Premis 2016

VIII Premis per a la Diversitat en l'Audiovisual

VIII Premis 2016

30 minuts "CIE, presó administrativa"

En la categoria A. Programa de televisió

Dirigit per Xavier Montanyà i Antoni Cortés i produït per Batabat per el programa 30 minuts, el reportatge explora la realitat del CIE de la Zona Franca de Barcelona a partir de l'experiència directe de quatre persones que hi han estat internades i de les crítiques d'advocats, associacions de drets humans com la Fundació Migra Studium, la Plataforma Tanquem els CIE'S, SOS Racisme o la Coordinadora Catalana per a la Prevenció de la Tortura.

Al llarg de la seva trajectòria de més de 30 anys, el programa 30 minutss'ha caracteritzat per apropar els ciutadans de Catalunya el fenomen de la immigració a partir de les històries dels seus protagonistes. El jurat valora molt especialment la contribució a donar una visió positiva i realista de la immigració als mitjans de comunicació, la sensibilització del programa pels temes que afecten la immigració i per l'aprofundiment en una realitat que sovint s'ignora o s'obvia, tot donant veu als protagonistes directes.

Consultar treball guanyador

Annour, de Ràdio Mollet

Annour Ràdio Mollet

Categoria B. Programa de ràdio

Un programa setmanal de ràdio conduït per Carles Peña que vol apropar a la població la cultura àrab musulmana. Hi col·laboren comunitats arrelades en el municipi. L'espai vol trencar amb la identificació de l'islam amb la violència i amb els estereotips de la comunitat musulmana mitjançant el coneixement cultural de la comunitat.

El jurat valora el fet de difondre la cultura musulmana d'una forma entenedora i atenent una llista àmplia de temes d'actualitat: no només tracta lla religió, sinó que també desenvolupa aspectes socials, polítics, econòmics, de gènere, i històrics, entre d'altres. A més, l'espai radiofònic dona veu a persones directament implicades en la cultura àrab musulmana, membres d'associacions de Mollet o persones que no només tenen arrels àrabs musulmanes, sinó que també han aprofundit en la història d'aquesta cultura.

Consultar treball guanyador

"Gitanos en present", del Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya

Categoria C. Producció audiovisual

El Museu ha llançat una campanya audiovisual que pretén mostrar l'heterogeneïtat del poble gitano, sobre el qual es vessen prejudicis i estereotips. per a això s'endinsen en les vides de gitanos i gitanes que expliquen les seves experiències, els seus desitjos i les seves aspiracions.

El jurat en destaca l'enfocament de les peces audiovisuals a fi i efecte de trencar els estereotips respecte de com són i que fan els gitanos i les gitanes, així com l'aposta per donar visibilitat a altres mirades diferents, tot afavorint la diversitat del poble gitano. Es valora l'èmfasi en el foment de l'educació en les diferents etapes educatives, tot incidint en la formació continuada i en el trencament de barreres imaginàries. I, finalment, el fet de contribuir a la reflexió que una altra visió és possible.

Consultar treball guanyador

Drac Màgic

Drac Màgic

Categoria D. Trajectòria de foment de la diversitat en l'àmbit de la comunicació audiovisual

Drac Màgic s'encarrega de la concepció, la creació, el desenvolupament i la difusió dels projectes, com la campanya "Construint mirades", un programa d'activitats per difondre el cinema i la cultura audiovisual entre les escoles i els instituts de Catalunya mitjançant films per la pau i els drets humans i per l'educació en valors. El jurat reconeix amb aquest premi la trajectòria extensa de Drac Màgic i la seva contribució a la formació de tots els sectors de la població en els llenguatges audiovisuals i, molt especialment, a difondre la cultura audiovisual mitjançant diverses mirades.

Consultar treball guanyador