Premis 2012

IV Premis per a la Diversitat en l'Audiovisual

Guanyadors IV premis

Babel en TVE. Televisió Espanyola

En la Categoria A. Programa de televisió, la Mesa ha premiat el programa Babel en TVE, produït per TVE Catalunya.

Babel -TVE

El programa és una mirada plural i còmplice a un fet social, la interculturalitat que dia a dia contribueix de manera crucial de conformar la Espanya del segle XXI. El programa de mitja hora de durada, s'estructura en quatre seccions: el reportatge que es centra en un aspecte de l'actualitat; sabors del món, en què coneixem les relacions entre gastronomia i cultura; el caleidoscopi, un espai format per relats de la vida quotidiana, mostrant com la presència al país de la població immigrant, d'orígens diversos, enriqueix amb les seves aportacions i manifestacions culturals i religioses; i, finalment, la secció personatges, en què es dona veu a persones de l'Espanya diversa.

 

Per tot el món. Mataró Ràdio

En la Categoria B. Programa de ràdio, la Mesa ha premiat el programa de Mataró Ràdio Per tot el món.

Per tot el mon

És un magazín, obert a la interculturalitat de totes les persones que conviuen a la ciutat de Mataró realitzat per les Associació Al Ouaha i Forjadores de la Vida, també, és una de les primeres iniciatives a Catalunya d'un programa radiofònic presentat i dirigit per persones immigrades, que té com a objectiu buscar punts en comú entre les cultures.

 

Mirades. Lleida TV

Mirades - Lleida TV

En la Categoria A. Programa de televisió, la Mesa també ha volgut fer una menció especial al programa de Lleida TV Mirades
El programa és una coproducció de la cadena del Grup Segre i de la Paeria recull històries de la vida quotidiana de persones afincades a Lleida en què es presenten les seves preocupacions i vivències.

 

Expressions de l'Àfrica negra a Barcelona. Centre d'Estudis Africans

A la nova Categoria C Producció audiovisual s'ha reconegut Expressions de l'Àfrica negra a Barcelona del Centre d'Estudis Africans.

Centre d'estudis africans

És una iniciativa del Centre d'Estudis Africans amb el suport de l'Institut de Cultura a Barcelona. L'audiovisual, conté entrevistes a dotze artistes d'origen negre-africà que viuen a Barcelona. Els protagonistes expliquen la seva obra i les seves reflexions i vivències com a artistes d'origen africà a Barcelona. Tenen tres coses en comú: són artistes, han nascut en països africans i resideixen a Barcelona. Ells, com gran part de la població de la ciutat, saben que aquesta destaca per la seva multiculturalitat. Malgrat la riquesa que suposa, l'esmentada pluralitat defineix un escenari de relació desigual que origina obstacles per promoure algunes expressions culturals minoritàries. En general, la percepció que es té de la comunitat negre-africana resident ve associada a estereotips i una visió reduccionista del col·lectiu.

 

Associació SOS Racisme Catalunya

En la Categoria D. Trajectòria de foment de la diversitat en l'àmbit de la comunicació audiovisual ha reconegut la tasca de l'associació SOS Racisme Catalunya

SOS racisme Catalunya

El jurat ha valorat la trajectòria de l'associació en defensa dels drets humans i per incloure en els seus projectes de forma continuada la lluita contra el discurs antiracista a Catalunya, com un element més en defensa dels drets humans i, molt especialment, la iniciativa que recull i qüestiona les declaracions racistes i xenòfobes que alguns partits polítics o representants fan en el marc de les campanyes electorals, mitjançant l'acció Mistos electorals. Aquesta acció que es porta a terme des de fa quatre anys, fent un seguiment dels discursos polítics, pretén vetllar per la convivència, mitjançant la denuncia de l'ús electoralista del fet migratori i dels discursos i propostes xenòfobes.