Premis 2014

VI Premis per a la Diversitat en l'Audiovisual

Guanyadors VI premis

Programa "Karakia"

Categoria A. Programa de televisió, premi ex-aequo

Programa de llarga trajectòria que va començar a emetre's l'any 2001 amb l'objectiu de mostrar la diversitat cultural com un enriquiment a través de la cuina, intervenien persones de diversos orígens que parlaven dels ingredients propis del seu país i explicaven alguna recepta. Durant anys el programa ha estat líder d'audiència en el Canal 33 de Televisió de Catalunya, i va arribar a superar els 200.000 espectadors.
 

L'any 2010, quan una gran part del moviment migratori estava estabilitzat, van creure oportú començar una nova etapa, menys centrada en presentar a les  diferents cultures i més en aprofundir d'una banda en la integració, i per una altra en aspectes més precisos del país d'origen i de la cultura local dels protagonistes. L'any 2013, la nova temporada del programa afegeix un canvi de format: ampliant la durada del capítol i d'una altra incorpora el concepte de karakia, karakiana, ja que consideren que després de tants anys tot el món és una mica karakia.

El jurat, valora especialment la trajectòria del programa i la seva permanència en antena així com l'evolució i els canvis introduïts amb la finalitat de trencar barreres culturals i facilitar la normalització de la diversitat en la societat i per l'enriquiment que ens aporta.

Consultar treball guanyador

Sèrie documental "Gitanos a Europa"

Coproduïda per Televisió de Catalunya i diverses televisions europees (CzechTV, HRT, NPS, BASSA, RTCG, RTS, SVT, TG4, TVP i el Departament de Programes Interculturals de la UER).

La sèrie té com a objectiu mostrar la riquesa cultural de la comunitat gitana. Cada episodi presenta una persona representant el poble gitano d'un país i la seva vida quotidiana, explicant històries de lluites, emocions i èxits.

Mitjançant històries i protagonistes interessants, la sèrie promou la idea que les diferències han de ser acceptades. Mostra clarament, a través de la varietat de les televisions involucrades en cada capítol, que la situació dels gitanos al nord, al sud, a l'est o a l'oest d'Europa no és tan homogènia com es podia pensar.

1. El fill del seu pare (TVC)
2. Cinc assalts (Polònia)
3. Els Sintes de Best (Holanda)
4. La frontera invisible (Croàcia)
5. El repte de Ferdi (Itàlia)
6. Fes alguna cosa (Txèquia)
7. En el descans (Montenegro)

El jurat valora molt positivament el projecte conjunt per a mostrar la diversitat interna del poble gitano i també per a presentar la diversitat geogràfica i per a no donar una visió estereotipada i espectacularitzada dels costums de la cultura gitana. Destaquen el fet que els protagonistes de tots els documentals són representants del poble gitano i la varietat dels temes presentats: la llengua, la religió, la discriminació, el divorci, el mercat, el dol, etc.

Consultar treball guanyador

Desmuntatòpics

Desmuntatòpics

Categoria C. Producció audiovisual
 

Desmuntatópics, del Consell de nois i noies de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat i El Parlant. Es tracta d'un projecte d'educomunicació. Diferents nois i noies de diversos instituts de secundària es reuneixen per a parlar dels estereotips presents als mitjans de comunicació i presenten la seva visió particular per mitjà de la realització de càpsules que contenen entrevistes a diverses persones i protagonistes, tot amb un toc d'humor, amb la finalitat de desmuntar els estereotips presents en la nostra societat. Les seves reflexions -"ens estan envaint", "col·lapsen la sanitat", "ni estudien ni treballen" - són una mirada jove sobre la diversitat cultural.

Es valora la contribució a fer visible la percepció de la joventut sobre els estereotips de la nostra societat i com poden contribuir a desmuntar aquests tòpics, a través de petites produccions (càpsules) que recullen l'opinió de diverses persones de diferents edats i condicions i també la dels joves.

Consultar treball guanyador

Pa' que siguin seriosos

Menció especial

És una sérieweb protagonitzada i produïda per Dayon Moiz i Lluís Bartra. La denominació de la sèrie és una frase feta que s'utilitza a Veneçuela per a referir-se a aquest efecte alliçonador d'un error comès i és l'expressió que inspira els temes que es tracten en els diferents capítols.

Cada càpsula, de 5 minuts de durada, es dedica a un tema concret sobre la interculturalitat i la cohesió social, com per exemple l'arribada, nosaltres/ells o la dona immigrada. S'inicia amb un plantejament, el desenvolupament del tema i acaba amb un missatge final.

El jurat valora la serieweb Pa' que siguin seriosos per la frescor, la naturalitat i per l'agilitat, el ritme, la facilitat de paraula i els dots d'interpretació de la protagonista, que contribueixen a construir una sèrie molt espectacular i lloable; també, per la qualitat i el contingut.

Consultar treball guanyador

Xavier Giró Martí i l'Observatori de cobertura de conflictes

Categoria E. Trajectòria de foment de la diversitat en l'àmbit de la comunicació audiovisual

Doctor en periodisme i ciències de la comunicació, professor de periodisme polític de la Universitat Autonòma de Barcelona (UAB) i codirector de la diplomatura del postgrau La comunicació dels conflictes i la pau.

Ha estat cap de secció de Política Espanyola de el Diari de Barcelona, cap d'informatius d'Antena 3 a Catalunya i redactor cap de la revista mensual El vell talp. Les seves línies de recerca són els mitjans i la immigració i els mitjans i els conflictes armats. És especialista en anàlisi de la cobertura informativa de conflictes. Dirigeix l'Observatori sobre la Cobertura dels conflictes, que va néixer en 2001 d'una iniciativa d'estudiants i professors de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

El jurat reconeix amb aquest premi la trajectòria del doctor i de l'Observatori, per la seva implicació en la recerca de la cobertura informativa dels conflictes armats i per la seva disposició continuada al servei de la societat civil, i destaca la constància per un periodisme de qualitat i, alhora, crític amb els mitjans pel qual fa la cobertura dels conflictes.