs gratuit antirumorsDies: 6, 13, 20 i 27 (torn de tardes de 16.00 a 19.30) i el 7, 14, 21 i 28 de novembre (torn de matins de 10.00 a 13.30).

Llocs: 
Tarda -Gerència de Qualitat de Vida, Igualtat i Esport.
C. València, 344, entresol (Espai 1)
Matí-Espai Jove La Fontana C. Gran de Gràcia, 190-192

Aquesta formació, que impartiran el Centre d'Estudis Africans i Interculturals, D-Cas, La Xixa Teatre i l'Oficina tècnica de la Xarxa BCN Antirumors, està dirigida a persones que tinguin intenció de col·laborar posteriorment en l'Estratègia BCN Antirumors.
Els seus eixos temàtics s'articulen al voltant de la reflexió sobre els conceptes de cultura, diversitat, estereotips, rumors i prejudicis. S'ofereixen també eines per al treball, la gestió i el tractament d'estereotips i rumors sobre diversitat cultural. Al document adjunt trobareu el calendari i el programa detallat de la formació.


Jornada Àfrica Negra: Noves Mirades 2012

 Jornada Àfrica Negra

Dia: 29 d'octubre de 2012
Hora: 18.30 hores
Lloc: Sala del Centre Cívic Urgell
C/ Compte d'Urgell, 145
Barcelona

Organitza: Centre d'Estudis Africans

Dilluns 29 d'octubre es celebra la segona edició de la Jornada Àfrica Negra: Noves Mirades. Es tracta d'un acte vinculat al Postgrau en Societats Africanes i Desenvolupament, en el que els i les alumnes amb millors qualificacions exposen els seus treballs de recerca i, al mateix temps, hi ha l'exposició d'una altra persona experta que fa anys que treballa en la recerca africanista, tot i que fora del Postgrau.

La Jornada és un espai de trobada de persones interessades en la recerca en el marc de l'Àfrica Negra i al mateix temps una plataforma de visibilització i difusió de les recerques dutes a terme pels alumnes.

Més informació


Diploma de Postgrau en Gestió Legal i Política de la Immigració: La Presència dels Estrangers a Espanya

Càtedra ciutadania

Data inici: 15 d'octubre de 2012
Data finalització: 27 de maig de 2013
Horari: Dilluns de 17.30 a 19.30

Organitza: Càtedra d'Immigració Drets i Ciutadania

Aquest Postgrau sobre Gestió Legal de la Immigració té per objecte l'estudi i l'anàlisi en profunditat de la legislació d'estrangeria i immigració a Espanya i Catalunya.

Es pretén dotar l'alumnat de les competències necessàries per resoldre els conflictes derivats de la immigració en funció de la normativa legal i reglamentària espanyola, així com també la normativa adoptada per la Generalitat de Catalunya en el marc de les seves competències.

Més informació


Màster Universitari en Migracions i Mediació Social. UDL

Programa d'especialització amb una doble vessant: la primera orientada a la formació de professionals dedicats a la intervenció social en les seves diferents orientacions (jurídica, administrativa, dels serveis socials i de la societat civil organitzada: ONG's i d'altres tipus d'organitzacions). La segona vessant està orientada a preparar una part de l'alumnat per a l'inici d'una carrera acadèmica i/o investigadora, ja que som conscients que les ciències socials i jurídiques tenen un paper important a jugar en l'anàlisi dels processos migratoris. 

Més informació


Màster d'ensenyament de català per a l'acolliment lingüístic. UAB

El Departament de Filologia Catalana i la Facultat de Ciències de l'Educació de la UAB, juntament amb el Consorci per a la Normalització Lingüística, posen marxa el curs 2010-2011 la primera edició del màster d'Ensenyament de Català per a l'Acolliment Lingüístic.

Aquest màster té l'objectiu de formar les persones que s'hi matriculin en tots els aspectes que cal conèixer per a dedicar-se professionalment a l'ensenyament de català a aprenents estrangers, i a la dinamització de la llengua, principalment en el marc de l'acolliment lingüístic de població adulta però també en els diferents entorns de l'ensenyament reglat (primari, secundari i universitari).

Més informació


Màster en Immigració i Educació Intercultural. UB

Programa d'especialització en el coneixement científic, al mateix temps que professional, de la immigració, dins del marc de Catalunya, Espanya i la Unió Europea. Així la seva finalitat és preparar professionals competents dins les múltiples àrees relacionades amb aquesta realitat social, cada cop més present dins les societats europees.

Més informació


Màster Mediació Intermediterrània. UAB

El Màster Europeu d'especialització professional en Mediació Intermediterrània: Inversió econòmica i integració intercultural, és itinerant i interdisciplinar. Durant el primer curs acadèmic, els estudiants realitzen el primer trimestre a la Universitat Autònoma de Barcelona, el segon a la Università Cà Foscari de Venècia, i l'últim a la Université Paul Valery de Montpellier. 

Més informació


Màster de Gestió de la Immigració. UPF

El màster es dirigeix a totes les persones interessades professionalment en la gestió de la immigració i de la diversitat, procedents dels diferents àmbits socials, polítics i administratius, i que vulguin professionalitzar el seu interès com a tècnics en immigració. Les eines que rebran seran fonamentalment de tres tipus: teòriques, instrumentals i pràctiques, amb un professorat especialitzat de reconegut prestigi, que té la immigració, o l'especialitat tècnica que impartirà, com les seves línies de recerca. També s'hi faran debats, seminaris, tallers i taules rodones per fomentar l'argumentació i socialitzar aspectes rellevants per a la presa de decisions. 

Més informació


Postgrau i Màster Interdisciplinari en Migracions Contemporànies. UAB

Programa d'estudis de tercer cicle que té per objectiu oferir una sòlida formació científica, teòrica i aplicada, adreçada als professionals i responsables de la gestió de les migracions així com als investigadors interessats en el camp de les ciències socials, a partir d'una panoràmica sociodemogràfica, econòmica, política i etnogràfica de les migracions seguida de quatre àmbits d'aprofundiment dividits en mòduls (mercat laboral, educació, salut i mitjans de comunicació), per finalitzar amb un mòdul de projectes de recerca i intervenció social.

Més informació


Postgrau en Societats africanes i desenvolupament. CEA i UPF

Diploma de postgrau en Societats africanes i desenvolupament i Curs de postgrau en Societats africanes per aprofundir en el coneixement de la geografia i història, política i economia i societat, art i cultura al continent africà. 

Més informació


Màster en La Comunicació dels Conflictes Internacionals Armats i els Socials. UAB

Màster que ofereix la formació adequada, a través de l'estudi de diversos conflictes i moviments socials, per entendre quina és la seva lògica i com actuar-hi informativament d'una forma responsable i compromesa amb valors solidaris i de justícia social.

Més informació


Estudis sobre Educació, Llengua i Treball Social amb Adults Immigrants. UDL

La formació especialitzada en la investigació, la formació i la intervenció en els múltiples àmbits de la immigració. Vol respondre a la demanda existent entre els tècnics, responsables i voluntaris que treballen en aquest camp sigui des de l'àmbit de les institucions o des de les diferents organitzacions i entitats.

Més informació


Formació en Estudis sobre la Immigració. UDL

La formació especialitzada en la investigació, la formació i la intervenció en els múltiples àmbits de la immigració. Vol respondre a la demanda existent entre els tècnics, responsables i voluntaris que treballen en aquest camp sigui des de l'àmbit de les institucions o des de les diferents organitzacions i entitats. 

Més informació


Postgrau de Gestió Legal i Política de la Immigració. UdG

Postgrau que té per objecte l'estudi i l'anàlisi en profunditat de la legislació d'estrangeria i immigració a Espanya i Catalunya.Es pretén dotar l'alumnat de les competències necessàries per resoldre els conflictes derivats de la immigració en funció de la normativa legal i reglamentària espanyola, així com també la normativa adoptada per la Generalitat de Catalunya en el marc de les seves competències.

Més informació