Premis 2020

Guardonats

XII Premis per a la Diversitat per a la Diversitat en l'Audiovisual

Categoria A. Programa de televisió

Capítol "Ètnies" del programa Tabús produït per Televisió de Catalunya en col·laboració amb El Terrat

Tabús és un programa d'interès humà que riu amb persones de qui no s'haurien de riure. Conduït per l'actor David Verdaguer, dona visibilitat a col·lectius que normalment han de conviure amb molts tabús.

A cada capítol, el conductor convida quatre o cinc persones d'un mateix col·lectiu a una casa de vacances a l'Empordà per conviure-hi durant una setmana- Al llarg d'aquests dies aprofiten per conèixer-se a fons mentre xerren dels tabús que acompanyen el seu col·lectiu i sobre com se senten tractats per la societat.

Setmanes després d'aquesta convivència, els protagonistes de cada capítol es retroben a la sala La Paloma de Barcelona, on l'actor David Verdaguer interpreta un monòleg en clau d'humor sobre els tabús.

El jurat valora de manera molt positiva que una televisió generalista i en horari de màxima audiència aposti per un programa d'entreteniment innovador; que fa visibles els tòpics parlant-ne obertament amb les persones afectades, sempre amb el màxim respecte. El programa posa de manifest que l'humor és una bona eina per remoure consciències i combatre el discurs d'odi.

 

Consultar programa guardonat

Categoria B. Programa de ràdio

Programa MAS enllà de Ràdio Banyoles, en col·laboració amb l'Associació Moviment Afrobanyolí Social

El programa conduït per Assa Macalou, Daura Mangrara i Isa Tunkara, té per objectiu donar a conèixer l'entitat i, sobretot, tractar les preocupacions dels joves afrobanyolins, així com oferir petites mostres de cultura africana. Conté una secció en que s'expliquen anècdotes que diversos afrobanyolins han viscut, per tal de reflexionar sobre la situació del col·lectiu a Banyoles. També hi ha entrevistes, així com l'espai "Roots", una secció dedicada a la música i a la narrativa africanes amb peticions musicals dels oients.

El jurat valora l'estructura i la qualitat del programa i, especialment, que el dugui a terme una entitat local, així com el fet que afavoreixi la participació social i doni veu a persones afrobanyolines, tot explicant les seves vivències quotidianes amb humor, sense dramatitzar ni mostrar un món idíl·lic.

 

Consulta programa guardonat

Menció especial

Capítol "Els invisibles" del programa Som terra, d'EMUN FM Ràdio i La Xarxa

El programa conduït per la periodista Pili García, des de fa vuit temporades. "Els invisibles", que consta de dos capítols, es van enregistrar en època prepandèmica, l'estiu del 2019, i es va dedicar a les persones temporeres. L'objectiu és mostrar una visió transversal i sense estereotips del sector de persones que han vingut a treballar a la campanya de la fruita dolça a Lleida. amb entrevistes a peu de carrer a primera hora del matí i a darrera hora de la tarda, un cop acabada la jornada laboral. Els capítols recullen respostes de les persones temporeres sobre d'on són, com han arribat, de què treballen i on viuen.

El jurat valora molt positivament la visibilització d'aquelles persones que generalment no tenen veu i el fet de mostrar els diferents punts de vista de tots els sectors implicats, així com el tractament d'interès humà.

Consultar programa guardonat 

Categoria C. Producció audiovisual

Sèrie documental 18+1: un jovent que camina, produïda per l'Agència Talaia

És una producció rodada el 2019 i estrenada el febrer de 2020 a través de La Directa. Ha estat realitzada amb el suport de la plataforma Girona Acull, el Col·legi de Periodistes de Girona i el Consell de Cohesió Social de l'Ajuntament de Girona.

La sèrie consta de deu capítols, de gairebé deu minuts de durada cadascun, que aborden diverses temàtiques com l'origen, el procés migratori o el racisme, entre d'altres.

La sèrie documental, on els protagonistes son els i les joves migrants no acompanyats, esdevé un espai de diàleg i d'escolta per conèixer aquests joves que no són un acrònim, que tenen rostre, i, sobretot, veu.

El jurat en destaca el ritme i el contingut argumental per evidenciar un problema existent i donar veu als i les joves migrants per conèixer la seva realitat en primera persona.


Consultar producció guardonada

Categoria D. Webs

El web Desirée Bela de Desirée Bela-Lobedde

És una activista i comunicadora compromesa amb el feminisme, l'antiracisme, la salut i l'activisme estètic.

Té un bloc dedicat a la imatge personal de les dones negres amb el cabell "afro" natural i dona eines mitjançant vídeos explicatius i articles complementaris per aprendre a cuidar-lo. També disposa d'un canal de YouTube. Està present a totes les xarxes socials i ha publicat relats sobre el que suposa no només ser negre, sinó també ser dona, sobre com viu amb la sensació de ser diferent i sobre el racisme voluntari i involuntari.

El jurat valora molt positivament la contribució del web a difondre l'activisme estètic i reivindicar la identitat africana.

Consultar el web guardonat

Categoria E. Premi a la trajectòria de foment de la diversitat en l'àmbit de la comunicació audiovisual

Fotomovimiento

L'Associació Fotomovimiento neix l'any 2011 durant l'acampada del 15M de 2011 a la Plaça de Catalunya de Barcelona. És un mitjà alternatiu de referència per a moltes persones que difon la realitat social mitjançant les imatges amb especial èmfasi en els sectors socials i comunitats més desfavorides.

El seu arxiu fotogràfic és una font d'informació i un banc d'imatges d'accés lliure per a moltes entitats i publicacions arreu del món. A les fotografies s'hi afegeixen escrits de diverses persones rellevants del món de la cultura, la comunicació i el dret.

El jurat reconeix amb aquest premi la trajectòria de Fotomovimiento per la seva lluita constant a favor dels drets humans i per l'activisme i la presència continuada cobrint reportatges de temàtiques que, de vegades, no tenen representació en els mitjans tradicionals; així com pel compromís, la solidaritat i la sensibilitat amb que s'aborden els temes i per la manera de donar veu a institucions, col·lectius i persones que lluiten en favor de la justícia social i els drets humans. 

Representants de Fotomovimiento