Premis 2017

IX Premis per a la Diversitat en l'Audiovisual

IX Premis

Latituds, de Televisió de Catalunya, reportatge "Teixint cohesió a Salt"

En la categoria A. Programa de televisió

Entitats socials de Salt han aconseguit tancar l'estigma de ciutat conflictiva i preservar la convivència i la cohesió social del municipi. El reportatge aprofundeix en el coneixement de la població de Salt, una ciutat de 30.000 habitants, on conviuen 75 nacionalitats, mitjançant el relat de veïns i veïnes de la ciutat que expliquen la realitat de la ciutat d'ara, quatre anys després dels fets ocorreguts l'any 2011, quan alguns mitjans de comunicació van criminalitzar la població de Salt.

El programa fa un seguiment de les activitats que duen a terme algunes de les entitats per aconseguir aquest objectiu, entre d'altres: Els Marrecs de Salt, la colla castellera de la ciutat, l'Associació catalanomarroquina IDEM, l'Associació de veïns "Cases barates" i la Fundació SER.GI, que promouen la integració dels nouvinguts i l'intercanvi cultural.

El jurat valora molt especialment la contribució del programa a donar una visió positiva i realista del fet migratori als mitjans de comunicació, la sensibilització pels temes que afecten la immigració i per l'aprofundiment en una realitat que sovint s'ignora o s'obvia, tot donant veu als protagonistes directes. I del reportatge, per mostrar l'altra cara de Salt, la convivència pacífica dels veïnat i la unió de diverses cultures, per trencar prejudicis i, també per fer palès que les entitats socials i les associacions de la ciutat han aconseguit trencar l'estigma.


Consultar programa guanyador

Les tertúlies "Dones i immigració" i "Burkini", del programa Ben trobats de La Xarxa

Menció especial

Les tertúlies moderades per Clara Armengol i presentades per Clara Tena volen donar respostes per conèixer de més a prop els temes que afecten i que interessen a les dones migrades. A partir de les preguntes que llança la moderadora, les persones que participen en el debat, representants d'algunes de les associacions de dones migrades, parlen de temes d'actualitat sobre la integració, la discriminació, les barreres laborals, la societat acollidora, els prejudicis...

El jurat valora molt positivament el format del programa, que fomenta el diàleg entre persones d'una manera tranquil·la i pausada sobre temes diversos i en els quals les dones són actores i protagonistes. En les tertúlies es fa palès la diversitat de les dones i les seves realitats i la riquesa que aporten a la societat, tot posant de manifest la doble discriminació per ser dones i migrades.


Consultar programa guanyador

Món possible, de Ràdio 4

En la categoria B. Programa de ràdio

Programa conduït per Olga Rodríguez que tracta temes socials, com ara la solidaritat, les desigualtats, la immigració, la pobresa i l'exclusió social. En primer lloc, el programa parteix d'una entrevista a una persona actora principal i, a continuació, s'hi fa un debat amb persones reconegudes del món acadèmic, del món associatiu i expertes.

El jurat valora la trajectòria del programa i, especialment, el fet que doni veu a col·lectius de vegades exclosos d'altres vies de comunicació, que faciliti la visibilització de la tasca d'organitzacions a favor de la justícia social i la solidaritat i, com diu l'eslògan del programa, que mostri que "un altre món és possible".

Consultar programa guanyador

"Quan Lesbos era una porta a l'esperança", de Josep Ramon Giménez amb la col·laboració d'Stop Mare Mortum

En la categoria C. Producció audiovisual

El documental narra el dia a dia de les organitzacions civils i independents que operen sobre el terreny i els problemes amb què es troben. Han après a organitzar-se per donar solucions ràpides a les persones que arriben. El relat també explica el perible de les persones refugiades en el seu viatge interminable fins a Europa.

Així mateix, s'hi denuncia la manca d'ajut dels governs i el desmantellament dels camps de voluntaris per forçar el trasllat dels refugiats a camps "oficials", lluny de les càmeres, on està prohibida l'entrada als voluntaris.

El jurat destaca el valor testimonial en primera persona del documental, que mostra les opinions de les persones quan arriben a terra ferma amb el tractament respectuós de la seva privadesa i, malgrat el relat colpidor, defuig de l'espectacularització d'imatges dramàtiques i se centra més a identificar les persones d'on venen i on van, així com les esperances d'un futur després d'un viatge aterrador. També, vol remarcar el fet de fer visible ONG petites sense gaires recursos que acompanyen les persones refugiades. El jurat en valora, lògicament, la qualitat i el contingut.


Consulta producció guanyadora

El web de l'Institut Diversitas

Institut Diversitas
Categoria D. Webs

www.vinclesdiversitat.org
El projecte "vincles" és una experiència de convivència intercultural orientada a promoure el coneixement mutu, el diàleg, la col·laboració i la cohesió entre un grup de 20 o 25 persones màxim que siguin culturalment diverses i que visquin a la mateixa ciutat o municipi. El principal objectiu és desmuntar estereotips i prejudicis, i servir alhora com a exemple real i concret de la riquesa que suposa la convivència intercultural.

El web dóna a conèixer el projecte, així com els principis en què és fonamenta, és a dir, els valors de la convivència intercultural.
El jurat ha pres en consideració la visió de la interculturalitat i la migració de les persones que mostra el projecte, que ajuda a trencar falsos estereotips, tòpics i rumors.

El Pen Català

El Pen Català
Categoria E. Premi trajectòria de foment de la diversitat en l'àmbit de la comunicació audiovisual

El jurat ha decidit atorgar aquest premi pel programa d'acollida d'escriptors que duu a terme des de l'any 2006. Aquest programa, hereu de l'anterior "Ciutats d'asil", impulsat pel Parlament Internacional d'Escriptors, té com a finalitat acollir durant un període de dos anys un escriptor o escriptora amenaçat, perseguit o amb risc de ser empresonat com a conseqüència des seus escrits. El primer escriptor acollit, va ser, precisament, un periodista d'Algèria.

El Programa Escriptor Acollit, no és nou, però presenta canvis rellevants en relació amb l'anterior. El més important és que es duu a terme sota l'aixopluc de l'ICORN (Xarxa Internacional de Ciutats de de Refugi), una xarxa constituïda legalment el mes de juny de 2006. L'ICORN va néixer per continuar la tasca del Parlament Internacional d'Escriptors, amb la convicció que és imprescindible un organisme que coordini eficaçment tant les ciutats com els escriptors i periodistes que han de buscar refugi fora del seu país.

El jurat reconeix amb aquest premi la trajectòria i la contribució d'EL PEN CATALÀ en la defensa de la llibertat d'expressió i de la lliure circulació d'idees i en la projecció internacional de la literatura i els escriptors i periodistes catalans.