Premis 2015

VII Premis per a la Diversitat en l'Audiovisual

Guanyadors VII Premis

Latituds "Assentament d'immigrants", de Televisió de Catalunya

Categoria A. Programa de televisió

El reportatge mostra la realitat de centenars de personis que viuen en els assentaments dels carrers Zamora, Puigcerdà i Pere IV de Barcelona. Identifica als protagonistes amb noms i cognoms i especifica la professió i els estudis que han realitzat, com s'organitzen i viuen dins dels emplaçaments i les ajudes que reben dels veïns i veïnes del barri. També mostra la labor que realitzen les associacions veïnals: CEPAIM i la Xarxa se Suport als Assentaments.

El jurat valora, especialment, la trajectòria del programa i el plantejament del reportatge pel fet d'explicar a la població en general la realitat d'uns esdeveniments que van succeir i destaca la voluntat de visibilitzar a les persones migrades que viuen en els citats assentaments, elevant-los com a protagonistes, amb veu pròpia i sense mostrar una visió victimista dels fets.

Recullen el premi l'equip del programa: senyors Pep NoguerolesJoan Carles Villacreces i Jordi Vilardell.

Consultar treball guanyador

Capítol "Migracions" del programa L'excusa!

Categoria A. Menció especial, programa de televisió

El programa emès per Calellatv.cat i produït per Produccions MINNIM i la Comissió de l'Agenda Llatinoamericana. És un programa que té per objectiu reflexionar sobre els pilars bàsics de la institució social. Davant de continguts poc preocupats per la repercussió social en el seu discurs o que subordinen els continguts a models consumistes i poc reflexius, el programa pretén ser un espai de diàleg estructurat en tres blocs que intenten mirar, jutjar i facilitar pautes d'actuació alternatives.

El jurat valora l'emissió d'una televisió local per Internet i la riquesa del contingut del capítol "Migracions", destaca el missatge de sensibilització dirigit al públic en general sobre la realitat de la convivència en la formació de les comunitats actuals i el fet de fer partícip al públic d'aquesta riquesa, posa de manifest que es tracta més de reflexionar de com acollim a les persones migrades? i no tant de la seva integració.

Recull el premi: els senyors Marc PlanagumàMarc Pla de Produccions MINNIM i el senyor Jordi Bota, director de Calella TV.

Consultar treball guanyador

La tertúlia del Fòrum d'Olesa Ràdio

Categoria B. Programa de ràdio

És una tertúlia amb participació ciutadana sobre l'actualitat, on s'analitzen en profunditat les notícies sobre les quals se centra el tema de l'edició del programa amb la col·laboració de persones que viuen a Olesa i que coneixen a la perfecció els països dels quals es comenten en la tertúlia, també participin professionals de la comunicació.

En l'emissió premiada, es tracten conflictes de Síria, Ucraïna i Veneçuela, intervé una persona d'origen siri, una d'Ucraïna que viu a Olesa i que tènia familiars en la zona de conflicte i un tertulià habitual d'origen argentí que ha viscut a Veneçuela.

El jurat valora la participació directa de persones coneixedores dels conflictes i l'explicació d'aquests conflictes en tot la seva complexitat, així com el missatge de solidaritat entre els pobles  que transmet el programa.

Consultar treball guanyador

Canvia el xip! de la Fundació sociocultural ATLES

Atlas
Categoria C. Producció audiovisual
 

La Fundació Atles, ha produït diverses càpsules audiovisuals en el marc de la campanya que denominen Canvia el xip!, una eina per a afavorir en un entorn pròxim actituds i percepcions més positives i integradores de la diversitat sociocultural, per a trencar els prejudicis i estereotips que malgrat les campanyes que es realitzen des de la societat civil i també des de les administracions públiques, encara perduren en l'imaginari col·lectiu.

El jurat valora la realització i el guió en clau d'humor i, també la contribució, a través de petites càpsules per a trencar l'estereotip i ajudar a les persones a "Canviar el xip!"- com s'estableix en la pròpia campanya- en relació amb els immigrants, el racisme i la xenofòbia.

Quan deixa de ser immigrant una persona?

Recull el premi: la directora de la Fundació ATLES, senyora Silvia Romeu.

Consultar treball guanyador

La Red BCN Antirumors

Xrxa BCN Antirumors

Categoria D. Trajectòria de foment de la diversitat en l'àmbit de la comunicació audiovisual

La xarxa neix el mes de juliol del 2010 com una estratègia d'impacte comunicatiu i social i s'inscriu dins del Pla Barcelona Intercultural per a dissenyar una estratègia de ciutat contra els rumors negatius i sense fonament que dificultin la convivència en la diversitat, a partir del treball en una xarxa amb diferents actors i entitats socials.

Actualment, està formada per més de 500 membres, entre entitats i persones a títol individual.

La Xarxa contribueix a un model intercultural de la ciutat de Barcelona a partir de tres principis fonamentals: equitat, reconeixement de la diversitat i interacció positiva, ha contribuït a formar agents antirumors i a difondre campanyes virals de vídeos a través d'Internet i les xarxes socials, accions de sensibilització, etc.

El jurat reconeix amb aquest premi la trajectòria de la Xarxa i les seves actuacions conjuntes, tenint en compte el teixit associatiu de la ciutat amb la finalitat de trencar amb els rumors i els estereotips que poden generar actituds racistes i per tant dificultar la convivència entre personis de diferents cultures. També destaca l'extrapolació del projecte com a model a altres ciutats.

Recull el premi: el senyor Rafa Besolí, tècnic de comunicació del Programa BCN Intercultural i la senyora Lola López del Centre d'Estudis Africans i Interculturals.

Consultar treball guanyador