Premis 2011

Tercers Premis de la Diversitat en l'Audiovisual

Guanyadors III premis

El món a les mans. Xarxa de Televisions Locals

Categoria A. Programa de televisió

La Mesa ha premiat el programa El món a les mans, una coproducció de la Xarxa Audiovisual Local i de l'Àrea d'Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona i la productora Produccions Mínimes. 

El món a les mans és una minisèrie documental de 13 capítols que projecta una mirada sobre el fet migratori des de la perspectiva dels infants, fills de famílies immigrants. Així, els i les protagonistes del programa són 13 nens i nenes d'entre 9 i 12 anys, descendents de pares i mares immigrants residents a la província de Barcelona i, per tant, amb diferents referents culturals. El Jurat ha valorat que el programa sensibilitza la població sobre el fet migratori i l'apropa a la realitat quotidiana desmuntant alguns estereotips i explicant la riquesa intrínseca de la diversitat, entesa com una oportunitat per a la societat del futur

 

El mòn a les mans

Infosidiomes. BTV

Categoria A. Programa de televisió. Menció especial

Infosidiomes és el programa informatiu en llengües estrangeres de Barcelona Televisió. L'objectiu principal del programa és el de facilitar el coneixement de l'actualitat barcelonina a les diferents comunitats que conviuen a la ciutat, de manera que se n'afavoreixi la integració. El programa, que neix de la col·laboració entre Barcelona Televisió i les associacions més representatives de les comunitats lingüístiques que conviuen a la ciutat, es realitza en 12 llengües i dialectes a través de presentadors dels diferents països. El Jurat ha valorat molt favorablement la trajectòria del programa que s'emet des de fa dotze temporades i, també el donar un espai a les associacions més representatives de les comunitats lingüístiques que conviuen a Barcelona per tal de realitzar un espai informatiu destinat a les noves comunitats que integren el teixit social de Catalunya.

Els cinc cantons. Ràdio Arenys

Categoria B. Programa de ràdio

La Mesa ha premiat el programa d'Arenys de Mar Els cinc cantons. 

Els cinc cantons vol ser un punt de trobada entre els arenyencs d'arreu. Es tracta d'un programa setmanal en què diversos veïns d'Arenys posen temes d'atualitat sobre la taula. L'espai també compta amb un blog. El Jurat ha valorat el contingut del programa per la seva contribució a la inclusió social i ciutadana del municipi, així com l'actitud normalitzadora i el donar veu a les persones que treballen a les associacions i també per l'enriquiment intercultural que suposa.

Comissió de la Diversitat. Televisió de Catalunya

Categoria C. A la trajectòria de foment de la diversitat en l'àmbit de la comunicació audiovisual

La Mesa ha reconegut la tasca realitzada per la Comissió de la Diversitat de Televisió de Catalunya. La Comissió de la Diversitat és una iniciativa de Televisió de Catalunya impulsada a mitjans del 2006 per tal de desenvolupar estratègies per adequar l'activitat de Televisió de Catalunya a la nova realitat demogràfica i social com a conseqüència de la immigració. Entre les darreres accions que ha impulsat la Comissió destaca la programació sobre diversitat cultural d'aquíd'allà, la formació dels i les periodistes de Televisió de Catalunya en temàtiques vinculades amb la immigració així com la creació d'una Base de Dades de Diversitat per tal de facilitar als i les periodistes de TV3 el contacte de persones originàries de diferents països, per tal de fer visible la diversitat cultural als diversos espais de la televisió. El Jurat ha valorat la trajectòria portada a terme des de la seva constitució per aconseguir la normalització de la presència de la nova diversitat i cultural de Catalunya en els mitjans i es considera que és un exemple d'iniciativa a seguir per les televisions locals.

Comissió de la diversitat