Premis 2013

V Premi per a la Diversitat en l'Audiovisual

Guanyadors V premis

Capítol "Voces", de la sèrie Actua

En la categoria A. Programa de televisió.

Actua és un programa que explica diferents projectes de dinamització social per mitjà de les arts escèniques que es realitzen arreu de Catalunya. El capítol “Voces” és un projecte de cohesió perquè els nens descobreixin la música: “no és una escola de música, és una escola de la vida, amb un missatge de pau i solidaritat”, i “la música és un llenguatge universal per transmetre valors de convivència”, com ho manifesta el director del projecte, Pablo González.

Es tracta d’una orquestra i formació coral de més de 90 nens de famílies majoritàriament immigrants que assagen cada setmana al Centre Cívic Les Basses, al districte de Nou Barris de Barcelona. El projecte s'inspira en les orquestres juvenils de Veneçuela, com a projecte d'alfabetització musical.

El programa realitza un retrat de nens de famílies humils que veuen com se'ls obren les portes del món i la vida que tenen al davant gràcies a aprendre a tocar un instrument i a sentir-se reconeguts, inclosos, que formen part d'un grup multicultural.

En les entrevistes que es fan als nens i nenes que participen en el projecte, manifesten la seva opinió més sincera sobre els companys i les companyes.

El jurat valora molt positivament les emocions que transmet el documental i el ritme del programa. En destaca la idea de normalització, la naturalitat i el frescor dels protagonistes infantils a través de les entrevistes, així com la manifestació de les seves opinions, que són ben diverses, entre altres frases colpidores i que els adults haurien de tenir presents:

“[...] no donem importància d’on vénen, tothom és del món [...]”

“la base de l’entesa és el diàleg: sense diàleg, un no pot fer res!”

Nous vendrellencs, un Vendrell per a tothom, de TV El Vendrell

Nous vendrellencs

Menció especial en la categoria de TV.

El programa se centra en un protagonista nouvingut a la ciutat del Vendrell, on conviuen diverses cultures. El protagonista explica la seva adaptació al llarg dels anys, la seva vida personal i professional, i com viu en l’actualitat.

El jurat valora el fet que dóna a conèixer, d’una forma personalitzada, les diverses comunitats que viuen a la localitat, i mostra les situacions reals d’integració i de cohesió social de persones de diferents procedències que viuen al Vendrell, la seva vida quotidiana i professional, i també el fet de fer-ne visibles les associacions que els representen. En destaca, sobretot, el gran esforç que representa per a una televisió local com TV El Vendrell elaborar programes d’aquestes característiques (durada, diversitat de recursos argumentals, d’imatges i d’espais de gravació, entrevistes de l’entorn...) i mantenir-lo en antena durant un semestre.

Mosaic, de Ràdio Esparreguera i la regidoria de Nous Catalans

Mosaic és una mostra de les diverses comunitats de la vila i un espai per compartir i participar-hi. El programa es divideix en tres blocs:

1) Sobre les accions que duu a terme la Regidoria de Nous Catalans i centrat en temes d'interès social, a partir de la formulació d'una pregunta de la conductora del programa (sentir-se foraster o sentir-se plenament català? com es veu el futur?) i sobre la qual cada persona convidada dóna el seu parer.                                                                               

2) Centrat en el tema dels comerços i a desmuntar estereotips, com a exemple de bones pràctiques, que inclou entrevistes i històries de les vides dels protagonistes.                 

3) Conté diversos microespais sobre la diversitat cultural, en col·laboració amb la Federació de Ràdios Locals, Unescocat i el programa “Vivim junts” de la Direcció General d’Immigració.

El jurat valora molt positivament que es doni veu a les persones de diverses comunitats que conviuen a Esparreguera i que se’n puguin escoltar les opinions respecte de temes que no necessàriament estan vinculats amb el fet migratori. En valora, així mateix, l’aportació que realitza per presentar un discurs de la immigració en positiu, així com el fet que es fomenti conèixer en primera persona els tòpics i els estereotips sobre la immigració i s’atorguin eines per desmitificar-los.

Mosaic

Tahira, del Pla Educatiu d'Entorn de Badalona i sota la direcció tècnica de Iaco Subirats

En la categoria C, producció audiovisual.

Tahira, del Pla Educatiu d’Entorn de Badalona i sota la direcció tècnica de Iaco Subirats, de l’Associació Cultural i Educativa Méliès.

Es tracta d’un curtmetratge emmarcat en el Pla Educatiu d'Entorn de Badalona (PEE), en què col·labora l'Associació Cultural i Educativa Méliès. 25 alumnes i els seus professors dels instituts Enric Borràs, SI Badalona i Julià Minguell de Badalona produeixen aquest curtmetratge per explicar la vida d'una noia nouvinguda a la ciutat que comença a aprendre català. Es tracta d'una actuació emmarcada en el PEE, amb la col·laboració del projecte “Convivim”, que reuneix joves immigrants per tal que aprenguin la llengua catalana a través d’un projecte cooperatiu i vivencial.

La Tahira, natural del Pakistan i resident a Badalona des de fa tres anys, n’és la protagonista principal. En aquesta pel·lícula, que han escrit i dirigit els joves, es mostra com la Tahira ha après a parlar en català. El vídeo és la culminació d'un projecte que es va iniciar l'estiu de 2011 i en què joves de Gàmbia, la Xina, el Marroc o el Pakistan han treballat conjuntament per elaborar el film. Segons els tècnics i el professorat implicats en el projecte, és una bona manera perquè els adolescents dels barris de la ciutat de Badalona es coneguin i aprenguin plegats.

El jurat valora la contribució del curtmetratge a la visió dels nois i les noies nouvinguts a la ciutat de Badalona i a palesar com es poden establir nexes i connexions entre els joves a través d’una formació en audiovisuals. També se’n valora molt positivament que la realització, el guió i la interpretació de la producció audiovisual s’hagi portat a terme per part dels mateixos joves i, lògicament, es fa extensible la felicitació a totes aquelles persones que han col·laborat en el projecte.

Siscu Baiges i Planas

Ha estat subdirector i director del programa Tots x tots, de COMRàdio, un magazín de reflexió i informació sobre temes socials, solidaris, econòmics o culturals.

Ha estat president de l’Associació Solidaritat i Comunicació – SICOM i actualment n’és el vicepresident. Aquesta associació divulga informacions sobre els països pobres o en conflicte i sobre les activitats dutes a terme per les organitzacions no governamentals per al desenvolupament.

Els darrers 15 anys s’ha especialitzat en temes socials vinculats a la cooperació, la solidaritat i la pau. És coautor del llibre Las ONG de desarrollo en España. Los dilemas de la cooperación, i ha dirigit la col·lecció de 8 llibres editats per Random House Mondadori i Intermón Oxfam dedicats a la cooperació internacional i la solidaritat, a més d’escriure’n un dels llibres, titulat ONGD.

Ha treballat en nombrosos mitjans de comunicació, com la revista El Món, el Diari de Barcelona, la revista El Triangle i Ràdio 4, a més de COMRàdio, i ha col·laborat en d’altres, com La Vanguardia, l’Avui, Ràdio L’Hospitalet i diversos webs. Actualment és redactor de La Xarxa i productor d’informatius.

El jurat reconeix amb aquest premi la trajectòria del periodista i escriptor, per la seva implicació continuada en la lluita per a un món més just i solidari, i en destaca la constància per a un periodisme de qualitat i, alhora, crític, així com l’actitud en defensa de les injustícies i, sobretot, l’activisme a la ràdio, compromès amb la comunicació solidària en diferents mitjans de comunicació.

Siscu Baiges