Premis 2018

Guardonats X Premis MDA

X Premi per a la Diversitat en l'Audiovisual

Categoria A. Programa de televisió

El capítol "Entre cultures, sabem conviure?" del programa La gent normal, de Televisió de Catalunya

La gent normal és un programa dirigit i presentat per la senyora Agnès Marqués al voltant d'allò que fa de les nostres vides un relat imperfecte, però normal. Experiències narrades en primera persona del singular. Els testimonis són presentats mitjançant reportatges, entrevistes i un espai de conversa.

El capítol "Entre cultures, sabem conviure?" mostra el que representa viure a cavall entre dues cultures, dues mentalitats, la dels pares i els orígens, i la del país d'adopció. Aquest és un fet amb el qual es troben molts fills de persones migrades i que els provoquen contradiccions. Marroquins, xinesos, equatorians i pakistanesos formen comunitats ben diverses que viuen plegades dins d'una mateixa societat, però que sovint, no els acaben d'entendre.

Consultar programa guanyador

Menció especial

El programa Obre els ulls, de la Xarxa de Comunicació Local i Creu Roja

Una sèrie documental d'11 programes que aborden diferents temes amb entrevistes a experts i testimonis de persones que han deixat casa seva i han de començar en un país nou. La sèrie vol donar resposta a la pregunta Estem preparats per acollir les persones refugiades i garantir-les allò que necessiten? Els programes recullen la veu de més de 40 testimonis que debaten entorn de temàtiques com ara l'habitatge, la formació, la salut, els mitjans, el treball, el model de cooperació i l'esport.

Consultar programa guanyador

Categoria B. programa de ràdio

Radio Africa, de betevé 91.0 FM

Programa conduït per Tania Adam on la música és l'excusa per pensar, reflexionar, mostrar i valorar la forma de ser i d'estar en la diàspora africana a Catalunya. De les dues hores del programa, una se centra en entrevistes a diferents convidats -la majoria, de la diàspora o afrodescendents-, i es proposa un viatge musical per estils, països o artistes, reflexions entorn de les migracions, els imaginaris socials, les subjectivitats... La segona hora, sempre més musical, ofereix sessions de música en directe i una anàlisi de la història de la música i de les fusions.

Consultar programa guanyador

Categoria C. Producció audiovisual

La producció SARA, de Rromane Glausura - Associació Veus Gitanes

El documental narra la història d'una jove gitana del barri de la Mina de Barcelona que decideix centrar el treball de recerca de 4rt d'ESO en els orígens de la persecució gitana i, conforme avança amb la investigació, descobreix la repressió que va patir el seu poble, especialment durant el franquisme. Aquests descobriments canvien profundament la visió del món que habita i li fan prendre consciència de la necessitat de modificar les estructures ancestrals que els condemnen com a poble.

Categoria D. Webs

El canal YouTube, Ramia's Channel, de la senyora Ramia Chaoui

El canal funciona des de l'any 2015. La youtuber espanyola explica la seva vida i promou la convivència i la tolerància. Els seus vídeos - que s'han reproduït més d'un milió de vegades- generen polèmica a la xarxa.

El jurat ha pres en consideració com projecta en els seus vídeos la normalització de la diversitat, així com la contribució d'una manera natural i planera de trencament d'estereotips i de prejudicis.

Categoria E. Premi trajectòria de foment de la diversitat en l'àmbit de la comunicació audiovisual

Senyor Carles Solà i Serra

Reporter dels Serveis d'Informatius de TV3 durant els primers anys i cap de la secció de Societat dels Serveis Informatius durant 4 anys. El 2004 esdevé director del programa Tot un món, espai sobre la immigració i la diversitat cultural que va dirigir durant més d'11 temporades, en un principi amb la voluntat d'explicar a l'audiència el perquè i com es produïen els processos migratoris i quines conseqüències tenien en la societat catalana. I, després, va aprofundir en les experiències més personals dels processos migratoris, incidint en el procés d'arribada, d'acollida i d'integració de les persones.

Va impulsar la Comissió de la Diversitat a TV3 i a Catalunya Ràdio a fi i efecte de formar professionals per superar visions estereotipades i treballar amb més coneixement sobre les noves realitats culturals i socials. Fundador i portaveu de l'Espai Àfrica-Catalunya, membre de l'executiva   de la Plataforma per la Llengua i, des del 2014, membre destacat de Diversitat en Acció, entitat vinculada a la Comissió de Periodisme Solidari del Col·legi d Periodistes de Catalunya. Actualment és el director del programa 30 minuts.

Carles solà i Serra