Premis 2019

XI Premi per la Diversitat en l'Audiovisual
Categoria A. Programa de televisió
Sèrie Oh My Goig!, produïda per Camille Zonca per a betevé
Sèrie de ficció juvenil -un format per a joves i fet amb joves- ideada per a crear referents positius mitjançant la ficció. Cada episodi està format per una ficció que recrea un mite i, en paral·lel, per un debat amb joves sobre aquesta ficció. "El Comitè de Joves Experts", un grup divers de noies i nois que ha participat en la creació dels guions, debat i reflexiona sobre les seves experiències personals a fi i efecte d'acostar molt més la sèrie a la realitat dels joves; i al final, són convidats a triar quin desenllaç seria el més adequat per a la ficció, en un gir cap a la interactivitat. Tant la sèrie com el debat compten amb persones de diversos fenotips i orientacions socials.
Després de dues temporades desmuntant tabús, mites i estereotips sobre la salut afectiva i sexual dels joves, en la tercera temporada. La sèrie aposta per més diversitat, més festa i més drama. Els masclismes quotidians, el ciberassetjament, el bodyshaming, la virginitat... però també el racisme, la precarietat laboral i la cerca d'un habitatge, són algunes de les problemàtiques que viuen els protagonistes.
Categoria B. Programa de ràdio
D'aquí i d'allà, d'El Prat Ràdio (91.6 FM)
El programa està impulsat pel Departament de Nova Ciutadania de l'Ajuntament del Prat des de l'any 2007. És un espai dedicat a la immigració i a la diversitat cultural, fet per pratencs i pratenques de diversos orígens, que té com a denominador comú l'incentiu actiu de la diversitat cultural i la convivència a partir d'una participació directa de col·lectius nouvinguts. La comunitat pratenca pot viatjar mitjançant la cultura, la gastronomia i, en definitiva, mitjançant l'experiència de les persones de tot el món que participen.
D'aquí i d'allà és un programa obert a tothom, que col·labora en l'acostament de les persones migrades a sentir-se pratencs i crear vincles personals amb la ciutat.
Categoria C. Producció audiovisual
Hayati (My Life), de Boogaloo Films
El documental narra la història d'Ossmah Al Mohsen, conegut per ser víctima d'una traveta a la frontera d'Hongria per part d'una reportera en la seva fugida de Síria en 2015. Aquest fet li va permetre arribar a Madrid, però la seva família continua atrapada a Turquia en una eterna lluita per a aconseguir un visat que els permeti seguir endavant. Les seves vides no corren perill, però paradoxalment tots els seus objectius estan estancats.
El film parla de les vides congelades de les persones i dels somnis que deixen enrere, una reflexió sobre l'espera i la supervivència de milers de famílies sirianes que la guerra els ha llevat els millors anys de les seves vides. És la història d'Ossmah, però també de Moatassam, Youssef i Muhannad, tres prometedors futbolistes sirians als quals la guerra va trencar el seu futur.
Els fragments que pertanyen al passat apareixen amb tècniques d'animació, així com l'escena de la traveta que es va fer viral.
Menció especial
I tu, d'on ets? del Casal Intercultural d'Esparreguera
La peça audiovisual mostra nens d'orígens diversos. Veïns i veïnes d'Esparreguera responen a la pregunta, molt habitual, que es formula a persones amb fenotips diferents: d'on ets? Es vol mostrar que les faccions no han de servir per a qualificar les persones en grups, d'aquí o d'allà, sinó que és la voluntat de participar en una comunitat i la mirada inclusiva d'aquesta comunitat la que comporta la pertinença.
El jurat valora molt positivament la producció per la seva frescor, per la naturalitat i per la interpretació dels joves, així com la contribució, mitjançant una petita càpsula, a trencar estereotips.
Categoria D. Webs
"Pareu de parar-me", de SOS Racisme
És una campanya col·lectiva, impulsada per SOS Racisme Catalunya, contra les identificacions basades en el color de la pell, amb l'objectiu, entre altres de visibilitzar les identificacions policials pel perfil ètnic; animar a les persones que viuen i/o veuen parades racistes a denunciar-les o comunicar-les; incidir políticament perquè les identificacions policials per perfil ètnic són explícitament prohibides, així com donar eines a les persones que sofreixen les identificacions per saber com detectar-les i com procedir durant la parada i com denunciar-ho després.
El jurat valora molt positivament la contribució de la web a difondre i denunciar situacions massa freqüents per als qui la sofreix i massa desconegudes per als qui no la sofreix.
Categoria E. Premi a la trajectòria de foment de la diversitat en l'àmbit de la comunicació audiovisual
Programa Solidaris, de Catalunya Ràdio
El programa Solidaris és un magazín temàtic que tracta sobre diferents conflictes socials de l'actualitat i que pren un posicionament actiu en favor de la cultura de la pau i del respecte dels drets humans.
És un espai de periodisme reflexiu sense fronteres que busca donar respostes en els grans reptes socials, polítics i econòmics que preocupen la societat. Un programa setmanal que combina diversos gèneres periodístics, com l'entrevista o el reportatge, aportant, alhora, dades i xifres, cosa que fa que siguin peces amenes amb gran valor documental.
El jurat reconeix amb aquest premi la trajectòria del programa durant onze temporades en antena, així com el compromís i la sensibilitat com s'aborden els temes i també per a donar veu a institucions, col·lectius i persones que lluiten en favor de la justícia social i els drets humans.